Economic

Energia verde a asigurat ieri jumătate din producția națională de electricitate

Ziarul de Vrancea
3 sep 2017 662 vizualizări

Această situație a fost întâlnită duminică la prânz u ponderea cea mai mare a venit de pe urma eolienelor

Jumătate din producția națională de energie electrică provenea din surse regenerabile, duminică la orele prânzului, cea mai mare pondere având electricitatea din surse eoliene, care genera aproape o treime din total, potrivit datelor privind starea sistemului energetic național în timp real de pe site-ul Transelectrica. Astfel, la ora 13:40, turbinele eoliene generau 30,73% din producția la nivel național, funcționând la o putere de 2.258 MW. Urmează energia din cărbune, cu o pondere de 24,36% și o producție de 1.790 MW. Energia nucleară este pe locul trei, cu 1.385 MW (19%), iar cea hidro, pe locul patru, cu doar 833 MW, adică 11,33% din total. Hidrocarburile generează 551 MW, adică 7,5% din total, în timp ce energia fotovoltaică aduce în sistem 487 MW, respectiv 6,63% din total, iar biomasa — 45 MW sau 0,61% din total. La ora menționată, producția totală de energie electrică a țării era de 7.241 MW, iar consumul, de 6.042 MW, diferența reprezentând exporturi.

Finanțarea de la buget a partidelor a crescut de patru ori față de acum 10 ani

Subvenția totală alocată partidelor în 2008, chiar înaintea crizei financiare și economice, era de 8 milioane de lei, reprezentând 0,01% din veniturile bugetului de stat, anul acesta a ajuns la suma de 32 milioane lei, adică aproape 0,03% din veniturile bugetare și peste dublul sumei distribuite anul trecut, conform unei analize Profit.ro Conform legislației actuale, partidele politice primesc anual o subvenție de la bugetul de stat, dar suma totală alocată anual acestora nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Subvenția de la bugetul de stat este acordată în funcție de următoarele criterii:  a) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaților și Senat; b) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autoritățile administrației publice locale. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat este majorată proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei. Conform datelor analizate, în ultimii 10 ani, cota procentuală a sumei anuale alocată partidelor politice, raportată la veniturile prevăzute în bugetul de stat, s-a situat sub 0,01% doar pe perioada crizei. Astfel, în 2008, când criza internațională a luat amploare, partidele politice au primit o subvenție de 8 milioane lei, adică 0,012% din veniturile prognozate ale bugetului de stat, pentru ca în următorii 7 ani, această sumă să scadă chiar sub 6 milioane lei și să rămână constant sub 0,01% din veniturile bugetare estimate. Anul 2016 a înregistrat însă un reviriment semnificativ în finanțarea partidelor politice, astfel că au fost alocate fonduri de 14,5 milioane lei, adică 0,13% din veniturile bugetare, dublu față de subvenția acordată în 2015. Dublarea subvenției de la buget pentru partidele politice a fost menținută și chiar depășită anul acesta, când, prin Legea bugetului de stat, fondurile destinate partidelor politice aprobate în bugetul Autorității Electorale Permanente au fost urcate la 32 milioane lei, aproximativ 0,03% din veniturile bugetului de stat, prognozate la 117 miliarde lei.

Mihai Tudose spune că decizia eliminării impozitului pe dividende va fi adoptată în acest an

Premierul Mihai Tudose spune că decizia eliminării impozitului pe dividende va fi luată anul acesta, urmând să intre în vigoare de anul viitor, explicând că aceasta este o măsură care poate fi implementată și mai devreme de șase luni deoarece nu este o măsură care taie, ci care dă, afirmând că și alte măsuri fiscale de acest tip vor fi prezentate odată cu proiectul de buget. Mihai Tudose a fost întrebat în conferința de presă susținută la finalul Comitetului Executiv Național al PSD despre impozitul pe dividende, dacă acesta va fi sau nu eliminat. “Tot ce înseamnă măsuri fiscale sunt măsuri care pot fi implementate și mai devreme de șase luni că nu sunt măsuri care taie, sunt măsuri care dau. Pot fi implementate până la 1 ianuarie, vă vor fi prezentate și făcute public odată cu proiectul de buget. Astăzi nu avem o analiză care să ne spună că nu ne permitem să facem acest lucru”, a declarat premierul. Întrebat când va fi adoptată această măsură, Mihai Tudose a spus:  “Va fi adoptată atunci când va fi adoptată. Anul ăsta. Ea va fi adoptată pentru anul viitor. Nu vorbim de bugetul pe luna asta, nici pe anul ăsta, face parte din construcția bugetară pe anul 2018”.  Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat în conferința de presă că o decizie privind menținerea sau eliminarea impozitului pe dividende va fi luată pe baza unor argumente și simulări într-o ședință a Coaliției. “În ceea ce privește impozitul pe dividende, dacă se va menține sau dacă se elimină, în această perioadă premierul și ministrul de Finanțe împreună cu ceilalți miniștri lucrează la construcția bugetului de stat pe anul viitor și toate aceste elemente sunt luate în calcul. Când vor avea analiza finalizată, vom avea o discuție într-o altă ședință a Coaliției majoritare și pe argumente și pe simulări se va lua decizia finală”, a spus Dragnea. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă după-amiază, într-o conferință de presă susținută la Mamaia, că eliminarea impozitului pe dividende nu va mai fi luată acum, ci în momentul în care condițiile bugetare vor fi ameliorate, spunând că România este printre țările cu o fiscalitate atrăgătoare și că mediul de afaceri are parte de un tratament favorabil din partea statului român.

Tăriceanu spune că Pilonul II de pensii va fi menținut și rămâne sub administrare privată

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că Pilonul II de pensii reprezintă un instrument util pentru creșterea veniturilor după retragerea din muncă, iar aceasta va fi menținut și statul nu va deveni administrator la pilonul II. El spune însă că există analize care arată că fondurile de administrare iau un comision de 2,5 la sută, fiind păreri potrivit cărora un comision atât de mare nu se justifică. Tăriceanu mai spune că nu s-a pus problema existenței sau inexistenței Pilonului II, ci doar a nivelului de finanțare. Tăriceanu a fost întrebat, sâmbătă după-amiază, într-o conferință de presă susținută la Mamaia, despre situația Pilonului II de pensii, el spunând că acesta trebuie menținut. “Suntem de acord că Pilonul II este un instrument util pentru creșterea veniturilor după retragerea din muncă, după trecerea la pensie și noi apreciem că trebuie menținut, dar nu s-a pus problema, ca să fie foarte clar, nu s-a pus problema existenței sau inexistenței Pilonului II, ci numai a nivelului de finanțare”, a afirmat liderul ALDE. Întrebat dacă se va hotărî ca statul să devină administrator al Pilonului II, Tăriceanu a spus: “Răspunsul este nu, pilonul II este administrat privat”. El a mai precizat că mai multe analize indică faptul că fondurile de administrare a pensiilor private iau un comision de 2,5 la sută și că un comision atât de mare nu se justifică.m“Am văzut diverse analize. Una din analize indică următorul lucru, că este un comision de 2,5 la sută pe care l-au luat fondurile de administrare a pensiilor private. Acest comision mare a fost dat la început pentru a ajuta fondurile de adminsitrare a pensiilor private și există părerea exprimată deja că acest comision atât de mare nu se justifică. Adică, până la urmă aceste fonduri se trezesc cu niște bani pentru care nu au făcut nici un efort să adminstreze. Își iau un comision, mai primesc și un comision de la noi, mai ușor”, a afirmat Tăriceanu.Proiectul privind noua Lege a pensiilor a stârnit numeroase critici din partea partidelor de opoziție și a mediului privat, Ministerul Muncii a anunțat că proiectul este finalizat și că urmează să fie trimis Parlamentului cel mai probabil în luna octombrie, urmând să fie aprobat până la finalul sesiunii, în luna decembrie. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut la finalul săptămânii trecute că pensiile nu vor scădea, ci vor crește cele mici și a mai spus că urmează să aibă loc și o discuție privind vârstele de pensionare, însă nu există în acest moment o intenție de creștere a acestora. Critici extrem de dure a stârnit intenția Executivului de a diminua de la 5,1% la 2,5% contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), măsură care va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanților la acest sistem.

“Suntem țara cu cel mai mic grad de colectare pe TVA”

Premierul Mihai Tudose susține că România este țara cu cel mai mic grad de colectare pe TVA, de 75 la sută, și că 25 la sută din banii pe care românii îi plătesc pentru stat nu ajung la acesta, fiind vorba de sume de ordinul miliardelor, precizând că nu vor fi decapitalizate firme dacă sunt luați banii statului. Tudose a declarat, sâmbătă seara, la Mamaia, într-o conferință de presă susținută la finalul Comitetului Executiv Național al PSD, că România are cel mai mic grad de colectare pe TVA. “Suntem țara cu cel mai mic grad de colectare pe TVA, de 75 la sută. Deci 25 la sută din banii pe care românii i-au plătit pentru stat, TVA-ul fiind banii pe care îi ia statul din circulația mărfurilor, nu vin la stat. Cifrele sunt foarte mari, de ordinul miliardelor. Mai mult, partea de cash-flow, că luau banii statului, e în regulă și la returnarea de TVA, lor li se părea normal să funcționeze o lună cu banii statului, dar acuzau că dura foarte mult returnarea de TVA din partea statului. Și returnarea de TVA din partea statului se face în trei zile, în cinci zile maxim,  Aia nu se vede. Dar faptul că decapitalizăm nu știu ce firme fiindcă pur și simplu luăm banii statului, haideți...”, a afirmat premierul.

Datele a peste 4 milioane de clienți Time Warner Cable, făcute publice pe internet

Date despre conturile a peste patru milioane de utilizatori ai aplicației MyTWC aparținând operatorului american de televiziune prin cablu Time Warner Cable au fost descoperite luna trecută pe un server Amazon nesecurizat, potrivit firmei de cercetare în domeniul securității digitale Kromtech Security Center. Fișierele neprotejate cu informațiile despre utilizatorii aplicației au fost descoperite pe 24 august, scriu Reuters și Gizmodo. Acestea conțineau peste 600 GB de date privind tranzacțiile financiare efectuate de utilizatori, adrese MAC, numere de cont, nume de utilizator, adrese de email, numere de telefon și alte date de contact. De asemenea, fișierele conțineau și informații interne despre Time Warner Cable, inclusiv baze de date SQL, email-uri ale angajaților și date de identificare ale unor terțe părți. “Un vânzător ne-a informat că anumite informații nefinanciare privind clienții Time Warner Cable care au folosit aplicația MyTWC au devenit vizibile și ar fi putut fi accesate de surse externe“, au declarat reprezentanții Charter Communications, al doilea mare operator de televiziune prin cablu din SUA, proprietarul Time Warner Cable. Potrivit acestora, informațiile au fost scoase de pe server și se fac cercetări privind incidentul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.