Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:Vă aprovizionați cu cartofi de la supermarket? Atenție la țara de proveniență!

Ziarul de Vrancea
10 apr 2018 1210 vizualizări

Importul de cartofi din Egipt a fost interzis în România

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că, în urma acțiunilor de control, inspectorii fitosanitari au depistat o cantitate de 1.100 tone de cartofi din Egipt, care au primit interdicția de a intra în țară prin portul Constanța, deoarece, conform analizelor de laborator, a fost depistată prezența bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun). ”Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător și, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului și a apelor de suprafață cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor precum și din cartofii deteriorați și evacuați ca resturi menajere”, arată Ministerul Agriculturii. Tuberculii de cartof au fost prelevați în baza Deciziei de punere în aplicare a Comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al provenind din Egipt. ”Ministerul Agriculturii manifestă o exigență sporită pentru protejarea spațiului românesc privind prevenirea introducerii și răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România. Activitatea fitosanitară este îndreptată spre prevenirea introducerii de organisme dăunătoare în zone în care acestea nu sunt prezente, diminuarea arealelor de răspândire și eradicarea organismelor dăunătoare”, a informat Ministerul Agriculturii.

Poate nu știați: au crescut salariile!

 ISN: câștigul salarial mediu net a crescut în februarie cu 11,2%, la 2.487 lei

Câștigul salarial mediu net a crescut în februarie cu 11,2%, la 2.487 lei, față de luna februarie a anului trecut, a anunțat ieri Institutul Național de Statistică (INS). În ianuarie, câștigul salarial mediu net a crescut cu 8%, la 2.484 lei, față de luna ianuarie a anului trecut. În februarie, indicele câștigului salarial real față de aceeași lună a anului precedent a fost de 106,2%. Indicele câștigului salarial real (câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum - n.r.) a fost de 99,8% pentru luna februarie 2018 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 180,6%, cu 0,3 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna ianuarie 2018. În februarie, față de ianuarie, creșterile câștigului salarial mediu net din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale (premii anuale ori pentru performanțe deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), dar și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte).

Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost de 12,8% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 10,1% în fabricarea produselor din tutun. Cea mai mare scădere, în februarie față de ianuarie, a fost de 7% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale). ”În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (^1,1%), respectiv în administrație publică (^0,6%). Câștigul salarial mediu net a scăzut în sănătate și asistență socială (-2,1%) comparativ cu luna precedentă”, se arată în comunicat.

Monitorul Oficial, în subordinea Camerei Deputaților?

Deputații au adoptat ieri proiectul pentru modificarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, care prevede ca acesta să revină sub autoritatea Camerei Deputaților. Astfel, prin proiectul inițiat de PNL și susținut de USR, a fost avizată trecerea Monitorului Oficial al României de sub autoritatea Guvernului sub autoritatea Camerei Deputaților. Monitorul Oficial s-a mai aflat în subordinea Camerei Deputaților până în 2012, când a fost trecut la Guvern prin ordonanță de urgență de către premierul Victor Ponta înaintea suspendării din funcție de președintelui Traian Băsescu. În 22 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului pentru reexaminare legea, după ce aceasta fusese adoptată de Camera Deputaților, în 22 decembrie 2017. În iunie 2017, secretarul general al Guvernului (SGG), Mihai Busuioc, a refuzat să contrasemneze ordinul premierului Sorin Grindeanu prin care era eliberat din funcție, iar fără semnătura acestuia Monitorul Oficial nu publica actul de demitere, dat fiind faptul că Regia Autonomă „Monitorul Oficial” se afla în subordinea SGG. Camera Deputaților este for decizional, urmând ca proiectul să meargă spre promulgare la președinte.

Studiu: 22 de state UE acordă deductibilitate pentru pierderile legate de credite neperformante

Deductibilitatea integrală la calculul impozitului pe profit pentru pierderile înregistrate de către instituțiile de credit din cauza vânzării de credite neperformante (NPL) este acordată în 22 de state membre ale UE, potrivit unui studiu realizat de Deloitte România, la solicitarea Asociației Române a Băncilor (ARB). Totodată, alte 3 state membre, respectiv Cehia, Slovacia, Polonia, impun anumite limitări, dar acordă și posibilitatea deducerii integrale în anumite condiții. În plus, Grecia acordă deductibilitate integrală, dar ulterioară momentului vânzării, iar Lituania pe baza unei soluții fiscale anticipate sau opinii ale autorităților fiscale. În România, regimul fiscal al deductibilității creanțelor înstrăinate a fost modificat de la 1 ianuarie 2018, inițial prin Ordonanța 25/2017 și, ulterior, prin legea 72/2018 de aprobare a acestei ordonanțe, publicată pe 23 martie 2018.

China întredeschide granițele pentru importul de mașini

Președintele Chinei, Xi Jinping, a promis marți deschiderea în continuare a economiei și reducerea tarifelor la importuri precum cele de automobile, într-un discurs considerat o încercare de detensionare a disputei comerciale cu Statele Unite, transmite Reuters. În timp ce majoritatea angajamentelor sunt reiterări ale unor reforme deja anunțate, despre care companiile străine afirmă că sunt mult întârziate, comentariile președintelui au dus la creșterea indicilor bursieri și a dolarului, investitorii sperând într-un compromis care să evite un război comercial. Xi a spus că China va mări accesul pe piață pentru investitorii străini, răspunzând unei plângeri majore a partenerilor comerciali, acesta fiind un subiect contencios pentru administrația președintelui american Donald Trump, care a avertizat că va impune tarife de miliarde de dolari importurilor de produse chinezești. Discursul președintelui chinez a avut loc la Forumul Boao pentru Asia, în provincia Hainan din sudul Chinei. Trump a adoptat un discurs conciliant ca reacție la discursul președintelui chinez Xi, afirmând într-o postare pe Twitter că ”mulțumește” cuvintelor amabile ale liderului chinez referitoare la tarife și accesul pe piață al producătorilor auto americani, precum și ”clarificărilor” privind proprietatea intelectuală. ”Vom face progrese mari împreună”, a scris Trump. Washingtonul acuză că firmele chineze fură secrete comerciale de la companiile americane și le obligă să înființeze companii mixte pentru a obține tehnologia lor, problemă care se află la baza avertismentelor lui Trump legate de tarife. Comentariile recente ale ambilor lideri par să întărească opinia că războiul comercial poate fi evitat, cu toate că nu au existat discuții între cele două puteri economice, după anunțarea tarifelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.