Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:Tarom va încheia acest an cu pierderi de cinci ori mai mari față de estimările inițiale

Ziarul de Vrancea
2 nov 2017 593 vizualizări

Compania națională de transport aerian Tarom estimează că va înregistra în acest an pierderi în valoare de 206,79 milioane lei, potrivit proiectului privind bugetul de venituri și cheltuieli rectificat pus în dezbatare de acționarul majoritar, Ministerul Transporturilor.

Aceste noi prognoze arată pierderi de cinci ori mai mari față de bugetul inițial aprobat în luna septembrie în Guvern, care indica un rezultat negativ de 41,2 milioane lei, pentru acest an. Anul trecut, Tarom a raportat pierderi de 46,97 milioane lei (11,1 milioane euro), pe fondul scăderii veniturilor și al valorii activelor imobilizate. Bugetul companiei arată că 2017 ar urma să fie al zecelea an de pierderi pentru Tarom, având în vedere că societatea nu a mai înregistrat profit din 2007. Pierderile companiei s-au adâncit de la un an la altul, iar specialiștii spun că societatea va ajunge într-un impas financiar, mai ales din cauză că trebuie să plătească lunar ratele pentru cele două aeronave Boeing achiziționate în leasing în acest an. De asemenea, compania estimează pentru acest an venituri totale de 1,14 miliarde lei, potrivit bugetului rectificat, față de 1,24 miliarde lei, cât arăta bugetul aprobat în septembrie. De altfel, la nivelul anului trecut, Tarom a realizat venituri totale de 1,24 miliarde lei. Compania și-a bugetat cheltuieli totale de 1,35 miliarde lei în acest an. Cheltuielile de natură salarială sunt menținute la nivelul aprobat în septembrie, de 142 milioane lei. Tarom și-a programat totodată cheltuieli cu investițiile de 262,19 milioane lei (circa 57 milioane euro)  în acest an. Compania preconizează că va ajunge la 1.900 de angajați la finalul acestui an. ”Numărul de personal prognozat la finele anului este diminuat cu 164 salariați față de nivelul aprobat în anul 2017”, arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Producătorii industriali au urcat prețurile cu 4,3%

Prețurile producției industriale au crescut cu 0,3% în septembrie comparativ cu luna precedentă, iar rata anuală a urcat la 4,3%, arată datele publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS). În august, prețurile producției industriale au crescut cu 0,7% comparativ cu luna precedentă, iar rata anuală a crescut la 4,1%. Cea mai mare creștere a prețurilor, față de luna anterioară, s-a înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului ( plus 6,1%). Cea mai mare scădere a prețurilor, în septembrie față de august, a fost în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-2,3%). În septembrie, cea mai mare creștere de prețuri față de aceeași lună a anului trecut s-a înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (plus 16,5%). Singura scădere de prețuri în septembrie față de aceeași lună din 2016 a fost în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-0,6%), potrivit INS. Prețurile producției industriale reprezintă o măsură a prețurilor solicitate de către producători pentru produsele sau serviciile livrate în primul stadiu de comercializare.

Înmatriculările Dacia în Franța au crescut cu aproape 12%

Înmatriculările de autoturisme Dacia noi în Franța au înregistrat, în octombrie, o creștere de 11,6% în ritm anual, la 8.487 unități, arată datele publicate, ieri, de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA). Livrările principalelor grupuri franceze, PSA Peugeot Citroen și Renault, au urcat luna trecută cu 24,1%, respectiv 16,2%. Vânzările grupului Daimler au crescut, în octombrie, cu 13,5%, în timp ce Ford a raportat un avans de 15,9%. Pe ansamblu, piața auto franceză a înregistrat, în aceeași lună, un avans de 13,7%, fiind înmatriculate 176.496 de autoturisme noi. În primele zece luni din acest an, au fost înmatriculate în Franța 1,73 milioane de unități, un avans de 4,8%, comparativ cu perioada similară din 2016. Franța rămâne a treia mare piață auto din Uniunea Europeană, în urma Germaniei și Marii Britanii, dar înaintea Italiei și Spaniei. Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA) se așteaptă la o creștere a vânzărilor de 4%, anul acesta. Înmatriculările de autoturisme Dacia noi în Franța au înregistrat, în perioada ianuarie — octombrie 2017, o creștere de 5,4%, la 97.739 unități, comparativ cu primele zece luni din 2016. În primele 10 luni ale anului, livrările grupurilor franceze PSA Peugeot Citroen și Renault au urcat cu 7,7%, respectiv 3,8%. De asemenea, vânzările grupului Daimler au crescut cu 8%, în timp ce Ford a raportat un avans de 6,5%. Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană.

ArcelorMittal Galați oprește temporar producția pentru lucrări planificate

Combinatul ArcelorMittal din Galați a anunțat ieri oprirea temporară a producției pentru lucrări planificate. Oprirea va dura aproximativ patru săptămâni, dar nu va afecta clienții și nici activitatea laminoarelor, datorită pregătirilor prealabile, potrivit companiei. ”ArcelorMittal Galați anunță oprirea temporară a fluxului cald pentru lucrări planificate și extinse de investiții și mentenanță”, se arată în comunicat. Scopul acestor lucrări este de a îmbunătăți calitatea produselor și serviciilor, dar și de a întări măsurile de securitate și sănătate, potrivit companiei. ”Lucrările, în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, se concentrează mai ales asupra Oțelăriei și vor include un nou convertizor, un nou cap de turnare la Mașina de Turnare Continuă nr. 4, un pod rulant de mare capacitate și altele”, se arată în comunicat. ArcelorMittal Galați (fostul Sidex Galați) este cel mai mare combinat siderurgic din România, construit în anii 1960 la inițiativa fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej. ArcelorMittal a investit 400 de milioane de euro, din 2009, de când a preluat combinatul, și până în prezent.

Tesla a raportat cea mai mare pierdere din istoria companiei

Tesla a înregistrat o pierdere de 619 milioane de dolari în trimestrul al treilea, cea mai mare din istoria companiei, pe fondul cheltuilelilor mari cu producția automobilului de serie Model 3, informație care a dus la scăderea puternică a acțiunilor producătorului american de vehicule electrice, transmite Reuters. În urma cu  un an, Tesla obținuse un profit de 21,9 milioane de dolari.Compania condusă de miliardarul Elon Musk a confirmat totodată că nu a reușit să îndeplinească obiectivele de producție stabilite pentru trimestrul al treilea, fabricând numai 260 de vehicule, față de 1.500 cât estimase inițial. Acțiunile Tesla au scăzut miercuri cu 5,4% în urma publicării rezultatelor, în timpul tranzacțiilor electronice de după închiderea bursei de pe Wall Street. La 30 septembrie, Tesla deținea rezerve de numerar și echivalente în valoare de 3,53 de miliarde de dolari, față de 3,04 miliarde de dolari la sfârșitul trimestrului al doilea. Tesla a anunțat în octombrie că a livrat 26.150 de vehicule în trimestrul al treilea, în creștere cu 4,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar a precizat că ”blocajele din producție” au dus la întârzieri mari în fabricarea automobilului Model 3, de 35.000 de dolari.

Razer lansează primul său smartphone

Producătorul de accesorii pentru gaming Razer a prezentat primul său smartphone, numit simplu Razer Phone. Razer Phone nu are un design fantezist, precum iPhone X sau Note 8, cu rame ultra-înguste. În schimb, se diferențiază prin dotările multimedia care ies în evidență când vine vorba de muzică, filme și, mai ales, jocuri. Construit din aluminiu, Razer Phone are două difuzoare frontale, fiecare cu propriul amplificator. Este primul telefon cu certificare THX, o certificare care se acordă dispozitivelor cu o calitate foarte bună a sunetului. Cei de la Razer susțin că este telefonul care scoate cel mai puternic sunet din toate timpurile, dar, pe de altă parte, unii dintre utilizatori vor fi dezamăgiți de lipsa ieșirii audio de 3,5 mm care este totuși compensată printr-un adaptor USB-C inclus în pachet.Cum, alături de sunet, și imaginea este importantă pentru gaming, producătorul a încercat să vină cu ceva diferit și aici. Ecranul QHD de 5,7 inch are o rată de împrospătare de 120 Hz, de două ori mai mare decât ceea ce oferă restul dispozitivelor mobile. Doar seria iPad Pro de la Apple mai oferă așa ceva.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.