Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:Prețurile petrolului au început anul 2018 în creștere

Ziarul de Vrancea
2 ian 2018 589 vizualizări

Prețurile petrolului au început tranzacțiile în noul an în creștere, după ce în 2017 au înregistrat o evoluție pozitivă pentru al doilea an consecutiv, avansul fiind susținut de stagnarea activităților de exploatare din Statele Unite și de protestele anti-guvernamentale din Iran, transmite Bloomberg

Contractele futures pentru țiței au urcat cu 0,4% la New York, după un avans de 3,3% consemnat săptămâna trecută. Producătorii americani au menținut numărul platformelor extractive la 747, a anunțat vineri compania de servicii industriale Baker Hughes. În Iran, protestele anti-guvernamentale declanșate joi în orașul Mashhad, din nord-estul țării, care inițial au avut motivație economică, s-au extins pentru a include nemulțumiri împotriva liderilor religioși și a forțelor de securitate. Protestatarii s-au ciocnit cu forțele de ordine, iar numărul victimelor a crescut. Iranul este al treilea mare producător de petrol membru al OPEC. Prețurile petrolului și-au continuat redresarea anul trecut, de la un minim atins în urmă cu mai mult de doi ani, datorită unui acord convenit de statele membre ale OPEC și alți producători din afara organizației, între care și Rusia, pentru reducerea livrărilor.

„Trenurile Zăpezii 2018” vin cu reduceri de până la 56 la sută

u ele vor circula până pe 28 februarie u este vorba despre trenurile care circulă pe rutele Sinaia-Brașov, Vatra Dornei și Piatra Neamț.

CFR Călători introduce în perioada 1 ianuarie - 28 februarie programul „Trenurile Zăpezii 2018”, cu reduceri tarifare de până la 56 la sută pentru trenurile care au ca destinație sau plecare, ori tranzitează stațiunile montane de pe Valea Prahovei, Vatra Dornei și Piatra Neamț. Potrivit CFR Călători, se acordă reducere de 25 la sută de luni până joi pentru călătoriile pe rută directă, la clasa a 2-a, cu trenurile InterRegio care au ca punct de plecare sau destinație una dintre stațiunile montane de pe ruta Sinaia-Brașov sau din Vatra Dornei și Piatra Neamț. De asemenea, călătorii vor beneficia zilnic de reduceri între 31 la sută și 56 la sută pentru călătoriile la clasa a 2-a cu trenurile InterRegio care circulă pe Valea Prahovei pe rute între Sinaia - Brașov și retur, prin extinderea ofertei „Reduceri de weekend pe Valea Prahovei”. Astfel, pe ruta București - Predeal prețul biletului cu această ofertă este de 30,60 de lei, cu 8,90 de lei mai puțin față de prețul întreg, explică CFR, în timp ce, pentru ruta Constanța - Brașov sau București Nord - Piatra Neamț, prețul biletului este de 60,45 de lei, cu 18,85 de lei mai puțin față de tariful întreg, iar pentru ruta Iași - Vatra Dornei Băi prețul biletului este de 50,70 de lei, cu 15,60 de lei mai puțin față de tariful întreg. Programul „Trenurile Zăpezii 2018” se va desfășura în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2018, iar prețurile includ și tariful de rezervare a locului, în valoare de 3,9 lei.ă Biletele la preț redus se vor putea achiziționa online de le site-ul CFR Călători, de la automatele XsellKiosk din gări, de la automatele ZebraPay, de la casele de bilete din gări și agenții de voiaj CFR, precum și de la agențiile de turism.

Engie România cumpără de la Renault Roumanie 262 de autovehicule

Engie România, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze din România, va cumpăra 262 de autovehicule de la Renault Commercial Roumanie, valoarea contractului ridicându-se la 16,4 milioane de lei (circa 3,58 milioane euro), fără TVA. Renault a depus singura ofertă primită de Engie la licitația organizată, care estima inițial contractul la aproape 3,86 milioane euro. Acesta este încheiat pentru o perioadă de un an. În anunțul de participare la licitație, furnizorul de gaze a menționat că dorește să achiziționeze 262 de autovehicule noi, dintre care 250 de utilitare, diverse modele, precum și 12 autoturisme, pentru desfășurarea activității. Totodată, Engie vrea din partea constructorului auto o garanție de bună execuție, în valoare de 5 % din prețul contractului fără TVA. Aceasta va fi constituită printr-un instrument de garantare emis de o bancă sau o companie de asigurări. Renault a câștigat și licitația organizată la finalul anului 2016 de către Engie România, prin care a cumpărat anul trecut 266 de autovehicule, pentru 3,21 milioane euro, fără TVA. Engie România este unul din cei doi mari furnizori de gaze de pe piață, alături de E.ON. Grupul francez Engie este prezent în Romania în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate și servicii energetice. Engie România și filialele sale au 1,6 milioane de clienți, operează o rețea de distribuție de circa 19.000 km, dețin două parcuri eoliene cu o capacitate totală de 100 MW și au 3.620 de angajați.

 Cel mai sigur an din istoria aviației comerciale pentru pasageri

Anul 2017 a fost cel mai sigur an din istorie pentru aviația comercială, în care companiile aeriene nu au înregistrat accidente ale aeronavelor comerciale pentru pasageri soldate cu victime, potrivit unei firme olandeze de consultanță și organizației Aviation Safety Network, transmite Reuters. Firma olandeză de consultanță To70 și Aviation Safety Network au anunțat luni că anul trecut nu s-au produs decese pe cursele comerciale de pasageri, ”2017 fiind cel mai sigur an pentru aviație din istorie”, după cum a afirmat Adrian Young, de la To70. Compania a estimat că rata accidentelor fatale pentru zborurile comerciale mari de transport de pasageri este de 0,06 la 1 milion de zboruri, sau de un accident fatal la 16 milioane de zboruri. Aviation Safety Network a anunțat la rândul ei că în 2017 nu au avut loc decese în timpul curselor comerciale de pasageri, ci doar 10 accidente în transporturile aeriene, care au avut ca rezultat 44 de morți la bord și 35 de persoane decedate la sol. Aceste accidente au inclus avioane de transport de marfă și un avion de transport de persoane de mici dimensiuni. Datele includ 12 persoane care și-au pierdut viața pe 31 decembrie, în urma prăbușirii unui avion Nature Air Cessna 208B Grand Caravan, la câteva minute de la decolare, într-o regiune muntoasă de lângă localitatea Punta Islita, din Costa Rica. În schimb, în 2016 au avut loc 16 accidente aviatice, soldate cu moartea a 303 persoane. În ultimele două decenii, decesele produse ca urmare a accidentelor aviatice au scăzut în mod constant. În 2005, la nivel mondial și-au pierdut viața 1.015 persoane la bordul avioanelor comerciale de pasageri, potrivit datelor Aviation Safety Network.

Bitcoin a început noul an în scădere, pentru prima oară din 2015

Bitcoin a început noul an în scădere, pentru prima oară din 2015, continuând tendința negativă pe care s-a înscris după nivelul record de 19.511 dolari pe unitate atins pe 18 decembrie, transmite Bloomberg. Moneda virtuală a scăzut luni, la New York, la 13.624,56 dolari pe unitate, fiind cu 4,8% sub nivelul de vineri, arată date obținute de Bloomberg. Duminică, bitcoin a atins 14.156 de dolari pe unitate, potrivit datelor coinmarketcap.com, care urmărește prețurile zilnice. Bitcoin a fluctuat marți, pe piața asiatică, fiind tranzacționată în declin cu 1,9%, la Hong Kong. Cea mai puternică monedă virtuală din lume a început anul 2017 mult mai bine și a continuat să crească, declanșând o frenezie globală pentru criptomonede. În prima zi a anului trecut, bitcoin a avansat cu 3,6%, la 998 de dolari pe unitate, arată datele coinmarketcap.com. Pe ansamblul anului trecut, bitcoin a crescut cu peste 1.300%

Autoritățile de la Bruxelles se pregătesc să ceară mai mulțI bani

Autoritățile de la Bruxelles se pregătesc să ceară o creștere importantă a contribuțiilor pentru viitorul buget pe termen lung al Uniunii Europene, după 2020, pentru a susține puterea financiară a acesteia după Brexit și pentru a putea face față unor noi obiective strategice, relatează Financial Times. Comisia Europeană va începe să dezbată forma viitorului buget pe termen lung al Uniunii, care va deveni unul dintre cele mai disputate subiecte de luptă politică în 2018. Liderii UE vor discuta prioritățile la un summit programat în luna februarie, iar în luna mai va fi făcută o propunere oficială. Negocierile referitoare la buget sunt de regulă intens disputate la Bruxelles, pentru că au nevoie de unanimitate și pun în opoziție contributorii neți mari, cum sunt Germania și Franța, cu beneficiari neți ca Polonia și Ungaria. Bugetul aferent perioadei 2014-2020, în valoare de 960 de miliarde de euro, a avut nevoie de aproape 18 luni și de mai multe summituri UE pentru a fi convenit. De această dată, dificutățile sunt amplificate de trei factori: ieșirea Marii Britanii din UE lasă un gol de finanțare de până la 10 miliarde de euro pe an, din 2021; solicitările de fonduri suplimentare pentru migrație și zona euro; și tensiunile dintre est și vest în probleme ca împărțirea refugiaților între statele membre sau aplicarea legii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.