Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:Premierul spune că taxa de solidaritate nu va fi introdusă: Era prea mare deranjul

Ziarul de Vrancea
25 iul 2017 535 vizualizări

Premierul Mihai Tudose a declarat, marți, că taxa de solidaritate nu va fi introdusă, susținând că ”era prea puțin pentru a face ceva și prea mare deranjul”. Tudose a mai spus că deocamdată Guvernul nu are în vedere alte măsuri în ceea ce privește taxe și impozite.

Întrebat despre simulările făcute pentru o eventuală introducere a unei taxe de solidaritate, Mihai Tudose a spus că ”era prea puțin pentru a face ceva și prea mare deranjul”. El a precizat că deocamdată Guvernul nu are în vedere alte măsuri în ceea ce privește taxe și impozite, nu are în vedere ”nicio măsură care să apese pe bugetul populației”. Premierul a mai spus că Guvernul încearcă să găsească soluții pentru a angaja în Poliție absolvenții de anul acesta. ”Nu pot fi angajați 20.000 de oameni dintr-o dată. La rectificare vom vedea ce soluții avem pentru a face angajări. Rectificarea bugetară va fi una pozitivă”, a mai spus Tudose. Premierul Mihai Tudose declara pe 17 iulie că, cel mai probabil, Guvernul va introduce o taxă de solidaritate, destinată persoanelor care au câștiguri mari și care trebuie să plătească în plus la stat pentru că acesta le-a oferit șansa să se îmbogățească. El preciza că se fac simulări, nefiind stabilit un prag, și a susținut că taxa nu va fi aplicată dacă simulările nu arată că ea va fi sustenabilă. "Încă se întâmplă să se lucreze, sunt simulări. Probabil că va fi cumva, nu am stabilit încă de la ce prag în sus. (...) Va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câștigă foarte mult, care beneficiază de o mulțime de lucruri din partea statului și care înțelegem că funcționează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câștige atâția bani", spunea premierul Tudose.

 

Tudose, despre execuția bugetară la șase luni: ”Nu arată foarte bine, a fost un blocaj imens”

Premierul Mihai Tudose a declarat, marți, că execuția bugetară la șase luni ”nu arată foarte bine, fiind un blocaj imens”. Tudose a spus și săptămâna trecută că în unele ministere gradul de execuție este de doar 2% pe primele șase luni ale anului. ”Execuția la șase luni nu arată foarte bine, a fost un blocaj imens”, a afirmat premierul Mihai Tudose, fără a face alte precizări. Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, săptămâna trecută, că rectificarea bugetară va avea loc cel târziu în luna august. ”Chiar astăzi trebuie să particip la întâlnirea cu ministrul de Finanțe (Ionuț Mișa - n.r.) și după cum bine știți pe calendarul rectificărilor, rectificarea este posibil să aibă loc în luna august sau cel târziu în luna august, în funcție de gradul de execuție al tuturor cheltuielilor de la nivelul fiecărui minister”, a declarat Sevil Shhaideh. Ea a precizat că la nivelul ministerului pe care îl reprezintă, în acest moment, toate sumele sunt angajate și ”cash-urile sunt suficiente”. Premierul Mihai Tudose a declarat, săptămâna trecută, că ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a prezentat coaliției un plan privind relocarea unor bani în cadrul rectificării bugetare, având în vedere că în unele ministere gradul de execuție este de doar 2% pe primele 6 luni ale anului.

Producția agricolă din România a crescut cu 2,5% în 2016, până la 69,3 miliarde lei

Producția din agricultură a ajuns la 69,3 miliarde de lei în 2016, în creștere cu 2,5% față de 2015, în timp ce producția vegetală s-a majorat cu 5,3% în intervalul analizat, iar producția animală a scăzut cu 2,4%, reiese din datele transmise, marți, de Institutul Național de Statistică (INS). Structura valorii producției ramurii agricole în anul 2016 a fost asemănătoare cu cea din anul precedent, potrivit informațiilor publicate de INS. "Ponderea producției vegetale a fost de 65,1%, ponderea producției animale de 33,6%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 1,3%", se mai arată în comunicat. Structura valorii producției vegetale, pe principalele grupe de culturi, nu a prezentat modificări semnificative în anul 2016 comparativ cu anul precedent. "Ponderea valorii culturilor de plante uleioase și de cartofi a crescut cu 1,9 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte procentuale. Ponderea valorii culturilor de legume (inclusiv pepeni) și de plante de nutreț a scăzut cu 1,8 puncte procentuale, respectiv cu 0,9 puncte procentuale", se mai arată în comunicat. Producția de grâu a crescut anul trecut cu 4% comparativ cu 2015, până la 8,28 milioane de tone, nivel-record pentru România, înregistrând o medie de peste 4 tone la hectar. Recolta de rapiță a crescut în 2016 cu aproape 38% față de anul anterior, până la 1,2 milioane de tone, cu o medie de peste 2,7 tone/ha. Producția de porumb a crescut anul trecut cu 11,5% comparativ cu anul precedent, depășind 10 milioane de tone, deși suprafața cultivată s-a diminuat cu 4%, potrivit datelor publicate de INS.

Comisia Europeană pregătește o metodă comună de testare a calității alimentelor

Comisia Europeană pregătește o metodă comună de evaluare a calității produselor, pentru a vedea dacă este mai scăzută în unele state membre, așa cum acuză țările din Europa de Est, a declarat un purtător de cuvânt al instituției, Christian Wigand, publicației Euobserver. ”Lucrăm la o metodologie solidă pentru îmbunătățirea testării produselor alimentate, astfel ca statele membre să poată discuta această problemă pe o bază sigură și comună, aceeași pentru toți”, a spus Wigand. Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria și România au criticat în acest an mai mulți producători mari de alimente, afirmând că nu este etic ca produse vândute sub aceeași marcă să aibă o calitate inferioară, și au efectuat testarea unor produse. Premierul Slovaciei, Robert Fico, a amenințat săptămâna trecută că va impune restricții pentru importurile din alte țări europene, în urma scandalului calității alimentelor vândute în țările central și est-europene, printre care se numără și România, care sunt inferioare față de alimente similare comercializate în țările din vestul Europei. El  a precizat că este vorba de o problemă serioasă și că va discuta cu omologii din Cehia, Polonia și Ungaria.

Toyota lucrează la un nou model de automobil electric

Toyota Motor lucrează la un model de automobil electric dotat cu un nou tip de baterie, care va crește semnificativ autonomia acestuia și va reduce timpul de încărcare, vânzările urmând să înceapă în 2022, a relatat marți publicația Chunichi Shimbun, transmite Reuters. Noul automobil electric va fi construit pe o platformă nouă, va folosi baterii în stare solidă și va fi încărcat în doar câteva minute. Actualele vehicule electrice, care folosesc baterii litiu-ion, au nevoie de o perioadă de încărcare de 20-30 de minute, chiar și cu încărcătoare rapide, și au de obicei o autonomie de 300-400 de kilometri. Toyota a decis să scoată la vânzare noul model în Japonia cel mai devreme în 2022, potrivit publicației. Un purtător de cuvânt al Toyota a spus că grupul nu poate comenta imediat informația. Cel mai mare producător japonez de automobile vrea să reducă decalajul față de liderii producătorilor de vehicule electrice, cum sunt Nissan și Tesla, în contextul creșterii interesului pentru modelele alimentate de baterii, ca alternativă viabilă la mașinile convenționale.

Producătorul de încălțăminte de lux Jimmy Choo, vândut pentru 1,2 miliarde dolari

Retailerul american Michael Kors a convenit preluarea producătorului britanic de încălțăminte de lux Jimmy Choo, între ai cărui clienți s-a aflat și prințesa Diana, pentru 1,2 miliarde de dolari, transmite Reuters. Fondat în anii 1990 de creatorul de pantofi Jimmy Choo, brandul este cunoscut pentru tocurile stiletto și accesorii și își comercializează produsele în orașe ca Londra, Paris, New York și Tokyo. Compania Jimmy Choo a fost scoasă la vânzare în aprilie, după ce proprietarul JAB a semnalat intenția de a se concentra pe bunuri de consum. Prețul de vânzare, de 230 pence pe acțiune, este cu 36,5% peste cotația titlurilor înainte de anunțarea vânzării. "Jimmy Choo este o marcă de lux emblematică, care oferă încălțăminte, poșete și alte accesorii distinctive”, a spus Michael Kors, președinte onorific și director general al companiei americane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.