Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE:Industria românească a produs cu 9,2% mai mult în noiembrie

Ziarul de Vrancea
11 ian 2018 674 vizualizări

Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în noiembrie o creștere a producției cu 9,2%, serie brută, față de aceeași lună a anului anterior, susținută de creșterile industriei extractive și industriei prelucrătoare, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

În luna octombrie, industria a înregistrat o creștere de 11,6%, serie brută, față de aceeași lună a anului anterior. Cumulat, în primele 11 luni ale anului trecut, producția industrială a urcat cu 8,3%, serie brută, față de aceeași perioadă din 2016. Pe sectoare, industria prelucrătoare, cu contribuția cea mai importantă în România, a produs în noiembrie cu 10,2% mai mult față de aceeași lună din 2016. Tot în noiembrie, industria extractivă a înregistrat un avans de 4,8%, iar producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 1,6%. Comparativ cu luna octombrie, producția industrială a scăzut cu 0,7%, ca serie brută, dar a crescut cu 0,7% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

Miliardarul Warren Buffett crede că bitcoin va avea un sfârșit prost

Miliardarul american Warren Buffett este convins că povestea monedelor virtuale se va încheia în lacrimi, dar nu mizează niciun ban pe creșterea sau scăderea bitcoin sau a altor criptomonede, relatează MarketWatch. ”În privința monedelor virtuale în general, pot spune aproape cu certitudine că vor avea un sfârșit prost”, a afirmat directorul general al grupului Berkshire Hathaway, într-un interviu acordat miercuri. Buffett a spus că nu va face plasamente pe termen scurt în bitcoin și că nu are niciun interes pentru tranzacțiile cu contracte futures în moneda virtuală. Miliardarul a spus în schimb că dacă ar exista opțiuni put pe  termen de cinci ani, ar cumpăra câte una pentru fiecare criptomonedă care există. O opțiune put oferă deținătorului dreptul, dar nu și obligația de a vinde un titlu la un preț stabilit, iar aceasta poate fi utilizată pentru a paria că prețul unui activ va scădea. Prețul spot al bitcoin a scăzut miercuri cu peste 5%, la 13.786.32 de dolari pe unitate, fiind cu mult sub nivelul record de peste 19.000 de dolari atins la jumătate lunii decembrie. Creșterea puternică a bitcoin și a altor monede digitale din ultimul an a atras o atenție tot mai mare din partea Wall Street. Președintele și directorul general al băncii americane JP Morgan, Jamie Dimon, a declarat miercuri că regretă faptul că în septembrie a numit bitcoin ”o fraudă”, dar a spus că crede în continuare că prețurile monedelor virtuale sunt exagerate. El și-a exprimat în schimb încrederea în tehnologia blockchain, pe care se bazează monedele digitale.

S-au făcut aranjamentele pentru 93,7 milioane euro pentru finanțarea Start Up Nation

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (AM POCU), din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), a semnat trei contracte de finanțare, în valoare totală de aproximativ 93,7 milioane euro, în cadrul apelului de proiecte de tip noncompetitiv România Start Up Nation. ”Prin aceste proiecte, al căror beneficiar este Ministerul pentru Mediul de Afaceri, sprijinim întreprinderile să se dezvolte și să creeze locuri de muncă în România. Estimăm că, după finalizarea activităților, minim 2.100 microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii vor beneficia de sprijin, fiind create si menținute minim 4.200 locuri de muncă”, a declarat Marius Nica, Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, într-un comunicat. Activitățile finanțate, derulate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA), cuprind selecția planurilor de afaceri depuse de antreprenori, susținerea implementării planurilor de afaceri și monitorizarea acestora în perioada de sustenabilitate. Proiectele încurajează antreprenoriatul și ocuparea pe cont propriu, prin susținerea dezvoltării de întreprinderi cu profil non-agricol din zona urbană. Beneficiarii finali ai finanțărilor sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici și mijlocii (persoane juridice) cu profil non-agricol, din zonele urbane, cu mai puțin de un an de funcționare, selectate pentru finanțare din ajutorul de minimis conform metodologiei prezentate în proiect, care activează într-una dintre cele șapte regiuni de dezvoltare mai puțin dezvoltate. Proiectele au fost selectate pentru finanțare din Programul Operațional Capital Uman (POCU). POCU stabilește prioritățile de investiții, obiectivele specifice și acțiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, continuând, astfel, investițiile realizate prin Fondul Social European în perioada 2007‐2013 și contribuind la reducerea disparităților de dezvoltare economică și socială dintre România și statele membre ale UE. Programul are o alocare totală de 5,085 de miliarde de euro.

Indicele Robor la 3 luni a scăzut la 1,98%, cel mai mic nivel din ultimele două luni

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la nivelul de 1,98%, cel mai mic din data de 14 noiembrie 2017, potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.  Miercuri, indicele a scăzut la 2,03%. Nivelul atins joi este cel mai mic din data de 14 noiembrie, când a fost 1,92%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a scăzut joi la 2,22%, cel mai mic din 16 noiembrie, când a fost 2,19%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Galaxy S9 va fi prezentat în februarie

Samsung a anunțat oficial că dezvăluirea următorului său top de gamă va avea loc luna următoare. Șeful diviziei mobile a celor de la Samsung, DJ Koh, a spus într-o conferință de presă care a avut loc la Consumer Electronics Show 2018, târg ce se desfășoară zilele acestea la Las Vegas, că Galaxy S9 va fi prezentat la MWC 2018. MWC (Mobile World Congres) este cel mai important târg anual de tehnologii mobile și rețelistică și se desfășoară în fiecare primăvară la Barcelona. Ediția din acest an va avea loc între 26 februarie și 1 martie. De regulă, marii producători care participă la MWC aleg să-și anunțe noutățile cu o zi sau chiar cu două zile înainte de deschiderea târgului. Din acest considerent, Galaxy S9 ar putea fi anunțat pe 25 sau chiar 24 februarie. Anul trecut, în luna martie, cei de la Samsung au lansat Galaxy S8, preferând ca, în loc să se asocieze cu târgul de la Barcelona, să organizeze propriul eveniment. Aceasta, după ce MWC a fost ani la rândul locul în care producătorul coreean și-a prezentat primul flagship al anului.

Apple, luată la întrebări din cauza iPhone-urilor

Președintele Comisiei pentru Comerț, Știință și Trransporturi din Senatul SUA, republicanul John Thune, cere Apple să răspundă la mai multe întrebări legate de încetinirea de către companie a funcționării modelelor mai vechi de iPhone-uri, din cauza îmbătrânirii bateriilor, potrivit unei scrisori obținute miercuri de Reuters. Apple a exprimat scuze publice în această chestiune, pe 28 decembrie, a redus costul de înlocuire a bateriei și a anunțat că va modifica softul pentru a arăta utilizatorilor dacă bateriile telefoanelor lor sunt bune. Thune a afirmat într-o scrisoare adresată pe 9 ianuarie directorului general al Apple, Tim Cook, că ”volumul mare de critici aduse de consumatori companiei după anunțul respectiv sugerează că este nevoie de mai multă transparență”. Apple a anunțat că va reduce prețul de înlocuire a unei baterii ieșite din garanție la 29 de dolari, de la 79 de dolari, pentru un iPhone 6 sau un model mai vechi. Compania va actualiza sistemul de operare iOS pentru ca utilizatorii să vadă dacă o baterie este în stare proastă și afectează performanțele telefonului


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.