Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:Comisie pentru aprobarea planului de fundamentare a aderării la moneda Euro în 2024

Ziarul de Vrancea
18 mar 2018 1254 vizualizări

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, luni, că va fi înființată Comisia Națională pentru aprobarea planului de fundamentare a aderării la moneda Euro în 2024, din care vor face parte reprezentanți din Academia Română, Președinție, Guvern, părți interesate din societatea civilă, alte instituții, structurile asociative ale autorităților locale.

”Doamna prim-ministru ne-a informat că în această săptămână prin HG se va înființa Comisia Națională pentru Aprobarea Planului de Fundamentare și de Aderare la Moneda Euro până în 2024, comisie din care vor fi invitați să facă parte reprezentanți din Academia Română, Președinție, Guvern, părți interesate din societatea civilă, alte instituții, structurile asociative ale autorităților locale, în așa fel încât până la 15 noiembrie cel mai târziu calendarul de implementare și planul de acțiune și de măsuri să fie aprobat, pentru ca începând cu 1 ianuarie 2019 să se implementeze aceste măsuri”, a declarat Liviu Dragnea, după o întâlnire a liderilor PSD.

Românii preferă vinurile roșii seci

Consumul și alegerea vinurilor au devenit în ultimii ani o activitate tot mai documentată pentru români, astfel atât cramele producătoare (32%), soiurile de struguri (31%), cât și culoarea vinului – alb, rose sau roșu - (11%) și momentul de consum (10%) sunt factori esențiali în alegerea unei etichete potrivite, conform unui studiu realizat de CrameRomania.ro și ReVino.ro. “Decizia de a realiza aceast studiu a venit în urma nevoii date de momentul în care ne aflăm. În plus, în urma unei comparații cu țările dezvoltate în industria vinului, am ajuns la concluzia că noi nu știm cine este consumatorul român de vinuri în 2018 și ce tabieturi de consum are”, spune Alina Iancu, fondator CrameRomania.ro și ReVino.ro. Dezvoltarea și apetitul pentru educație cu privire la alegerile în materie de vinuri pe care le facem s-au schimbat în ultimii ani, afirmă ea. ”Ținând cont de accesul la informație pe care îl avem, românii consumă din ce în ce mai mult vinuri seci, mai exact 58% dintre aceștia, în detrimentul celor dulci care sunt preferate de doar 2% dintre respondenți”, adaugă ea. Tot în același context, vinurile roșii ocupă primul loc pe podium fiind preferate de 57% dintre români, urmate pe locul doi de vinurile albe alese în proporție de 28%, de cele rose cu 13% și pe ultimul loc de spumante cu 2%. Indiferent de sursă, de la cramele din România, de la cele din afară sau din producție proprie, vinul este consumat de 2-3 ori pe săptămână de către 45% dintre respondenți, iar cel îmbuteliat la sticlă este ales în peste 91% dintre situații, arată studiul. “Cel mai des românii cumpără vinuri atât pentru consum propriu, dar de multe ori îl găsesc potrivit și pentru cadouri. Ce am observat este că vinul spumant rămâne în continuare asociat, în 57% dintre cazuri, cu ocaziile speciale, dar 34% dintre respondeți preferă să îl consume în orice moment”, continuă Alina Iancu. Documentarea înainte de achiziție este dată de informațiile pe care clienții le găsesc la raft în 60% dintre cazuri. Doar 14% dintre cumpărători caută pe internet informații înainte de a cumpăra un vin, iar 9% cer sfatul unui specialist. Prețul pe care un român îl plătește pentru o sticlă de vin este în 43% dintre cazuri între 26 și 50 lei, în 20% dintre cazuri între 16 și 25 lei, iar în proporție de 17% dintre respondenți sunt dispuși să plătească între 51 și 70 lei. Cu privire la soi, Feteasca Neagră (dintre cele trei Fetești Neagră, Albă sau Regală) este cel mai căutat (52% dintre români îl preferă).

Produs cu salmonella pe rafturile magazinelor Lidl

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor - ANSVSA - anunță luni, într-un comunicat, că produsul „Golden Sun Bio Organic Cereale Amaranth 500 g comercializat de Lidl are salmonella”, astfel că a fost retras preventiv de pe piață. „Producătorul austriac Estyria Naturprodukte GmbH a demarat procedura de rechemare preventivă de la consumator, a produsului 'Golden Sun Bio Organic Cereale Amaranth, 500g', comercializat și în rețeaua de magazine Lidl România, după ce, în cadrul verificărilor interne, într-o probă a fost depistată salmonella”, precizează ANSVSA. „Pentru a evita un potențial risc pentru sănătatea publică, întrucât nu poate fi exclusă o posibilă contaminare, distribuitorul a inițiat retragerea produsului de la vânzare și a anunțat clienții să țină cont de această rechemare și pe cei care l-au achiziționat - să nu îl consume”, atenționează Autoritatea. Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au supravegheat respectarea procedurii de retragere de la comercializare a produsului posibil contaminat, inițiată de către distribuitor. Potrivit ANSVSA, produsul Golden Sun Bio Organic Amaranth, 500 poate fi returnat de către consumatori în toate magazinele Lidl. Contravaloarea produsului va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. „Această retragere vizează exclusiv produsul Golden Sun Bio Organic Cereale Amaranth, 500g al producătorului Estyria Naturprodukte GmbH. Alte produse vândute de către Lidl Romania, inclusiv alte produse ale producătorului Estyria Naturprodukte GmbH, nu sunt afectate de această retragere”, mai arată ANSVSA.

Microsoft lucrează la un serviciu de streaming pentru jocuri electronice

Gigantul american Microsoft vrea să creeze o platformă universală de jocuri, care să livreze celor interesați titlurile dorite, prin streaming, într-o manieră și împachetare similară serviciului de streaming pentru filme și seriale Netflix. Conform lui Kareem Choudhry, șeful diviziei de jocuri prin cloud a celor de la Microsoft, viitorul serviciu de jocuri al companiei ar urma să livreze orice joc, pe orice platformă, dărâmând barierele dintre diferitele sisteme disponibile precum desktop, telefoane sau console de jocuri. Serviciul celor de la Microsoft ar urma să furnizeze jocurile prin intermediul conexiunii la internet, pe bază de abonament, într-o manieră similară de funcționare cu Netflix. Microsoft ar putea oferi jocuri produse de o gamă largă de dezvoltatori. Scopul companiei este ca prin viitorul serviciu să se adreseze unei piețe de gaming care poate ajunge la două miliarde de utilizatori. Choudhry nu a putut vorbi de o dată de lansare a viitorului serviciu, însă a spus că acesta constituie unul din focusurile companiei americane, ceea înseamnă că îi sunt alocate resurse importante.

Indicele Robor la 3 luni a stagnat la 2,03% pentru a treia zi consecutiv

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,03% pentru a treia zi consecutiv, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.  Luni, indicele a stagnat la 2,03% pentru a treia zi consecutiv. Miercuri, indicele a scăzut la 2,03%, cel mai mic nivel atins din 8 februarie, când a fost tot 2,03%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut luni de la 2,36% la 2,37%. La începutul lunii februarie, BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an.

Apple dezvoltă în secret propriile ecrane pentru dispozitive mobile

Apple proiectează și produce, pentru prima oară, propriiile ecrane pentru dispozitive mobile, bazate pe tehnologia MicroGED, la o unitate de producție secretă din apropierea sediului său central din California, pentru a fabrica un număr mic de ecrane care să fie testate, au declarat persoane apropiate situației, transmite Bloomberg. Gigantul din industria tehnologiei face o investiție semnificativă în dezvoltarea viitoarei generații de ecrane MicroGED, au spus persoanele. Ecranele MicroGED folosesc componente diferite pentru emiterea luminii, față de actualele ecrane OLED, și ar permite ca viitoarele dispozitive mobile să fie mai subțiri și cu un consum mai redus de energie. Ecranele sunt mult mai dificil de fabricat comparativ cu ecranele OLED, iar compania aproape a renunțat la proiect acum aproximativ un an, potrivit surselor. Ulterior, inginerii au făcut progrese, iar tehnologia se află într-un stadiu avansat, cu toate că rezultatele ar putea fi disponibile pe piață abia peste câțiva ani. Proiectul este cel mai recent exemplu al eforturilor făcute de Apple în direcția producerii de componente. Compania a proiectat în ultimii ani propriile sale cipuri destinate dispozitivelor mobile, iar implicarea sa pe segmentul ecranelor ar putea să afecteze o serie de furnizori, de la producători de ecrane cum sunt Samsung Electronics, Japan Display, Sharp și LG Display la companii ca Synaptics, care fabrică interfețe pentru cipurile destinate ecranelor. Universal Display, dezvoltator major de tehnologie OLED, ar putea fi afectat la rândul său.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.