MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:Chevron va trebui să plătească României 73,45 de milioane de dolari
Compania petrolieră Chevron va plăti Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) suma de 73.450.000 de dolari, în urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune, fără respectarea obligațiilor financiare prevăzute de Legea petrolului, anunță Guvernul
Decizia aparține Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris (ICC Paris), cea mai importantă instituție de arbitraj comercial internațional, care a fost solicitată să se pronunțe în litigiul dintre Chevron și ANRM. Potrivit deciziei, compania Chevron este obligat să plătească ANRM suma de 73.450.000 de dolari, la care se adaugă dobânda legală stabilită la nivelul ratei de referință a BNR Â 8%, calculată începând cu data de 23.10.2014 până la data plății integrale, precum și cheltuielile arbitrale suportate de ANRM. În procesul de soluționare a litigiului cu Chevron, ANRM a fost reprezentată de Casa de avocatură Zamfirescu Racoți & Partners, specializată în servicii de consultanță în domeniul afacerilor și de reprezentare în soluționarea litigiilor, precizează Guvernul.
Tot mai multe bănci americane interzic achizițiile de monede virtuale cu cardurile lor de credit
JPMorgan, Bank of America și Citigroup interzic achizițiile de bitcoin și alte monede virtuale cu cardurile lor de credit, iar JPMorgan a pus în vigoare măsura sâmbătă, pentru că, potrivit purtătorului de cuvânt al acesteia, Jane Rogers, banca nu vrea să suporte riscurile asociate cu tranzacțiile respective, transmite Bloomberg. Bank of America a început de vineri să refuze tranzacțile cu cardurile băncii pe platformele de tranzacționare a monedelor virtuale. Măsura se aplică tuturor cardurilor de credit personale și de afaceri ale clienților, dar nu și cardurilor de debit, a explicat purtătorul de cuvânt al băncii, Betty Riess. Vineri seara, și Citigroup a anunțat că va opri toate achizițiile de monede virtuale efectuate cu cardurile de credit ale băncii. ”Vom continua să ne revizuit politică în funcție de evoluția pieței”, a spus purtătorul de cuvânt al Citigroup, Jennifer Bombardier. Achizițiile de monede virtuale pot crea mari probleme băncilor, dacă clienții fac plasamente nerentabile și nu mai pot să își plătească datoriile. Există și riscul ca hoții să folosească carduri furate sau bazate pe identități furate pentru a cumpăra monede virtuale. În plus, autoritățile de reglementare cer băncilor să monitorizeze tranzacțiile clienților pentru a preveni spălarea de bani, ceea ce nu este ușor dacă dolarii sunt convertiți în monede virtuale. Bitcoin a pierdut jumătate din valoare, începând din 18 decembrie, coborând vineri sub nivelul de 8.000 de dolari, pentru prima oară din luna noiembrie. Declinul are loc pe fondul creșterii probabilității ca autorități de reglementare din întreaga lume să restricționeze tranzacțiile cu monede virtuale, al temerilor legate de manipulare a prețurilor și al interdicției impuse de Facebook publicității pentru monede virtuale și pentru ofertele inițiale pentru acestea. Interzicerea de către bănci a achizițiilor de monede virtuale cu cardurile lor poate accentua presiunile, fiind mai dificil pentru cei interesați de aceste plasamente să facă investiții.
Cădere alarmantă la bursa din SUA
Indicele american Dow Jones a înregistrat vineri cel mai mare declin din iunie 2016, pe fondul corecției pieței și al creșterii randamentelor obligațiunilor, investitorii anticipând că inflația mai ridicată din Statele Unite va determina Rezerva Federală (Fed) să accelereze majorarea dobânzilor, transmite Bloomberg. Datele bune referitoare la piața muncii au scos în evidență soliditatea economiei americane și au dus la scăderea prețurilor obligațiunilor, agitând investitorii care nu au mai trecut printr-o săptămână atât de proastă în ultimii doi ani. Vânzările de obligațiuni și acțiuni s-au intensificat după ce președintele Fed din Dallas, Robert Kaplan, a sugerat că instituția ar putea să fie nevoită să majoreze dobânzile de mai mult de trei ori în acest an, cânt preconizează banca centrală, pentru a tempera creșterea economică. Randamentul titlurilor de Trezorerie cu scadență de 10 ani a crescut peste nivelul de 2,85% pentru prima oară din ianuarie 2014. ”Randamentele au crescut, există dovezi că inflația urcă destul de rapid. Acești factori sunt în creștere”, a spus Jim Paulsen, director pentru investiții la Leuthold Weeden. Toate cele 11 componente ale indicelui S&P 500 au scăzut vineri, iar acesta a coborât cu 2,1%. Indicele Dow Jones a scăzut cu 668,64 puncte, la cel mai redus nivel atins după 10 ianuarie. Indicele Nasdaq 100 a pierdut 2,1% și 3,7% pe ansamblul săptămânii. Pierderile s-au accentuat și în Europa, unde acțiunile au scăzut pentru a cincea zi consecutiv, cea mai lungă perioadă negativă înregistrată din noiembrie anul trecut. Rezultatele dezamăgitoare ale unor companii, între care Deutsche Bank și BT Group, au accentuat tendința de scădere, astfel că indicele german DAX a anulat creșterea din acest an, după cel mai amplu declin săptămânal consemnat după 2016. În schimb, obligațiunile germane au atins un nou maxim al ultimilor doi ani, în timp ce euro și lira sterlină s-au depreciat. Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a scăzut cu 1,4%, anulând creșterea din acest an cu al cincilea declin consecutiv. La nivelul săptămânii, indicele a coborât cu 3,1%, Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 1,7%, cel mai mult după iunie 2017, și a închis la minimul ultimelor patru luni. Indicele dolarului calculat de Bloomberg a avansat cu 0,8%, înregistrând cea mai mare creștere din ultimele 10 săptămâni. Euro s-a depreciat cu 0,4%, la 1,2457 dolari pe unitate. Lira sterlină a scăzut cu 1%, la 1,4123 dolari pe unitate.
Daea: Jocul pieței a permis scumpirea ouălor
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că nu a fost niciun fel de criză a ouălor, ci au fost "interpretări diferite și interese diferite". "Jocul pieței a permis aceste scumpiri, dar acest mod de a câștiga rapid a fost doar efemer", a spus Daea, declarându-se mulțumit că prețul ouălor s-a stabilizat. Însoțit de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu și de primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, Petre Daea, aflat sâmbătă la Buzău în cadrul campaniei de promovare "Alege oaia!”, a vizitat standurile amenajate în parcarea Kaufland de către fermieri și producători tradiționali, cumpărând de la ei carnați, pastramă și dulceață.Înainte de a sosi la târgul organizat în parcarea Kaufland Buzău, ministrul Agriculturii a vizitat și Piața Centrală a orașului Buzău, abatorul de păsări CocoRico de la Gălbinași, dar și o fermă de porci. “Am văzut o unitate excepțională, de top în Europa, CocoRico, care abatorizează 48 de milioane de pui în sistem integrat și bine structurat. Am văzut si un nucleu de porci Mangalița foarte valoroși, un nucleu pe care putem sa ne bizuim”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea. El a mers apoi la magazinul Kaufland deschis la Buzău în urmă cu două zile și a trecut pe la sectorul cu carne de oaie, dar și pe la cel de lactate, de unde a cumpărat o cutie de smântână românească.
Site-ul de turism al României, închis pentru neplată, a redevenit activ
Romania.travel, portalul de promovare a României ca destinație turistică, închis întrucât reprezentanții Ministerului Turismului, care îl au în administrare, nu au achitat taxa anuală pentru deținerea domeniului, a redevenit activ începând de sâmbătă, ministrul Turismului, Bogdan Trif, plătind taxa pentru redeschidere. Ministerul Turismului anunță, printr-un comunicat de presă transmis sâmbătă după-amiază, că Bogdan Trif a dispus identificarea măsurilor legale pentru preîntâmpinarea în viitor a blocării site-ului și a plătit astăzi suma necesară reactivării domeniului de travel pentru ca portalul de promovare turistică www.romania.travel să redevină activ. "Portalul www.romania.travel este un mijloc important de promovare turistică a României, pe care dorim sa îl menținem. Am dispus în Ministerul Turismului identificarea în regim de urgență a măsurilor necesare pentru rezolvarea pe termen lung a aspectelor de natură legală, economică și tehnică în această speță. Am în vedere multiplicarea acestor instrumente de promovare în plan international a României ca destinație turistică”, spune ministrul Bogdan Trif.