Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:BNR se așteaptă la un val de scumpiri

Ziarul de Vrancea
8 feb 2018 731 vizualizări

”Cifrele nu arată bine”, susține guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza privind inflația pentru finalul acestui an și a estimat un nivel de 3,1% pentru decembrie 2019, a anunțat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă. În noiembrie 2017, BNR a revizuit în creștere, de la 1,9% la 2,7%, prognoza privind inflația pentru finalul anului trecut, a lăsat neschimbată prognoza de 3,2% pentru finalul anului 2018 și a estimat un nivel de 3,1% pentru septembrie 2019. Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna decembrie la 3,32%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, în condițiile în care ouăle s-a scumpit cu 43,2% anul trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) în luna ianuarie. Principalii factori care au pus presiune pe inflație au fost majorarea tarifului energiei electrice, o nouă majorare a accizei la combustibil, excedentul de cerere, creșterea consumului, potrivit raportului prezent de guvernatorul BNR. ”Cifrele nu arată bine. Avem o creștere a tarifului energiei electrice și o nouă majorare a accizei la conbustibil. (...) Există și un deficit de ofertă la nivel european în cazul unor produse alimentare”, a afirmat Isărescu. El a avertizat că puseul inflaționist s-a produs pe fondul unei succesiuni de șocuri, pe partea ofertei, care s-au văzut rapid în tarifele la energie și alimente. ”Piața muncii rămâne tensionată. Avem cel mai mare efectiv al salariaților de după criză, dar costurile sunt în creștere. Creșterile salariale din sectorul bugetar sunt masive”, a spus Isărescu. Guvernatorul a avertizat că motorul creșterii economice a rămas consumul, ceea ce afectează echilibrul extern al economiei. În plus, există o scădere persistentă a investițiilor publice, iar deficitul comercial continuă să crească. ”Deficitul comercial s-a accentuat acolo unde am crede că România are potențial: produsele agroalimentare”, a avertizat guvernatorul. Isărescu a avertizat că există o competitivitate scăzută a industriei alimentare, dar nu neapărat din punct de vedere al prețurilor, în contextul în care randamentele din agricultură sunt mult scăzute față de țările din regiune. Totodată, în ultimul trimestru din 2017 a existat o presiune de depreciere a leului, în disonanță față de cele prevalente din regiune, iar prima de risc a scăzut, chiar dacă nu semnificativ. Există o mărire a decalajului dintre viteza de creștere a exporturilor și a importurilor și o creștere a deficitului structural, potrivit raportului prezent de guvernatorul BNR. ”Avem o reluare cu întârziere a finanțării din fonduri europene, rata de absorbție fiind de numai 10% în cadrul actualului exercițiu financiar, 2014-2020”, a spus Isărescu.

Exporturile României au urcat cu 9,1%, iar importurile au avansat cu 12,3%

Exporturile de mărfuri românești au avansat anul trecut cu 9,1% față de anul anterior, până la 62,64 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, iar deficitul comercial a continuat să crească, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS). În 2016, exporturile au crescut cu 5,1% față de anul anterior, până la 57,39 miliarde euro, în timp ce importurile au urcat cu 7%, la 67,34 miliarde euro. În urma acestei evoluții, deficitul comercial al României a fost anul trecut de 12,96 miliarde euro, în creștere cu 30% față de nivelul înregistrat în anul anterior, când a fost 9,97 miliarde euro.  În 2017, exporturile au însumat 62,64 miliarde euro (avans de 9,1% față de anul anterior), iar importurile 75,6 miliarde euro (o creștere de 12,3%). Valoarea schimburilor intra‐UE28 de bunuri în anul 2017 a fost de 47,48 miliarde euro la expedieri și de 57,28 miliarde euro la introduceri, reprezentând 75,8% atât din total exporturi cât și din total importuri. Valoarea schimburilor extra UE28 de bunuri în anul 2017 a fost de 15,16 miliarde euro la exporturi și de 18,32 miliarde euro la importuri, reprezentând 24,2% atât din total exporturi cât și din total importuri.

Huawei ar putea lansa primul smartphone cu trei camere foto

Următorul vârf de gamă al celor de la Huawei ar putea aduce o premieră pentru piața smartphone-urilor: trei camere foto principale. Huawei a fost unul dintre primii producători care au adoptat sistemul foto dual, în care fotografiile a două camere foto, una alb-negru, alta color, sunt combinate în încercarea de a obține un rezultat mai bun. Tot Huawei, dacă informații vehiculate de surse apropiate companiei chinezești se confirmă, ar putea fi primul producător care să iasă pe piață cu un smartphone ce folosește trei camere foto, fără a număra camera frontală. Telefonul în cauză ar putea fi flagship-ul P20, pe care producătorul îl va prezenta oficial la Paris, pe 27 martie. Indiciile incluse în invitația de presă, pe care sunt desenate trei cercuri, par să vină în susținerea informațiilor neoficiale. La evenimentul din 27 martie, Huawei va lansa trei modele noi: P20 Plus, P20 și P20 Lite. Cel mai probabil, între cele trei vor exista diferențe la nivelul dotărilor tehnice și al mărimii ecranului, respectiv bateriei. Rămâne de văzut dacă sistemul foto cu trei camere va fi disponibil doar pe modelul P20 Plus, care ar trebui să fie și cel mai mare din cele trei, sau va fi implementat și pe celelalte două smartphone-uri. Tot neclară este și funcția celei de-a treia camere foto. O variantă ar fi ca, prin procesarea imaginilor obținute de cele trei camere, să rezulte fotografii la o rezoluție foarte mare (poate chiar 40 MP) și să poată fi posibilă fotografierea cu 5X zoom optic. Oricare ar fi considerentele tehnice ale unei a treia camere foto principale pe un smartphone, dacă informația se adeverește, Huawei va obține cu siguranță efectul scontat pe partea de imagine.

Euro urcă spre 4,66 lei, în contrast cu tendința regională

Banca Națională a României (BNR) a anunțat ieri un curs de referință de 4,6561 lei/euro, în creștere cu 0,06% față de nivelul atins joi, în contrast cu tendința regională. BNR a revizuit vineri în creștere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza privind inflația pentru finalul acestui an și a estimat un nivel de 3,1% pentru decembrie 2019. Joi, euro a scăzut la 4,6533 lei, iar miercuri a crescut la 4,6538 lei. Vineri, leul s-a depreciat în raport cu euro, în contrast cu tendința regională. Alte monede din regiune, precum zlotul polonez și coroana cehă, s-au apreciat pe piața interbancară în raport cu euro. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 3,8025 lei la 3,7984 lei. Cursul francului elvețian a crescut de la 4,0203 lei la 4,0511 lei.

Site-urile care nu folosesc conexiuni HTTPS, marcate ca nesigure

Google a anunțat că browser-ul Chrome își va avertiza în mod vizibil utilizatorii cu privire la lipsa de securitate pe care o reprezintă site-urile care nu criptează transferurile de date. Începând cu luna iulie, când va fi lansată versiunea cu numărul 68, Google Chrome își va avertiza utilizatorii cu privire la riscurile pe care le presupune vizitarea site-urilor care nu folosesc protocolul HTTPS. Site-urile vizate sunt cele care încă folosesc vechiul HTTP, protocol care nu criptează datele înainte ca acestea să fie transferate, cauză din care informațiile pot cădea mult mai ușor victimă hackerilor. Importanța criptării transferurilor de date variază în funcție de informațiile vizate. Dacă la un site de știri lipsa protocolului HTTPS nu este cel mai grav aspect, în cazul magazinelor online sau a procesatorilor de plăți HTTPS-ul este o condiție esențială. Avertizarea utilizatorilor se va realiza printr-o notificare afișată direct în bara de adrese, astfel încât utilizatorii să ia la cunoștință faptul că transferul datelor nu este criptat încă din momentul încărcării paginii.

Ford a solicitat obținerea unei licențe bancare în Germania

Grupul american Ford a solicitat obținerea unei licențe bancare în Germania, pentru a se asigura că își va putea finanța în continuare afacerile în Europa după ce Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană, a relatat o publicație germană, transmite Reuters. Cererea a fost înregistrată vara trecută la autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Germania, BaFin, potrivit publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), care a adăugat că Ford vrea să angajeze aproximativ 12 persoane, pentru extinderea operațiunilor bancare. Divizia financiară a Ford, numită Ford Credit Europe, este înregistrată în orașul Warley din sud-estul Marii Britanii și se ocupă de operațiunile de leasing, creditare și asigurare pentru clienții din Europa ai companiei, una dintre sucursale fiind în Koln. După ieșirea Marii Britanii din UE, autoritățile europene de supraveghere financiară ar putea să nu mai permită Ford să își coordoneze activitățile în Europa din Marea Britanie, potrivit publicației.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.