Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:Bilete de avion începând de la 99 de euro

Ziarul de Vrancea
29 ian 2018 779 vizualizări

Promoția este lansată de Tarom și este valabilă până pe 2 februarie

Compania TAROM lansează oferta "Săptămâna prețurilor îndrăgostite" astfel că, în perioada 29 ianuarie - 2 februarie 2018, operatorul aerian pune în vânzare bilete de avion la tarife începând de la 99 euro dus-întors, cu toate taxele incluse, se precizează într-un comunicat al companiei remis, luni, AGERPRES.

 Oferta este valabilă pentru călătoriile pe cursele operate de TAROM în perioada 14 februarie - 1 aprilie, respectiv 16 aprilie - 15 iunie 2018 (data ultimului retur). Aceasta este supusă unor termene și condiții speciale, iar locurile la aceste tarife sunt limitate. "Toți pasagerii noștri beneficiază gratuit de transport al bagajului de cală, catering la bord, respectiv check-in. Biletele sunt disponibile pentru vânzare atât pe site-ul www.tarom.ro, cât și prin agențiile proprii și cele autorizate din țară și de peste hotare", se precizează în comunicatul citat. Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM a fost înființată în 1954 și își desfășoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Din iunie 2010 este membră a Alianței SkyTeam, din 1993 membră a Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (IATA) iar din 2000 este membră a Asociației Companiilor Aeriene Europene (AEA).     


 Managerii estimează o creștere moderată a numărului de salariați în servicii

Managerii estimează o stabilitate a activității în industrie și servicii, o creștere moderată a numărului de salariați în servicii precum și un avans al prețurilor în construcții și în comerțul cu amănuntul, până în martie, potrivit Tendințelor în evoluția activității economice în perioada ianuarie - martie 2018, publicate luni de Institutul Național de Statistică. În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural plus 4%). Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se estimează tendință de scădere (sold conjunctural -33%). Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 14%). Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare, se precizează în comunicatul INS. În sectorul construcțiilor, este estimată o scădere a volumului producției (sold conjunctural -18%) și un declin moderat al numărului de salariați (sold conjunctural -14%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural plus 19%). În comerțul cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o scădere moderată a activității economice (sold conjunctural -7%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra o reducere moderată (sold conjunctural -8%) iar numărul de salariați (sold conjunctural plus 3%) va rămâne relativ stabil. Pentru următoarea perioadă, managerii societăților comerciale estimează creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural plus 22%). Conform estimărilor din luna ianuarie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%).


Tănase (BVB): Bursa are o limitare din punct de vedere al ideilor de investiții

Bursa de Valori București (BVB) are o limitare importantă din punct de vedere al ideilor de investiții care pot fi tranzacționate, a declarat luni Adrian Tănase, director general al operatorului pieței de capital, susținând că vrea să schimbe acest lucru. "Cred că dacă stăm de vorbă cu orice broker, fie el mare sau mic, spune că ar vrea să vadă mai multă lichiditate la bursă. Creșterea lichidității este în vârful listei mandatului meu. Lichiditatea bursei vine din trei dimensiuni. Una este din companiile care sunt listate. Acest procent de listare este foarte important. Fără companii la bursă, orice am face, ca platformă de tranzacționare, avem un potențial limitat. A doua dimensiune este ca oricine să poată tranzacționa. Dacă avem companii listate, toți investitorii să poată tranzacționa. Dacă este un investitor care nu poate tranzacționa, atunci potențialul se limitează. Încă există investitori în afara țării care au anumite bariere de a tranzacționa în România. Toți investitorii trebuie să poată tranzacționa la BVB", a spus Tănase, într-o conferință de presă. Potrivit acestuia, a treia dimensiune este posibilitatea de a tranzacționa idei de investiții. "La ora actuală, putem tranzacționa, din păcate, o singură idee de investiții, să cumpărăm acțiuni ieftine și să vindem scump. Aici nu este tot universul de idei de investiții. Există și alte idei, de a vinde scump și a cumpăra ieftin, ulterior, vânzări în lipsă, ori a cumpăra o acțiune dintr-un sector și a vinde altă acțiune din același sector pe care o considerăm mai scumpă. Aceste idei există dar nu pot fi aplicate, încă, la BVB. Există și ideea de a investi în viitor, de a face un contract futures. Aici este o limitare importantă pe care o are BVB și acest lucru ar trebui rezolvat. Acest lucru e în vizorul meu pentru acest mandat", a arătat noul șef al BVB. El susține că bursa este locul unde afacerea se maximizează și nu un backup pentru alte surse de finanțare.


Volkswagen își cere scuze pentru că a folosit maimuțe într-un studiu

Controversele din jurul manipulării testelor de poluare ale motoarelor diesel de către Volkswagen au luat o nouă turnură după ce producătorul auto german și-a cerut scuze pentru un studiu în care mai multe maimuțe au fost expuse la gaze de eșapament, pentru a fi studiate efectele acestora, transmite Bloomberg. Potrivit companiei, studiul, efectuat de un grup de cercetare și de lobyy înființat de VW, Daimler, BMW și Robert Bosch, a fost o greșeală. Publicația New York Timex a relatat despre un studiu din 2014, efectuat într-un laborator din New York, în care 10 maimuțe au inhalat emisii de la un automobil VW Beetle cu motor diesel. ”Ne cerem scuze pentru acest gest greșit și pentru lipsa de judecată a persoanelor implicate. Suntem convinși că metodele științifice alese atunci au fost greșite. Ar fi fost mai bine ca acest studiu să nu fi avut loc, se arată într-un comunicat al VW. Dezvăluirile arată drumul dificil pe care îl parcurge VW, care iese din cea mai dificilă criză parcursă vreo dacă de companie. În 2015, VW a recunoscut că a instalat dispozitive de manipulare a testelor de poluare pe 11 milioane de vehicule diesel la  nivel global. Informațiile despre studiul cu maimuțe nu ajută nici în privința imaginii publice a tehnologiei diesel, aflată în centrul atenției din cauza nivelului ridicat al poluării din multe orașe europene. Modelul Beetle folosit în testul cu maimuțe se află printre vehiculele pe care producătorul auto german a instalat softul de manipulare a rezultatelor testelor de poluare. Daimler a anunțat separat că va începe o investigație referitoare la studiului comandat de Grupul European pentru Studii Științifice, pentru Sectorul Mediului, Sănătății și Transporturilor. Și BMW s-a distanțat de studiul respectiv, afirmând că nu a participat la designul și metodele acestuia. Bosch a precizat că s-a retras din grupul respectiv în 2013. Grupul de studiu, finanțat în mod egal de cei trei producători auto, a oprit activitățile anul trecut, iar proiectul nu a fost finalizat, potrivit VW.

Euro coboară sub 4,66 lei, în contrast cu tendința regională

Banca Națională a României (BNR) a anunțat luni un curs de referință de 4,6540 lei/euro, în scădere cu 0,25% față de nivelul atins vineri, în contrast cu tendința regională. Vineri, euro a scăzut la 4,6658 lei/euro, după ce a coborât joi la 4,6665 lei. Luni, leul s-a apreciat în raport cu euro, în contrast cu tendința regională. Alte monede din regiune, precum coroana cehă, zlotul polonez și forintul maghiar, s-au depreciat în raport cu euro. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 3,7436 lei la 3,7472 lei. Cursul francului elvețian a scăzut de la 4,0093 lei la 4,0046 lei.

Europa se apropie de un nou acord de liber schimb cu Mercosur

Europa se apropie de un nou acord de liber schimb cu grupul de state Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, în timp ce președintele american Donald Trump ridică bariere comerciale, relatează Bloomberg. Oficiali europeni de rang înal se vor întâlni cu reprezentanți ai Mercosur pe 30 ianuarie, la Bruxelles, pentru a discuta despre acordul comercial care ar urma acordurilor inovatoare cu  Japonia și Canada. Discuțiile dintre UE și Mercosur au început în urmă cu peste 20 de ani, au eșuat și au fost reluate în 2010. Venirea lui Trump la Casa Albă acum un an, cu agenda ”America pe primul loc”, a detemrinat UE să intensifice negocierile, care au avansat până în decembrie, când s-au împiedicat de probleme sensibile legate de agricultură și industria auto. ”Obiectivul nostru este să încheiem un acord comercial foarte ambițios cu Mercosur în următoarele câteva săptămâni. Dorim să îl încheiem foarte curând pentru că timpul trece”, a declarat comisarul pentru Comerț Cecilia Malmstrom, într-un interviu acordat recent la Bruxelles. Politicienii UE vor să mențină piețele deschise la nivel global, în fața politicii anti-globalizare a lui Trump, și să arăte că influența comercială a Uniunii Europene va continua după ieșirea Marii Britanii.

 A fost lansată Curtea de Arbitraj Comercial București

Curtea de Arbitraj Comercial București, o instituție permanentă de arbitraj, care are competența de a soluționa litigii comerciale în toate sectoarele economice, se lansează luni. Instituția va funcționa pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB). La evenimentul de lansare vor fi prezenți Sorin Dimitriu, președintele CCIB, și Victor Babiuc, președintele Curții de Arbitraj Comercial București.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.