Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:Analiștii estimează că BNR va majora din nou dobânda-cheie, miercuri, la 2,25%

Ziarul de Vrancea
5 feb 2018 639 vizualizări

Banca Națională a României (BNR) ar putea majora din nou dobânda-cheie, în ședința de miercuri, 7 februarie, de la 2% la 2,25% pe an, „ca o compensație adecvată pentru creșterea inflației”, au apreciat luni analiștii UniCredit Bank

„Având în vedere ratele dobânzilor din România și faptul că BNR trebuie să ofere o compensație adecvată pentru creșterea inflației și ținând seama că riscurile inflaționiste sunt în creștere, credem că majorarea cu 0,25 pp a ratei-cheie în 2018 ar fi necesară pentru a stabiliza inflația în intervalul țintă pentru următorii doi ani”, se arată într-un buletin emis de Departamentul de Analiză al UniCredit. Specialiștii se așteaptă ca dobânda-cheie să urce la 3% până în toamna acestui an.

În ședința din 8 ianuarie, BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară (dobânda-cheie) cu 0,25 puncte procentuale, de la 1,75% la 2%. Facilitățile din jurul dobânzii-cheie au fost ajustate în consecință, respectiv rata facilității de depozit a fost majorată la 1% de la 0,75% și rata facilității de creditare la 3% de la 2,75%. Iar rezervele minime obligatorii au fost menținute la 8%. În opinia analiștilor UniCredit, „BNR a fost forțată să acționeze, având în vedere că inflația anuală a crescut deja la 3,2% în noiembrie, cu 0,5 puncte procentuale peste prognoza pentru sfârșitul anului 2017”.

Agricost, gigantul din Insula Mare a Brăilei, este în atenția investitorilor

Producătorul agricol Agricost, cea mai mare fermă locală, care operează în sistem de arendă aproape 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei, deținut de antreprenorul Constantin Duluțe, este scos la vânzare, potrivit surselor citate de Ziarul Financiar. Agricost are o cifră de afaceri de 86 de milioane euro, iar valoarea tranzacției ar putea depăși 200 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF care iau în calcul un preț al terenului de circa 4.000 de euro pe hectar. Reprezentanții companiei nu au dorit să facă comentarii pe marginea acestui subiect. De fermă ar fi interesați investitori nemți, britanici și arabi, dar oficialii Agricost afirmau că terenul este al statului, „nici noi nu avem cum să intrăm în proprietatea lui, de aia nici nu suntem vânați așa tare de investitorii străini“. Agricost exploatează o suprafață de 55.639 hectare de teren arendat de la Agenția Domeniilor Statului. Subvențiile pe care Agricost le încasează de APIA au fost de 52 de milioane de lei (11,7 milioane de euro) în 2016. Agricost cultivă floarea-soarelui, grâu, orz, porumb, soia și lucernă, producții care se vând în proporție de 95% la export. Compania a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 387 milioane de lei (86 milioane de euro), în creștere cu 6% față de anul precedent, iar profitul obținut a fost de 71 de milioane de lei (15 milioane de euro).

Consiliul Concurenței analizează preluarea Bancpost de către Banca Transilvania

Consiliul Concurenței anunță, într-un comunicat transmis luni, că analizează tranzacția prin care Banca Transilvania SA preia Bancpost SA, ERB Retail Services IFN SA și ERB Leasing IFN SA. „În conformitate cu prevederile Legii concurenței (nr. 21/1996), operațiunea propusă este o concentrare economică ce depășește pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenței. Ca urmare, autoritatea de concurență va evalua această tranzacție în scopul stabilirii compatibilității cu un mediu concurențial normal și va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, se arată în comunicatul Consiliului. Banca Transilvania SA este principala societate a Grupului Financiar Banca Transilvania, grup care, printre altele, oferă servicii bancare pentru persoane fizice și persoane juridice, servicii de investiții financiare, servicii de administrare a portofoliilor, leasing financiar și operațional sau factoring. Bancpost este o instituție de credit înființată în 1991, care, la rândul ei, oferă produse și servicii bancare destinate tuturor categoriilor de clienți, de la soluții de economisire pentru persoane fizice, până la soluții financiare avansate și produse complexe de trezorerie dedicate clienților corporativi.

Windows 10 a devenit cel mai folosit sistem de operare

Windows 10 a reușit să depășească cota de piață a lui Windows 7, devenind cel mai folosit sistem de operare la ora actuală. StatCounter.com arată că în prima lună a anului Windows 10 a câștigat 1,09%, ajungând la o cotă de piață de 42,78 de procente. În același timp, Windows 7 a scăzut cu 0,03%, având o cotă de piață de 41,86. Windows 10 a devenit disponibil utilizatorilor începând cu 29 iulie 2015, ceea ce înseamnă că cel mai nou sistem de operare Microsoft a avut nevoie de 30 de luni înainte să depășească Windows 7, sistem care împlinește 9 ani de existență în 2018. Deși a pornit cu un ritm foarte bun de adopție, fiind instalat pe 75 de milioane de calculatoare după prima lună, numeroasele probleme de stabilitate și controverse au creat reticență în rândul multor utilizatori, care au considerat că este mai înțelept să aștepte înainte să treacă la noua versiune. Windows 10 a reprezentat o schimbare de strategie din parte celor de la Microsoft. Acesta a fost oferit ca un serviciu, fiind chiar gratuit pentru upgrade la început. În loc să fie un simplu produs, Microsoft a vrut să folosească Windows 10 ca o platformă prin care să popularizeze și vândă alte produse ale companiei, inclusiv reclamă

Afacerile din comerțul cu amănuntul au urcat cu aproape 11%

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populației, a crescut anul trecut cu 10,7% față de 2016, ritm scăzut față de cel înregistrat anul anterior, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). În 2016, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 13,5% față de anul precedent, cel mai înalt ritm din 2007. În 2015, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul crescuse cu 8,9% față de anul precedent, după un avans de 7% în 2014. ”Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în anul 2017, comparativ cu anul 2016 a înregistrat o creștere cu 10,7% datorită creșterii vânzărilor de produse nealimentare (plus 13,2%), comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (plus 12,4%) și vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (plus 6,8%)”, se arată în comunicat.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.