Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: WhatsApp nu va mai putea fi folosit de cei care nu au împlinit 16 ani

Ziarul de Vrancea
24 apr 2018 838 vizualizări

În Europa, utilizatorii trebuie să aibă 16 ani împliniți pentru a mai putea folosi WhatsApp. WhatsApp și-a actualizat termenii serviciului pentru a corespunde cu noile prevederi GDPR din Europa.

Astfel, utilizatorii europeni trebuie să aibă peste 16 ani pentru a putea folosi aplicația deținută de Facebook. Pe parcursul  următoarelor săptămâni, utilizatorilor din Europa le vor fi afișate noile condiții de utilizare și li se va cere să-și confirme vârsta. În restul lumii, limita de vârstă a rămas în continuare 13 ani. Nu același lucru se va întâmpla și cu utilizatorii Facebook, unde compania americană a ales o altă strategie pentru a fi conformă cu regulile GDPR. Adolescenților cu vârste cuprinse între 13-16 ani li se va cere să obțină acordul părinților pentru folosirea aplicației. Dacă părinții nu le acordă permisiunea, aceștia vor avea acces la o versiune generică de Facebook, al cărei conținut și reclame nu vor fi personalizate pe baza datelor personale. Cu această ocazie, WhatsApp a adăugat și posibilitatea descărcării datelor personale. Utilizatorii pot descărca o copie a datelor personale pe care aplicație le stochează, copie care include contactele și numerele acestora de telefon.

Industria a accelerat în martie, dar exporturile au stagnat

u în martie a fost nivelul cel mai ridicat de angajări în industrie din ultimele 15 luni

Industria românească a crescut puternic în luna martie, mai mult datorită cererii interne, dar exporturile au stagnat, în timp ce importurile au continuat să crească, potrivit barometrului industrial lunar efectuat de IRSOP și SNSPA și publicat miercuri. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte și contracție dacă scade sub 50. Performanța mai slabă a exporturilor poate fi un motiv de preocupare în contextul înmulțirii semnalelor despre o posibilă decelerare a creșterii economice globale, potrivit raportului. În plus, în pofida avansului robust din luna martie, optimismul managerilor e în scădere. ”Volumul producției a urcat la 65 de puncte față de 55 în februarie. Pe total, în primele 3 luni din 2018, creșterea a fost mai puternică decât în primele 3 luni din 2017”, se arată în raport. Stocurile au scăzut foarte puțin de la 47 la 46 rămânând în zona de contracție, iar mișcarea slabă a stocurilor reflectă opțiunea managerială pentru reducerea costurilor de stocare și faptul că producția a accelerat recent. ”Comenzile noi au urcat simetric în raport cu producția, de la 54 în februarie la 63 în martie, iar nivelul comenzilor pe primele 3 luni a fost mai ridicat decât în ianuariemartie 2017. Comenzile pentru export au scăzut de la 59 în februarie la 58. Media creșterii pe primele 3 luni a fost 57, față de 60 pe primele 3 luni ale anului trecut”, se arată în raport. Importurile de materii prime au înregistrat un salt de la 59 la 65, iar media pe primele 3 luni a urcat ușor față de anul trecut, potrivit raportului. Totodată, numărul angajaților a depășit nivelul de echilibru între angajări și disponibilizări. În martie creșterea a fost destul de puternică – 56 de puncte față de 50 în februarie. ”Practic, în martie a fost nivelul cel mai ridicat de angajări din ultimele 15 luni. Creșterea angajaților semnalează că industria are deja comenzi substanțiale, cel puțin pe termen scurt”, se arată în raport. Indexul de optimism al managerilor și-a păstrat trendul descendent de la 71 în ianuarie, 68 în februarie și 66 în martie. Valoarea indexului rezultă din agregarea așteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producția și încasările viitoare. ”Managerii cred că producția, comenzile noi, costurile de producție și prețurile încasate vor scădea în lunile următoare, dar ei se așteaptă să revină exporturile și să scadă importul. Tabloul așteptărilor arată că managerii au o încredere slabă în sustenabilitatea creșterii din martie”, se arată în raport. Datele sunt culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 19-23 aprilie. Barometrul a fost realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eșantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Banca Transilvania a raport un profit net mai mare cu circa 49%

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a doua cea mai mare bancă din România, a raport în primul trimestru un profit net mai mare cu circa 49%, de 366 milioane lei, în timp ce profitul Grupului Financiar Banca Transilvania a urcat cu 46%, la 389 milioane lei, potrivit raportului transmis marți Bursei de Valori București (BVB). De asemenea, Banca Transilvania a realizat în primele trei luni ale acestui an venituri operaționale de 735,76 milioane lei, cu peste 26% mai mari, iar veniturile nete din dobânzi s-au majorat cu 13,6%, la 518,23 milioane lei. În primele trei luni ale acestui an, banca a acordat 44.000 de credite noi clienților persoane fizice, IMM și Corporate. “A fost un început de an bun, cu rezultate conform așteptărilor, cu focus pe experiența pe care o oferim clienților din toate segmentele noastre de business. Am făcut investiții semnificative în reînnoirea rețelei și pentru digitalizarea serviciilor”, a declarat Ömer Tetik, director general, Banca Transilvania. Grupul Banca Transilvania a încheiat trimestul I cu active de 60,1 miliarde lei, din care 59,6 miliarde lei sunt aferente băncii, creditele nete reprezentând 50,98% din activele grupului. Ritmul de creștere a veniturilor din comisioane operaționale a fost de 18,2%, iar raportul credite/depozite este de 65% la sfârșitul trimestrului I al acestui an. Banca Transilvania are un portofoliu de 3,08 milioane carduri, care a generat tranzacții cu aproape 34% mai mari față de perioada similară a anului precedent. Cota de piață a băncii în funcție de volumul tranzacțiilor cu cardul este de peste 20%. Cu peste 13% cotă de piață, Banca Transilvania este a doua bancă din România. BT are peste 2,5 milioane de clienți activi, circa 7.000 de angajați și aproape 500 de sedii. Banca Transilvania are în prezent peste 28.000 de acționari români persoane fizice și aproape 55% capital românesc. Banca Transilvania are o capitalizare de 11,68 miliarde lei.

Peste o treime din drumurile României sunt pietruite și de pământ

România avea, la finalul anului trecut, 30.125 km de drumuri pietruite și de pământ, reprezentând 35% din întreaga rețea de drumuri publice la nivel național, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). În 31 decembrie 2017, drumurile publice ale României aveau o lungime totală de 86.099 km, din care 17.654 km (20,5%) drumuri naționale, 35.149 km (40,8%) drumuri județene și 33.296 km (38,7%) drumuri comunale, potrivit INS. Din punctul de vedere al tipului de acoperământ, existau 34.900 km (40,5%) drumuri modernizate (în proporție de 92,1% drumuri modernizate cu îmbrăcăminți asfaltice de tip greu și mijlociu), 21.074 km (24,5%) drumuri cu îmbrăcăminți ușoare rutiere și 30.125 km (35%) drumuri pietruite și de pământ. ”În ceea ce privește starea tehnică a drumurilor publice, 41,4% din lungimea drumurilor modernizate și 48,2% din lungimea drumurilor cu îmbrăcăminți ușoare rutiere aveau durata de serviciu depășită”, se arată în comunicat. Din totalul drumurilor naționale, 35,1% (6.200 km) erau drumuri europene, 4,3% (763 km) autostrăzi, iar din punctul de vedere al numărului de benzi de circulație, 1,6% (290 km) erau drumuri cu 3 benzi, 10,3% (1826 km) drumuri cu 4 benzi și 0,1% (22 km) drumuri cu 6 benzi. Totodată, din totalul drumurilor naționale, 190 km erau drumuri pietruite, iar 13 km erau de pământ. Drumurile județene erau în proporție de 38,7% drumuri modernizate și 41,3% dintre drumurile comunale erau drumuri pietruite, potrivit INS. 

Ministrul Finanțelor anunță modificări în legislația achizițiilor publice

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, miercuri, că Guvernul lucrează la modificarea modului în care se vor face achizițiile publice. Astfel, se intenționează introducerea în lege a unei prevederi conform căreia în cazul licitațiilor contestate și la care prima instanță menține decizia autorității contractante să fie semnat contractul după soluția de fond, iar dacă în urma căii de atac firma contestatoare câștigă, aceasta să fie despăgubită. De asemena, autoritățile intenționează realizarea de achiziții în sistem centralizat pentru produse precum medicamente sau autovehicule. „Am considerat că e necesar să aducem o schimbare, până la finalul lunii mai, pe două zone importante, zona de achiziții publice la modul general, unde s-au adus simplificări, eliminări de anumite elemente care erau dovezi de birocrație excesivă.(…) Mergem pe modulul pe care Comisia Eupeană îl practică la nivelul său, vizavi de anumite proceduri, sub pragurile Comisiei Europene pentru că aici noi am încărcat în mod excesiv și nejustificat, nu a cerut nimeni acest lucru, am încărcat modul în care se poate face o achiziție publică sub anumite praguri, vorbim de servicii, de bunuri sau de lucrări. Aici s-a simplificat foarte mult această zonă” a afirmat, miercuri, ministru Finanțelor Publice.  Eugen Teodorovici a  precizat că Guvernul merge pe ideea de a descuraja contestarea achizițiilor publice care a devenit o „practică foarte prezentă” și de a se decide după primul nivel de contestare ca, dacă se merge pe menținerea atribuirii contractuui, acesta să fie semnat, chiar dacă firma care contestă uzează de căile de atac următoare. „Dacă va câștiga la acel nivel, atunci să i se ramburseze o parte din marja de profit pe care și-a prevăzut-o inițial la momentul la care a ofertat, astfel încât să nu mai ținem pe loc contractele, mai ales cele de investiții” a spus Teodorovici. Întrebat care va fi maja privind o eventuală despăgubire în astfel de situații și cine va suporta costurile aferente unor eventuale despăgubiri, ministrul Finanțelor a spus că „în mod normal autoritatea contractantă își va asuma faptul că, într-un final, la nivelul Curții a rămas o decizie definitivă în sensul invers decât ea a decis la nivelul atribuirii contractului”. Teodorovici a anunțat, de asemenea, că până în luna mai se vor face schimbări și în ceea ce privește achizițiile centralizate.

Indicele Robor la 3 luni a atins un nou record

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,28%, cel mai mare nivel din 24 octombrie 2014, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.  Marți, indicele a crescut la 2,28%. Nivelul anunțat miercuri, de 2,42%, este cel mai mare din 24 octombrie 2014, când a fost tot 2,42%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut miercuri la 2,54%, cel mai mare nivel din 28 octombrie 2014, când a fost tot 2,54%. Banca Națională a României (BNR) a decis, miercuri 4 aprilie, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an.

Milardarul Vincent Bollore a fost reținut în Franța

Miliardarul Vincent Bollore a fost reținut de către poliția judiciară franceză, în cadrul unei investigații în care este suspectat de mituirea unor oficiali din două țări africane, transmite Bloomberg. Investigația se referă la contracte atribuite companiei sale pentru operarea terminalelor de containere din Lome, Togo și Conakry, Guinea, potrivit unei persoane apropiate situației. Anchetatorii suspectează că directorii Bollore Groupe s-au folosit de compania de publicitate Havas pentru a facilita alegerea unor oficiali africani, prin oferirea de consultanță în comunicație în urmă cu aproape zece ani la un preț redus, a arătat sursa. Ș alți directori ai companiei au fost reținuți marți pentru a fi audiați. Investigația arată că autoritățile franceze intensifică trimiterea în judecată a unor cazuri internaționale de corupție și nu se tem să cerceteze și directori de top. Bollore conduce o companie cu o capitalizare de piață de 14,7 miliarde de dolari și deține aproape un monopol asupra porturilor din centrul și vestul Africii. Bollore este și cel mai mare acționar al grupului de media Vivendi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.