Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Veniturile totale medii lunare au ajuns la 5.077 lei pe gospodărie

Ziarul de Vrancea
4 oct 2020 852 vizualizări

În același timp, cheltuielile per gospodărie sunt de 4.163 lei lunar

Veniturile totale medii lunare au fost în trimestrul II 2020, în termeni nominali, de 5.077 lei pe gospodărie și 1.973 lei pe persoană, a anunțat luni Institutul Național de Statistică (INS). ”Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul II 2020, în termeni nominali, 5.077 lei pe gospodărie și 1.973 lei pe persoană. Cheltuielile totale ale populației, au fost, în trimestrul II 2020, în medie, de 4.163 lei lunar pe gospodărie (1.618 lei pe persoană) și au reprezentat 82% din nivelul veniturilor totale”, arată datele INS. Din veniturile totale, veniturile bănești au fost, în medie, de 4.693 lei lunar pe gospodărie (1.823 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 384 lei lunar pe gospodărie (149 lei pe persoană). Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,8% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestații sociale (19%), veniturile din agricultură (1,9%), veniturile din activități neagricole independente (1,8%), cele din proprietate și vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%) precum și veniturile în natură (7,6%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%). Mediul de rezidență influențează diferențele de nivel și, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban și mediul rural. Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. dețin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației (doar 0,7%). Mediul de rezidență determină unele particularități în ceea ce privește mărimea și structura cheltuielilor totale de consum, arată datele INS. Conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în trimestrul II 2020, în medie, 37,7% din consumul gospodăriilor. Veniturile totale cuprind ansamblul încasărilor bănești provenite din diferite surse de proveniență pentru care nu există obligația de restituire și veniturile în natură (evaluate în lei). Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor bănești, indiferent de destinație și contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor.

Plățile la ANAF amânate de firme au ajuns la 16,15 miliarde lei

Obligațiile fiscale totale amânate la plată de către firme, fără dobânzi și penalități, în baza facilităților acordate de Guvern în luna martie, a ajuns la 16,15 miliarde lei, a declarat luni ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, care a anunțat că pachetul de susținere a economiei este acum de aproape 6% din PIB. ”În ceea ce privește pachetul de susținere al economiei - pentru că au tot fost discuții și am văzut în spațiul public informații false, că ar fi fost un pachet mic și nu ar fi ajutat economia - astăzi pachetul este aproape de 6% din PIB și avem o informație care este revizuită față de ce am publicat eu în week-end, deci bani care au fost injectați suplimentar în economie. În primele nouă luni de zile, suma este de 36,3 miliarde de lei, deci nu 34,5 miliarde lei. Sumele au fost revizuite în sus, mai multe sume au rămas în economie prin măsurile fiscale. În week-end am spus 14,4 miliarde lei. Suma la 30 septembrie este de 16,15 miliarde lei, bani care au rămas la companii prin măsurile fiscale, prin amânăre la plată. Acești bani sunt la companii în urma măsurilor fiscale”, a anunțat luni ministrul Florin Cîțu. Mai sunt 250 milioane lei bani rămași la companii în urma bonificațiilor la plata impozitului pe profit, 3,2 miliarde lei rambursări de TVA, în plus față de anul trecut. ”Din cauza crizei economice prin care trecem, am încasat mai puțin la TVA față de anul trecut cu 2 miliarde de lei, am restituit mai mult cu 3,2 miliarde lei”, a afirmat oficialul. De asemenea, 6,9 miliarde lei în plus sunt banii investiți în economie, față de aceeași perioadă a anului trecut. Suma investită de Guvern în economie în primele nouă luni este de 30 miliarde lei, mai mult decât în oricare alte nouă luni în ultimii zece ani și mai mut decât în tot anul 2016 ori în 2017. 9,8 miliarde lei sunt cheltuieli legate direct de criza din sănătate, adică 1% din PIB. 3,3% din PIB au fost bani injectați în economie, a afimat ministrul. ”Mai sunt 30 de miliarde lei garanții ale Guvernului pentru împrumuturile pe care le iau companiile private și bani care ajung iarăși în economie. Deci pachetul este în acest moment de 6%. Estimez că până la finalul anului va depăși 7% din PIB. Este unul din cele mai generoase pachete de investiții în economia României”, a mai spus Cîțu.

Coface estimează o rată de creștere globală de 4,4% în 2021 de la -4,8% în 2020

Coface estimează o rată de creștere globală de 4,4% în 2021, de la -4,8% în 2020, în timp ce revenirea comerțului mondial va fi doar parțială, cu o creștere plus 3,5% estimată în 2021, după o scădere de -13% anul acesta. ”Actualizarea anuală a Indicelui de risc politic de la Coface, publicată în Barometrul Coface Q3, evidențiază o dublă tendință: pe de o parte, o scădere a riscului de conflict la nivel global, pe de altă parte, o creștere a riscului politic și fragilității sociale. Aceasta din urmă este exacerbată în țările cele mai expuse pandemiei de coronavirus. Similar cu trimestrul trecut, incertitudinile referitoare la prognozele prezentate în acest barometru sunt foarte mari. Acestea sunt legate în primul rând de situația globală a sănătății: din iunie, pandemia este în creștere”, arată datele Coface. În așteptarea unui vaccin și / sau a unui tratament, întreprinderile și gospodăriile au amânat proiectele de cheltuieli și investiții, atât din motive de restricții (în perioadele de carantină), cât și ca măsură de precauție. ”Coface anticipează o rată de creștere globală de -4,8% în 2020, urmată de o revenire de 4,4% în 2021. PIB-ul în zona euro și în Statele Unite ar rămâne cu 3,5 puncte, respectiv cu 2 puncte sub nivelurile din 2019. Ar fi nevoie de cel puțin 3 ani pentru a reveni la nivelurile de producție dinaintea crizei. Similar, revenirea comerțului mondial va fi doar parțială: cu o creștere plus 3,5% estimată de Coface în 2021 după o scădere de -13% anul acesta”, mai menționează Coface. Se așteaptă ca acest nivel de activitate economică slabă în comparație cu cele de dinaintea crizei să determine o creștere a sărăciei, a inegalității veniturilor și a nemulțumirilor sociale, spun analiștii. Actualizarea anuală a indicelui de risc politic Coface, publicată în acest barometru, arată măsura în care pandemia COVID-19 - pe lângă impactul său uman și economic - potențează aceste riscuri politice. În plus față indicatorii tradiționali utilizați pentru măsurarea acestor riscuri, anul acesta Coface a adăugat un indice de expunere la pandemie care măsoară opinia publicului cu privire la gestionarea crizei de sănătate de către autorități. ”Pe lângă faptul că pandemia de COVID-19 ar determina o creștere a tensiunilor civile, aceasta ar putea amplifica, de asemenea, mișcările sociale moștenite din perioada pre-COVID, cum ar fi cele din Hong Kong, Franța și Chile”, adaugă ei.

Afacerile din comerțul cu amănuntul a crescut în primele opt luni cu 1,3%

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut în primele opt luni atât ca serie brută cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 1,3%, respectiv cu 1%, a anunțat luni Institutul Național de Statistică (INS). ”În luna august 2020 volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a scăzut față de luna precedentă atât ca serie brută cu 1,2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 1,6%. Față de luna corespunzătoare a anului precedent volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 1,6%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 2,3%. În perioada 1 ianuarie - 31 august 2020 volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut față de perioada 1 ianuarie - 31 august 2019 atât ca serie brută cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 1,3%, respectiv cu 1%”, informează INS. Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna august 2020, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 1,2% ca urmare a scăderilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (-2,6%) și la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (-1,4%). Vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au crescut cu 0,5%. Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna august 2020, comparativ cu luna precedentă a scăzut pe ansamblu cu 1,6% ca urmare a scăderilor înregistrate la vânzările deproduse nealimentare (-1,9%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (-0,3%). Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 0,6%. Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna august 2020, comparativ cu luna august 2019 a înregistrat o creștere, pe ansamblu, cu 1,6% datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (plus 7,9%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (plus 0,4%).

APIA începe plățile în avans în 16 octombrie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara, pe 16 octombrie, plata avansului pentru schemele pe suprafață aferente anului 2020, suma alocată României din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru aceste plăți fiind de 1,94 de miliarde de euro. "În Campania aferentă anului de cerere 2020 România beneficiază de o alocare financiară pentru plățile directe acordate fermierilor din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în valoare de 1,94 miliarde de euro și, ca în fiecare an, suntem pregătiți să turăm motoarele la maximum pentru ca acești bani să ajungă în timp util la fermieri", a declarat Adrian Pintea, director General APIA, citat într-un comunicat remis luni AGERPRES. Nivelul plăților în avans va fi de până la 70% în cazul plăților directe și până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale. Plățile se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2020 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. APIA informează fermierii că, prin Hotărârea de Guvern nr. 819/2020, au fost stabilite, pentru anul 2020, cuantumurile la hectar ale plății unice pe suprafață, plății redistributive și a intervalelor de suprafață pentru care se acordă acestea, plății pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plății pentru tinerii fermieri și ale plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine. Astfel, fermierii vor primi în acest an 98,7381 euro/hectar prin schema unică de plată pe suprafață, suma alocată fiind de 974,93 milioane de euro. Au mai fost aprobate cuantumurile pentru plata redistributivă: 5 euro/hectar pentru cei care dețin între 1 și 5 hectare, inclusiv, și 48,1053 euro/hectar pentru fermierii cu 5 și până la 30 de hectare, inclusiv, iar suma alocată se ridică la 104,16 milioane de euro. Plata pentru înverzire a fost stabilită la 57,8245 euro/ha, cu o sumă totală alocată de 570,95 milioane de euro, iar pentru schema dedicată tinerilor fermieri - 36,6119 euro/ha - respectiv fonduri de 20,54 milioane de euro. De asemenea, prin actul normativ a fost aprobat plafonul aferent plății directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine de 71,3 milioane de euro. Cuantumurile unitare se calculează de către APIA, prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile, după caz. 

Vacanță cu mașina proprie

Aproape două treimi (63%) dintre românii care au călătorit în vacanță în afara țării, în perioada 1 iunie - 30 septembrie, au preferat să plece cu mașina, 34% au ales avionul iar 1% autocarul, arată datele centralizate la nivelul portofoliului de asigurări de călătorie emise de Eurolife FFH. Potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES, în 2019, mai mult de trei sferturi (76%) dintre clienții Eurolife FFH călătoreau cu avionul, la distanță semnificativă fiind mașina proprie (26%) și autocarul (4%). "Pe fondul contextului generat de pandemia de coronavirus, românii au preferat să petreacă un sejur în Grecia (25%), Bulgaria (31%), Turcia (9%), sau au optat pentru un circuit cu mașina proprie în Europa (8%). Peste 70% dintre clienți și-au ales un pachet de asigurare cu acoperire maximă, respectiv 50.000 de euro suma asigurată, cu includerea unor riscuri variate precum asistență medicală de urgență, anularea călătoriei, asistență rutieră în cazul deplasărilor cu mașina personală, asigurarea bagajelor etc.", se menționează în comunicat. Potrivit sursei citate, toți clienții care achiziționează o poliță de călătorie de la Eurolife FFH beneficiază și de acoperire în cazul îmbolnăvirii cu virusul SARS-Cov2. "Clientul își poate recupera astfel fie costurile efectuate cu respectiva călătorie, dacă anularea a intervenit din cauza diagnosticării cu noul coronavirus, fie sumele aferente serviciilor medicale din străinătate (dacă diagnosticarea a intervenit pe parcursul prezenței în străinătate)", se mai spune în comunicat.

Cel mai ieftin iPhone 12 ar putea costa 649 dolari

Lansarea seriei iPhone 12 este iminentă, reprezentând o chestiune de ordinul săptămânilor, ceea ce face ca informațiile neoficiale despre noile smartphone-uri Apple, inclusiv prețurile acestora, să se intensifice. Prețurile tuturor modelelor și versiunilor care vor compune seria iPhone 12 au apărut pe surse și surprind prin pragul minimal de 649 de dolari. Este la fel de adevărat că, la polul opus, acestea pot urca până la 1.399 dolari. Din toate informațiile de până acum, seria iPhone 12 va fi compusă din patru modele, în ordinea crescătoare a facilităților oferite și a prețului: iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max. Cel mai ieftin și mai mic dintre cele patru, iPhone 12 mini, care ar urma să aibă un ecran de 5,4 inch, va fi vândut în trei versiuni: 649 dolari cu 64 GB stocare, 699 dolari pentru 128GB și 799 dolari pentru 256 GB. Aceleași variante ar urma să fie valabile și în cazul lui iPhone 12 dar cu câte 100 de dolari în plus: 749 dolari, 799 dolari și 899 dolari. iPhone 12 Pro va fi disponibil în variante de 128GB și 256GB și 512GB spațiu de stocare, iar prețurile acestora ar putea fi 999 dolari, 1.099 dolari și 1.299 dolari. În fine, iPhone 12 Pro Max, care va avea și cel mai mare ecran, de 6,7 inch, va oferi aceleași opțiuni de stocare ca și iPhone 12 Pro și va fi disponibil pentru 1.099 dolari, 1.199 dolari respectiv 1.399 dolari.

Indicele ROBOR la 3 luni a rămas luni la 2,10%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas luni la 2,10%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Indicele ROBOR la 6 luni a urcat în schimb de la 2,11% la 2,12%. Pe 5 august, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu 6 august, dar și de reducere a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 1,25%. Măsura a fost luată pentru atenuarea impactului economic al pandemiei de coronavirus. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. BNR a publicat, în mai 2019, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuiește ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Nivelul acestuia, pentru al treilea trimestru din 2019, a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.