Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Vânzările OMV Petrom au intrat serios la apă

Ziarul de Vrancea
3 feb 2025 777 vizualizări

Compania a realizat anul trecut afaceri de 35,76 miliarde lei l profitul a săltat cu 4%

 

Vânzările OMV Petrom au scăzut anul trecut cu 8%, la 35,76 miliarde lei, de la 38,8 miliarde lei în 2023, arată datele raportate marţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Profitul net a urcat cu 4%, la 4,19 miliarde lei , comparativ cu 4,03 miliarde lei în 2023. Investiţiile au fost majorate în 2024 cu 52%, la 7,17 miliarde lei, faţă de 4,7 miliarde lei în 2023. Numărul de angajaţi la nivelul Grupului OMV Petrom a crescut la finalul lui 2024 cu 37%,la 10.545 salariaţi. ”Valoarea veniturilor din vânzări consolidate de 35,765 miliarde lei in 2024 a scăzut cu 8% comparativ cu 2023, influenţata negativ de preţuri de piaţă mai mici ale mărfurilor si de volume mai mici aferente vânzărilor de gaze naturale, parţial contrabalansate de volume mai mari aferente vânzărilor de energie electrică. Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 75% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul Gaze si Energie au reprezentat 25%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare si Productie au reprezentat numai 0,2% (vânzările din Explorare si Productie fiind, în mare parte, vânzari în interiorul grupului, nu către terţi)”, arată raportul companiei. Grupul OMV Petrom a raportat o poziţie netă de numerar incluzând leasing în valoare de 8,076 miliarde lei la 31 decembrie 2024, mai mica comparativ cu cea inregistrata la 31 decembrie 2023 in valoare de 12,551 miliarde lei. Producţia totală de hidrocarburi în anul 2024 a fost de 109.000 barili echivalent petrol/zi faţă de 113.000 bep/zi, o scădere de 3,8%, cea mai mică din ultimii 7 ani.  Producţia de gaze naturale a scăzut anul trecut cu 3%, la 3,18 miliarde metri cubi gaze. ”Productia de hidrocarburi a scazut la 39,9 milioane bep sau 109.000 bep/zi (2023: 41,4 milioane bep sau 113.300 bep/zi), reflectand declinul natural din principalele zacaminte, aspect partial compensat de contributia reparatiilor capitale la sonde si a sondelor noi. Productia totala de hidrocarburi a scazut cu 3,5%, avand un un declin mai mic comparativ cu scaderea de 3,8% a productiei medii zilnice, deoarece 2024 a fost an bisect. Productia de titei si condensat a scazut cu 4,3%, la 19,1 milioane bbl, iar productia de gaze naturale a scazut cu 2,8%, la 20,8 milioane bep. Volumul vanzarilor de hidrocarburi a scazut cu 4%, in linie cu scaderea productiei”, se menţionează în raport. Centrala electrică Brazi a generat o producţie netă de electricitate excelenta de 4,9 TWh, comparativ cu 4,2 TWh in 2023, al doilea cel mai mare nivel de productie de la începerea operarii, dupa recordul obtinut in 2022. In 2024, centrala a fost in revizie planificata pe o perioada mai scurta, cu intreaga sa capacitate in aprilie si jumatate de capacitate in mai, precum si pentru 3 saptamani de revizie neplanificata in luna octombrie (comparativ cu revizia completa din martie pana la inceputul lunii iulie in 2023). Productia centralei a acoperit 10% din mixul de generare al Romaniei.

Ministrul Finanţelor: Nu ne paşte niciun dezastru, avem o economie solidă

„Nu este un buget până la alegeri, este un buget pentru anul 2025. La unele instituţii este nevoie de o reducere a cheltuielilor”, arată Tanczos Barna

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat marţi, că nu ne paşte niciun dezastru, pentru că avem o economie solidă, el precizând că i-ar plăcea să avem o creştere economică mult mai mare, o structură economică care să nu dea naştere la deficit de cont curent, dar economia României nu este nici dezastruoasă şi nici cu o creştere anemică ci una sănătoasă. Ministrul a mai spus că nu este un buget până la alegeri, ci un buget pentru tot anul 2025. Ministrul Finanţelor a declarat la dezbaterile din comisiile reunite ale Parlamentului că, dacă cineva se uită la economia României şi la execuţia fiscal-bugetară, poate să aibă părerea că se uită la lucruri total diferite. El a arătat că pe o parte este o economie în continuă creştere, care câştigă din ce în ce mai multe competiţii, în raport cu alte state europene, o economie sănătoasă, robustă şi cu indicatori care ne dau un motiv de mândrie, dacă ne uităm, de exemplu, la PIB-ul per capita, dacă ne uităm la creşterea economică constantă, dacă ne uităm la productivitatea muncii. ”În acelaşi timp, dacă cineva se uită la construcţia bugetară de acum un an sau doi,  vede o ţară cu un buget cu un deficit ieşit din parametrii stabiliţi pe plan european la nivelul European”, spune ministrul Finanţelor. Ministrul a răspuns şi parlamentarilor din Opoziţie care afirmaseră că ne paşte un dezastru. ”Vorbiţi aberaţii. Nu ne paşte niciun dezastru, avem o economie solidă. Da, mi-ar plăcea să avem o creştere economică mult mai mare, o structură economică care să nu dea naştere la deficit de cont curent (..) dar economia României nu este nici dezastruoasă şi nici o creştere anemică ci una sănătoasă”, a arătat ministrul.  ”Nu este un buget până la alegeri, este un buget pe tot anul 2025”, a mai spus Tanczos Barna, arătând că la unele instituţii este nevoie de o reducere a cheltuielilor.  Tanczos Barna a mai spus că fondurile europene apar şi pe partea de cheltuieli şi pe partea de venituri.  El a precizat că guvernul şi-a asumat reducerea deficitului la 7%. Ministrul Finanţelor a mai declarat despre creşterea economică că este prognozată  de INS la 2,7% pentru anul 2025. PIB-ul este în creştere şi este estimat la 1.900 miliarde lei. În plus, câştigul salarial mediu net lunar este în continuă creştere, şi datorită intervenţiilor guvernelor de majorare a salariului minim.

Vola.ro: Românii au plătit, în medie, 131 euro pe bilete de avion în luna ianuarie

Preţul mediu pentru un bilet de avion achiziţionat de ianuarie a fost de 131 euro/persoană, în scădere cu aproape 20% faţă de ianuarie 2024, când preţul mediu a fost de 158 euro/persoană, arată datele agenţiei onlien de turism Vola.ro. Românii au rezervat bilete spre 380 de destinaţii din toată lumea, cele mai rezervate şi căutate rămân oraşele Londra, Bruxelles şi Paris. Potrivit companiei, scoaterea vizelor pentru ţări precum SUA, Thailanda şi China a adus creşteri importante în numărul biletelor rezervate de către români spre aceste destinaţii. ”Anul 2024 şi, prin extensie, 2025 vor rămâne în istoria călătoriilor drept anii în care românii şi-au câştigat dreptul la călătorii fără controale spre statele Schengen şi anii în care au primit undă verde la călătorii spre China, Thailanda, Turcia şi SUA. Impactul acestor veşti s-a văzut în rezervările din luna ianuarie, Vola.ro înregistrând de două ori mai multe rezervări spre China, de trei ori mai multe rezervări spre Thailanda şi cu 14% mai multe spre SUA”, anunţă Vola.ro. Pentru al 8-lea an consecutiv, Vola.ro a finalizat analiza rezervărilor de bilete de avion în luna ianuarie, lună cunoscută drept perioada cea mai potrivită pentru a rezerva bilete de avion la cele mai mici preţuri.  În ianuarie 2025, românii au făcut rezervări către 380 de destinaţii diferite, cu 10% mai multe faţă de anul anterior. Printre cele mai populare destinaţii s-au numărat capitalele europene precum Londra, Paris şi Bruxelles, dar au existat şi destinaţii mai puţin tradiţionale care au cunoscut creşteri spectaculoase datorită introducerii unori noi rute cum ar fi: Leipzig Â1.300%, Shanghai Â600%, Doha Â350% şi Krabi Â300%. Aceste creşteri arată un interes tot mai mare pentru destinaţii exotice şi emergente, dar şi dorinţa de a descoperi noi rute introduse de companiile aeriene.

MedLife finalizează achiziţia grupului Routine Med din Tulcea

MedLife finalizează achiziţia grupului Routine Med din Tulcea. Pachetul majoritar de 60% revine MedLife, iar 40% deţine Mihai Pavel, fondatorul grupului. Achiziţia a fost demarată în octombrie 2024 şi încheiată la începutul acestui an. ”MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private, anunţă finalizarea achiziţiei Routine Med din Tulcea. În consecinţă, grupul îşi extinde amprenta naţională în sud-est, unde este deja prezent cu puncte de recoltare, un laborator în Constanţa, precum şi cu trei hyperclinici în Constanţa, Galaţi şi în Brăila, fiind operatorul cu cel mai amplu ecosistem de servicii integrate de diagnostic şi tratament din România. Grupul Routine Med include o unitate spitalicească dotată cu bloc operator, un compartiment de spitalizare de zi şi continuă, alături de o zonă generoasă de ambulatoriu. Astfel, pacienţii din Dobrogea au la dispoziţie peste 20 de specialităţi medicale şi chirurgicale, inclusiv stomatologie şi optică medicală. Serviciile de spital şi de ambulatoriu sunt completate de cele de laborator şi imagistică medical”, anunţă MedLife. Potrivit reprezentanţilor companiei, cifra de afaceri a Routine Med din 2023 a depăşit 15 milioane de lei. “În momentul de faţă, dacă un pacient din România vrea să apeleze la serviciile MedLife, poate ajunge la o unitate din reţea într-o oră de mers cu maşina. Ne mândrim că suntem atât de aproape de cei care au nevoie de ajutor şi că suntem singurul operator medical privat prezent cu spitale sau clinici de mari dimensiuni în toate oraşele cu peste 100.000 de locuitori. Asta nu înseamnă că-i neglijăm pe cei din localităţile mai mici, ba dimpotrivă, ceea ce atestă şi achiziţia acestui grup din Tulcea. Datorită ei, pacienţii din sud-estul României vor beneficia de peste 20 de specialităţi medicale şi chirurgicale, inclusiv optică medicală şi stomatologie”, a declarat Mihai Marcu preşedinte şi CEO MedLife Grup.

Tarifele lui Donald Trump ar putea crea o nouă provocare pentru chinezi

Tarifele impuse de administraţia Trump asupra importurilor din China ameninţă să afecteze şi mai mult economia chineză, deja fragilă, a cărei creştere riscă să încetinească la sub 5%, sporind presiunile pentru măsuri de stimulare mai agresive din partea Beijingului, relatează CNBC. Sâmbătă, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat impunerea unor tarife suplimentare de 10% asupra bunurilor chinezeşti, începând de marţi, invocând eşecul Beijingului de a opri fluxul de fentanil către SUA. Aceste tarife se vor adăuga celor de până la 25% impuse în timpul primului mandat al lui Trump. Potrivit analiştilor Goldman Sachs, noile măsuri vor reduce creşterea PIB-ului real al Chinei cu 50 de puncte de bază în acest an, economia chineză urmând să încetinească la 4,5% în 2025. Yuanul offshore s-a depreciat cu 0,60% luni, atingând 7,3631 unităţi pentru un dolar, înainte de a recupera parţial pierderile, conform datelor LSEG. De la victoria lui Trump în alegerile din noiembrie, yuanul a pierdut 3,7% din valoare. Banca Populară a Chinei (PBOC) ar putea permite o depreciere graduală a yuanului până la un interval de 7,40-7,50 per dolar pentru a atenua efectele tarifelor, dar se va concentra pe stabilizarea cursului valutar înainte de a implementa noi măsuri de relaxare monetară, estimează Goldman Sachs. Economiştii anticipează creşterea cheltuielilor guvernamentale pentru a contracara presiunile deflaţioniste şi a stimula consumul intern. Deşi economia chineză a atins ţinta de creştere de 5% anul trecut, aceasta continuă să fie afectată de criza imobiliară şi scăderea încrederii consumatorilor.

Apariţia DeepSeek, șansă pentru startupurile europene

DeepSeek devine o alternativă viabilă pentru startupurile europene în cursa globală a inteligenţei artificiale, oferind tehnologie la costuri mult mai reduse, ceea ce ar putea forţa marii jucători să îşi îmbunătăţească modelele şi să reducă preţurile, relatează Reuters. Hemanth Mandapati, directorul general al startupului german Novo AI, a fost unul dintre primii utilizatori ai chatbotului DeepSeek, după ce a renunţat la ChatGPT al OpenAI, în urmă cu două săptămâni. ”Dacă ai construit aplicaţia pe baza OpenAI, este foarte simplu să migrezi către alte modele... ne-a luat doar câteva minute să facem trecerea”, a declarat Mandapati la conferinţa GoWest din Gothenburg, Suedia. Potrivit startupurilor şi investitorilor europeni, DeepSeek permite accesul la AI la o fracţiune din costul alternativelor americane. Analiza Bernstein arată că preţurile DeepSeek sunt de 20 până la 40 de ori mai mici decât cele ale OpenAI.

ING caută achiziţii pentru a creşte în Germania, Italia şi Spania

Grupul bancar olandez ING explorează oportunităţi de achiziţie a unor bănci rivale în principalele pieţe europene, precum Germania, Italia şi Spania, pentru a-şi creşte dimensiunea, a declarat directorul său general, Steven van Rijswijk, într-un interviu pentru Reuters. Declaraţiile CEO-ului ING indică faptul că banca este deschisă să încheie tranzacţii semnificative în Europa, alăturându-se valului de fuziuni şi achiziţii care transformă peisajul financiar al regiunii. ”Vrem să ne extindem pe pieţe mai mari, inclusiv Italia, Spania şi Germania. Fuziunile şi achiziţiile sunt o opţiune peste tot, atâta timp cât îndeplinesc criteriile noastre,” a spus van Rijswijk. ING ar putea intra în competiţie pentru Commerzbank

iPhone domină topul celor mai bine vândute smartphone-uri

La fel ca şi în anii anteriori, topul celor mai vândute smartphone-uri în 2024 este dominat de dispozitivele produse de Apple. Cel mai bine vândut smartphone de anul trecut este iPhone 15. Acesta este urmat în clasamentul realizat de Counterpoint Research de iPhone 15 Pro Max şi iPhone 15 Pro. Primul smartphone Samsung apare abia pe locul al patrulea şi nu este unul dintre flagship-urile companiei, cu midrange-ul Galaxy A15 5G. În fapt, singurul flagship Samsung din top este Galaxy S24 Ultra, care ocupă cea de-a şaptea poziţie. Producătorul coreean are patru dispozitive în top 10, restul fiind iPhone-uri. Situaţia pare să se fi îmbunătăţit pentru Samsung faţă de 2023, când avea doar trei modele în top 10, iar acestea ocupau ultimele trei poziţii, în vreme ce Apple acapara primele şapte poziţii. Veniturile vânzărilor de smartphone-uri la nivel global au crescut cu 5% în 2024, iar preţul mediu de vânzare a fost de 356 de dolari.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.