Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Vânzările Carrefour au crescut cu 10,6%

Ziarul de Vrancea
11 apr 2018 1030 vizualizări

Vânzările Carrefour în România au avansat cu 10,6% în primul trimestru, la curs valutar constant, și cu 7,7% în termeni comparabili, la 486 milioane de euro, susținute de volumul mai mare, dar la nivelul grupului vânzările au fost afectate de piețele mai puțin dinamice din Europa, de scăderea prețurilor alimentelor în Brazilia și de concurența mare de pe principalele piețe ale retailerului francez

. La curs valutar real, vânzările Carrefour în România, care includ TVA, au avansat cu 7,4%, potrivit datelor publicate de grup. Grupul Carrefour a consemnat în primul trimestru vânzări în valoare de 20,8 miliarde de euro, în creștere cu 2,6% la curs valutar constant și cu 0,4% în termeni comparabili. Luând în considerare un impact negativ al cursului valutar de -5%, provocat în mare parte de deprecierea realului brazilian, vânzările grupului au scăzut cu 2,4%. În Europa, vânzările au crescut cu 2,8%. La sfârșitul anului 2017, Carrefour avea în România 323 de unități, între care 33 de hipermarketuri, 237 de supermarketuri și 53 de magazine de proximitate.

Rubla s-a prăbușit doar la anunțul raidurilor americane din Siria

Moneda rusă a scăzut la minimul ultimelor 16 luni în urma avertismentului dat de Trump Rusiei referitor la Orientul Mijlociu

Deprecierea rublei declanșată de noile sancțiuni impuse Rusiei de Statele Unite la sfârșitul săptămânii trecute s-a accentuat după ce președintele american Donald Trump a avertizat Moscova să se pregătească pentru venirea rachetelor americane în Siria, unde Vladimir Putin este hotărât să apere forțele guvernamentale, transmite Bloomberg. Atacurile aeriene anunțate de SUA ca urmare a atacului chimic din Siria și ultimele sancțiuni americane împotriva Rusiei au agitat piețele financiare din Moscova, astfel încât rubla a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, iar randamentele obligațiunilor locale au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an. ”Rusia a avertizat că va doborî orice rachete care vor fi lansate în Siria. Rusia trebuie să se pregătească pentru că vor veni, frumos, noi și inteligente. Nu ar trebui să fiți parteneri cu un Animal Ucigător cu Gaz care-și omoară poporul și se bucură de asta!”, a scris pe Twitter șeful statului american. Sancțiunile impuse vineri de Trezoreria SUA au afectat cel mai mult grupul rus Rusal, al miliardarului Oleg Deripaska, scoțând unul dintre cei mai mari angajatori din țară din economia dolarului și aluminiul rusesc de pe principalele burse. Investitorii se întreabă acum care ar putea fi următoarea țintă, în timp ce Rusia se pregătește pentru un război economic, încă înainte de avertismentul lui Trump. ”Sancțiunile nu doar cresc, se transformă într-un instrument de război economic. Vom lua măsurile necesare pentru stabilizarea situației”, a afirmat premierul Dmitri Medvedev în Parlament. Incertitudinile sunt alimentate de un proiect propus săptămâna trecută de Congresul SUA, care prevede interzicerea achizițiilor de obligațiuni guvernamentale rusești, cu toate că Trezoreria a recomandat ca așa-numita opțiune nucleară să nu fie folosită, întrucât ar fi prea dăunătoare pentru investitorii americani. Străinii dețineau o pondere record de aproximativ 34% din obligațiunile rusești OFZ, înainte de vânzările puternice din ultimele zile. Posibilitatea ca Statele Unite să provoace Rusiei noi probleme financiare din cauza ”activității maligne a lui Putin” în jurul lumii, după cum se exprimă Trezoreria americană, va continua să provoace incertitudini, potrivit firmei Wood & Co din Praga.

Statistici: Industria românească a încetinit

Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în februarie o creștere a producției cu 5,8%, serie brută, față de aceeași lună a anului trecut, ritm scăzut față de cel din luna ianuarie, arată datele publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS). În luna ianuarie, producția industrială a crescut, ca serie brută, cu 8,5%, față de ianuarie 2017. În februarie, față de luna corespunzătoare din anul trecut, producția industrială (serie brută) a crescut cu 5,8%, datorită creșterilor înregistrate în toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (^6,9%), industria extractivă (^5,3%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (^0,4%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 7,4%, serie brută. Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a crescut cu 6,7%, ca efect al creșterilor din industria prelucrătoare (^7,5%) și industria extractivă (^5,4%). În schimb, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 0,3%. În primele două luni ale acestui an, producția industrială (serie brută) a fost mai mare cu 7%, față de aceeași perioadă din 2017, ca urmare a creșterii industriei prelucrătoare (^9,6%) și a industriei extractive (^5,3%). În schimb, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 4,5%. În anul 2017, comparativ cu anul 2016, producția industrială a fost mai mare ca serie brută cu 8,2%.

Indicele Robor 3M a scăzut la 2,07%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 2,07%, potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Miercuri, indicele a stagnat la 2,09%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a stagnat joi la 2,42%. Miercuri, indicele a crescut de la 2,41% la 2,42%. Banca Națională a României (BNR) a decis, miercuri 4 aprilie, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an.

UE vrea să-i apere mai bine pe cumpărătorii europeni în mediul online

Comisia Europeană a anunțat miercuri că a propus un pachet de măsuri, printre care și extinderea protecției consumatorilor în mediul online, menit să garanteze că toți consumatorii europeni beneficiază pe deplin de drepturile conferite de legislația Uniunii Europene (UE). Acestea vor permite unor autorități să efectueze acțiuni de reprezentare în numele consumatorilor și vor conferi autorităților de protecție a consumatorilor din statele membre competențe consolidate pentru aplicarea de sancțiuni. ”Totodată, ele vor extinde protecția acordată consumatorilor în mediul online și vor clarifica faptul că legislația UE interzice practicile de comercializare a produselor cu dublu standard de calitate care induc în eroare consumatorii”, se arată în comunicat. Comisarul european Vera Jourová, responsabil pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, consideră că aceste măsuri echilibrează balanța, în contextul în care marile companii au un avantaj mare în fața consumatorilor individuali. ”Într-o lume globalizată în care marile societăți comerciale au un avantaj imens în fața consumatorilor individuali, trebuie să echilibrăm balanța. Acțiunile de reprezentare, în accepțiunea europeană a conceptului, vor duce la mai multă echitate pentru consumatori, nu la mai multă muncă pentru cabinetele de avocatură. Totodată, sancțiunile mai severe legate de cifra de afaceri anuală a companiilor vor oferi în sfârșit autorităților de protecție a consumatorilor mijloace pentru a-i pedepsi aspru pe cei care trișează. A trișa nu poate fi rentabil”, a declarat Jourová, în cadrul comunicatului.

Tesla pregătește lansarea unui SUV

Tesla intenționează să înceapă producția SUV-ului Model Y în noiembrie 2019, iar producția din China doi ani mai târziu, au declarat în această săptămână două surse, dezvăluind informații referitoare la noul proiect al producătorului de vehicule electrice care ar putea să îi taxeze resursele și capacitatea, transmite Reuters. Compania din Silicon Valley condusă de directorul general Elon Musk acceptă oferte preliminare pentru contractele de aprovizionare destinate Model Y, un crossover compact care se va alătura sedanului Model 3. Tesla a oferit furnizorilor puține detalii legate de program și nu a furnizat un orizont de timop pentru producție, dar a indicat acum că producția SUV-ului va începe la fabrica din Fremont, California, în noiembrie anul viitor, au arătat cele două surse. Informațiile referitoare la SUV-ul Model Y arată că Tesla continuă planurile de a construi un nou vehicul, chiar dacă întâmpină probleme cu producția sedanului Model 3, care a fost lansat în iulie. Chiar dacă a atras inițial 500.000 de comenzi în avans, sub forma unor depozite returnabile, producția Model 3 a fost afectată de amânări și de blocaje ale activității, întârziind veniturile anticipare și amplificând deficitul de capital al companiei care înregistrează pierderi. La începutul lunii aprilie, Tesla a încercat să calmeze investitorii, anunțând că producția săptămânală s-a dublat în primul trimestru, iar ritmul va accelera în trimestrul al doilea, la 5.000 de automobile pe săptămână, respectiv 250.000 pe an. Model Y este numai unul dintre numeroasele proiecte ale Tesla, care a mai lansat în ultimele luni Tesla Semi și un nou model Roadster. Tesla investește pentru a construi o gigafabrică de baterii în Nevada, unde probleme legate de asamblarea modulelor bateriilor au contribuit la întârzierile din producția Model 3, și anticipează că va construi o fabrică în China, în viitoarul apropiat.Compania a anunțat recent că nu va avea nevoie să atragă capital suplimentar în acest an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.