Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Valoarea tranzacțiilor imobiliare se va înjumătăți în 2019

Ziarul de Vrancea
9 feb 2019 794 vizualizări

Așa arată previziunile Colliers International u compania estimează că în țara noastră vor avea loc anul acesta tranzacții de 500 de milioane de euro

Volumul tranzacțiilor din țara noastră poate fi de 500 de milioane de euro, anul acesta, aproximativ jumătate din cel de anul trecut, aratp datele Colliers International Romania, anunțate vineri. „Pentru 2019, avem un optimism ponderat. Economia va continua să crească similar cu rata potențială de creștere, care este dublă față de media Uniunii Europene. În mod normal, contextul economic, alături de un decalaj favorabil de randamente între produsele românești și cele din alte regiuni din ECE, ar fi suficient pentru un rezultat bun în 2019, mai ales având în vedere că tranzacțiile în desfășurare cu clădiri de birouri, sugerează un volum posibil de peste 500 milioane de euro”, susține Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania. În România, volumul tranzacțiilor imobiliare a scăzut anul trecut, comparativ cu 2017, situându-se la puțin sub 950 de milioane de euro, un rezultat bun pentru piața locală, conform Colliers. „Cu toate acestea, riscurile în creștere, legate de zgomotul economic și politic, sunt o sursă de îngrijorare”, a explicat Pop. Volumul investițional din Europa Centrală și de Est (ECE) a atins pragul de 13,8 miliarde de euro, anul trecut, crescând cu 5% față de anul precedent, arată raportul „Colliers International – Outlook 2019: Climbing at the altitude”, publicat ieri. Colliers estimează că, anul acesta, ratele dobânzilor din zona euro vor rămâne la zero, ceea ce înseamnă că lichiditatea va fi crescută, cumpărătorii interesați, prețurile se vor plafona, iar randamentele pentru clădirile de birouri ar putea să scadă în anumite capitale din regiunea ECE. „Continuarea tendinței de creștere a salariilor cu mult peste inflație ar trebui să susțină consumul și chiriile în 2019. Întocmai acest tipar de creștere salarială ar trebui să ducă la dezvoltarea sectorului de servicii în cadrul economiilor ECE, în următorii ani, apărând regiunea, într-o mai mică sau mai mare măsură, de orice perturbări din economia globală”, a declarat Mark Robinson, CEE Research Specialist în cadrul Colliers International. Numeroși indicatori de încredere arată încetinirea economiei globale. Sondajele privind moralul din China, prețul combustibilului, importurile chineze, exporturile sud-coreene, indicii de încredere a mediului de afaceri din Germania – toate arată aceeași direcție: în jos. În plus, un factor îngrijorător pentru ECE și Germania îl reprezintă scăderea cererii de automobile din partea Chinei, fenomen care a precedat rezistența comerțului chinez în fața SUA. Este posibil ca Germania, cea mai puternică economie a Europei, să se afle în prezent într-o „recesiune tehnică”.

Ce a discutat Teodorovici cu guvenatorul BNR

 ministrul Finanțelor: Guvernatorul BNR mi-a spus că emisiunea pentru populație este o inițiativă foarte bună

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a susținut, ieri, că a fost felicitat de Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, pentru lansarea unor noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației. „Mă așteptam, pentru că așa mi-a spus domnul Guvernator, dar n-am văzut în conferința dânsului de presă, că va spune ceva legat și de modul în care Ministerul de Finanțe a lansat trei noi emisiuni de titluri de stat pentru populație, cu dobânzi foarte atractive. L-aș ruga să infirme sau nu ceea ce spun eu: a spus că este o inițiativă foarte bună a Guvernului de a ieși cu astfel de titluri pentru populație, dobânzile sunt foarte atractive, nefiind impozabile, fiind instrumente sigure de a investi din partea populației”, a spus Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă, vineri. Isărescu a avut joi o conferință de presă, după ședința de politică monetară. Teodorovici și Isărescu s-au întâlnit luni la ședința Comitetului Național de Supraveghere Macroprundențială, ședință în care au discutat despre impactul taxei pe activele financiare ale băncilor asupra sistemului bancar și asupra economiei. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat, luni, trei noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației, cu scadențe la 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile, fiind eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Aceste titluri de stat au forma dematerializată și valoarea nominală de 1 leu. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. „A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea, în perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile și nu mai pot fi anulate”, au subliniat Finanțele. Titlurile de stat pot fi cumpărate: între 4 și 22 februarie 2019 de la unitățile Trezoreriei Statului; între 4 și 21 februarie 2019 prin rețeaua de oficii poștale ale Poștei Române, din mediul urban, și până în 20 februarie 2019 la cele din mediul rural. „Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2019. În fiecare lună, perioada de subscriere va fi de trei săptămâni, iar maturitățile vor fi stabilite în funcție interesul manifestat de investitori”, subliniază reprezentanții Finanțelor.

Ministrul Finanțelor explică pe ce se bazează creșterea economică de 5,5%

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a spus, ieri, că bugetul din acest an a fost fundamentat de Guvern pe o creștere economică de 5,5%, luând în calcul modul în care evoluează economia. „Nu am nicio îndoială că se va realiza (creșterea economică de 5,5% din acest an față de anul trecut - n.red.)”, a subliniat Eugen Teodorovici, vineri, într-o întâlnire cu presa, la Guvern. El a continuat că această creștere are bază „modul în care evoluează economia”. În plus, ministrul Finanțelor a insistat că, în anii trecuți, creșterea economică a fost cea anunțată de Guvern, nu de alte instituții financiare internaționale și locale. „Uitați-vă la toate aceste analize și la diferețele dintre ceea ce au spus dânșii și ceea ce a spus Guvernul României”, a punctat Teodorovici. Ministrul Finanțelor a insistat că anul trecut economia României a crescut cu 4,4% față de anul anterior, nu cu 4%. De asemenea, acesta a precizat că în cazul României, atât intern, cât și pe plan extern, sunt prea multe discuții legate de faptul că România nu atinge ținta de creștere economică de 5%, în condițiile în care oricum această creștere este mai ridicată decât a altor țări. De asemenea, oficialul de la Finanțe a precizat că dacă Guvernul nu își va realiza ținta de investiții, de aproape 50 de miliarde de lei, ușor peste 3% din PIB, nu va putea obține creșterea economică dorită.

Cele mai importante prevederi din proiectul de buget pe anul 2019

Ministrul Eugen Teodorivici a prezentat vineri proiectul de buget aprobat în Guvern. Potrivit datelor făcute publice, creșterea economică prevăzută este de 5,5%, deficitul bugetar este de -2,55%, iar datoria publică este de 34,9% în anul 2019. Bugetul prezentat de Guvern arată: creșterea economică 5,5%; Produs Intern Brut 1.022,5 mld lei; Câștig salarial brut 5,163 lei; număr mediu de salariați- 5,282 mil. Persoane; deficitul bugetar este de -2,55% (comparativ cu anul trecut când a fost de 2,88%) Câștigul salarial mediu net este de 3.085 în anul 2019, cu o majorare de 50,7%. Proiectul aprobat arată că deficitul la bugetul de pensii este de plus 0,2%, față de -0,5% în 2018 și -1,6% în anul 2017. Datoria publică este de 34,9% în anul 2019, comparativ cu anul 2018, când era de 34,5%, sau cu 2017, când era de 35,2%. Principalele cheltuieli: asistența socială- 107,6 mld lei; personal- 102,5 mld. lei; bunuri și servicii 46,5 mld. lei; proiecte cu finanțare din fonduri europene- 38,1 mld. lei. Creșterile pentru salariați: creșteri pentru bugetari (din creșterile prevăzute pentru perioada 2018-2022) plus 1/4; creștere salariul minim 2.080 lei (mai mult cu 10%); vouchere de vacanță 1.450 lei; indemnizație de hrană 4.160 lei (2X2.080). Creșteri pentru pensionari: creșterea punctului de pensie 1.265 lei (plus 15%); creșterea pensie minimă 704 lei (plus 10%). Domenii prioritare: Sănătate plus 6 mld lei; Educație plus 9,8 mld lei; Investiții plus 15,4 mld lei; Transporturi plus 6 mld. lei "Deficitul bugetar. Este important de precizat că este o scădere, deficitul pe acest an e stabilit la 2,5%. Un deficit care poate fi menținut dar este necesar un efort comun din parte MFP și a altora pentru a merge pe reformă și a aduce banii alocați din buget exact în zonele cu nevoie. Și am spus asistență socială. În sănătătate, iar un domeniu care sper și sunt convins de fapt că noul președinte al CNSAS alături e MS și MFP vor analiza și vor face ca acest buget de peste 37 miliarde lei pentru Casa de Sănătate să fie utilizat în cel mai eficient mod. E important de menționat că toate programele de sănătăte sunt acoperite integral cu necesarul de finanțare pentru 2019", a declarat Eugen Teodorovici.

Modificare importantă pentru lucrătorii care încetează activitatea

Guvernul a adoptat, vieri, un proiect care prevede îmbunătățirea procedurilor de dobândire și păstrare a drepturilor lucrătorilor care își încetează activitatea, la pensie suplimentară, a anunțat la începutul ședinței premierul Viorica Dăncilă. „Pe agenda ședinței avem un proiect de lege care îmbunătățește procedurile de dobândire și părtrare a drepturilor lucrătorilor la pensie suplimentară Prin acest proiect se asigură cadrul necesar protecției mobilității lucrătorilor pe care să îl respecte orice schemă de pensie suplimentară și nu se reglementează înființarea unei noi scheme de pensii în România”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de vineri a Guvernului. Șeful Executivului a afirmat că vor fi adoptate dispoziții mai favorabile pentru păstrarea drepturilor la pensie suplimentară a lucrătorilor. „Ulterior, vor putea fi adoptate sau menținute dispoziții mai favorabile pentru dobândirea și păstrarea drepturilor la pensie suplimentară de către lucrătorii care își încetează activitatea”, a completat Dăncilă.

Ce poate învăța România din experimentul Finlandei

Guvernul Finlandei a anunțat, ieri, că experimentul prin care a oferit un venit minim nu a reușit, respectiv rata de angajare a șomerilor nu a crescut, așa cum se dorea, informează site-ul agenției de știri Reuters. Timp de doi ani, 2.000 de șomeri din Finlanda, aleși la întâmplare, au avut garantat un venit minim lunar de 560 de euro (635 de dolari), din partea statului, indiferent dacă își găseau sau nu un loc de muncă. Experiementul a fost încheiat acum o lună, iar cercetătorii au finalizat raportul recent. „În primul an, experimentul a avut un efect pozitiv minim”, a spus, vineri, Pirkko Mattila, ministrul Sănătății și al Afacerilor Sociale. În schimb, cei care au fost incluși în experiment susțin că au fost mai fericiți și mai sănătoși decât cei din grupul de control, care nu au primit aceleași beneficii. În perspectiva acestor rezultate, Guvernul finlandez a schimbat abordarea, anul trecut, când a decis să îi sancționeze pe șomerii care nu își caută de lucru sau refuză ofertele de lucru primite, în timp ce sunt angajați.

Aurul la cel mai ridicat nivel din ultimele 31 de luni

Cursul pentru aur a atins vineri cel mai ridicat nivel din ultimele 31 de luni: 176,4382 de lei, în creștere de la 175,7102 lei joi, arată datele afișate de Banca Națională a României (BNR). Un nivel mai ridicat de atât, respectiv de 178,0291 de lei, a fost consemnat la data de 11 iulie 2016. Cursul de schimb pentru euro a crescut vineri cu 0,11% față de joi, la 4,7445 lei, iar pentru dolar cu 0,07%, la 4,1850 lei. În plus, cursul valutar pentru francul elvețian a urcat la 4,1774 lei, de la 4,1719 lei joi.

Digi a vândut obligațiuni de peste 200 milioane euro

Digi Communications a atras de la investitori 203,5 milioane de euro prin obligațiunile senioare garantate pe care le-a vândute joi, peste oferta inițială de 125 de milioane de euro, potrivit unui anunț publicat pe Bursa de Valori București (BVB). Acestea vor fi listate la Dublin. Compania anticipează ca decontarea obligațiunilor suplimentare va fi realizată la data de 12 februarie 2019. Digi Communications a informat, miercuri, să le oferă investitorilor un număr suplimentar de obligațiuni senioare garantate de 125 de milioane de euro, la o dobândă de 5%, cu scadență în 2023, pe lângă cele emise în ultimii trei ani. „Obligațiunile Suplimentare vor avea un randament la maturitate de 4,578%, iar veniturile brute din cadrul Ofertei vor fi de 203.500.000 euro plus dobândă capitalizată de la (inclusiv) 15 octombrie 2018 (ultima dată când a fost achitată dobânda cu privire la Obligațiunile Inițiale) până la 12 februarie 2019 (data plății)”, au menționat reprezentanții Digi, în anunțul de vineri.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.