Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Valoarea producției agricole a urcat cu 12,5%, până la 78,5 miliarde lei

Ziarul de Vrancea
25 iul 2018 759 vizualizări

Valoarea producției vegetale a avansat cu 19,5% anul trecut, față de anul precedent, la 53,2 miliarde lei

Valoarea producției agricole din România a crescut anul trecut, față de anul precedent, cu 12,5%, până la 78,5 miliarde lei (17,2 miliarde euro), datorită avansului înregistrat de valoarea producției vegetale, potrivit datelor semidefinitive publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). Valoarea producției vegetale a avansat cu 19,5% anul trecut, față de anul precedent, la 53,2 miliarde lei (11,65 miliarde euro), date calculate în prețuri comparabile. Totodată, valoarea producției animale a scăzut cu 0,4% față de anul precedent, până la 24,33 miliarde lei (5,3 miliarde euro). Cea mai mare scădere, de 1%, până la 945,5 milioane lei (207 milioane euro) a înregistrat-o zona de servicii agricole. Structura valorii producției nu a prezentat modificări semnificative în comparație cu anul precedent, potrivit INS. Astfel, ponderea producției vegetale a fost de 67,8%, ponderea producției animale de 31%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 1,2%. Din valoarea totală a poducției vegetale, cea mai mare pondere o reprezintă cerealele (34,8%), urmate de legume (17,9%), plante uleioase (13,4%) și alte grupe (leguminoase boabe, plante tehnice, produse secundare, flori) cu 9,6%. ”Structura valorii producției vegetale, pe principalele grupe de culturi, nu a prezentat modificări semnificative în anul 2017 comparativ cu anul precedent. Ponderea valorii culturilor de plante uleioase și alte grupe de produse a crescut cu 1,3 puncte procentuale, respectiv cu 1,7 puncte procentuale. Ponderea valorii culturilor de plante de nutreț și de legume (inclusiv pepeni) a scăzut cu 1,4 puncte procentuale, respectiv cu 1,0 puncte procentuale”, se arată în comunicat.

Bittnet achiziționează 51% din acțiunile companiei Elian Solutions

Bittnet a încheiat negocierile privind achiziționarea unui pachet de 51% din acțiunile Elian Solutions, data estimată pentru finalizarea tranzacției urmând să fie 31 august, arată un comunicat transmis miercuri de companie. „Bittnet (BNET) a încheiat negocierile și a semnat un contract de investiție cu Elian Solutions SRL, iar prin această operațiune, Bittnet va deține un pachet majoritar de 51,0082% din companie”, anunță Bittnet. Compania precizează că preluarea Elian Solutions se va realiza în două etape. În prima etapă, Bittnet va participa la majorarea capitalului social al Elian Solutions SRL cu o participație de 33.33%, iar în etapa a doua, fondatorii Elian Solutions vor vinde părți sociale suplimentare pentru ca Bittnet să ajungă la o deținere de 51.0082% în companie. Elian Solutions este a doua achiziție pentru grupul Bittnet, deoarece în al treilea trimestru al anului 2017, grupul a achiziționat ceea Gecad Net de la antreprenorul Radu Georgescu. „Compania a fost pe deplin integrată în structura Bittnet și a trecut printr-un proces de rebranding, fiind astăzi cunoscută sub noul brand dendrio. dendrio Solutions SRL este o entitate juridică separată, în care Bittnet SA deține o participație de 100%. Începând cu prima jumătate a anului 2018, rezultatele financiare ale ambelor entități vor fi integrate în rezultatele financiare consolidate ale Bittnet”, anunță sursa citată. ELIAN Solutions este o companie cu experiență de 10 ani în furnizarea de servicii de implementare pentru sistemul ERP (Enterprise Resource Planning), Microsoft Dynamics NAV, soluția permițând companiilor să cunoască situația stocurilor, a creanțelor și datoriilor, să poată previziona, să urmărească producția, centrele de cost etc.

Teodorovici anunță mutarea ANAF în fostul sediu al Antenei 3

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate pe postul național de televiziune, că există intenția de a muta sediul Agenției Naționale de Administrare Fiscală în fostul sediu al Antenei 3. "Ne-am gândit că dacă tot e clădirea noastră, să mutăm ANAF acolo și să stea gratis. Mai sunt clădiri de genul ăsta în Bucuresti. Probabil că vom face la fel cu structurile ANAF de sector. În loc să plătim chirii, putem facem economii de un milion de euro pe lună. Până la final de an mutam intregul ANAF în clădirea turn", a declarat ministrul de Finanțe, la TVR. „Fostul sediu al Antenelor va fi valorificat până la finalul acestui an, pentru că am de gând să mutăm Fiscul. Sediul este acum al statului", a declarat Teodorovici. De asemenea, ar putea fi mutată și o structură locală a unui sector. "Mai este un sediu în Piața Victoriei, unde la fel statul a intrat în posesia acestuia, la fel o să mutăm o structură locală a unui sector pentru că nu are sens să plătim chirii nejustificate, se plimbă între sedii cu mașini, combustibili, când tu ca stat ai deja un sediu", a mai adăugat ministrul. ANAF a notificat, în 19 februarie 2016, firmele cu activități în câteva clădiri din Băneasa, unde funcționau sediile posturilor de televiziune Antena 1 și Antena 3, că spațiile trebuie eliberate în cinci zile. Agenția punea astfel în executare o sentința penală din 2013, prin care statul a intrat în posesia imobilelor. Acestea au fost preluate de stat pentru acoperirea prejudiciului în dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Prețul kerosenului, cu 39,6% mai mare față de anul trecut

Calculat pe regiuni, continentul european are al doilea cel mai mare consum de kerosen și totodată un preț de 87,3 dolari / baril, cu 39,6% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, se arată în datele Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA). Prețuri mai mari se găsesc în America de Nord (87,9 de dolari / baril) și în America Centrală și de Sud (90,4 de dolari / baril). Raportat la iulie 2017 și în cazul acestora au avut loc creșteri substanțiale ale prețurilor, de 40% în cazul Americii de Nord și de 38,9% în cel al Americii Centrale și de Sud. Cele mai mari creșteri de la un an la altul au fost înregistrate în Orientul Mijlociu și în Africa (creștere de 40,5%), precum și în Asia și Oceania (40,5%). În privința prețurilor, în Orientul Mijlociu și Africa un baril de kerosen are o cotație de 85,1 de dolari - cea mai mică dintre toate regiunile -, iar în Asia și Oceania o cotație de 86,2 de dolari / baril. Cu o pondere de 28%, Europa are, de asemenea, și al doilea cel mai mare consum de kerosen de la nivel global. Primul loc ii aparține Statelor Unite, care are o pondere a consumului de 39%. Asia și Oceania are o pondere de 22%, și deși are cel mai mare preț per baril, America Centrală și de Sud are o pondere a utilizarii de kerson de doar 4%.

Euro scade spre 4,62 lei, la cel mai mic nivel din ultimele două luni

Banca Națională a României (BNR) a anunțat ieri un curs de referință de 4,6282 lei/euro, în scădere cu 0,18% față de nivelul atins marți, cel mai scăzut prag al monedei euro din luna mai până în prezent. Marți, euro a scăzut la 4,6367 lei. Nivelul atins miercuri este cel mai mic din 24 mai, când a fost 4,6243 lei. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 3,9677 lei la 3,9551 lei. Cursul francului elvețian a scăzut de la 3,9911 lei la 3,9909 lei. Lira sterlină a crescut de la 5,2019 lei la 5,2026 lei. Prețul gramului de aur a crescut de la 156,1953 lei la 156,6016 lei. Marți, acesta a atins cel mai mic nivel din 11 iulie 2017, când a fost 156,0568 lei.

E un coșmar: Indicele Robor la trei luni a urcat la 3,43%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,43%, cel mai mare nivel din februarie 2014, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Marți, indicele a crescut la 3,42%. Miercuri, acesta a crescut la 3,43%, cel mai mare nivel din 25 februarie 2014, când a fost 3,46%. Totodată, indicele Robor la șase luni a crescut miercuri la 3,52%, după ce a scăzut marți. Luni, acesta a ajuns la 3,52%, cel mai mare nivel din 6 martie 2014, când a fost 3,52%.

Banca Mondială acordă României 50 mil. euro pentru infrastructură

Banca Mondială a aprobat o finanțare de 50 de milioane de euro pentru Proiectul de Consolidare a Managementului Riscurilor de Dezastre, care va îmbunătăți reziliența infrastructurii de urgență și răspuns la dezastre din clădirile de pompieri și urgențe, anunță un comunicat transmis miercuri de Banc „Acest împrumut va contribui la îmbunătățirea rezilienței infrastructurii de urgență și răspuns la dezastre și va spori capacitățile instituționale pentru planificarea investițiilor vizând reducerea riscurilor la dezastre și adaptarea la schimbările climatice. Proiectul investițional aprobat va completa eforturile de dezvoltare a politicilor publice privind capacitatea de răspuns a României în fața dezastrelor naturale, susținute prin intermediul unui împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre”, precizează Banca Mondială. „Foarte multe clădiri aparținând serviciilor de urgență și răspuns la dezastre din România au vulnerabilități structurale și se pot prăbuși în cazul unui cutremur“, a declarat Tatiana Proskuryakova, Director de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.