Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Valoarea investițiilor în construcția de noi locuințe a ajuns în primul trimestru la 4,6 miliarde lei

Ziarul de Vrancea
2 aug 2022 540 vizualizări

Așa arată o analiză a companiei de consultanță imobiliară Colliers

Un număr de 71.405 locuințe au fost livrate în 2021 la nivel național, în creștere cu 5% față de anul precedent, iar valoarea investițiilor în construcția de noi locuințe a ajuns în primul trimestru la 4,6 miliarde lei, în creștere cu peste 50%, arată o analiză a companiei de consultanță imobiliară Colliers. ”Piața rezidențială din România se îndreaptă către un nou record de livrări și în acest an, însă ritmul dezvoltărilor nu a ținut pasul cu evoluția cererii din ultimii doi ani. În plus, și prețul locuințelor noi continuă să crească, pe măsură ce noile proiecte înglobează creșterea prețurilor materialelor de construcție, subliniază consultanții Colliers. În ultimii doi ani, locuințele au înregistrat scumpiri considerabile, iar principalul motiv din spatele evoluției fiind creșterea puternică a cererii, pe fondul unui cumul de factori precum accesibilitatea creditării, creșterea salariilor, dar și creșterea importanței spațiului de locuit”, arată analiza. Piața tranzacțiilor de apartamente a înregistrat anul trecut noi recorduri atât din punct de vedere al vânzărilor, cât și al livrărilor. În total, în 2021 au fost livrate 71.405 locuințe la nivel național, în creștere cu 5% față de anul precedent. ”Cum suprafața totală autorizată de către dezvoltatori în 2021 a crescut cu peste 15% față de 2020, la peste 12 milioane de metri pătrați, sectorul rezidențial se îndreaptă spre noi maxime în ceea ce privește livrările anul acesta. În primul trimestru al anului am avut o creștere a numarului de locuințe livrate cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar volumul investițiilor în locuințe noi s-a majorat cu 21% în aceeași perioadă. Valoarea investițiilor în construcția de noi locuințe a ajuns în primul trimestru la 4,6 miliarde lei, în creștere cu peste 50%, avans ce subliniază creșterea semnificativă a prețurilor materialelor de construcții”, relevă analiza. Peste 21.000 de unități se află acum în construcție în București și în împrejurimi, circa 7.000 unități în Iași și peste 5.000 în Cluj Napoca. În lipsa materializării unor factori majori de risc macroeconomic în 2022, consultanții Colliers se așteaptă ca piața să atingă un nou record de tranzacții și livrări în acest an. „Indiciile recente din zona cererii sugerează că nu ar trebui să fie probleme ca aceste suprafețe să fie absorbite. Prețul de vânzare este întotdeauna rezultatul dintre cerere și ofertă, cererea de pe piața rezidențială fiind impulsionată pozitiv de către creditare, atât prin dobânzile scăzute, cât și prin accesibilitatea creditului și programele de susținere a creditului ipotecar. Asistăm însă acum la o întărire a politicii monetare, care ar putea să încetinească din viteza de creștere a creditării. Rămâne de văzut până unde vor merge dobânzile în încercarea de a domoli inflația, și care va fi impactul acestei tendințe în numărul de credite ipotecare acordate”, precizează Gabriel Blăniță, associate director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Popescu: Românii nu au de ce se teme că nu vom avea gaze naturale în această iarnă

u “nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15% consumul de gaze, dar ar trebui să ne obișnuim să facem un minim efort de economisire”, susține ministrul Energiei

Ministrul Energiei Virgil Popescu a afirmat că românii nu au de ce se teme că nu vom avea gaze naturale în această iarnă. „Nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15% consumul de gaze, dar ar trebui să ne obișnuim să facem un minim efort de economisire”, a adăugat liberalul. „Evident că lucrăm la ministerul Energiei la acest lucru, la planul privind reducerea consumului de gaze cu 15%, dar trebuie să facem distincții. În 26 iulie s-a aprobat în consiliul de miniștri acest regulament european care, începând cu 1 august, dă dreptul voluntar fiecărui stat membru să facă o reducere a consumului de gaze cu 15%. De la voluntar la obligatoriu se va trece dacă Comisia Europeană ridică nivelul de alertă. Nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15% consumul. Gradul de umplere a depozitelor noastre a depășit 59%, suntem la 59,48%, respectiv 1.823.000.000 de metri cubi de gaze naturale. Se lucrează la acest plan, așteptăm de la Comisia Europeană modul de calcul, pentru că în regulament nu a fost precizat. (...) Românii nu au de ce se teme că nu vom avea gaze naturale în această iarnă”, a precizat ministrul, precizând că România a avut anul trecut 2,4 miliarde de metri cubi în depozite, adică aproape 80% din 3 miliarde. 80% în depozite și am rămas în această iarnă cu 700 milioane în stoc”, a explicat Virgil Popescu, la finalul ședinței de miercuri a Executivului.  Cu toate acestea, ministrul Energiei i-a îndemnat pe români să înceapă să facă economie la energie. „Cred că ar trebui și noi să ne obișnuim să facem un minim efort de economisire, să închidem un bec într-o cameră în care nu mai suntem, să nu ținem apa caldă dată drumul dacă nu este cazul. Am văzut că toate statele europene fac acest lucru. Și eu cel puțin provin din generația care a trecut prin epoca comunistă și a suferit din cauza multelor restricții cu privire la energie electrică, la încălzire. Dar cred că ar trebui să ne obișnuim și să ne schimbăm mentalitatea, pas cu pas se face totul. Orice economiisre a consumului duce la o economisire a bugetului propriu al familiei și ne aduce și mai mulți bani în buzunar”, a adăugat Popescu. Chestionat despre o posibil suprataxare a profiturilor companiilor din energie, el a spus că: „nu este în obiectul de activitate al ministerului Energiei”.

Ciucă a cerut Consiliului Concurenței să verifice evoluția prețului la energie

Premierul Nicolae Ciucă a cerut Consiliului Concurenței, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, să verifice evoluția prețului la energie și să constate dacă sunt sau nu elemente speculative legate de tranzacționarea energiei. Nicolae Ciucă a solicitat ca în această acțiune de verificare să fie implicați ANRE și Ministerul Energiei.  "Avem în sală președintele Consiliului Concurenței. Ținând cont de evoluția prețului la energie și în primul rând ținem cont de diferența dintre prețul mediu ponderat la producător și cel cu care se vinde energia pe piață, Consiliul Concurenței, împreună cu ANRE, cu toți cei care au responsabilități în acest domeniu, vă rog să verificați această evoluție a prețului, pentru că, așa cum am putut să înțeleg eu din tot ceea ce înseamnă ansamblul și mecanismul acesta de producere și vânzare a energiei, piața zilei următoare trebuia să fie una de echilibrare. Or putem să constatăm astăzi că ea a devenit chiar o piață consolidată de tranzacționare a energiei și vă rog să verificați dacă aici se produc sau nu elemente speculative privind tranzacționarea energiei. În tot acest ansamblu, vă rog să fie implicat și Ministerul Energiei”, a transmis Ciucă.

Hackerii au sustras criptomonede de 200 milioane de dolari de la Nomad

Hackerii au sustras criptomonede în valoare de aproape 200 de milioane de dolari de la Nomad, un serviciu care permite utilizatorilor să schimbe monede digitale de la un blockchain la altul, într-un nou atac care evidențiază slăbiciunile spațiului financiar descentralizat, transmite Reuters. Nomad a recunoscut furtul într-un tweet, luni seara. ”Suntem conștienți de incidentul care a implicat serviciul Nomad. În prezent investigăm și vom oferi actualizări când le vom avea”, a spus startup-ul. Nu este clar cum a fost orchestrat atacul sau dacă Nomad plănuiește să despăgubească utilizatorii care au pierdut criptomonede în atac. Compania, care se prezintă ca un serviciu de ”mesagerie încrucișată securizată”, nu a fost imediat disponibilă pentru comentarii atunci când a fost contactată de CNBC. Experții în securitate blockchain au descris atacul ca fiind ”un cadou pentru toți”. Oricine cunoaște exploatarea și modul în care a funcționat ar putea profita de defect și să retragă o cantitate de criptomonede de la Nomad - ca un fel de bancomat care scoate bani la apăsarea unui buton, au spus aceștia.

Daea: În România s-a recoltat peste 94% din suprafața de grâu

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că a fost recoltată peste 94% din suprafața cultivată cu grâu a României, precizând că mai sunt de recoltat suprafețe în județele Mureș, Covasna, Brașov. "Vă pot informa că, până la această dată, în România s-a recoltat peste 94% din suprafața de grâu. Ce am avut în vedere aici: să urgentăm recoltatul pentru a preîntâmpina pierderea prin scuturarea cu turbă. Dacă fenomenele naturale, înțelegând aici cele restrictive, temperatură și umiditatea nu au mai fost în planul nostru operațional de a se vedea ce și cum, la cultura grâului întrucât starea de vegetație a fost încheiată, totuși, fenomene naturale care înseamnă vijelii sau supracoacere puteau să determine scăderi de producție. Aceste lucruri au fost, zic eu, ținute sub control datorită faptului că fermierii au o dotare foarte bună”, a declarat Petre Daea, la începutul ședinței de Guvern. El a menționat că România are capacitatea să recolteze într-o săptămână întreaga suprafață de grâu. "România are capacitatea la această dată să recolteze, dacă ar fi vorba de o coacere uniformă, în șapte zile întreaga suprafață a României de grâu. Lucrul acesta nu e posibil pentru că sunt diferențe de temperaturi și de vegetație de la un loc la altul. De aceea, mai avem aproape patru procente de recoltat în interiorul arcului carpatic. Este vorba aici de Mureș, este vorba aici de Covasna și este vorba de Brașov. Am fost acolo personal să văd starea culturilor”, a explicat ministrul Agriculturii. El a afirmat că această producție de grâu asigură nevoile interne, dar va exista disponibilitate și pentru export.

Profitul net al BRD a intrat la apă

BRD Groupe Société Générale a raportat în primul semestru al acestui an un profit net de 616,67 milioane lei, în scădere cu aproape 2% (628,69 milioane lei în primul semestru din 2021), în timp ce venitul bancar net a crescut cu 9% la 1,59 miliarde lei, față de 1,46 miliarde lei în prima parte a anului trecut. Grupul BRD a înregistrat venituri totale de 1,641 miliarde lei, mai mari cu 7,6% în comparație cu primul semestru al anului 2021 (1,526 miliarde lei). Profitul net al Grupului BRD a fost de 616,77 milioane lei, față de 625,8 milioane lei în prima parte a anului trecut. Cheltuielile operaționale au totalizat 853 milioane lei în primul semestru din 2022 (față de 814 milioane lei în primul semestru din 2021), în creștere moderată, cu 2,5%, față de aceeași perioadă a anului trecut, excluzând contribuțiile plătite către Fondurile de Garantare și de Rezoluție (69,2 milioane lei vs 49,4 milioane lei în semestrul I 2021). ”În prima jumătate a anului 2022, creditarea a continuat să fie intensă. Creditarea persoanelor fizice a marcat o performanță extraordinară la nivelul producției de credite pentru locuințe (plus 77% față de semestrul I 2021). Finanțările acordate companiilor au înregistrat o performanță solidă (plus 16% în dinamică anuală) bazată pe o creștere diversificată”, a spus François Bloch, CEO-ul BRD Groupe Société Générale.

British Airways a suspendat vânzarea biletelor de avion pe distanțe scurte

British Airways a suspendat vânzarea biletelor de avion pe distanțe scurte cu plecare din aeroportul londonez Heathrow, după ce aeroportul a cerut companiilor aeriene să limiteze rezervările noi, transmite Reuters. Într-un comunicat de marți, compania aeriană a declarat că măsura, care va dura până pe 8 august, a fost luată ca răspuns la cererea aeroportului Heathrow în acest sens. ”Am decis să luăm măsuri responsabile și să limităm biletele disponibile pentru unele servicii Heathrow, pentru a ajuta la maximizarea opțiunilor de rerezervare pentru clienții existenți, având în vedere restricțiile impuse nouă și dificultățile continue cu care se confruntă întreaga industrie a aviației”, se arată în comunicat. Aeroportul Heathrow s-a declarat bucuros că cea mai mare companie aeriană a respectat cererea:

Dezvoltatorii francezi de aplicații au dat Apple în judecată

Un grup de dezvoltatori francezi de aplicații pentru iPhone a dat Apple în judecată pentru comisioanele pe care compania le percepe prin App Store. Apple continuă să aibă probleme din cauza comisioanelor pe care le percepe de la aplicațiile livrate prin App Store. De data aceasta, compania este dată în judecată de mai mulți dezvoltatori din Franța care s-au organizat într-un grup și au intentat o acțiune comună. Printre dezvoltatorii din grupul format se numără Société du Figaro, L’Équipe 24/24 și GESTE, o asociație a publisherilor francezi. Dezvoltatorii se plâng că Apple oprește comisionul de 15% / 30% din vânzările realizate de aplicații, dincolo de taxa anuală de 99 de dolari percepută dezvoltatorilor și că nu oferă o alternativă la App Store. Aceștia acuză Apple că le ia din venituri și obstrucționează inovația. Obstrucționarea inovației este o temă veche, pe care și alte companii sau autorități de reglementare au folosit-o când a venit vorba de regulile impuse de Apple pentru App Store.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.