Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Vacanță "doi într-unul", de Sfânta Maria

Ziarul de Vrancea
14 aug 2018 934 vizualizări

Jumătate dintre românii care merg în vacanță de Sfânta Maria sunt la al doilea concediu din această vară

Minivacanța de Sfânta Maria este a doua vacanță a verii pentru jumătate dintre români, relevă o analiză a agenției de turism Christian Tour, cel mai mare operator de chartere din România. Cele mai căutate destinații în această perioadă sunt litoralul românesc, Delta Dunării, stațiunile balneo și cele montane, dar și litoralul bulgăresc, insulele grecești și Egiptul. Angajații din sectorul bugetar vor avea o minivacanță de cinci zile între 15 și 19 august, după ce Guvernul a adoptat o hotărâre ca zilele de 16 și 17 august să fie zile nelucrătoare în sistemul public. Pe lângă aceștia, și o parte din angajații din sectorul privat beneficiază de zilele libere suplimentare.“Litoralul românesc este prima opțiune pentru minivacanța de Sfânta Maria, aceasta și datorită evenimentelor organizate la malul mării pe data de 15 august, când se sărbătorește Ziua Marinei. Stațiunile de la Marea Neagră sunt atât de solicitate în această perioadă încât orice cameră liberă care apare este rezervată în cel mult două minute. Este motivul pentru care hotelurile din stațiunile de la Marea Neagră vor fi pline în minivacanța de cinci zile”, afirmă directorul de comunicare Christian Tour, Raluca Hatmanu. Pe locul al doilea în topul căutărilor este Delta Dunării, unde, de asemenea, gradul de ocupare se apropie de 100%. Pe zona de turism intern, câștigă foarte mult teren stațiunile balneare, care sunt căutate în această perioadă pentru relaxare și mai puțin pentru tratament. La fel de căutate sunt și stațiunile montane și zonele agroturistice. Tot litoralul reprezintă prima opțiune a turiștilor români și când vine vorba despre destinații externe. Astfel, Bulgaria, insulele grecești și stațiunile din Egipt sunt în topul căutărilor pentru minivacanța de Sfânta Maria. În Bulgaria, sunt alese hotelurile de 4 și 5 stele cu all inclusive din stațiunile Nisipurile de Aur, Albena, Sunny Beach, unde prețul pentru o noapte pornește de la 28 de euro de persoană și ajunge la 75 de euro de persoană. Grecia este, de asemenea, extrem de solicitată în această perioadă, iar mulți turiști profită de ofertele last minute pentru a pleca în minivacanță. În ceea ce privește tarifele, acestea pornesc de la 133 de euro de persoană, sumă care asigură șapte nopți de cazare fără mic dejun la o vilă în Parga. “Egiptul este o altă destinație foarte căutată, de aceea Christian Tour a decis să introducă încă un zbor săptămânal de pe Aeroportul Henri Coandă din București către această țară. Astfel, agenția de turism operează în prezent trei zboruri de pe Otopeni: două către Hurghada și unul către Sharm-el-Sheikh”, a adăugat Raluca Hatmanu. A crescut și interesul turiștilor pentru circuite culturale, Istanbul fiind cea mai solicitată destinație. De asemenea, în minivacanța de la sfârșitul acestei săptămâni, mulți români vor călători în circuite în Țările Scandinave, Italia, Cappadocia (Turcia), Croația sau Austria.

Războiul economic dintre doi importanți membri NATO îngrijorează întreaga lume

Turcia anunță boicot pentru electronicele din SUA

Președintele Erdogan acuză Statele Unite că vor să lovească Ankara ”în spate”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că Turcia va boicota produsele electronice din SUA, drept contramăsură în disputa cu Washingtonul care a provocat scăderea lirei la niveluri record, scrie Reuters. Erdogan susține că Turcia este ținta unui război economic și a făcut apel la turci să își vândă valuta pentru a cumpăra lire. „Împreună cu oamenii noștri, ne vom lupta contra dolarului, prețurilor de pe piața de schimb internațională, inflației și ratei dobânzii. Ne vom proteja independența economică fiind uniți”, a declarat Erdogan într-un discurs pentru membrii partidului AK, condus de el. „Vom impune un boicot produselor electronice din SUA. Dacă ei au iPhone-uri, atunci există Samsung și noi avem propriile noastre telefoane Vestel”, a adăugat el, făcând referire la compania electronică turcă, ale cărei acțiuni au crescut cu 5%.

SUA au impus sancțiuni asupra doi miniștri turci drept răspuns la reținerea de către Turcia a unui pastor american, fiind acuzat de terorism. Săptămâna trecută, Washingtonul a anunțat și mărirea taxelor pentru exporturile turce de metal. Erdogan a declarat că guvernul său va susține companiile care vor să investească în Turcia și a precizat că firmele nu ar trebui să fie descurajate de incertitudinea economică. „Dacă ne vom amâna investițiile, dacă vom cumpăra valută pentru că este pericol, atunci vom ceda în fața dușmanului”, a precizat el. Lira turcească a scăzut cu 40%

Turcia și Statele Unite, doi aliați în NATO, se confruntă ocriză diplomatică legată de arestarea de către Ankara a unui pastor american, Andrew Brunson, acuzat de ”spionaj” și ”terorism”.

Cerând eliberarea sa, Statele Unite au impus în august sancțiuni fără precedent unui număr de doi miniștri turci. Ankara a replicat.

Aceste tensiuni au accelerat căderea lirei turce, a cărei valoare s-a depreciat cu peste 40% de la începutul anului. Criza diplomatică a trecut vineri la un palier suplimentar, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că-și dă acordul în vederea unei dublări a taxelor asupra importului de oțel și aluminiu turce - trimițând lira turcă la fund. ”Orice președinte ai fi, nu poți să te culci și să spui, când te scoli, «iată, impun atâtea taxe asupra oțelului și aluminiului»” turce, a tunat Erdogan.

SfatulMedicului.ro intră în proprietatea rețelei MedLife

n sfatulmedicului.ro este cel mai mare hub de informații medicale din România

MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România, a anunțat finalizarea achiziției platformei sfatulmedicului.ro, cel mai mare hub de informații medicale din România. Înființat în urmă cu 15 ani, sfatulmedicului.ro este în topul site-urilor dedicate segmentului de sănătate din România. Platforma înregistrează o medie lunară de peste 3,2 milioane de utilizatori unici, respectiv peste 12 milioane de afișări. Adițional serviciului de informare, utilizatorii accesează pe această platformă serviciul de autoevaluare medicală și interpretarea online a analizelor. ”Ca urmare a acestei tranzacții, Sfatulmedicului.ro va păstra echipa care a derulat proiectul în toți acești ani, iar pentru a păstra independența și imparțialitatea față de piață, managementul va fi integral independent de MedLife și de actualii administratori”, arată un comunicat transmis Bursei de Valori București (BVB). MedLife este cel mai mare furnizor de servicii private de sănătate din România. Acțiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzacționare pe piața reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori București, Categoria Premium. Începând cu 2009 a deschis sau a achiziționat peste 83 de unități medicale.

Viena, cel mai bun oraș de locuit în 2018

n topul este realizat de prestigioasa publicație The Economist Intelligence Unit

Viena a fost desemnată cel mai bun oraș de locuit în 2018 în topul The Economist Intelligence Unit, depășind orașul australian Melbourne, care a ocupat prima poziție în ultimii șapte ani, scrie The Guardian. Urcarea pe primul loc a Vienei este în strânsă legătură cu numărul scăzut de atacuri teroriste din Occident în acest an precum și de rata scăzută a infracționalității. Pe ultimul loc se află capitala Siriei, Damasc iar imediat deasupra se situează Dhaka, capitala din Bangladesh, și Lagos, capitala Nigeriei. În top nu au fost incluse unele dintre cele mai periculoase orașe din lume, precum Baghdad sau Kabul.După Viena și Melbourne, în primele zece se află: Osaka, Calgary, Sydney, Tokyo, Toronto, Copenhaga și Adelaide. Viena și Melbourne au avut punctaj maxim pentru sistemul de sănătate, educație și infrastructură. Dar deși Melbourne s-a situat mai bine la capitolul cultură și mediu, a contat mai mult faptul că Viena a depășit orașul australian la stabilitate. The Economist precizează că raportul tinde să favorizeze orașele de dimensiuni medii din țările bogate, cu o densitate mică a populației. Orașele mai mari și mai aglomerate tind să aibă o rată a infracționalității mai ridicată.

ROBOR la 3 luni scade: minim al ultimei luni

 

ROBOR la trei luni a scăzut la 3,28%, față de 3,30%, cotația de vineri. Este cea mai scăzută valoare din  3 iulie 2018 când BNR a anunțat o cotație de 3,27%. ROBOR la șase luni a scăzut la 3,43%, față de 3,44%, nivelul de vineri. Este cel mai scăzut nivel din 4 iulie 2018 când cotația BNR a fost de 3,39%. Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referință Robor la 6 luni. Pe 3 august 2018, ROBOR 3M era cotat la 3,47%, iar ROBOR 6M era la 3,53%. La sfârșitul lunii mai (31 mai 2018), ROBOR 3M era cotat la 2,94%, iar indicele ROBOR 6M era situat la 3,00%. Evoluția dobânzilor pe piața monetară este de obicei corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat. Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

 

Brand românesc achiziționat cu 20 milioane euro

Brandul Peneș, deținut de producătorul de carne de curcan Galli Gallo, a fost achiziționat de Bravcod, într-o tranzacție în valoare de 20 de milioane de euro. Tranzacția a fost finalizată de administratorul judiciar CITR în această vară, conform planului de reorganizare aprobat de creditori în procedura de insolvență a companiei. Galli Gallo s-a redresat printr-un plan de reorganizare propus și implementat de CITR, prin încrederea principalului creditor, CEC Bank, și a partenerului de afaceri, Bravcod, care a continuat relațiile comerciale cu Galli Gallo în procedura de insolvență și a achiziționat business-ul în această vară. „Reorganizarea Galli Gallo este pentru echipa CITR un exemplu de succes în redresarea unui business local și salvarea unui brand românesc. Suntem bucuroși că am reușit să construim o punte între debitor și creditori și că astfel am identificat, alături de ei, soluții eficiente de restructurare financiară și operațională a companiei. Nu am fi putut face acest lucru fără încrederea din partea partenerului comercial Bravcod și a creditorului majoritar, CEC Bank, care au crezut în planul propus și în viitorul Galli Gallo”, a declarat Alexandru Tănase, Senior Partner CITR și Managing Partner CITR Brașov. Galli Gallo, alături de alte două societăți din grup, Avicola Codlea & Partenerii SRL și Broilerom SRL, au intrat în procedură de insolvență în septembrie 2013.

Economia Chinei a încetinit, pe fondul tensiunilor comerciale cu Statele Unite

Activitățile de afaceri din China au încetinit în luna iulie, iar investițiile au coborât la cel mai redus nivel din ultimii aproape 20 de ani, potrivit datelor oficiale care sugerează că economia se confruntă cu factori adverși tot mai puternici, pe fondul tensiunilor comerciale cu Statele Unite, transmite MarketWatch. Investițile în active fixe în regiunile urbane au urcat cu 5,5% în perioada ianuarie-iulie, față de aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat marți Biroul Național de Statistică.Acesta este cel mai redus nivel atins după sfârșitul anului 1999, potrivit Wind Information. Totodată, creșterea investițiilor este sub ritmul de 6% consemnat în perioada ianuarie-iunie și estimarea medie de 6% a analiștilor intervievați de Wall Street Journal. Vânzările de retail din China au crescut cu 8,8% în iulie, față de aceeași lună a anului trecut și ritmul de 9% din luna iunie. Analiștii anticipau pentru luna iulie un avans de 9%. Producția industrială a urcat cu 6% în iulie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ritmul fiind neschimbat față de iunie, Totuși, creșterea producției industriale este sub estimarea de 6,4% a analiștilor intervievați de Wall Street Journal.

Veniturile ING au crescut cu 25%

Veniturile ING Bank Romania au crescut cu 25% în primul semestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, atingând nivelul de 875 milioane lei. Numărul de clienți a continuat să crească într-un ritm constant, cu 15% de la un an la altul, ING Bank Romania atingând un total de 1,2 milioane de clienți activi, arată raportul transmis marți de bancă. De asemenea, creșterea susținută a activității a generat un profit brut de 389 milioane lei, mai mare cu 89 milioane lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, datorită unor venituri în creștere cu 177 milioane lei și reducerii costurilor de risc cu 2 milioane lei, ceea ce compensează creșterea de 93 milioane lei a cheltuielilor operationale. Profitul net ajunge la finalul trimestrului doi la 345 milioane lei. Cota de piață în segmentul depozitelor atrase a ajuns la 8,9% în baza creșterii organice a portofoliului de fonduri atrase atât de la persoanele fizice, cât și de la companii. Depunerile nete de 6 miliarde lei din ultimele 12 luni au condus la o valoare totală a depozitelor de 29,3 miliarde lei, cu 26% mai mare decât în iunie 2017. ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 37 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. ING Bank România a fost înființată în 1994.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.