Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Va fi lansat un site cu prețurile comparative la carburanți

Ziarul de Vrancea
8 oct 2017 469 vizualizări

A fost făcut de către șeful Consiliului Concurenței 

Cele mai multe întrebări primite de Consiliul Concurenței se referă la sectorul carburanților, acesta fiind totodată domeniul în care autoritatea face cele mai multe analize, a declarat pentru News.ro președintele instituției, Bogdan Chirițoiu.

De altfel, autoritatea lucrează la un site care va cuprinde date comparative privind prețurilor carburanților, proiect ce ar putea fi gata anul viitor. ”Suntem foarte atenți la ce se întâmplă pe piața carburanților, chiar obsesivi. Nu este nicio altă piață despre care să ne informăm atât de frecvent cum se întâmplă cu sectorul combustibililor. De asemenea, preluăm date Eurostat și le analizăm pentru a avea o imagine a evoluției acestui sector. Este o piață importantă, care afectează direct consumatorii și, ca urmare, este în atenția opiniei publice și a presei”, a declarat pentru News.ro președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. În ceea ce privește scumpirea benzinei și motorinei, el spune că nu poate estima încă în ce măsură majorarea accizei a dus la scumpirea carburanților, mai ales că și prețul petrolului a crescut la nivel internațional. ”Vrem să realizăm unui comparator de prețuri, 'monitorul prețurilor pentru carburanți', un instrument asemănător celui lansat cu succes pentru produse alimentare, în urmă cu un an, prin care să intensificăm concurența dintre firmele de comercializare carburanți”, adaugă oficialul. Pentru realizarea acestei aplicații trebuie creată o bază de date care să conțină lista tuturor companiilor care comercializează carburanți, amplasarea geografică a benzinăriilor deținute de fiecare, tipurile de carburanți (benzină și motorină) comercializate în fiecare benzinărie, prețurile la pompă practicate. Acum autoritatea de concurență așteaptă aprobarea Parlamentului și va introduce proiectul în bugetul pe anul viitor, acesta fiind estimat la 300.000 euro pentru ambele platforme: monitorul prețurilor pentru produse alimentare și cel pentru carburanți. 

Bogdan Chirițoiu:

Ancheta pe turism va fi finalizată la mijlocul anului viitor  Ancheta demarată anul trecut de Consiliul Concurenței în rândul unor mari touroperatori și extinsă în acest an ar putea fi finalizată la mijlocul anului viitor, a declarat pentru News.ro președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, autoritatea suspectând că aceste companii au impus un preț minim de revânzare a pachetelor turistice. ”Investigația privind agențiile de turism a fost extinsă în acest an și va fi gata anul viitor, la mijlocul anului viitor. Suspectăm că touroperatorii s-au înțeles între ei ca să limiteze discounturile companiilor care revând pachetele turistice”, a declarat pentru News.ro președintele autorității de concurență, Bogdan Chirițoiu. Consiliul Concurenței a extins în luna iunie a acestui an investigația declanșată primăvara trecută pe piața comercializării produselor turistice și a pachetelor de servicii turistice prin agențiile de turism, investigând acum, între alții, și agențiile Nova Travel (touroperatorul Eurolines Group România), Prestige Tours International, Charter Broker și Prompt Service Travel Company (touroperatorul Cocktail Holidays). Președintele Consiliului Concurenței spune că ancheta demarată anul trecut a fost extinsă abia în acest an pentru că sunt foarte multe documente de studiat. ”Durează destul de mult până sunt procesate datele și atunci când sunt procesate, se descoperă lucruri noi. În această analiză au apărut indicii că și alte companii sunt implicate, astfel că am extins investigația”, a explicat Chirițoiu. Consiliul Concurenței a demarat în aprilie anul trecut o investigație privind o posibilă încălcare a regulilor de concurență pe piața comercializării produselor turistice și a pachetelor de servicii turistice prin agenții de turism, după o sesizare anonimă, autoritatea suspectând agențiile de turism că își coordonează politicile comerciale în scopul impunerii unui nivel minim al prețului de vânzare a pachetelor turistice. Agențiile anchetate în acest caz sunt: Paravion, Eximtur, Mareea, Christian Tour, Paralela 45, Perfect Tour, HappyTour, Eurolines, Klever Travel, Europabus, Danubius Travel și Amarino.  Este prima investigație declanșată de autoritatea de concurență în ultimii zece ani în turism. Consiliul Concurenței a efectuat atunci inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale mai multor companii active pe piața serviciilor turistice, iar documentele ridicate în cadrul acestor inspecții se află în analiza autorității române de concurență.  

Investigație în rândul băncilor din cauza majorării ROBOR-ului 

Consiliul Concurenței ia în calcul declanșarea unei investigații în rândul băncilor, dacă descoperă indicii în ceea ce privește creșterea ROBOR din ultima perioadă, a declarat pentru News.ro președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. ”O perioadă lungă de timp, dobânzile au fost foarte scăzute. Dacă vom avea indicii privind înțelegeri între bănci, luăm în calcul o posibilă investigație”, a declarat pentru News.ro președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. De asemenea, autoritatea derulează deja o anchetă  în sistemul bancar, prin care vrea să vadă de ce în România sunt comisioane mai scumpe decât în alte țări, investigație ce va finalizătă în iunie 2018. ”Avem deja în desfășurare o anchetă sectorială în privința băncilor, ce va fi gata anul viitor. Vrem să aflăm ce serviciile bancare din România sunt mai scumpe ca în alte țări. Este foarte important pentru economie și pentru cei care au credite, inclusiv pentru mine”, a adăugat Bogdan Chirițoiu. Indicele Robor la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda va­ria­bilă, a stagnat vineri la 1,78%, după ce miercuri și joi a avut o evoluție ușor descendentă. Aceeași evoluție a avut și indicele Robor la 6 luni, fo­losit în special în calculul dobânzilor la cre­ditele ipotecare, care s-a menținut vineri la 1,87%, la fel și joi. Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Acesta a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Creșterea indicelui Robor din ultimele zile este legată de probleme de lichiditate ale pieței, în condițiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut, iar specialiștii Băncii Naționale a României (BNR) vor găsi soluții pentru a tempera creșterea acestui indice, a declarat marți ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, după o întâlnire cu reprezentanți ai BNR. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.   

Consumul, unicul motor care susține "miracolul" economic românesc   

România a reușit, prin creșteri de salarii și reduceri de impozite, să stimuleze consumul intern și creșterea economică, care în primul trimestru al acestui an a ajuns la 5,6%, cea mai ridicată rată din Uniunea Europeană, relatează agenția EFE. Totuși, acest "miracol" aparent, în una dintre cele mai sărace țări dintre cele 28 de state membre UE, a dat naștere unui scepticism în rândul experților, majoritatea acestora considerând-o nesustenabilă, scrie EFE. Creșterea semnificativă a salariilor funcționarilor, de peste 20%, și a salariului minim, care în ultimii doi ani a ajuns la 310 euro, de la 220 euro, sunt principalii factori ai "boom-ului" economic românesc. La aceasta se adaugă faptul că Executivul social-democrat a redus Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru alimente de la 24% la 9% în iunie 2015, în timp ce cota generală de TVA a scăzut de la 24% la 20% în ianuarie 2016 și la 19% la începutul acestui an. "Creșterea economică puternică se datorează avansului semnificativ al consumului, alimentat de creșterea salariilor și diminuarea impozitelor, dar aceasta va funcționa doar pe termen scurt", a declarat pentru EFE președintele Consiliul Fiscal, Ionuț Dumitru. "Cu siguranță, dacă avem o creștere a consumului fără sprijinul altui sector economic, atunci va crește deficitul comercial și cel al contului curent", a adăugat Dumitru. Deficitul comercial al României s-a ridicat la 3,36 miliarde euro în primul trimestru din 2017, fiind cu 20,3% mai mare față de cel din perioada similară din 2016, și balanța contului curent a înregistrat un deficit de 690 milioane euro, de două ori mai mare comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Creșterea economică este corelată cu cea a deficitului public al României, care a crescut de la 1,8% la 3,2% de la finele anului trecut până la 31 martie 2017, conform Biroului European de Statistică. Comisia Europeană, la rândul său, estimează că România va avea o creștere economică de 4,8% în 2017, în timp ce Guvernul de la București se așteaptă la 5,6%, ceea ce, dacă se va realiza, va duce la un PIB record de 183 miliarde euro la finele anului. Aceste date macroeconomice încurajatoare au animat actualul guvern social-democrat să promită în continuare creșteri salariale pentru funcționari și pensionari, o strategie criticată drept populistă. "Politicile salariale cu tentă populistă atrag consecințe grave asupra prețurilor bunurilor și competitivității", a explicat, pentru EFE, Lucian Croitoru, consilier de politică monetară la Banca Națională a României. În 2015, peste 1,35 milioane dintre cei 4,6 milioane salariați ai țării lucrau în administrația publică. Croitoru consideră că majorarea salarială a fost adoptată în detrimentul investiției publice, care a scăzut cu 60 % în bugetul pentru 2017. "Nu se poate forța ieșirea din categoria țărilor cu mână de lucru ieftină fără a îmbunătăți productivitatea", a subliniat Croitoru.

Alro Slatina vrea un credit suplimentar de 30 milioane dolari 

Alro, cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală (excluzând Rusia și Peninsula Scandinavă), vrea să încheie un act adițional la contractul de facilitate de credit în valoare de 137 milioane dolari încheiat pe 14 decembrie 2015 cu un consorțiu de bănci prin care să suplimenteze facilitatea cu o nouă linie de credit în sumă de până la 30 milioane dolari, în scopul emiterii de acreditive și scrisori de garanție. Subiectul va fi aprobat în cadrul adunării acționarilor din 9 noiembrie. Societatea va semna astfel un acord tot cu consorțiul de la care a luat creditul în urmă cu doi ani: Raiffeisen Bank International, OTP Bank Romania, Banca Transilvania, Unicredit Bank, Garanti Bank, Intesa SanPaolo Romania și Eximbank. De asemenea, combinatul Alro vrea să prelungească scadența facilității de credit până la data de 20 noiembrie 2020. În primele șase luni, volumul vânzărilor Alro de aluminiu primar a scăzut cu 4,8% față de perioada similară a anului trecut. Volumul vânzărilor de produse laminate plate a crescut cu 3,6% față de S1 2016, toate categoriile de produse contribuind la această majorare.

Transelectrica va alege noi membri în Consiliul de Supraveghere 

Acționarii transportatorului național de energie, Transelectrica, vor numi pe 9 noiembrie noi membri în Consiliul de Supraveghere, aceștia urmând să își înceapă mandatul în 30 noiembrie. În cadrul aceleiași ședințe va fi stabilită remunerația membrilor Consiliului de Supraveghere și va fi totodată aprobată forma contractului de mandat al acestora, arată un anunț transmis de Transelectrica Bursei de Valori București (BVB). În prezent, Transelectrica are șapte membri provizorii în Consiliul de Supraveghere: Ștefan Valeriu Ivan, Marius Iulian Carabulea, Iulius Dan Plaveti (fost director general al Tarom), Bogdan Bobora, Beatrice Ambro, Cristian Eugen Radu și Corneliu Soroceanu. Transelectrica a realizat în primul semestru al anului un profit net de 98 milioane lei, în scădere cu 30,6% față de perioada similară a anului trecut, în condițiile în care cheltuielile au urcat într-un ritm mult mai mare decât veniturile. Veniturile operaționale (din exploatare) au crescut în primul semestru din acest an cu 29%, la 1,74 miliarde lei, în timp ce cheltuielile operaționale au urcat  cu 44%, la 1,45 miliarde lei. Transelectrica gestionează 81 de stații electrice la nivelul țării și 8.834 km de linii electrice aeriene.  

Turimul este în creștere  

Cele mai multe călătorii pentru vacanțe efectuate în primul semestru al acestui an au avut ca durată una și trei înnoptări (72,9% din total), iar numărul călătoriilor turistice efectuate de către rezidenți a fost de 8.971.600, în creștere cu 16,4% față semestrul I 2016, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În perioada analizată ponderea călătoriilor pentru vacanțe în total călătorii a fost de 87%, în timp ce călătoriile pentru afaceri și motive profesionale au reprezentat 4,4%. Ca și în anii anteriori, s-a menținut constantă preferința turiștilor români privind modalitatea de cazare în cadrul călătoriilor pentru vacanțe, 67,3% dintre aceștia preferând cazarea la rude și prieteni. În ierarhie, urmează cazarea în hoteluri și unități similare, în proporție de 13,5%. În călătoriile de afaceri și motive profesionale, turiștii români s-au cazat în proporție de 47,6% în hoteluri și unități similare. Alte două modalități de cazare au fost utilizate în proporție de 20,7% la rude și prieteni, respectiv 13,1% în alte tipuri de cazare fără plată. Luna de vârf pentru călătoriile de vacanțe în țară a fost luna mai, cu o pondere de 22,4% pentru călătoriile interne și 23,2% pentru cele externe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.