Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Un nou ransomware atacă în prezent în Europa de Est

Ziarul de Vrancea
26 oct 2017 634 vizualizări

ESET și Kaspersky, doi dintre cele mai cunoscuți producători de soluții de securitate, au emis fiecare câte un comunicat prin care avertizează țările din Europa de Est cu privire la răspândirea unui nou malware. Numit BadRabbit,

Două companii de securitate avertizează cu privire la un malware de tip ransomware care se răspândește rapid în țările din estul Europei. acesta se răspândește în prezent în Rusia, Ucraina și țările din estul Europei, susțin cele două companii de securitate fără a intra în detalii legate de nivelul de infectare a țărilor din regiune. Cert este că BadRabbit vizează rețele companiilor. Până acum, mai multe companii de presă din Rusia, rețeaua metroului din Kiev și aeroportul internațional de la Odessa se află pe lista primelor victime. Ca orice ransomware care se respectă, BadRabbit criptează datele de pe sistemele infectate și cere recompensă în Bitcoin pentru redarea accesului la fișierele și folderele blocate. Victima trebuie să plătească aproximativ 275 de dolari în cel mult 41 de ore pentru a primi cheia de criptare. Suma cerută crește dacă nu este plătită în termenul acordat.

Numărul românilor care înnoptează în hotelurile germane s-a dublat

Numărul de înnoptări generate de români în Germania în primele opt luni ale acestui an a ajuns la circa 700.000, în creștere cu 25% față de perioada similară anului trecut, iar numărul acestora s-a dublat în ultimii cinci ani, a declarat, pentru News.ro, Cristian Sallai, director de marketing la Organizația Germană pentru Turism, pentru Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Muntenegru, România și Bulgaria. Acesta afirmă că românii nu se tem de amenințările de securitate și le place să meargă în city-break-uri în toate orașele germane, inclusiv în cele mai mici. ”Din ianuarie până în august a fost o creștere de 25%. Este o creștere foarte mare pentru o piață stabilă. În 2016, România s-a clasat pe locul 18 ca și piață sursă pentru Germania, un clasament unde între primele 20 de locuri întâlnim piețe stabile, cu creșteri de unul, două, trei procente”, a declarat, pentru News.ro, Cristian Sallai. În ultimii cinci ani, numărul de înnoptări generate de români în Germania s-a dublat. ”În 2016, la nivelul întregului an, s-au înregistrat peste 880.000 de înnoptări ale românilor, fie turiști, fie oameni de afaceri, în unitățile hoteliere din Germania”, a spus oficialul. România va genera probabil anul acesta undeva în jurul a un milion de înnoptări în Germania, spune Sallai. ”Această cifră se apropie de numărul de înnoptări generate de Cehia, o țară vecină cu legături economice mult mai strânse cu Germania și cu un trafic mai mare”, afirmă oficialul. Creșterea din ultimii cinci ani s-a datorat mai multor factori. ”Întâi, dezvoltarea economică a României. Există o pătură tot mai mare, cu vârste între 25-40 de ani, care lucrează în sectoare precum IT, automive și care au venituri peste medii. Acești tineri au acces la informații, au posibilități financiare și vor să călătorească”, precizează Cristian Sallai. Un alt factor îl reprezintă atenția primită de România din partea companiilor aeriene. ”În prezent sunt peste 250 de zboruri directe săptămânale de pe șase aeroporturi din România, către opt aeroporturi din Germania”, a mai spus acesta. În plus, Germania este o destinație accesibilă, ceea ce i-a determinat pe români să își petreacă aici vacanțele. ”De exemplu, un city-break în Berlin sau Munchen este mai ieftin decât unul într-o capitală mare europeană și se pliază exact pe posibilitățile financiare ale tinerilor care doresc să călătorească”, a mai spus Sallai.

Mașina electrică ce avertizează pietonii cu ajutorul muzicii

Producătorul auto japonez Nissan a prezentat, la Tokyo Motor Show, conceptul IMx, care propune o abordare interesantă pentru avertizarea pietonilor. IMx este o mașină electrică complet autonomă, care lasă la alegerea posesorului modului de navigare. Acesta poate schimba între modul autonom, numit ProPilot, și condusul manual. În modul ProPilot, volanul este ascuns în bord, scaunele sunt date automat pe spate, iar bordul se transformă într-un OSD (On Screen Display), care nu este altceva decât un mare ecran OLED curbat. Pe acest ecran vor putea fi afișate imagini la 360 de grade din jurul mașinii, captate de camerele și senzorii montați pe aceasta. Cu o putere echivalentă a 400 de cai, IMx promite o autonomie de 600 de kilometri. Însă, ceea ce diferențiază cu adevărat conceptul celor de la Nissan față de alte mașini electrice autonome aflate în dezvoltare are mai mult legătură cu cei din jurul mașinii decât cu cei din interior. Faptul că mașinile electrice sunt silențioase poate reprezenta o problemă de securitate pentru pietonii care, neauzind sunetul unui motor care arde combustibil, pot fi luați prin surprindere de apropierea mașinii. Cei de la Nissan s-au gândit să rezolve această problemă cu muzică. IMx va reda muzică în exterior atunci când navighează la viteze reduse, de 20-30 Km/h. Astfel, pietonii vor sesiza un sunet care indică apropierea, doar că acesta va fi muzică în locul sunetului tradițional al motoarelor auto.

Banca britanică Lloyds ar putea plăti clienților despăgubiri de 1,7 mld de lire

Banca britanică Lloyds ar putea suporta costuri suplimentare de 1,7 miliarde de lire (2,2 miliarde dolari), sub formă de despăgubiri acordate clienților pentru nereguli în vânzarea asigurărilor față de plăți, în urma unui spot difuzat de Autoritatea pentru Conduită Financiară în care apare capul animat al Terminatorului, relatează Bloomberg. Arnold Schwarzenegger nu a figurat probabil pe lista de riscuri materiale făcută de Lloyds Banking Group pentru acest an, dar campania de promovare lansată de Autoritatea pentru Conduită Financiară pentru informarea clienților băncii a dus la creșterea puternică a solicitărilor de despăgubiri, potrivit unui analist al Morgan Stanley. În reclamă apare un model animat al capului fostului guvernator al Californiei, aflat pe un tanc care urmărește cumpărătorii dintr-un magazin, cerându-le să ia o decizie acum, înainte de termenul limită stabilit pentru solicitarea de compensații, care expiră în august 2019. Lloyds a anunțat că spotul intens urmărit a dus la creșterea solicitărilor de plângeri la o medie de 11.000 pe săptămână, cu aproximativ 2.000 de cereri pe săptămână mai mult decât se aștepta banca. În consecință, directorul financiar George Culmer a spus că există riscul ca banca să crescă provizioanele aferente trimestrului al treilea. Înainte de expirarea termenului limită pentru depunerea solicitărilor de despăgubiri, Autoritatea pentru Conduită Financiară va mai lansa alte trei campanii, așa că Arnie se va întoarce.

Italia riscă o pierdere uriașă după revenirea pe bursă a băncii Monte dei Paschi

Statul italian riscă o pierdere uriașă după revenirea pe bursă a Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche instituție de credit din lume aflată în activitate, care în luna iulie a fost salvată cu fonduri publice, relatează Bloomberg. Acțiunile Monte Paschi au scăzut miercuri cu 24% sub prețul plătit în iulie de statul italian, în cadrul celei mai mari intervenții din fonduri publice efectuate în industria bancară a Italiei după 1933. Guvernul a fost nevoit să intervină după ce creditele neperformante au erodat capitalul băncii și este pe cale să acorde băncii până la 5,4 miliarde de euro, în schimbul unei participații de 68% la aceasta. Monte dei Paschi intenționează să redevină profitabilă prin reducerea cu o cincime a forței de muncă, eliminarea unor sucursale și vânzarea unor credite neperformante de 28,6% până în 2021. „Programul de salvare arată cât de greu va fi pentru stat să își recupereze banii. Monte dei Paschi este pe drumul cel bun pentru relansarea afacerilor, dar este improbabil ca guvernul să poată să își vândă cu profit participația”, a apreciat Carlo Alberto Carnevale Maffe, profesor pentru strategie în afaceri la Bocconi University din Milano.

BCE se pregătește să reducă sprijinul oferit economiei

Banca Centrală Europeană (BCE) ar urma să anunțe, joi, reducerea sprijinului important oferit economiei zonei euro, care a permis acesteia din urmă să evite criza, informează AFP. Reunit la Frankfurt, Consiliul guvernatorilor BCE ar urma să discuta în ședința de joi reducerea lină a programului de stimulare monetară adoptat de BCE în 2015, program care combină dobânzi extrem de scăzute cu achiziții de obligațiuni publice și private în ideea de a injecta lichidități în circuitul monetar. Aceste achiziții de active, efectuate într-un ritm de 60 de miliarde de euro pe lună, denumite ''quantitative easing'' (QE) — relaxare cantitativă—, ar putea fi reduse în mod semnificativ de la începutul anului viitor. Scenariul anticipat de majoritatea investitorilor este o scădere la jumătate a achizițiilor de active, până la 30 de miliarde de euro pe lună începând din luna ianuarie 2018, pentru o durată de nouă luni. În același timp însă, BCE vrea să își păstreze o marjă de manevră pentru a putea proceda la o nouă relaxarea dacă situația din zona euro o va impune. "BCE nu vrea să provoace un electroșoc, ci mai degrabă să îi liniștească pe investitori anunțând că va interveni în continuare în mod puternic pe piețe", a declarat Sylvain Broyer, economist la Natixis.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.