Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Trump vrea să aloce 1.500 de miliarde de dolari pentru infrastructură

Ziarul de Vrancea
11 feb 2018 723 vizualizări

Administrația Trump schițează luni liniile mari ale planului său de investiții în valoare de 1.500 de miliarde de dolari în infrastructuri, dintre care un număr important care se află într-o stare proastă și recesită o renovare urgentă, scrie AFP.

Bugetul președintelui Donald Trump, care urmează să fie publicat luni, va include alocarea a 200 de miliarde de dolari drumurilor, autostrăzilor și altor infrastructuri cruciale pentru economia Statelor Unite, potrivit unor reprezentanți ai Casei Albe. ”Urmează să deblocăm cele 200 de miliarde de dolari făcând economii în alte domenii ale bugetului federal”, a declarat unul dintre ei. Statelor și investitorilor privați li se va cere să continuie cu restul de 1.300 de miliarde. Administrația Trump intenționează să folosească cele 200 de miliarde ca pârghie, prin asigurarea unor garanții ale unor împrumuturi directe și alte măsuri de stimulare, în cadrul unor programe ca Transportation Infrastructure Finance and Innovation (TIFA) destinate infrastructurilor de transport

Încrederea consumatorilor din Europa crește, a românilor scade

În timp ce așteptările consumatorilor români scad, încrederea consumatorilor din Europa a continuat să crească ușor, astfel încât în decembrie indicele climatului de consum calculat de GfK pentru cele 28 de state din UE a atins valoarea de 21,1 puncte, cea mai ridicată din ultimii 10 ani. Criza guvernamentală din România a avut efect și asupra consumatorilor, notează GfK. În ultimul trimestru din 2017, toți indicatorii au înregistrat scăderi drastice, iar așteptările economice au atins minimul anual în decembrie 2017, ajungând la un nivel de -19,3 puncte. Este o scădere de aproape 37,6 puncte față de maximul anual din luna martie și cea mai mică valoare din aprilie 2013. În același timp, așteptările românilor privind veniturile au scăzut și ele. Au atins nivelul de 6,8 puncte în decembrie 2017, cea mai mică valoare din septembrie 2014. Și asta, după ce în luna martie crescuseră la un maxim de 33,7 puncte. Înclinația către cumpărare a atins un minim anual de -0,2 puncte în decembrie 2017. Este vorba de un nivel cu 16,6 puncte mai mic decât maximul din luna martie a aceluiași an. La finalul trimestrului al treilea, această valoare era încă la nivelul de 20,9 puncte. GfK prognozează pentru anul 2018 o creștere a consumului casnic din Uniunea Europeană între 1,5 și 2%, în termeni reali. Consumatorii europeni consideră că economia este în creștere. Așteptările economice din decembrie 2017 au crescut în medie la 17 puncte pentru toate țările UE - ceea ce reprezintă o creștere clară, cu 5 puncte față de luna septembrie. Franța, Germania și Austria au înregistrat creșteri semnificative. Aceste evaluări pozitive ale consumatorilor corespund datelor Comisiei Europene, care anticipează o creștere a produsului intern brut al țărilor UE cu 2,3%. În Europa, așteptările privind veniturile au crescut ușor între septembrie și decembrie 2017, cu o medie de 2 puncte, ajungând la 15 puncte. Așteptări mai mari privind creșterea salariilor s-au înregistrat în Austria și Slovenia. Și la acest capitol, România a înregistrat cea mai mare scădere. Înclinația către cumpărare a crescut față de luna septembrie cu 1 punct, ajungând la nivelul de 21 puncte la finalul lunii decembrie. La acest indicator, Polonia și Austria au înregistrat cele mai mari creșteri.

UNICEF apelează la gameri pentru minarea monedelor virtuale

Agenția Națiunilor Unite pentru ajutorarea copiilor a lansat un proiect pilot care folosește Ethereum minat de gameri. Unicef recrutează fani ai jocurilor pe calculator care să „împrumute” din puterea de procesare a plăcilor video folosite pentru jocuri în scopul minării de Ethereum – cea mai populară monedă virtuală după BitCoin. Proiectul, care se află abia în prima fază de testare, generând până acum aproximativ 900 de euro, face parte dintr-un efort mai larg al agențiilor ce țin de Națiunile Unite de a găsi întrebuințări pentru blockchain – tehnologia care stă la baza monedelor virtuale. Blockchain-ul ține o evidență partajată a tranzacțiilor în cadrul rețelei de calculatoare care participă la proces. Această tehnologie este cheia tranzacțiilor financiare fără intermediari, precum bănci ori servicii gen Western Union. World Food Programme, o altă agenție a Națiunilor Unite, a folosit deja un sistem bazat pe Ethereum și autentificarea prin scanare oculară pentru a livra vouchere de mâncare în valoare totală de 1,4 milioane de dolari în supermarket-urile din taberele de refugiați din Iordania, unde se găsesc aproximativ 10.000 de sirieni. Prin folosirea tehnologiei blockchain, agențiile din cadrul Națiunilor Unite, precum Unicef și WFP, au identificat trei avantaje majore: mijloace mai simple și mai rapide de donare, transparență mai mare a tranzacțiilor și rezolvarea problemelor ce țin de contractarea intermediarilor. Pe de o parte, serviciile UN nu ar mai trebui să plătească 3,5% din sumele donate care sunt reținuți de firmele care intermediază transferurile de bani. Pe de altă parte, ar fi eliminată corupția, care contribuie anual la pierderea a 30% din bugetul UN pentru întrajutorare.

MedLife a trecut pe profit anul trecut

MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România, a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 623,2 milioane lei, în creștere cu 24% față de cifra de afaceri obținută în 2016, arată datele transmise luni Bursei de Valori București (BVB). Majorarea s-a datorat, în principal, ”creșterii semnificative din toate liniile de afaceri ale grupului, cu preponderență în Stomatologie, Clinici și Laboratoare, precum și achizițiilor finalizate de grup în 2016 și 2017”, arată raportul. De asemenea, rezultatul net înregistrat anul trecut s-a ridicat la 8,84 milioane lei, de la o pierdere 1,24 milioane lei în 2016. ”Creșterea reprezintă translatarea creșterii profitului operațional în rezultatul net”, spun oficialii MedLife. Profitul operațional a înregistrat o creștere de 80% în perioada de 12 luni încheiata la 31 decembrie 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, de la 19,5 milioane lei în 2016 la 35,1 milioane lei în perioada încheiată la 31 decembrie 2017. Grupul a înregistrat anul trecut cheltuieli operaționale în cuantum de 595 milioane lei, cu 22% mai mari decât în 2016. MedLife a achiziționat anul trecut 80% din acțiunile Almina Trading SA, 100% din actiunile Anima Speciality Medical Services SRL si Anima Promovare si Vanzari SRL și  55% din actiunile Valdi Medica SRL.

Industria românească a produs cu 8,2% mai mult anul trecut

Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat anul trecut o creștere a producției cu 8,2%, serie brută, față de anul anterior, susținută de creșterile industriei extractive și industriei prelucrătoare, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). ”În anul 2017, comparativ cu anul 2016, producția industrială (serie brută) a fost mai mare cu 8,2%, ca efect a creșterilor celor trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (plus 8,9%), industria extractivă (plus 5,9%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (plus 1%)”, se arată în comunicat. În 2016, producția industrială a înregistrat un avans modest, de 1,7% față de anul precedent, după o creștere de 2,7% în 2015. Industria a contribuit, în 2016, cu 23,1% la formarea produsului intern brut (PIB) al României.  În luna decembrie 2017, producția industrială (serie brută) a scăzut față de luna precedentă cu 14,1%, ca efect al scăderii industriei prelucrătoare (‐16,3%).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.