Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Tot mai mulți români singuri își fac cadou o vacanță de Ziua Îndrăgostiților

Ziarul de Vrancea
10 feb 2018 945 vizualizări

Valentine’s Day, sărbătoarea iubirii celebrată peste Ocean și importată de ani buni și în România, nu mai reprezintă o zi dedicată doar persoanelor care fac parte dintr-un cuplu, spun reprezentanții Christian Tour, potrivit cărora tot mai mulți români singuri își planifică o călătorie în această perioadă și aleg destinații în care paleta activităților este foarte largă, de la vizite la muzee și parcuri de distracții până la ieșiri în cluburi. Madrid, Barcelona, Lisabona, Berlin, Florența și Milano intră în această categorie.

“Nu trebuie să fii într-o relație romantică pentru a te bucura de Valentine’s Day, pentru că vorbim despre o sărbătoare a iubirii indiferent dacă ai sau nu pe cineva drag alături. Această schimbare de percepție este tot mai prezentă și în rândul românilor și se reflectă inclusiv în ceea ce privește călătoriile prilejuite de Ziua Îndrăgostiților. Vedem tot mai mulți turiști care vor să plece într-un vacanță de două-trei sau mai multe zile și să facă ceva special chiar dacă nu au cu cine să împărtășească aceste momente”, a declarat Marius Pandel, managing partner al Christian Tour. Din datele agenției, în jur de 10% dintre cei care pleacă în vacanță de Sfântul Valentin sunt persoane care nu fac parte dintr-un cuplu și călătoresc fie singure, fie însoțite de unul sau mai mulți prieteni. În străinătate există chiar agenții de turism dedicate persoanelor singure, spun oficialii touroperatorului. De altfel, ținând cot de acest trend, Christian Tour a creat o platformă online - www.bookafriend.com - prin care turiștii, în special cei care călătoresc neînsoțiți, pot intra în contact cu localnici din destinația pe care aleg să o viziteze și care le vor fi ghizi în oraș, dezvăluindu-le de la cele mai interesante atracții turistice până la cele mai bune restaurante. În schimb, cuplurile care pleacă în vacanță de Ziua Îndrăgostiților preferă, mai nou, destinațiile calde, dar și city break-uri în orașe din Europa. Dubai conduce topul destinațiilor calde, iar un sejur de șapte nopți de cazare la un hotel de patru stele, plus biletele de avion, costă în această perioadă de la 423 de euro de persoană. Totodată, Paris, Veneția și Roma, orașe incluse în toate clasamentele dedicate destinațiilor romantice, nu lipsesc nici anul acesta din preferințele celor care vor să evadeze câteva zile împreună cu persoana iubită. Cuplurile care rămân în țară de Valentine's Day pot opta pentru unul dintre numeroasele hoteluri care vin în întâmpinarea lor cu pachete speciale. "În stațiuni precum Predeal, Sinaia sau Băile Felix, hotelierii le propun îndrăgostiților nu doar cazare în weekendul 16-18 februarie, ci încearcă să-i atragă și cu un masaj de relaxare în doi, acces în centrele spa, spectacole de muzică și o cină romantică la lumina lumânărilor. Perechile sunt așteptate în camerele de hotel cu bomboane de ciocolată, petale de trandafiri pe pat sau o sticlă de șampanie pusă la rece", adaugă Marius Pandel.

Tăriceanu nu este de acord cu scutirea impozitării salariaților din IT

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că Guvernul trebuie să găsească soluții pentru a ajuta It-iștii sau persoanele cu dizabilități.El a susținut că nu este „confortabil” cu ideea de a scuti lucrătorii în domeniul IT de impozite, afirmând că „sunt și alte categorii valoroase și nu au aceleași beneficii”. “Guvernul trebuie să găsească o soluție deplin legală și constituțională, pentru a nu lăsa să se producă în domeniile la care v-ați referit, IT sau pesoane cu dizabilități, corecții negative. Trebuie să găsească o soluție și Ministerul Justiției poate da aceste avize. Vor discuta împreună, cu siguranță, să găsească o soluție. A fost o soluție urgentă, că de-aia e Ordonanță de urgență, să remedieze această situație. Eu nu sunt confortabil cu soluția de scutire de impozite pentru domeniul IT, a declarat Tăriceanu. El a spus că specialiștii în IT trebuie ținuți în țară, ei fiind o forță valoroasă de muncă, dar „sunt și alte categorii valoroase și nu au aceleași beneficii”. „Vrem să ținem specialiștii IT în România, nu vrem ca această forță de muncă valoroasă să emigreze. Ca liberal cred în stimulente și cred că ce se întâmplă e o distorsiune în piață. Sunt și alte categorii valoroase și nu au aceleași beneficii. Lucrul ăsta nu înseamnă că nu prețuiesc acest domeniu, dar mi se pare că e incorect și față de alte domenii”, a continuat el. Guvernul a adoptat în ședința de joi o OUG de corectare a Codului Fiscal, astfel că în cazul contractelor part-time angajatul va plăti impozit raportat la venit, iar restul va fi suportat de angajator. În privința angajaților scutiți de impozit până acum, precum cei din IT și din cercetare, aceștia vor beneficia în continuare de scutiri, cu condiția ca angajatorul să nu-și fi diminuat totalul cheltuielilor de personal față de luna precedentă.

Ministrul de Finanțe vrea să discute cu Patriarhul despre impozitarea bisericii

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, spune că nu și-a schimbat punctul de vedere exprimat anul trecut, privind impozitarea Bisericii, și vrea să discute informal cu Patriarhul pe aceată temă. ”Nu mi-am schimbat punctul de vedere, dar nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar a sublinia mult mai bine și mai clar rolul pe care Biserica îl are în societate vizavi de problemele cu caracter social. Acele sume care teoretic statul ar trebui să le ia, rămân la Biserică, nu le ia statul deloc. Iar Biserica folosește acei bani în activități cu caracter social: copii cu probleme, persoane cu dizabilități, oameni în vârstă. Discutăm împreună, care sunt acele acrivități pe care statul ar putea să … (le impoziteze n.r.), dar suma respectivă nu o ia statul, ci rămâne la nivelul bisericii”, a declarat Teodorovici, la Antena 3. El consideră că Biserica a dovedit că gestionează mult mai bine astfel de probleme. ”Statul a dovedit că este corigent la acest capitol, de a avea grijă de problemele sociale. Biserica a făcut asta foarte bine în ultimii ani. Iar astfel de acțiuni opresc acel curent negativ împotriva Bisericii”, a declarat ministrul. El a explicat că este vorba despre o evidențiere a unor sume de bani care să fie cu destinație clară către zona socială și a spus că va avea o discuție informală pe acest subiect cu patriarhul. În iunie 2017, Eugen Teodorovici susținea impozitarea bisericii și le cerea reprezentanților acesteia să ajungă în secolul XXI. „Biserica trebuie să înțeleagă și să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulți bani. Sunt subiecte pe care biserica probabil nu le îndrăgește, dar trebuie să găsim un compromis. E o discuție pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înțeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care și Biserica să o accepte, și populația să o primească foarte bine și anume: trebuie să vedem care sunt acele activități cu caracter economic care pot fi impozitate”, declara Teodorovici anul trecut.

Volatilitatea bursei de pe Wall Street va depinde de datele referitoare la inflație

Volatilitatea bursei de pe Wall Street va depinde săptămâna viitoare de doi indicatori importanți referitori la inflația din Statele Unite, o creștere peste așteptări a acestora fiind posibil să declanșeze un nou val de scăderi ale acțiunilor, potrivit analiștilor intervievați de Reuters. Dacă indicele prețurilor de consum pentru luna ianuarie, care va fi publicat miercuri de Departamentul Muncii, și indicele prețurilor de producție, care va urma joi, vor depăși estimările investitorilor, sunt probabile noi vânzări de acțiuni. Prețurile de consum din Statele Unite au crescut în decembrie cu 2,1% în termeni anuali, iar estimările arată că indicatorul a rămas la același nivel în ianuarie. ”Dacă indicatorul va fi mai ridicat, acesta va crește incertitudinile, dar dacă va fi sub estimări, randamentele obligațiunilor ar putea scădea, iar acțiunile vor crește puternic”, a spus Jason Ware, director pentru investiții și economist șef la Albion Financial Group în Salt Lake City, Utah. Piața de capital a devenit în această lună extrem de sensibilă la inflație. Vânzările de acțiuni de la începutul acestei săptămâni au fost provocate în mare parte de datele lunare referitoare la piața muncii, publicate pe 2 februarie, care au arătat cea mai mare creștere anuală a venitului mediu pe oră de după iunie 2009. Măsurile recente de reducere a impozitelor, care ar putea stimula creșterea economică, perspectiva ca guvernul să se împrumute mai mult pentru a finanța deficitul bugetar mai mare și majorarea salariilor au dus la creșterea randamentelor titlurilor Trezoreriei americane pe termen de 10 ani aproape de 3%, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani. Atractivitatea acțiunilor a scăzut, iar investitorii se tem că inflația ridicată va obliga Rezerva Federală să majoreze dobânzile pentru împrumuturile pe termen scurt într-un ritm mai ridicat decât cel luat în calcul de piețele financiare în prezent.

Ministrul Finanțelor face precizări în privința asigurărilor medicale

Toți contribuabilii sunt asigurați din punct de vedere medical, dă asigurări ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, referitor la Formularul 600. El subliniază totodată că, până la 25 martie, la nivelul Guvernului, se va face un act normativ care va schimba mecanismul ”într-unul foarte simplu”. „Atunci când la nivelul Guvernului se declară un lucru, se anunță foarte clar – cum a fost cazul acestui formular - amânarea lui și lăsarea acelei date de 25 martie, adică nemodificată, înseamnă că Guvernul se încadrează perfect în ce are astăzi ca și obligații. Cu alte cuvinte, acele discuții că am amânat termenul, dar am uitat să amânăm termenul de plată, 25 martie, este o eroare și cineva o tot rostogolește. În al doilea rând, toți contribuabilii sunt asigurați din punct de vedere medical, pentru că se și află în cele 90 de zile, din punct de vedere legal, între ultima plată din anul trecut și data la care ar trebui să facă următoarea plată, adică 25 martie. Data până la care noi la nivelul Guvernului venim cu un act normativ care ne va schimba mecanismul într-unul foarte simplu”, a spus Teodorovici, la postul de televiziune Antena 3. Ministrul spune că va fi o schimbare radicalăl în bine. ”Noul formular va fi unic, din cele cinci câte au astăzi persoanele fizice. Vom vedea care va fi cel mai corect termen de depunere, pentru ca oamenii să aibă timp, în special din punct de vedere online. Va fi pe estimare și nu pe realizat, cum era până acum”, a adăugat Teodorovici.

Registrul Auto Român estimează un profit net de 103,5 milioane lei

Registrul Auto Român (RAR) estimează un profit net de 103,5 milioane lei în acest an, la venituri totale de 404,3 milioane lei, arată proiectul privind bugetul de venituri și cheltuieli, publicat în dezbatere pe site-ul Ministerului Transporturilor. Instituția și-a planificat totodată cheltuieli cu investițiile în sumă de 63,8 milioane lei. RAR și-a bugetat cheltuieli totale de 281,02 milioane lei, din care cheltuielile cu personalul se ridică la 157,7 milioane lei. RAR are circa 1.700 de salariați. Câștigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială este de 6.891 lei de persoană. Registrul Auto Român (RAR) este organismul tehnic de specialitate desemnat de Ministerul Transporturilor ca autoritate competentă în domeniul vehiculelor rutiere, siguranței rutiere, protecției mediului înconjurător și asigurării calității. RAR a fost înființat în 1991.

Mercedes-Benz este pe cale să se retragă de la salonul auto de la Detroit

Mercedes-Benz, un participant important la salonul auto de la Detroit, este pe cale să se retragă de la ediția de anul viitor, producătorul geman de automobile de lux analizând alte oportunități de prezentare a vehiculelor sale, potrivit unor persoane apropiate situației, transmite Automotive News. ”Trebuie să analizăm dacă un salon auto ca cel de la Detroit corespunde cu calendarul nostru de lansări și dacă nu există un format mai eficient pentru nevoile noastre. Automobilul clasa G a fost produsul perfect pentru a începe anul, dar probabilitatea ca noi să fim prezenți la Detroit în ianuarie anul viitor este foarte scăzută. Asta nu înseamnă că excludem o revenire în 2020”, a spus un director al Mercedes apropiat planurilor companiei. Retragerea Mercedes-Benz ar fi încă un eveniment negativ pentru Salonul Auto Internațional Nord-American, după retragerea unor mărci precum Mazda, Volvo, Porsche, Jaguar și Land Rover, producătorii auto analizând cu o mai mare atenție costurile și cele mai bune rețele de promovare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.