Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Țeapă de 1,1 miliarde dolari cu o monedă virtuală creată ca o parodie

Ziarul de Vrancea
7 ian 2018 1047 vizualizări

Dogecoin, o monedă virtuală derivată din Litecoin, al cărei nume provine din ”fenomenul” de pe Internet Doge, a ajuns la o capitalizare de peste 1,1 miliarde de dolari, relatează CNBC.

Țeapă de 1,1 miliarde dolari cu o monedă virtuală creată ca o parodie

Creșterea Dogecoin și a altor descendente ale bitcoin se datorează faptului că sunt percepute ca fiind ieftine comparativ cu bitcoin sau etherum, a explicat Dave Chapman, analist la compania de trading Octagon Strategy din Hong Kong. Unul dintre fondatorii Dogecoin a declarat pentru un site care publică informații despre monede virtuale că aprecierea Dogecoin îl face să se îngrijoreze de excesele care au loc pe piață. Date publicate de platoforma CoinMarketCap arată că dogecoin avea pe 5 ianuarie o capitalizare de 1,17 miliarde de dolari, fiind tranzacționată la 0,010360 dolari pe unitate. Luna trecută, moneda virtuală s-a apreciat cu peste 400%, atingând pentru scurt timp, la sfârșitul lui decembrie, 0,0107 dolari pe unitate. Dogecoin este un exemplu de monedă virtuală creată ca alternativă la bitcoin. Între alte monede virtuale mai populare se află etherum, al cărei preț a atins joi pentru prima oară nivelul de 1.000 de dolari, și ripple, care anul trecut s-a apreciat cu 35.000%. Dogecoin a fost creată în 2013, iar mascota sa este câinele japonez shiba inu, popularizat pe internet în 2010 sub numele de Doge. Creatorii dogecoin au poziționat criptomoneda ca ”moneda de pe internet” care permite utilizatorilor să transfere ușor bani online. Există mai multe căi prin care pot fi cumpărare dogecoins: utilizatorii le pot cumpăra de pe platforme online, pot să fie plătiți sau le pot obține prin minerit. Creșterea meteorică a dogecoin din ultimele luni l-a determinat pe creatorul proiectului să își exprime îngrijorarea față de excesele pieței. Jackson Palmer, fondatorul dogecoin care a plecat din echipă în 2015, a declarat pentru site-ul de știri despre criptomonedele CoinDesk că moneda s-a apreciat atât de puternic chiar dacă inițiatorii acesteia nu au efectuat o actualizare software de peste 2 ani. Valoarea totală a criptomonedelor depășește 750 de miliarde de dolari, potrivit CoinMarketCap, iar bitcoin deține poziția dominantă, cu o cotă de piață de aproape 40%. ”Motivul principal al creșterii parabolice a monedelor alternative este percepția de monede ieftine”, a declarat Dave Chapman, director general la compania de trading Octagon Strategy din Hong Kong.

Dacă avețI una dintre aceste autoturisme întrebațI dealerii dacă sunt în regulă

Producătorul japonez de airbaguri Takata, care a intrat în faliment după cea mai mare campanie de rechemări din istoria industriei auto, va rechema în service alte 3,3 milioane de airbaguri, în cadrul unui ordin al autorităților americane, care a programat repararea dispozitivelor posibil mortale pe parcursul mai multor ani, transmite Bloomberg. Takata a identificat cel puțin 15 producători auto care au cumpărat airbaguri, între care Toyota Motor, Honda Motor, General Motors, BMW și Tesla. Compania japoneză a anunțat că va colabora cu companiile pentru a dezvolta un remediu pentru fiecare vehicul și pentru a cere proprietarilor acestora să vină să înlocuiască airbagurile. Dispozitivele de umflare defecte pot exploda în cazul unor coliziuni și pot răni ocupanții vehiculelor cu schije metalice. Astfel de incidente au provocat moartea a 13 persoane și rănirea altor câteva sute de persoane în Statele Unite, iar solicitările pentru despăgubiri au determinat Takata să solicite în luna iunie a anului trecut intrarea în procedură de faliment. Aproape două treimi din cele 31,5 milioane de vehicule din Statele Unite care includ airbagurile periculoase fabricate de Takata nu erau încă reparate la jumătatea lunii septembrie a anului 2017, potrivit unui raport publicat în noiembrie de o organizație independentă care supraveghează rechemările. Circa 65 de milioane de dispozitive de umflare urmează să fie rechemate până la sfrâșitul anului 2018 în cadrul unui plan al Administrației pentru Siguranța Traficului pe Drumurile Naționale din Statele Unite, care prevede să fie reparate cu prioritate dispozitivele cele mai periculoase.

Companiile de tehnologie vor repatria în SUA până la 400 de miliarde de dolari

Apple și alte companii americane din industria tehnologiei ar putea repatria în Statele Unite, în 2018, până la 400 de miliarde de dolari, în urma modificărilor în legislația fiscală adoptate la sfârșitul anului trecut, potrivit estimărilor firmei de cercetare a pieței GBH Insights, relatează CNBC. ”După ce administrația Trump și Congresul au impus o taxă de 15,5% pe profiturile repatriate, faă de nivelul anterior de 35%, anticipăm o creștere a fondurilor repatriate în SUA, principalele beneficiare în 2018 și anii următori urmând să fie companiile de tehnologie”, a afirmat Daniel Ives, director pentru cercetări în domeniul tehnologiei la GBH Insights, într-o notă adresată clienților. Ives estimează că marile companii de tehnologie din Statele Unite păstrează în străinătate 550-600 de miliarde de dolari și anticipează că vor repatria 300-400 de miliarde de dolari în 2018, din care 200 de miliarde de dolari vor fi repatriate de Apple.

Înmatriculările Dacia în Germania au urcat cu o treime

Înmatriculările de autoturisme Dacia noi în Germania au urcat cu 27,6% în 2017, a treia mare creștere din piață la 62.678 de unități, pe o piață care a avansat cu 2,7%, la peste 3,44 milioane de autoturisme, potrivit datelor publicate de autoritatea germană pentru transporturi auto - KBA. Cu această evoluție, Dacia a obținut anul trecut o cotă de piață de 1,9% în Germania. În luna decembrie, înmatriculările de autoturisme Dacia au crescut cu 8%, la 4.897 unități, conferind mărcii o cotă de piață de 1,9%. Pe piața germană, în luna decembrie a avut loc o scădere de 1% a înregistrărilor de autoturisme, la 253.950 de unități. Marca Volkswagen a consemnat în 2017 o scădere de 3,3% a înregistrărilor pe piața germană, la 634.270 de autoturisme (cotă de 18,4%). În luna decembrie, VW a înregistrat o creștere de 8,9% a înmatriculărilor, la 46.587 de autoturisme (cotă de 18,3%). Înmatriculările Porsche au scăzut în 2017 cu 3,1%, ale Seat s-au majorat cu 10,9%, iar cele ale Audi au scăzut cu 2,2%. Cele mai mari două creșteri ale înmatriculărilor de autoturisme noi pe piața germană au fost obținute în 2017 de producătorul american de automobile electrice Tesla, de 74,6%, urmat de Alfa Romeo, cu 42%.

Complexul Energetic Oltenia a produs un sfert din energia totală din țară

Complexul Energetic Oltenia a realizat anul trecut o producție de 15 TWh energie electrică, însemnând în medie 24% din producția totală de energie a României, arată un comunicat publicat pe site-ul companiei.ă Față de anul anterior, producția de energie a companiei a crescut cu peste 11%. În anul 2016, CE Oltenia a realizat o producție de energie electrică de 13,5 TWh. ”În anul 2017, CE Oltenia a funcționat în medie cu opt grupuri energetice, acoperind o cotă de până la 24% din piața de energie și de circa 40% din serviciile de sistem necesare la nivel național. În perioada de iarnă, CE Oltenia a funcționat inclusiv cu toate cele 11 grupuri energetice disponibile, atingând în repetate rânduri cotă de piață de 30%”, arată comunicatul companiei. Oficialii producătorului de energie spun că pentru anul 2018, CE Oltenia are contracte încheiate pentru toată capacitatea disponibilă. De asemenea, producția de cărbune realizată anul trecut de CE Oltenia a fost de peste 22,5 milioane tone, în creștere cu circa 11,5% față de anul 2016, cele mai mari livrări de lignit înregistrându-se de la exploatările miniere EMC Roșia-Rovinari, EMC Motru și EMC Jilt.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.