Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Taxele pentru eliberarea permiselor auto și pașapoartelor se pot plăti prin ghiseul.ro

Ziarul de Vrancea
14 aug 2020 1005 vizualizări

Pe viitor, toate serviciile din sectorul public vor putea fi integrate în platforma de plăți online Ghișeul.ro

Guvernul a adoptat o HG care prevede că taxele pentru eliberarea pașapoartelor și permiselor auto pot fi plătite prin ghiseul.ro. Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunțat că plata taxelor pentru eliberarea permiselor auto și pașapoartelor poate fi plătită se poate face prin ghiseul.ro ”Practic, vorbim despre informatizarea unor plăți datorate pentru serivcii de utilitate publică, respectiv plata taxelor pentru pașapoarte și permise auto. După adoptarea acestui proiect de HG, cetățenii care vor accesa aceste servicii vor putea plăti taxele aferente, în sistem online”, a declarat Ionel Dancă. Reprezentanții Autorității pentru Digitalizarea României au transmis, printr-un comunicat de presă, că, astfel, prin ghișeul virtual se vor putea realiza toate tipurile de plăți aferente prestării oricărui serviciu public, inclusiv oricărui serviciu comunitar de utilitate publică, precum și toate tipurile de plăți aflate în legătură, directă sau indirectă, cu prestarea respectivului serviciu. “Prin Hotărârea aprobată astăzi, Guvernul României face încă un pas important în direcția digitalizării sectorului public. Această Hotărâre contribuie la îmbunătățirea interacțiunii fiecărui cetățean cu statul și facilitează accesul la plata tuturor serviciilor comunitare de interes public. Prin această modificare legislativă, Ghișeul.ro devine un instrument și mai eficient pentru beneficiarii serviciilor publice, care de acum vor putea achita online contravaloarea unor servicii comunitare precum transportul în comun, salubritatea, energia termică, apa sau canalizarea. De asemenea, ulterior modificării actelor normative specifice, vor putea fi achitate inclusiv plăți aflate în strânsă legătură cu prestarea unor servicii publice, precum contravaloarea pașapoartelor, a certificatelor de înmatriculare, a autorizațiilor provizorii și a permiselor de conducere. Toate serviciile din sectorul public vor putea fi integrate în platforma de plăți online Ghișeul.ro. Vom aduce astfel serviciile publice mai aproape de cetățeni”, a declarat Octavian Oprea, vicepreședintele Autorității pentru Digitalizarea României. Autoritatea pentru Digitalizarea României este structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, având rolul de a realiza și coordona implementarea strategiilor și a politicilor publice în domeniul transformării digitale și societății informaționale. ADR a fost înființată prin Hotărârea de Guvern nr. 89/2020.

Vânzările de autoturisme ecologice au urcat în România cu doar 3,6%

u în primele șase luni ale anului au fost cumpărate 3.772 de autoturisme ecologice față de 3.642 de unități în aceeași perioadă a anului trecut

Românii au cumpărat 3.772 de autoturisme ecologice, în primele șapte luni ale anului, în creștere cu 3,57% față de aceeași perioadă din 2019, când numărul achizițiilor a fost de 3.642 de unități, arată datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme (APIA), consultate de AGERPRES. La 31 iulie 2020, ponderea autoturismelor electrice și hibride noi în totalul pieței auto locale era de 6,1%, peste nivelul din anul precedent, când aceasta a fost de 3,9%. Potrivit datelor, în intervalul ianuarie - iulie 2020, cele mai multe achiziții au fost consemnate la categoria autoturismelor hibride, respectiv 2.477 de unități, în scădere însă cu 11,5%, comparativ cu primele șapte luni din 2019. Vânzările de autoturisme electrice au înregistrat o creștere de 38,6%, până la 988 de exemplare, în timp de modelele plug-in au fost în număr de 357 de unități, mai multe cu 115,1%, raportat la perioada de referință. Statistica de specialitate relevă că, în topul celor mai comercializate autoturisme full electrice, conduce, după primele șapte luni, Renault - cu 285 de unități, urmată de Skoda (213 unități), Volkswagen (111), BMW (67), Hyundai (65), Nissan (42), smart și Tesla (câte 31 de exemplare), Peugeot (24) și Mercedes Benz (17). De asemenea, cele mai multe autoturisme hibride vândute în România, în perioada analizată, au fost înregistrate de: Toyota - cu 2.130 de unități, Lexus (113), Hyundai (76), Honda (74), Ford (56), Kia (21) și Subaru (7). În clasamentul vânzărilor de autoturisme plug-in pe primul loc se află, la 7 luni, BMW - cu 65 de exemplare, urmată de Volvo (58), Porsche (43), Mitsubishi (39), Mercedes Benz (38), Ford (32), Hyundai (24), Mini (14), Land Rover și Skoda (câte 10 unități). La nivelul lunii iulie, în România, s-au comercializat 883 de autoturisme ecologice, în creștere cu 21,3%, comparativ cu luna iunie, când se vânduseră 728 de unități, iar ponderea în total piață a scăzut la 6,9%, de la 7,2% Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a alocat, în acest an, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), 140 de milioane de lei pentru Programul "Rabla Plus", cu circa 45 de milioane mai mult decât în 2019. Estimările autorităților arată că, prin acest buget, ar putea fi cumpărate până la 3.000 de mașini electrice și hibride.

Cum poți să-ți cumperi șase ani de pensie

Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua, până la data de 1 septembrie 2021, plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, potrivit unui proiect de ordonanță publicat de Ministerul Muncii. "Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale", se precizează în proiectul de act normativ. Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în perioada cuprinsă între data împlinirii vârstei de 18 ani și data încheierii contractului de asigurare socială. Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. În cazul în care persoana interesată solicită asigurarea în sistemul public de pensii pentru o fracțiune de lună, contractul de asigurare socială se încheie pentru lună întreagă, iar stagiul de cotizare este aferent lunii întregi. Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 1 septembrie 2021. În situația în care la data de 1 septembrie 2021, contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate. Potrivit inițiatorilor, proiectul a avut în vedere numeroasele solicitări din partea unor cetățeni români din țară și străinătate care nu au fost asigurați la sistemul public din România.

Buget de 150 de milioane de euro pentru digitalizarea IMM-urilor

Programul Național de digitalizare a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate, va beneficia de fonduri în valoare de 150 de milioane de euro, a anunțat, sâmbătă, Ministerul Fondurilor Europene (MFE), într-un comunicat de presă transmis sâmbătă AGERPRES. "Implementarea Programului de digitalizare dedicat IMM-urilor a fost adoptată în contextul în care studiile Băncii Europene de Investiții, companiile extrem de digitalizate au făcut față mult mai ușor crizei cauzate de pandemia COVID-19. Și din acest motiv, este esențială accelerarea digitalizării economiei. Bugetul alocat este de 150 milioane euro, din care 127,5 milioane euro fonduri europene. Activitățile finanțate vor viza dezvoltarea de produse inovative în domeniul TIC, precum și digitalizarea IMM-urilor din alte industrii", se menționează în comunicat. Potrivit sursei citate, în cadrul ședinței de Guvern de vineri, 14 august, a fost prezentat stadiul evaluării proiectelor depuse în cadrul apelului "Consolidarea capacității de gestionare acrizei sanitare COVID-19", finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) și s-a anunțat majorarea limitei de supracontractare la 700 de milioane de euro. "În momentul lansării apelului, bugetul alocat a fost de 350 milioane euro, iar limita de supracontractare a fost stabilită la 400 milioane euro. Decizia de creștere a fondurilor ce pot fi contractate în cadrul apelului este justificată de valoarea proiectelor depuse pentru a fi finanțate", notează ministerul de resort. Datele centralizate de MFE arată că, până în prezent, au fost depuse 115 cereri de finanțare în valoare de aproximativ 473 milioane euro, bugetul apelului fiind depășit cu peste 120 de milioane euro, astfel: 93 de proiecte de tip A, în valoare de 419,8 milioane euro, prin care sunt dotate cu echipamente medicale/ echipamente de protecție 105 de unități sanitare publice, respectiv 22 proiecte de tip C, în valoare de 33,2 milioane euro, prin care sunt dotate cu echipamente de protecție direcțiile generale de asistență socială.

Epic Games beneficiază de sprijinul jucătorilor, în conflictul cu Apple și Google

Epic Games, creatoarea jocului “Fortnite”, a atras sprijinul jucătorilor și al altor companii, cum ar fi proprietarul Tinder, Match Group, și Spotify, pentru că a dat în judecată Apple și Google, după ce cei doi giganți ai tehnologiei au eliminat popularul joc video din magazinele lor de aplicații, din cauza încălcării reguilor referitoare la plăți, transmite Reuters. Epic Games a început o campanie împotriva producătorului iPhone prin includerea unei parodii a reclamei ”1984” a Apple în jocul său video, iar hashtagul “#FreeFortnite” a devenit rapid un trend pe Twitter. Jucători cu sute de mii de urmăritori pe YouTube au folosit platforma de streaming video și alte platforme de socializare pentru a-și exprima opiniile despre această situație și pentru a-și arăta sprijinul. ”Este o nebunie, asistăm la scrierea istoriei, pentru că nu mai vedem asta”, a spus un YouTuber cu numele “thatdenverguy”, care are peste un milion de abonați. “Tim Sweeney și toți cei de la Epic, suntem alături de voi și vă mulțumim pentru că luați atitudine pentru ceva mai mare decât Fortnite, care ne ajută”, a spus acesta. Într-un comunicat publicat joi, Apple a arătat că “Fortnite” a fost exclus din App Store pentru că Epic a lansat o funcție de plăți ”cu intenția de a încălca regulile App Store, după ce a avut aplicațiile în magazin timp de un deceniu. Dezvoltatorii critică de mult timp comisioanele Apple, cuprinse între 15% și 30%, care sunt aplicate pentru multe din achizițiile din magazin, interdicația de a atrage clienții prin înscrieri din afară și ceea ce unii dezvoltatori consideră un proces opac și impredictibil de eliminare a aplicațiilor. Analiștii consideră că utilizatorii de dispozitive Apple petrec cel mai mult timp cu jocuri cumpărate prin intermediul App Store, care asigură cea mai mare parte a veniturilor de pe segmentul serviciilor, în valoare totală de 46,3 miliarde de dolari pe an. ”Suntem oarecum surprinși că Epic a optat să conteste acest lucru, pentru că operează la rândul ei un magazin digital unde percepe un comision pe vânzările terților”, a declarat Amit Daryanani, analist la firma Evercore. Apple și Google se afl în rândul marilor companii americane de tehnologie care sunt criticate pentru că ar abuza de poziția puternică deținută pe piață, iar luna trecută directorii lor generali au fost audiați într-o audiere în Congresul SUA timp de cinci ore. Companii precum furnizorul de servicii de streaming muzical Spotify Technology și Match Group, proprietarul Hinge și al altor aplicații de dating, au publicat comunicate în sprijinul Epic, iar Match a acuzat Apple ”că se folosește de politici incorecte pentru a afecta consumatorii, dezvoltatorii de aplicații și antreprenorii”.

O vizitâ în Italia i-a atras demisia

Președintele autorității pentru turism din Irlanda, fost director operațional al Ryanair, Michael Cawley, a demisionat sâmbătă, după ce a mers în vacanță în Italia, contrar recomandării făcute de guvern de a evita călătoriile neesențiale în străinătate, transmite Reuters. Cawley, care a mai fost director financiar și director general adjunct al Ryanair, s-a confruntat cu apelurile din partea partidelor de opoziție din Irlanda pentru a demisiona, după ce a confirmat publicației irlandeze Independent că se află în vacanță în Italia. Cawley este primul oficial de rang înalt din Irlanda care a demisionat pentru că nu a respectat recomandările guvernului referitoare la noul coronavirus. Directorul medical din Scoția a demisionat în aprilie pentru că a ignorat propria sa recomandare de a sta acasă în timpul măsurilor de distanțare socială. Italia este una din cele 10 țări aflate pe o listă verde a guvernului, ceea ce înseamnă că orice persoană din aceste țări care sosește în Irlanda nu este obligată să stea în carantină timp de 14 zile. Măsura se aplică tuturor celorlalte țări.

Donald Trump dâ un ultimatum de 90 de zile aplicaîiei TikTok

Președintele american Donald Trump a cerut vineri ByteDance să renunțe la operațiunile din Statele Unite ale aplicației de socializare video TikTok în termen de 90 de zile, aceasta fiind o nouă acțiune de presiune asupra companiei chineze, din cauza îngrijorărilor legate de gestionarea datelor personale ale utilizatorilor, transmite Reuters. ”Există dovezi incredibile care mă fac să cred că ByteDance ar putea avea activități care pun în pericol securitatea națională a Statelor Unite”, a afirmat Trump într-un ordin. Acest ordin se adaugă unui decret emis săptămâna trecută, care interzice anumite tranzacții cu TikTok, dacă ByteDance nu va vinde divizia în termen de 45 de zile. ByteDance discută deja vânzarea operațiunilor TikTok din America de Nord, Australia și Noua Zeelandă către grupul american Microsoft.

Prețul aurului a înregistrat primul declin săptămânal

Contractele futures pentru aur au încheiat tranzacțiile de vineri în scădere, după două zile consecutive de creștere, prețurile înregistrând primul declin săptămânal din ultimele 10 săptămâni, pe fondul aprecierii randamentelor titlurilor Trezoreriei americane, relatează MarketWatch. Săptămâna a început cu aurul aflat la un nivel record, dar cotațiile au fost trase în jos ulterior de mai mulți factori, între care speranțele legate de un vaccin pentru Covid19 și o creștere a randamentelor titlurilor de Trezoreriei americane, a spus Chris Gaffney, președinte pentru piețe mondiale la TIAA Bank. Randamentul obligațiunilor Trezoreriei SUA pe termen de 10 ani a urcat joi la cel mai ridicat nivel din ultimele opt săptămâni, vineri atingând 0,593%, față de 0,562% vinerea trecută. Aurul cu livrare în decembrie a scăzut vineri cu 20,6 dolari, respectiv cu aproape 1,1%, și a încheiat tranzacțiile la 1.949,8 dolari uncia. Pe ansamblul săptămânii, prețul aurului a coborât cu circa 3,9%, potrivit datelor FactSet. Marți, contractele futures pentru aur au consemnat cel mai mare declin zilnic după 15 aprilie 2013.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.