Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Suntem pe podium la ponderea liber-profesioniștilor în totalul persoanelor angajate

Ziarul de Vrancea
6 sep 2017 479 vizualizări

18% din numărul total al persoanelor angajate în țară noastră sunt liber-profesioniști

Uniunea Europeană înregistra, anul trecut, 30,6 milioane de liber profesioniști, persoane cu vârsta între 15 și 64 de ani, reprezentând 14% din totalul persoanelor angajate, arată datele publicate miercuri de Eurostat. Dintre statele membre, în Grecia aproape o treime (29%) dintre persoanele ocupate erau liber profesioniști în 2016, iar în Italia o cincime (21%). Pe locurile următoare se situează Polonia (18%) și România, la egalitate cu Olanda, Spania și Cehia, peste media de 14% consemnată în UE. La polul opus, liber profesioniștii reprezentau mai puțin de 10% din totalul persoanelor angajate în Danemarca (8%), Germania, Estonia, Luxemburg și Suedia, toate cu 9%. La nivelul UE, profilul liber profesioniștilor este următorul: două treimi (67%) sunt bărbați, peste jumătate (55%) au o vârstă de peste 45 de ani, o treime (35%) au studii universitare și peste două treimi (71%) nu au alți angajați. Majoritatea liber profesioniștilor lucra în 2016 într-unul dintre următoarele sectoare economice: vânzări cu amănuntul sau angro, reparația de vehicule cu motor și motociclete (4,8 milioane de persoane sau 16% din totalul liber profesioniștilor din UE), agricultură, păduri și pescuit (4,4 milioane de persoane sau 14% din total), construcții (3,9 milioane de persoane sau 13% din total) și activități profesionale, științifice sau tehnice, cu 3,7 milioane de persoane sau 12% din totalul liber profesioniștilor din UE

Peste 393.000 de vânzări de terenuri și imobile s-au înregistrat în primele opt luni

Peste 393.000 de vânzări de terenuri și imobile au fost înregistrate în toată țara, în primele opt luni ale acestui an, iar în luna august au fost tranzacționate, la nivel național, aproape 57.000 de imobile, potrivit datelor transmise, ieri, de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Astfel, în primele opt luni ale anului au fost înregistrate, în toată țara, 393.294 de vânzări, cele mai multe vânzări de imobile fiind înregistrate în București - 47.764, Cluj - 26.381 și Ilfov - 23.357. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Sălaj - 2.676, Gorj - 2.961 și Caraș-Severin - 2.513. În luna august, numărul imobilelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, a fost de 56.986, iar cele mai multe imobile au fost vândute în București - 7.130. Numărul ipotecilor, la nivel național, în perioada ianuarie - august, a fost de 157.402. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate, în luna august, în București - 3.818, Cluj - 1.969 și Ilfov - 1.462. La polul opus, se află județele Sălaj - 59, Harghita - 69 și Teleorman - 72. Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole, în primele opt luni ale acestui an, sunt Timiș - 5.760, Dolj - 4.570 și Arad - 4.541, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Londra vrea să pună capăt liberei circulației a muncitorilor după ce iese din UE

Marea Britanie vrea să pună capăt liberei circulații a muncitorilor după ce iese din Uniunea Europeană și să limiteze imigrația europenilor slab calificați, potrivit unui document de lucru al Guvernului britanic publicat de ziarul britanic The Guardian, scrie AFP. ”Pentru a fi considerată un atu pentru întreaga țară, imigrația nu ar trebui să fie numai în beneficiul migranților, ci să fie profitabilă din punct de vedere financiar actualilor locuitori”, scrie în acest document de 82 de pagini redactat în august de Ministerul britanic de Interne. Potrivit cotidianului britanic, ministerul propune în acest text măsuri menite să reducă sosirea migranților europeni slab calificați după Brexit, hotărât prin vot în 2016 în urma unei campanii marcate de problema reducerii imigrației. Aceștia din urmă ar urma să primească un permis de sejur doar pe o durată maximă de doi ani, iar cei înalt calificați de trei până la cinci ani. Ar urma să fie ”preferați pe piața muncii muncitorii rezidenți” sau să li se restrângă europenilor posibilitatea de a căuta locuri de muncă în Regatul Unit, potrivit cotidianului. Între alte propuneri - care ar urma să intre în vigoare după o perioadă de tranziție de cel puțin doi ani - se mai află introducerea treptată a unui nou sistem de migrație care să limiteze drastic dreptul cetățenilor europeni la reîntregirea familiei și obligarea la prezentarea la intrarea în țară a unui pașaport în locul cărții de identitate. În document se subliniază totodată că propunerile pe care le conține este necesar să fie aprobate de întregul Guvern și că ele sun ”supuse negocierii cu UE”. ”Noi nu comentăm cu privire la documente de lucru care au fost divulgate” în presă, a reacționat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic, contactat de AFP. ”Vom prezenta în această toamnă propuneri referitoare la un nou sistem al migrației care să permită să se reia controlul la frontierele britanice”, a adăugat el. Problema statutului celor 3,2 milioane de cetățeni europeni care trăiesc în regat și a milionului de britanici instalați în întreaga Uniune se află în centrul negocierilor cu privire la divorțul dintre Londra și Bruxelles. În iunie, premierul Theresa May a prezentat un proiect în vederea soluționării statutului de după Brexit al europenilor instalați în Marea Britanie. Ea a promis atunci că nimeni nu va fi expulzat din țară imediat ce este pronunțat divorțul între regat și Uniune - prevăzut în martie 2019 - și că Londra le va oferi cetățenilor europeni posibilitatea să-și regleze statutul cu scopul de a putea rămâne în Regatul Unit.

Facebook a umflat cifrele referitoare la persoanele care pot vedea mesajele publicitare

Rețeaua socială Facebook a supraevaluat, cu câteva zeci de milioane, numărul de internauți care pot vedea mesajele publicitare pe platforma sa, susțin analiștii de la Pivotal Research Group, informează Reuters. Serviciul Ads Manager de la Facebook revendică o audiență potențială de 41 de milioane de internauți cu vârsta între 18 și 24 de ani și 60 de milioane de internauți cu vârsta între 25 și 34 de ani din SUA, în condițiile în care datele oficiale ale recensământului de anul trecut arată că în SUA erau 31 de milioane de persoane cu vârsta între 18 și 24 de ani și 45 de milioane de persoane cu vârsta între 25 și 34 de ani, subliniază analiștii. "Chiar dacă problemele cu măsurătoarea ale celor de la Facebook nu îi vor descuraja pe cei care vor să cheltuiască bani pentru a-și face publicitate pe Facebook, ele vor ajuta media, precum televiziunea, să își justifice bugetele și ar putea limita creșterea Facebook în vânzarea de publicitate, dar și la nivelul marjelor", a declarat analistul Brian Wieser, care își menține recomandarea privind vânzarea acțiunilor Facebook cu o țintă de preț de 140 de dolari la finele acestui an. La rândul său, Facebook explică faptul că estimările sale sunt destinate "evaluării numărului de persoane care într-o anumită zonă sunt susceptibile să vadă un mesaj publicitar pe care o companie ar putea să îl plaseze și nu sunt concepute pentru a corespunde cu estimările privind datele privind populația sau recensământul". Rețeaua socială precizează că estimările sale se bazează pe mai mulți factori, precum comportamentul utilizatorului și locația sa comparativ cu dispozitivele.

Clienții KLM vor putea primi informații prin intermediul WhatsApp

KLM oferă clienților săi informații despre confirmarea rezervării, notificari de check-in, îmbarcare, actualizarea statusului de zbor și răspunde la întrebări în 10 limbi diferite direct pe WhatsApp, prin intermediul aplicației oficiale WhatsApp Business, în cadrul unui program pilot. Aplicația a fost pusă în funcțiune în câteva țări deja, iar serviciul va deveni disponibil pe scară largă în următoarele săptămâni. Prin contul de WhatsApp vor putea fi oferite informații despre zboruri. Clienții pot, de asemenea, să contacteze direct agenții KLM, 24/7, prin intermediul aplicației. Serviciul este disponibil clienților care rezervă bilete sau se conectează prin KLM.com și aleg opțiunea de a primi informații prin intermediul WhatsApp. Mesajele sunt sigure, astfel încât acestea pot fi citite numai de către client și de KLM. Clienții pot recunoaște cu ușurință conturile verificate, utilizând aplicația oficială WhatsApp Business. Aceștia vor vedea o insignă de forma unei bife, de culoare verde lângă numele de contact KLM din WhatsApp. KLM are peste 25 de milioane de fani și urmăritori pe diverse platforme sociale. Prin aceste canale, KLM primește peste 100.000 de mențiuni în fiecare săptămână, dintre care 15.000 sunt întrebări sau remarci. Acestora le răspund personal mai mult de 250 de agenți.

FMI explică cum îșI fundamentează deciziile

Prognozele realizate de Fondul Monetar Internațional (FMI) cu privire la evoluțiile economice sunt bazate pe datele anunțate până la momentul realizării lor, însă rezultatele finale sunt influențate de decizii care deseori sunt luate ulterior, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanții FMI. AGERPRES a solicitat punctul de vedere al FMI în legătură cu declarațiile de marți ale premierului Mihai Tudose, care, după o întâlnire cu oficialii Fondului, a afirmat că ultimele două previziuni ale FMI cu privire la economia României "le-au cam greșit". "Întâlnirea de ieri dintre premierul (Mihai Tudose — n.r.) și reprezentanții FMI din România a fost o vizită de curtoazie, în urma unei invitații venite de la biroul primului-ministru. Apreciem oportunitatea unei întâlniri cu primul-ministru și schimbul de opinii cu privire la evoluțiile economice recente și perspectivele pentru viitor. Ca întotdeauna, suntem disponibili să continuăm acest dialog cu autoritățile în legătură cu politici sănătoase care promovează o creștere economică sustenabilă", au spus oficialii FMI. Totodată, aceștia au explicat că prognozele Fondului se bazează pe informațiile anunțate până la momentul realizării lor, rezultatele finale fiind influențate de decizii luate ulterior. "În ceea ce privește întrebările referitoare la prognozele FMI, merită subliniat faptul că acestea reflectă informațiile cu privire la datele și politicile anunțate până la momentul realizării prognozelor. Rezultatele finale sunt influențate de decizii privind politicile, decizii care deseori sunt adoptate la o dată ulterioară", au susținut reprezentanții FMI.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.