Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Start pentru „Rabla pentru electrocasnice”: Sunt fonduri pentru 60.000 de vouchere

Ziarul de Vrancea
17 dec 2018 760 vizualizări

Voucherele pot fi folosite pentru achiziția de mașini de spălat, frigidere și aparate de aer condiționat mai performante energetic față de cele deținute în prezent

Ministerul Mediul lansează, începând de miercuri, programul ”Rabla pentru electrocasnice”, prin care românii vor primi vouchere pentru a înlocui electrocasnicele vechi. Pentru început, voucherele sunt disponibile pentru frigidere, mașini de spălat și aparate de aer condiționat. „Este al doilea program național, pe lângă Rabla pentru autovehicule. Așa să fie de longeviv și programul Rabla pentru electrocasnice. (...) Fiecare dintre noi trebuie să știm că nu putem apela la acest program fără să dăm în schimb un aparat vechi. Prin acest program avem în continuare grijă de mediu, prin înlocuirea unui aparat vechi. Programul Rabla pentru electrocasnice, lansat azi, va avea o viață lungă. Românii își pot alege o ladă frigorifică, o combină frigorifică, o mașină de spălat sau un aparat de aer condiționat”, a declarat, marți, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Potrivit ministrului, înscrierile se pot face de miercuri, pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (www.afm.ro). „Avem 20 de milioane de lei în buget, echivalentul a 60.000 de vouchere”, mai spune Gavrilescu, care precizează că voucherele pentru cumpărarea unui frigider, de exemplu, se oferă doar dacă la schimb se oferă același aparat, respectiv tot un frigider. Astfel, potrivit proiectului, finanțarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa AÂÂ, AÂÂÂ, din următoarele categorii: mașini de spălat rufe; frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice; aparate de aer condiționat. Valoarea voucherelor, așa cum a fost anunțată de Ministerul Mediului, este următoarea: 200 lei pentru înlocuirea mașinii de spălat cu alta care are eficiența energetică AÂÂ sau 300 lei înlocuirea cu una de categorie AÂÂÂ. De asemenea, se decontează 300 lei pentru înlocuirea aparatului de aer condiționat cu unul din categoria AÂÂÂ sau AÂÂ. În același timp, se vor acorda 300 lei pentru frigidere AÂÂ și 400 lei pentru cele energetică AÂÂÂ. Important de menționat este că voucherele pot fi cumulate și că, pentru a le accesa, consumatorii trebuie să predea aparatele electrocasnice vechi. Pentru a beneficia de finanțare, cei interesați trebuie să acceseze aplicația electronică de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu și să urmeze pașii de înscriere în program.

Cei mai buni angajatori din țară

Vodafone România, OMV Petrom și Banca Transilvania conduc clasamentul celor mai buni angajatori

Topul celor mai buni angajatori din 2018, clasament anual realizat în baza evaluărilor a peste 100.000 de angajați ai companiilor listate pe portalul de recrutare BestJobs, este condus de Vodafone România, OMV Petrom și Banca Transilvania. Topul clasează angajatorii în funcție de evaluările propriilor angajați. Astfel, angajații români au acordat note de la 1 (nivel minim de satisfacție) la 5 (nivel maxim de satisfacție) companiilor pentru care lucrează, iar criteriile de votare au luat în calcul gradul de satisfacție la locul de muncă, posibilitatea ca angajatul să recomande unui apropiat să se angajeze în cadrul companiei, precum și dorința angajatului de a-și schimba jobul în viitorul apropiat (6 luni - 1 an). Vodafone urcă 9 poziții în clasament, ajungând astfel pe primul loc în topul celor mai apreciați angajatori din România. Față de 2017, IT-ul pierde teren în fața companiilor financiare, care ajung din nou în topul preferințelor angajaților. Banca Transilvania cunoaște o ascensiune remarcabilă ajungând pe locul trei în topul angajatorilor, poziție ocupată anul de trecut de Orange România. În primele zece poziții din top se mai regăsesc în acest an ING Bank, cât și angajatori din retail, Auchan, Altex și Emag, sau companii din domeniul BPO, precum Arvato Services. M.A.P.N și INCAS sunt primele instituții publice care au ajuns în top 10 cei mai apreciați angajatori. M.A.P.N ocupă locul 8 în topul celor mai apreciați angajatori în 2018, în timp ce Incas, Institutul Național de Cercetări Aerospațiale, ocupă locul 10 în clasament, poziție ocupată anul trecut de Heineken România. Locurile 11 – 20 în topul celor mai buni angajatori aparțin companiilor Carrefour Romania, BRD Société Générale, Nestle, Schaeffler Romania, Michelin Romania, British American Tobacco, IBM, Robert Bosch Romania, Orange Romania.

ING România vrea să înlocuiască total personalul cu roboți

Reprezentanții ING România, a șasea bancă din România, în funcție de active, au susținut, ieri, că banca dorește să își deschidă relația cu clienții total digital, de anul viitor, în condițiile care, în ciuda percepției, are o pondere redusă de indisponibilitate online. „Următorul lucru mare căruia urmează să îi dăm drumul este să le permitem clienților să-și deschidă relația cu banca full (total) digital. Este următorul lucru pe care-l vom anunțat”, a spus Robert Anghel, Head of mobile Payments la ING România, luni, în cadrul unei întâlniri cu presa. Acesta a mai susținut că un anunțat va fi făcut în prima parte a anului viitor. De exemplu, clienții vor putea aplica și vor primi un card digital, prin intermediul aplicației Home’Bank. Acest card va putea fi folosit înainte de a-i ajunge clientului acasă, prin intermediul telefonului, care poate avea rol de card contactless. În prezent, cardul virtual al ING Bank funcționează doar pentru telefoanele cu sistem Android, nu și pentru iPhone, deoarece soluțiile disponibile (sticker-ele) nu i-au mulțumit pe reprezentanții băncii. „Bănuiala mea este ca nu va trebui să mai așteptăm foarte mult timp”, consideră Anghel, în ceea ce privește extinderea aplicației de plată pentru telefoanele Apple. De altfel, producătorul american deja și-a înființat o companie în România, iar anul viitor este așteptată intrarea în țara noastră. Reprezentanții ING România se arată optimiști în ceea ce privește extinderea pe online, în ciuda problemelor cu cardurile și de conectare în Home’Bank, cu care s-a confruntat în acest an. Valoarea indicelui de indisponibilitate al serviciilor online este de 0,9%, arată calculele ING România. „Nu încercăm să ne spunem că este în regulă (faptul că sunt probleme cu aplicațiile online ale ING), dar, raportat la realitate, percepția este exagerată. Avem aproximativ o tremie dintre login-urile clienților de mobile banking din România și avem clienți care sunt relativ mai conectați la social media și mai vocali, precum și mai critici decât alții (alte bănci). Aceasta este viața. Suntem fericiți să avem astfel de clienți, pentru ca aceștia câștigă, probabil, mai mult decât alții. (...) Dacă ai Instagram și Facebook pe telefon, te aștepți ca Home’Bank să funcționeze la fel de repede precum restul aplicațiilor. (...) Dacă trebuie sa plătești ceva la ANAF, este o situație critică, dar, dacă alte operațiuni sunt făcute mai târziu, nu este nicio problemă”, a afirmat Michal Szczurek, CEO al ING Romania. CEO-ul ING România, care este de origine poloneză, a mai remarcat că, spre deosebire de români, polonezii comentează mai puțin pe pagina de Facebook a ING, când apar probleme. În plus, reprezentanții ING România au subliniat că nu mai vor să fie primii care implementează o opțiune digitală, ci sunt tot mai interesați să o facă de-abia când pot obține maximum din utilizarea acesteia, atât pentru clienți, cât și, implicit, pentru bancă.

Pensia medie lunară a ajuns la 1.222 lei, în cretere cu aproape 9%

În trimestrul III numărul mediu de pensionari a fost de 5,201 milioane persoane, în scădere cu 6.000 persoane față de trimestrul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4683 mii persoane, informează INS. Pensia medie lunară, determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de diferite case de pensii, a fost de 1.222 lei, în creṣtere cu 8,9% faṭă de trimestrul precedent; Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.180 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 53,3% (comparativ cu 48,2% în trimestrul precedent); Indicele pensiei medii reale față de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale și indicele prețurilor de consum a fost de 108,7%. Comparativ cu trimestrul III al anului precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 23.000 de persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a crescut cu 5.000. Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut, comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 10,5% și respectiv 10,3%. Pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut faṭă de trimestrul precedent cu 100 lei respectiv cu 107 lei. Pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 90,1% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,8%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinși în categoriile de pensii - anticipată și anticipată parțial - au reprezentat 2,1%. Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariați în Municipiul București, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în județul Teleorman, 15 la 10 în Giurgiu ṣi Vaslui ṣi 14 la 10 în Botoṣani ṣi Călăraṣi. Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă și cea maximă fiind de 557 de lei (946 lei în județul Botoṣani, 952 lei Giurgiu, 974 lei Vrancea față de 1503 lei în Municipiul București, 1496 lei Hunedoara ṣi 1407 lei în judeṭul Braṣov).

Guvernul francez îl are în vedere pe șeful Michelin pentru conducerea Renault

Guvernul francez îl are în vedere pe directorul executiv Michelin Jean-Dominique Senard pentru funcția de președinte al Renault, în locul lui Carlos Ghosn, anunță Reuters, citând Le Figaro. Statul francez este cel mai mare acționar al producătorului auto, cu 15% din acțiuni și două locuri în board. „Este disponibil, este o persoană din industrie, un expert în acest sector, este foarte apreciat de guvern și are statură internațională”, îl descrie Le Figaro pe Senard. Nici Renault nici Michelin nu au comentat. Reuters a anunțat pe 14 decembrie că guvernul francez căuta candidați pentru înlocuirea lui Ghosn. Ghosn a fost arestat pe 19 noiembrie și a fost acuzat oficial că și-a subestimat sumele primite de la Nissan, cu aproximativ jumătate din cele 88 milioane de dolari primite în calitate de președinte al companiei, timp de cinci ani. Renault l-a păstrat pe Ghosn în funcția de CEO, dar Nissan l-a demis pe 22 noiembrie. Renault deține 43,4% din Nissan, deși compania japoneză are vânzări cu aproape 60% mai mari decât francezii. Nissan în schimb deține doar 15% din partenerul francez, fără drept de vot.

Nouă taxă auto nu e gata din cauză că “matematica nu e ușoară”

Deși a promis în mai multe rânduri și a oferit mai multe termene pentru o nouă taxă auto (ultimul termen fiind sfârșitul acestui an), ministrul Mediului, Grațiela Garilescu, a declarat, ieri, că o astfel de taxă nu există în prezent. „Până la ora actuală, o formă care să fie agreată (o nouă taxi auto -n.r.), care să nu aibă niciun fel de dubiu, care să nu avem repercusiuni majore din punct de vedere financiar asupra noastră a fiecăruia, lucru pe care nu mi-l doresc, este că nu s-a găsit încă optimul care să poată să confere, cumulate toate plângerile care au fost depuse în decursul anilor, astfel încât să nu avem niciun fel de probleme din punct de vedere juridic”, a declarat, marți, Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului Ministrul a mai susține că „matematica nu este ușoară” în ceea ce privește elaborarea unui proiect de taxă. „Ca atare, nu avem forma finală, pentru că nu este ușor, sunt cumuli și cumuli de calcule. Matematica nu este ușoară”, mai susține Gavrilescu

Companiile energetice nu agreează ideia impozitării afacerilor

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) își exprimă profunda îngrijorare privind recentele declarații politice care stigmatizează companiile energetice și zvonurile asociate referitoare la introducerea unui impozit pe cifra de afaceri. „Dacă aceste informații “pe surse” s-ar materializa, consecințele ar fi devastatoare, nu numai pentru sectorul energetic, ci și pentru întreaga economie românească și pentru români. De asemenea, este de așteptat să apară numeroase falimente și nici o companie să nu fie în măsură să își asume rolul de furnizor de ultimă instanță”, arată federația, înttr-un comunicat. ACUE spune că furnizarea de energie este o activitate bazată pe marje mici de profitabilitate, iar introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar avea următoarele consecințe grave.

Indicele Robor la trei luni a stagnat la 3,04%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,04%, pentru a șasea oară consecutiv, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Luni, 10 decembrie, indicele a scăzut de la 3,08% la 3,04%, iar apoi a stagnat. Totodată, indicele Robor la șase luni a urcat, marți, la 3,34%. Luni, acest indice a scăzut de la 3,34% la 3,33%, acesta fiind cel mai scăzut nivel din 3 iulie, când a fost 3,32%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.