MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Şeful Camerei DIGI a intrat pe piaţa de telecomunicaţii din Portugalia
DIGI a intrat, începând din 4 noiembrie, pe piaţa de telecomunicaţii din Portugalia, grupul activează pe pieţele din România, Spania şi Italia. ”Din 4 noiembrie, DIGI inaugurează operaţiunile comerciale în Portugalia cu servicii dedicate utilizatorilor persoane fizice: internet în bandă largă prin fibră optică, voce şi date mobile în reţelele 2G/4G/5G, televiziune şi telefonie fixă. Într-o etapă viitoare, DIGI îşi propune să diversifice portofoliul cu soluţii adresate şi segmentului business”, anunţă grupul
Într-un interval scurt de timp, de aproape doi ani şi jumătate, DIGI Portugalia a construit şi a dezvoltat de la zero propria infrastructură modernă de fibră optică şi o reţea mobilă la nivel naţional. Pentru clienţii rezidenţiali, tarifele serviciilor de telefonie şi date mobile variază între 4 euro/lună (TVA inclus) şi 9 euro/lună (TVA inclus), cu trafic de la 50 Gbytes până la 200 Gbytes sau nelimitat. Serviciul de internet în bandă largă prin fibră optică poate fi achiziţionat la un cost de 10 euro/lună (TVA inclus) pentru acces de 1 Gbps, respectiv 15 euro/lună pentru acces de 10 Gbps (în curând). Pentru telefonie fixă, valoarea abonamentului este de 1 euro/lună sau 2 euro/lună (TVA inclus), iar serviciul de televiziune, cu o grilă de peste 60 de canale incluse, poate fi contractat la preţul de 12 euro/lună (TVA inclus). Ca referinţă, un pachet complet cu internet prin fibră optică de 1 Gbps, o linie mobilă cu 50 GB de date în reţelele 4G/5G şi televiziune digitală costă 26 euro/lună (TVA inclus). ”Încă din prima zi, clienţii pot beneficia de: internet fix în bandă largă la 1 Gbps, acces TV cu peste 60 de canale existente, telefonie fixă şi mobilă 4G şi 5G, cu trafic generos de date. Printre serviciile suplimentare care vor deveni disponibile în curând, se numără: internet fix în bandă largă la 10 Gbps şi WiFi7, WiFi Mesh, aplicaţie TV pentru smart TV-uri, set-top box-uri Android şi Apple sau pentru smartphone-uri/tablete şi spaţiu de stocare în cloud”, precizează grupul. “Astăzi avem marea bucurie să inaugurăm DIGI Portugalia, un proiect ambiţios la care am lucrat intens, pregătiţi să aducem viitorilor clienţi soluţii fiabile şi de încredere. Extinderea acoperirii pentru serviciile în bandă largă continuă într-un ritm constant, bazată pe investiţiile pe termen lung în propria infrastructură de fibră optică, ceea ce ne permite accesul progresiv la noi zone pentru livrarea serviciilor DIGI. În prezent, reţeaua noastră mobilă ajunge la peste 93% din populaţie şi este în plin proces de dezvoltare în mai multe regiuni, inclusiv în insule sau spaţii interioare”, spune Valentin Popoviciu, director executiv Digi Communications. DIGI este liderul pieţei de telecomunicaţii din România pe segmentele de internet de bandă largă (broadband), servicii de distribuţie TV (pay-TV) şi telefonie fixă, deţinând o cotă importantă pe segmentul de comunicaţii mobile, precum şi cea mai mare acoperire la nivel naţional.
Atenție la hoții cibernetici: Sezonul cumpărăturilor online aduce nu doar reduceri, ci şi riscuri!
Directoratul de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis, marţi, un nou avertisment în legătură cu înmulţirea pericolelor în perioada reducerilor de Black Friday, dar şi a cumpărăturilor de iarnă. Volumul de tranzacţii creşte, iar vigilenţa cumpărătorilor poate fi scăzută. ”Sezonul cumpărăturilor online aduce nu doar reduceri, ci şi riscuri! În perioada reducerilor de iarnă, a sărbătorilor, dar şi de Black Friday, volumul de tranzacţii online creşte, la fel şi notificările de la comercianţii din online”, a transmis, marţi, DNSC. Instituţia avertizează asupra pericolelor legate de Smishing. ”Infractorii cibernetici se folosesc de această perioadă pentru a trimite SMS-uri false care par să provină de la firme de încredere. Aceste mesaje conţin linkuri către site-uri false, create special pentru a fura date sensibile, cum ar fi informaţii bancare sau parole”, au precizat specialiştii. Aceştia transmit ce verificarea sursei mesajelor.
Cum să vă protejaţi:
Citiţi cu atenţie mesajele şi evitaţi reacţiile impulsive. NU accesaţi linkuri din SMS-uri venite de la surse necunoscute şi nu apelaţi numerele din mesaje suspecte. Nu oferiţi niciodată informaţii sensibile prin SMS. Instalaţi un software antivirus pentru protecţia dispozitivului. Fiţi atenţi la mesajele care solicită acţiuni urgente sau informaţii personale. Verificaţi cu grijă linkurile şi mesajele care pot conţine greşeli gramaticale sau de exprimare cu ajutorul instrumentelor gratuite precum virustotal.com sau scamadviser.com.
Ce să faceţi dacă aţi fost victima unui atac:
Contactaţi imediat banca dacă aţi oferit informaţii legate de card sau date de autentificare. Schimbaţi parolele conturilor online şi activaţi autentificarea în doi paşi (2FA). Raportaţi incidentul autorităţilor pe platforma PNRISC (https://pnrisc.dnsc.ro/) sau la numărul de urgenţă 1911.
FMI vine la Bucureşti să vadă dacă Guvernul și-a făcut temele
O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, va efectua o vizită la Bucureşti în perioada 5-8 noiembrie, pentru a analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice. "O misiune FMI, condusă de Jan Kees Martijn, va vizita Bucureştiul în perioada 5 - 8 noiembrie, pentru o vizită cu caracter obişnuit. Echipa Fondului va analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi va realiza o actualizare a perspectivelor macroeconomice", se arată în anunţul FMI semnat de Geoff Gottlieb, reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. În cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat recent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere la 1,9% estimările privind avansul economiei româneşti în acest an, de la 2,8% cât prognoza în aprilie. Conform noilor cifre publicate de FMI, după o creştere de 2,1% anul trecut, avansul economiei româneşti va încetini la 1,9% anul acesta, urmând să accelereze până la 3,3% în 2025. În primăvară, FMI estima un avans de 2,8% al PIB-ului României în 2024, cifre revizuite, de asemenea, în scădere, faţă de un avans de 3,8% prognozat în toamna anului trecut. Totodată, instituţia financiară internaţională se aşteaptă la o continuare a agravării deficitului de cont curent al României, până la 7,5% din PIB în 2024, de la un nivel de 7,1% din PIB, prognozat în aprilie. FMI previzionează o reducere uşoară a deficitului de cont curent, până la 7% din PIB în 2025, faţă de o scădere până la 6,8% cât estima în primăvară. Potrivit prognozelor FMI, deficitului de cont curent al României va rămâne la un nivel ridicat inclusiv în 2029, când se va situa la 5,9% din PIB. În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV.
Românii „pun la bătaie'' 1,2 miliarde de euro pentru Black Friday 2024
Black Friday continuă să fie unul dintre cele mai aşteptate evenimente de cumpărături din România, iar 57% dintre români intenţionează să facă achiziţii în 2024, bugetul total estimat ajungând la 1,2 miliarde de euro, potrivit studiului Trenduri Black Friday 2024 vs 2023, realizat de o agenţie de cercetare. Opt din 10 români au stabilit deja sumele pe care le vor cheltui, ţinând cont mai ales de venitul disponibil (67%), dar şi de ce au pe lista de dorinţe (34%). Astfel, cu un buget mediu/persoană de aproape 400 de euro, în creştere cu 20% faţă de 2023, electronicele şi electrocasnicele rămân liderul constant al pieţei (58%), în timp ce interesul pentru articolele de modă scade (-13% faţă de 2023). "Deşi preferinţa pentru cumpărăturile online scade uşor (-5% faţă de 2023), acesta rămâne principalul canal de achiziţie, completat de o abordare mixtă. Gen Z profită cel mai mult de flexibilitatea oferită de cumpărăturile omnichannel", spun realizatorii studiului. Cumpărăturile de Black Friday se vor concentra pe produse de tehnologie şi articole de uz îndelungat, cu electronicele şi electrocasnicele în topul preferinţelor pentru 58% dintre români. În creştere cu 5% faţă de anul trecut, produsele IT&C câştigă teren şi devin o prioritate pentru 32% dintre cumpărători. Pe de altă parte, fashion-ul pierde din atractivitate la nivel general (-13% faţă de 2023), dar rămâne relevant pentru anumite segmente: 41% dintre tinerii din Generaţia Z şi 42% dintre femei încă îşi doresc să cumpere articole de modă de Black Friday. "Intenţiile de cumpărare rămân stabile faţă de 2023. Pentru cumpărătorii activi, evenimentul reprezintă o oportunitate de a achiziţiona produse şi branduri dorite la preţuri mai accesibile (54%)", arată specialiştii MKOR. Conform rezultatelor studiului, mulţi consideră Black Friday o ocazie bună pentru a cumpăra cadouri de Crăciun (23%) sau pentru aniversări (14%). Majoritatea celor care plănuiesc să cumpere de Black Friday sunt tineri din generaţiile Gen Z şi Millennials şi persoane cu venituri lunare de peste 6.000 lei.
BNR lansează o monedă de aur
Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de marţi, o monedă din aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii ''Neptun" şi o coală specială formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, informează vineri un comunicat al băncii centrale.
Aversul monedei prezintă Mănăstirea Tismana, locul unde a fost evacuat Tezaurul Băncii Naţionale a României în anul 1944, inscripţia "ROMANIA" în arc de cerc, stema României, valoarea nominală "100 LEI" şi anul de emisiune "2024". Reversul monedei redă portretele şi numele lui Constantin Angelescu şi Ion Lapedatu, guvernatori ai BNR, Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României în fundal şi inscripţia ''OPERAŢIUNEA 'NEPTUN'". Monedele din aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii "Neptun" sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de broşuri de prezentare şi de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Monedele din aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii "Neptun" au putere circulatorie pe teritoriul României. Potrivit BNR, colile speciale conţin fiecare câte patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei. Bancnotele sunt înseriate consecutiv şi au aceleaşi specificaţii tehnice ca bancnotele de circulaţie cu valoare nominală de 10 lei. Colile speciale, formate fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, sunt introduse în plicuri de prezentare şi sunt însoţite de certificate de autenticitate redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, precum şi seriile bancnotelor. Tirajul maxim pentru moneda din aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii "Neptun" este de 1.000 piese, iar pentru coala specială, formată fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei este de 5.000 exemplare. Preţurile de vânzare sunt de 4.200 de lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate şi de 60 de lei, exclusiv TVA, pentru coala specială formată fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, inclusiv certificatul de autenticitate.
Producătorul de taxiuri aeriene Lilium va depune cerere de insolvenţă în SUA
Producătorul german de taxiuri aeriene Lilium a declarat luni că va depune cerere de insolvenţă în Statele Unite ”în curând”, deoarece ce eforturile de a-şi rezolva criza de numerar nu au dat rezultate, transmite Reuters. Acest lucru evidenţiază dificultăţile cu care se confruntă firmele de aviaţie înfiinţate într-o industrie care necesită capital intensiv şi are bariere mari la intrare. De asemenea, vine şi pe măsură ce producătorii de taxiuri aeriene se confruntă cu provocările în dezvoltarea bateriilor suficient de puternice pentru aeronavele lor şi pentru a convinge publicul de siguranţa lor, chiar dacă se confruntă cu un mediu de reglementare în evoluţie. Lilium a fost unul dintre puţinii producători de vehicule electrice cu decolare şi aterizare verticală (eVTOL) care a debutat la bursa din SUA la începutul acestui deceniu, în urma fuziunilor de mai multe miliarde de dolari cu firme de cecuri în alb. EVTOL-urile caută să revoluţioneze călătoriile urbane prin dezvoltarea de avioane alimentate cu baterii care pot decola şi ateriza pe verticală.
Netflix renunţă la producţiile interactive
Netflix va şterge, de la 1 decembrie, ultimele producţii interactive, în ceea ce pare să reprezinte o renunţare la ambiţiile privind acest tip de conţinut. Producţiile interactive, prin care Netflix încerca să provoace implicarea şi participarea utilizatorilor, care puteau face alegeri în ceea ce priveşte desfăşurarea acţiunii, vor dispărea din cadru platformei. Deşi pagina dedicată acestora listează 24 de titluri, doar patru mai sunt disponibile în prezent: Black Mirror: Bandersnatch, Unbreakable Kimmy Schmidt: Kimmy vs. the Reverend, Ranveer vs. Wild with Bear Grylls şi You vs. Wild. Şi acestea vor fi scoase din cadrul platformei de la 1 decembrie, fără planuri de a mai fi lansate alte producţii interactive. Netflix a lansat primele titluri interactive în 2017 - Puss in Book: Trapped in an Epic Tale şi Black Mirror: Bandersnatch. „Tehnologia şi-a îndeplinit scopul, dar acum este limitată, pe măsură ce ne concentrăm pe eforturile tehnologice în alte domenii", spune purtătorul de cuvânt al companiei Chrissy Kelleher.
Jeff Bezos investește masiv într-un start-up de inteligență artificială
Physical Intelligence, un startup care dezvoltă software AI pentru roboţi, a declarat luni că a atras o finanţare de 400 de milioane de dolari de la Jeff Bezos, OpenAI şi firmele de capital de risc Thrive Capital şi Lux Capital, transmite Reuters. Noile fonduri au fost strânse la o evaluare de 2 miliarde de dolari, au arătat datele PitchBook. Physical Intelligence încearcă să creeze un software care să funcţioneze pe orice robot, eliminând nevoia de a dezvolta un software pentru fiecare sarcină specifică. Cele mai mari companii de tehnologie - Microsoft, Google, Meta, Amazon şi Nvidia - investesc miliarde în adoptarea AI. Se estimează că finanţarea companiilor de AI şi cloud din SUA, Europa şi Israel va atinge 79,2 miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2024, potrivit companiei de capital de risc Accel. Mai multe startup-uri fac incursiuni în spaţiul robotic AI, inclusiv Vicarious, care a fost achiziţionat de Intrinsic, deţinut de Alphabet în 2022, Universal Robots, Seegrid şi Covariant.