Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Șeful Airbus Helicopters așteaptă o licitație transparentă în România

Ziarul de Vrancea
24 aug 2017 565 vizualizări

Airbus Helicopters, divizie a grupului aeronautic european Airbus, așteaptă ca în România să aibă loc o licitație transparentă pentru achiziția de elicoptere, a declarat directorul fabricii de la Brașov a companiei, Serge Durand, relatează AFP.

Autoritățile de la București, care trebuie să modernizeze flota civilă și militară, curtează în egală măsură și compania americană Bell, notează agenția franceză de presă. ”Așteptăm un anunț vizând organizarea unei licitații transparente, așa cum prevede legislația europeană, care să ne dea ocazia să participăm cu H215, un model polivalent”, a spus Durand. El a adăugat că Airbus Helicopters este un partener loial al României de 50 de ani, iar compania se așteaptă să fie tratată ca atare. Subiectul figurează pe agenda întâlnirilor pe care președintele francez Emmanuel Macron le va avea în timpul vizitei de joi la București, potrivit unor surse din cadrul grupului. Airbus Helicopters a inaugurat în septembrie 2016 o fabrică la Brașov, în prezența președintelui de atunci, Francois Hollande. Responsabilii fabricii au spus că primele elicoptere ar putea fi produse în 2018, cu condiția obținerii rapide a unei comenzi importante, speranța fiind ca România să fie primul client. Un an mai târziu, Duran a spus că uzina nu a primit nicio ofertă concretă din partea României. Ministerul român al Apărării a semnat în schimb, la începutul lunii august, o scrisoare de intenție pentru achiziția de elicoptere de luptă AH-12 Viper, produse de compania americană Bell Helicopter, cu riscul de a nemulțumi Airbus. România, țară membră a NATO care s-a angajat să aloce 2% din PIB pentru apărare, a mai anunțat intenția de a cumpăra sisteme de apărare anti-rachete Patriot, în valoare de circa 4 miliarde de dolari.

Nuclearelectrica a oprit reactorul 2 de la Cernavodă

Producătorul de energie Nuclearelectrica, care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunțat că a inițiat manevrele de oprire controlată a Unității 2 în dimineața zilei de ieri ”din cauza apariției unei situații punctuale la una din liniile de instrumentație a sistemului de alimentare cu apă ușoară”, în partea clasică a centralei. De altfel, în luna iulie, reactorul 2 s-a deconectat automat de două ori de la Sistemul Energetic Național, din cauza reaparației unui tranzient în partea clasică a centralei. ”Remedierea situației, conform sistemelor și procedurilor centralei, se poate efectua doar cu reactorul în stare oprită”, arată compania. Oficialii Nuclearelectrica estimează că durata opririi în vederea efectuării lucrărilor de remediere va fi de 72 de ore. ”Situația punctuală și activitățile de remediere a acesteia nu prezintă impact negativ pentru personalul centralei, public și mediul înconjurător, acestea fiind realizate conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă”, menționează compania. SNN a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 133,78 milioane lei (29,2 milioane euro), în creștere de 77 de ori față de perioada similară a anului trecut, pe fondul creșterii producției și a încasărilor. Producția de energie a companiei a crescut în primul semestru cu 5,5%, la 5.066 GWh, ”în condițiile unei opriri planificate semnificativ mai reduse a unității planificate să intre în oprirea planificată”, arată raportul companiei. Veniturile din vânzarea energiei electrice au urcat în primele șase luni cu 20,2%, la 869,7 milioane lei. Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării. Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%. Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 2,19 miliarde lei (486 milioane euro).

Bill Gates și Richard Branson susțin un startup care produce carne din celule animale

Cargill, una dintre cele mai mari companii agricole din lume, l-a convins pe Bill Gates și alți giganți ai afacerilor să investească într-o nouă tehnologie care produce carne din celule animale, în condițiile creșterii cererii consumatorilor pentru proteine care nu depind de furaje, terenuri sau apă, transmite Bloomberg. Memphis Meats, care produce carne de vită, pui și rață direct din celule animale, fără să crească și să sacrifice vite sau păsări, a atras 17 milioane de dolari de la investitori precum Cargill, Gates și miliardarul Richard Branson, se arată într-un comunicat al companiei din San Francisco. Runda de finanțare a fost condusă de fondul de investiții DFJ, care are experiență în finanțarea unor startup-uri. ”Sunt încântat că am investit în Memphis Meats. Cred că în aproximativ 30 de ani nu vom mai fi nevoiți să sacrificăm animale și că toată carnea va fi fie ecologică, fie obținută din plante, va avea același gust și va fi mult mai sănătoasă pentru toată lumea”, a scris Branson într-un email adresat Bloomberg News. Inițiativa este o reacție la cererea în creștere pentru produse organice, atenția mai mare dată alimentelor considerate sustenabile și tratamentului față de animale. ”Oamenilor le place să mănânce carne, care stă la baza multor culturi și tradiții. Modul în care carnea convențională este produsă astăzi creează probleme pentru mediu, bunăstarea animalor și sănătatea oamenilor. Acestea sunt probleme pe care toat lumea vrea să le rezolve”, a afirmat Uma Valeti, co-fondatoare și director general al Memphis Meats. Până în prezent Memphis Meats a atras 22 de milioane de dolari, semnalând angajamentul pentru ”carnea curată”.

Nivel record pentru sectorul industrial și logistic din România

Sectorul industrial și logistic din România va înregistra în acest an un nivel record al livrărilor, până la aproximativ 480.000 de metri pătrați, dar livrările pe piața de retail vor fi la un minim istoric al ultimilor 14 ani, cu un nivel de aproximativ 70.000 de metri pătrațim arată un raport publicat joi de compania de consultanță C&W Echinox. În primul semestru al acestui an, în Romania au fost livrate spații comerciale noi cu o suprafață de doar 9.000 de metri pătrați, potrivit raportului, respectiv prima etapă a proiectului Prima Shops din Oradea și extinderea galeriei comerciale deținute de Carrefour în Brașov. În prima jumătate a anului 2016 au fost livrate în România spații comerciale de 69.000 mp (Shopping City Timișoara, Mercur Craiova și Satu Mare Shopping Plaza), astfel că scăderea a fost de 87%. ”În cea de-a doua jumătate a anului este anunțată livrarea unor spații noi de retail cu o suprafață cumulată de aproximativ 60.000 mp (Râmnicu Vâlcea Mall, extinderile proiectelor Galați Shopping City și AFI Palace Cotroceni, precum și cea de-a doua fază a proiectului Prima Shops din Oradea), astfel că nivelul total al livrărilor de spații comerciale în 2017 se va situa la aproximativ 70.000 de metri pătrați. În 2016, în România au fost livrate spații noi de retail modern cu o suprafață de 237.000 mp. Stocul spațiilor de retail modern va depăși până la finalul anului 2017 nivelul de 3,4 milioane de metri pătrați”, se arată în raport.

Statul s-a împrumutat din nou la dobânzi în urcare

Ministerul Finanțelor a vândut ieri obligațiuni de stat în valoare de 500 milioane lei (109,1 milioane euro), scadente în 8 martie 2022, în linie cu suma programată, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual în urcare, de 2,65%, arată datele publicate joi de Banca Națională a României (BNR). Licitația este a șasea dintr-o nouă emisiune de obligațiuni benchmark. Cele opt bănci participante la licitație au oferit 597,35 milioane de lei, cu aproape 40% mai mult decât suma cerută de stat. Obligațiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,4%. În urma licitației, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 2,67%, iar cel mediu, de 2,65% pe an, potrivit datelor BNR. În 27 iulie, Ministerul Finanțelor a vândut obligațiuni de stat în valoare de 300 milioane lei (65,7 milioane euro), scadente în 8 martie 2022, la un randament mediu anual de 2,54%. În 26 iunie, statul a vândut obligațiuni de stat în valoare de 700 milioane lei (153 milioane euro), scadente în 8 martie 2022, la un randament mediu de 2,45% pe an. În 8 mai, Ministerul Finanțelor a vândut obligațiuni de stat în valoare de 500 milioane lei (110 milioane euro), scadente la 8 martie 2022, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 2,77%.

Fiat vrea ca Jeep să concureze cu giganți globali ca Toyota, Volkswagen și Ford

Producători auto din întreaga lume invidiază Jeep pentru creșterea puternică și profiturile mari, dar Fiat Chrysler consideră că brandul are un potențial mai mare, de a concura cu giganți ca Toyota, Volkswagen și Ford, transmite Bloomberg. Producătorul italo-american de automobile anticipează că vânzările Jeep vor crește cu circa 30% anul viitor, la 2 milioane de vehicule, prognozând că marca ar putea ajunge la vânzări de 7 milioane de unități pe an, ca efect al creșterii interesului pentru SUV-uri la nivel mondial, a spus analiștilor directorul general al grupului, Sergio Marchionne. Estimările ar însemna continuarea creșterii puternice pentru Jeep, în trecut un brand de nișă care înregistra vânzări de circa 300.000 de vehicule pe an în 2009, an în care Fiat a preluat controlul asupra Jeep în cadrul preluării companiei americane Chrysler. Chiar dacă Marchionne are motive să anticipeze continuarea creșterii pentru SUV-uri, nivelul expansiunii prognozate pentru Jeep ar fi fără precedent. Jeep ar avea nevoie ca cel puțin unul dintre modelele sale înregistreze vânzări de peste 1 milion de unități pe an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.