Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Scumpirile materialelor de construcții, analizate în Guvern. “Pregătim un act normativ”

Ziarul de Vrancea
9 aug 2021 978 vizualizări

Ministrul Dezvoltării anunță că va prezenta coaliției și Guvernului un proiect de act normativ care să rezolve problema creșterea prețurilor la materialelor de construcții n cum ar urma să fie compătute scumpirile?

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a anunțat că va prezenta coaliției și Guvernului un proiect de act normativ care să rezolve probleme creșterii prețurilor la materialelor de construcții. El a mai explicat că este vorba despre o formulă de calcul bazată pe indici ai INS care va fi aplicată la fiecare depune de factură, pe baza unui act adițional încheiat cu beneficiarul, vom avea această creștere sau determinarea prețului facturii.

„În urma informării pe care am făcut-o Guvernului acum o lună și ceva, s-a stabilit un grup interministerial sub coordonarea Ministerului Dezvoltării pentru a analiza creșterea prețurilor la materialelor de construcții. Suntem în măsură să prezentăm și aici un proiect de act normativ care vine să soluționeze această problemă și o s-o prezentăm în coaliție și în Guvern. Importante în acest stadiu sunt principiile și textul de la care plecăm. Sumele vor veni și ele în momentul în care decidem asupra aplicării. Cel mai important lucru pentru noi e acela de a găsi și noi am găsit o formulă de calcul bazată pe niște indici ai INS care să permită creșterea, respectiv descreșterea în momentul în care, dacă va exista o asemenea situație, să nu mai trebuiască să intervenim periodic printr-un act normativ la această problematică”, a explicat marți Cseke Attila. El a vorbit și despre felul în care va fi aplicată această formulă de calcul și a adăugat că speră ca problema să fie rezolvată pe termen mediu și lung, astfel încât să trebuiască de abia anul viitor să mai fie făcută o intervenție în acest sens.

„Noi vom creiona o formulă prin care la depunerea fiecărei facturi dintr-o finanțare pe bugetul național să calculăm creșterea pe diferitele domenii de investiții, că vorbim despre construcții noi, vorbim de reparații, de reabilitări de clădiri, ele au coeficient diferit, în funcție de indicele de la Institutul Național de Statistică. La fiecare depune de factură, pe baza unui act adițional încheiat cu beneficiarul, vom avea această creștere sau determinarea prețului facturii. Este o chestiune tehnică, dar care ne ajută pe termen mediu și lung, pentru că noi nu vrem să rezolvăm problema numai acum, vrem să o rezolvăm ca să fie rezolvată după câteva luni de creștere și eventual anul viitor, dacă este o creștere sau o descreștere, să trebuiască să mai intervenim”, a conchis ministrul Dezvoltării.

Pe 12 iulie, Ludovic Orban a anunțat că a fost luată decizia, în coaliție, ca legislația în domeniu să fie îmbunătățită, astfel încât să permită actualizarea valorii contractului în funcție de creșterea prețului la materialele de construcții. Liderul PNL a adăugat că aceasta este o problemă cu care se confruntă toată Europa.


Inflația crește, dar Cîțu vede „cifre interesante”

n “Mai mult de 1% dintre angajații din România au salarii de peste 3.000 de euro net”, spune premierul n “Ne îndreptăm spre o economie liberală”, adaugă el n

Premierul Florin Cîțu a afirmat, ieri, întrebat despre anunțul BNR referitor la inflația care va ajunge la 5,6% până la finalul anului, că este doar o estimare. Prim-ministrul a vorbit despre faptul că România “nu mai este o destinație pentru salarii mici”, întreptându-se către o economie liberală.

Premierul Florin Cîțu a fost întrebat, marți, despre anunțul BNR referitor la inflație și dacă ne îndreptăm către o creștere a prețurilor și a răspuns: “Asta este interpretarea dumneavoastră, este o estimare a BNR. Am văzut ieri niște cifre foarte interesante, cum mai mult de 1 la sută dintre angajații din România au un salariu mai mare de trei mii de euro net, cum crește ponderea celor care au salarii mai mari de o mie de euro, ceea ce înseamnă că (...) România nu mai este o țară cu salarii mici, nu mai este o destinație pentru cei cu salarii mici”. “România are din ce în ce mai multe salarii mari, salarii mari în euro, salarii nete, ceea ce înseamnă România devine o destinație pentru investiții cu valoare adăugată mare și nu mai este o destinație pentru salarii mici”, a agăugat premierul. Aesta a precizat că “salariile sunt determinate de piață, de cerere și ofertă ca în orice economie de piață, și salariile, și prețurile sunt legate de cerere și ofertă, nu de intervenția Guvernului”. “Asta este schimbarea pe care o facem prin această coaliție și această guvernare. Ne îndreptăm spre o economie liberală (...) O economie liberală este o economie care creează oportunități pentru toți români, creem investiții, creem oportunități pentru ca oamenii care astăzi lucrează pe salariul minim după aceea să meargă pe un salariu mai mare”, a mai declarat premierul.

Banca Națională a României estimează o inflație de 5,6% pentru sfârșitul acestui acestui an, a anuțat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care precizează că din toamnă creșterile vor fi foarte mari.

McDonald's, sub anchetă la Roma

Italia investighează termenii și condițiile acordurilor încheiate de McDonald's cu francizorii săi, în urma mai multor plângeri

Autoritatea pentru concurență din Italia, AGCM, va investiga termenii și condițiile acordurilor încheiate de McDonald's cu francizorii săi, în urma mai multor plângeri, potrivit unui document obținut de Reuters. Acțiunea AGCM ar putea pune lanțul de fast-food-uri din SUA în situația de a plăti o amendă de până la 10% din cifra sa de afaceri globală, dacă va fi găsit vinovat de încălcarea normelor antitrust italiene. AGCM a refuzat să comenteze.

McDonald's, care a realizat venituri de 19,2 miliarde de dolari în 2020, a declarat că este “sigură de corectitudinea muncii noastre” și deschisă colaborării cu agenția. Autoritatea de supraveghere al competiției italiene a declarat că, pe baza informațiilor disponibile, pare să existe o relație de dependență economică între operatorii magazinelor și McDonald's. Unele dintre clauzele McDonald's din acordurile de franciză citate de reclamanți ar putea constitui un abuz de dependență economică, potrivit deciziei sale de a deschide o anchetă, conform documentului din 4 august. AGCM a declarat că o serie de clauze omniprezente și obligatorii privind prețurile, promoțiile, stocurile, aprovizionările și achizițiile, managementul financiar, printre altele, ar putea fi văzute ca elemente ale comportamentului abuziv.

Legile antitrust interzic companiilor să abuzeze de dependența economică a unei alte companii prin condiții contractuale nejustificate, împovărătoare sau discriminatorii, mai ales atunci când acestea din urmă nu pot găsi o alternativă viabilă. Cu 85% din restaurante operate de francizați, franciza este un model de afaceri important pentru McDonald's. Are aproximativ 615 restaurante în Italia, dintre care 85% nu sunt deținute de companie.

McDonald's a spus: „Deși nu știm încă detalii despre ancheta lansată de Autoritatea italiană pentru concurență, suntem dispuși să colaborăm cu Autoritatea și suntem siguri de corectitudinea muncii noastre și de rolul pe care McDonald's l-a avut și continuă să îl aibă în stimularea antreprenoriatului și în sprijinirea economiei țării”.

McDonald's are la dispoziție 60 de zile pentru a răspunde după ce a fost notificată, iar ancheta trebuie să fie încheiată până la 31 decembrie 2022, se arată în document. McDonald's a ajuns în atenția AGCM după ce trei operatori au depus plângeri, în martie, cu privire la chirii, redevențe, mărimea investițiilor lor și politicile de vânzare, potrivit documentului. Asociațiile italiene pentru consumatori Codacons, Movimento Difesa del Cittadino și Cittadinanzattiva au depus plângeri la AGCM în 2017.

Atenție la numerele ciudate care vă sună: pot fi escrocherii

n Autoritatea din Comunicații atrage atenția asupra apelurilor primite de la numere internaționale: Acestea pot reprezenta posibile tentative de fraudă prin care persoane necunoscute încearcă să obțină câștiguri ilegale

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția utilizatorilor serviciului de telefonie mobilă asupra apelurilor pierdute sau apelurilor primite de la numere internaționale pe care nu le cunosc, care pot reprezenta posibile tentative de fraudă realizate de persoane necunoscute ce încearcă să obțină câștiguri ilegale. “ANCOM atrage atenția utilizatorilor serviciului de telefonie mobilă asupra apelurilor pierdute sau apelurilor primite de la numere internaționale pe care nu le cunosc, care pot reprezenta posibile tentative de fraudă realizate de persoane necunoscute ce încearcă să obțină câștiguri ilegale. Apelând înapoi astfel de numere, utilizatorii pot fi suprataxați, costurile regăsindu-se ulterior pe factura de servicii de telefonie”, informează ANCOM.

Persoanele care au intenția de a înșela utilizatorii dau apeluri scurte, de obicei prin intermediul unor programe de apelare automată a unor numere selectate aleatoriu, cu intenția ca cel apelat să sune înapoi. Victima sună, de obicei, la un număr de telefon cu suprataxă, iar scopul celor apelați este să mențină apelul activ un timp cât mai îndelungat și să obțină, astfel, câștiguri ilicite. Tarifele aplicate acestor apeluri, către numere din țări precum Botswana, Guineea, Guyana, Nepal, Sri Lanka etc este ridicat, iar costurile se regăsesc, ulterior, pe factura persoanei care apelează. Persoanele care întâmpină o astfel de situație sunt îndrumate să nu sune înapoi la numerele pe care nu le cunosc, cu atât mai puțin dacă acestea sunt numere internaționale provenind din țări cu care nu au nicio legătură. De asemenea, nu trebuie furnizate date cu caracter personal dacă acestea sunt solicitate prin aceste apeluri. “Utilizatorii care întâlnesc acest tip de fraudă sunt sfătuiți să informeze furnizorul lor de servicii de telefonie și, totodată, să se adreseze Poliției, instituția abilitată de dispozițiile legale în vigoare să investigheze posibilele cazuri de înșelăciune sau de infracțiuni informatice”, precizează autoritatea.

Sfat: Pentru Bulgaria, nu vă mai bazați pe oferte last minute

n touroperator: Le recomandăm turiștilor să nu aștepte ofertele last minute pentru Bulgaria, ci să rezerve din timp pentru litoralul bulgăresc n sute de mii de turiști români așteaptă să-și petreacă vacanța în Bulgaria în lunile august și septembrie n

Sute de mii de turiști români așteaptă să-și petreacă vacanța în Bulgaria în lunile august și septembrie, arată datele touroperatorului Travel Planner, care precizează că sezonul turistic pentru litoralul bulgăresc se va întinde până pe 20-25 septembrie. Consultanții companiei le recomandă turiștilor să nu aștepte ofertele last minute pentru Bulgaria, ci să rezerve din timp.

“Consultanții Travel Planner precizează că Bulgaria NU a intrat pe lista galbenă a României. Rata de incidență cumulată la 1.000 de locuitori în Bulgaria este de doar 0,3 în acest moment. Bulgaria ar intra pe lista galbenă a României la o valoare de 1,5, lucru care este puțin probabil să se întâmple până la finalul sezonului de vară. În urmă cu două săptămâni, Bulgaria era la 0,2. Intrarea în zona portocalie este o măsură strict internă a Bulgariei, care presupune aplicarea de noi măsuri în scopul limitării răspândirii virusului. Această știre a fost, din păcate, înțeleasă greșit către publicul românesc. Este un semnal pozitiv și nicidecum unul negativ, vorbind de măsuri de siguranță suplimentare”, arată compania.

Guvernul Bulgariei a anunțat, pe 16 iulie, o serie de modificări privind accesul străinilor pe teritoriul țării vecine, în contextul pandemiei covid-19. Turiștilor români li se va solicita doar actul de identitate sau pașaportul până la finalul sezonului, indiferent de situația epidemiologică.

“Avem decizia autorităților din Bulgaria în privința turiștilor români, de eliminare a oricăror restricții, care vine la timpul potrivit și astfel credem că interesul va fi crescut până la finalul sezonului estival”, adaugă sursa citată.

Travel Planner recomandă turiștilor să nu aștepte ofertele last minute, ci să rezerve din timp pentru litoralul bulgăresc. Turiștii germani și din alte țări din Europa occidentală au început să facă rezervări, gradul de ocupare crescând astfel și pentru ultima parte a sezonului. Încă mai există oferte speciale care scad, însă, de la o zi la alta, datorită numărului mare de rezervări. Potrivit tendințelor rezervărilor, sezonul turistic pentru litoralul bulgăresc se va întinde până pe 20-25 septembrie.

“Interpretarea greșită a acestei situații a creat îngrijorare în rândul celor care vor să plece în concediu în Bulgaria. A fost creată o mică presiune pe agențiile de turism, care au trebuit să ofere explicații turiștilor. Subliniem faptul că mai sunt disponibilități pentru ultima parte a lunii august și mai ales în luna septembrie, când încă mai există oferte speciale și vremea este extrem de plăcută. La ora actuală, sute de mii de turiști români așteaptă să-și petreacă vacanța în Bulgaria în lunile august și septembrie și este important să fie informați corect asupra situației actuale”, declară Sebastian Constantinescu, director general Travel Planner.

Crește volumul asigurărilor de viață

Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viață a înregistrat o creștere de 11,6% în primul trimestru al anului, față de trimestrul I din 2020, depășind nivelul de 688 milioane lei, a anunțat marți Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). “În primele trei luni ale acestui an, românii au ales protecția oferită prin asigurările de viață, mai mult decât au făcut-o în fiecare dintre perioadele similare din ultimii 5 ani. Astfel, volumul primelor brute subscrise pentru acest segment a înregistrat o creștere de 11,6% față de trimestrul I din 2020, depășind nivelul de 688 milioane lei. De altfel, aproape o treime dintre români și-ar plasa disponibilitățile financiare în asigurările de viață, cu 6 puncte procentuale mai mult decât în 2020”, conform celei mai recente cercetări sociologice realizate de UNSAR împreună cu IRES. Primele trei motive care i-ar determina pe românii care nu s-au asigurat încă să încheie o asigurare de viață le reprezintă veniturile mai mari (35%), o experiență nefericită a unui cunoscut a cărui familie a fost afectată (31%) și o informare mai bună despre beneficiile asigurărilor (27%).


Noi scheme de fraudă pe WhatsApp

Compania de soluții de securitate cibernetică Kaspersky a anunțat că experții au descoperit, în trimestrul al II-lea al anului, noi scheme de fraudă pe WhatsApp, prin spam-uri trimise prin aplicație prin care se solicitau sume mici de bani. Aceste escrocherii au implicat mai multe scheme diferite. Utilizatorii au fost implicați în sondaje prin care trebuiau să trimită mesaje către mai multe persoane de contact pentru a primi un premiu ori erau anunțați că au câștigat deja un premiu mare, pentru care trebuiau să plătească o taxă. O altă înșelăciune pe care au practicat-o infractorii cibernetici a fost sa creeze site-uri web false care invitau utilizatorii la un chat pe WhatsApp cu “străini frumoși”, dar atunci când apăsau pe link-ul către camera de chat, victima potențială erau direcționată către o pagină de autentificare falsă, pe Facebook, și risca să dezvăluie informațiile sale personale. Infractorii cibernetici au creat site-uri web false care invitau utilizatorii la un chat pe WhatsApp cu „străini frumoși”. Dar atunci când apăsau pe link-ul către camera de chat, victima potențială erau direcționată către o pagină de autentificare falsă, pe Facebook, și risca să dezvăluie informațiile sale personale. Utilizatorii au primit, de asemenea, link-uri pentru aplicații false de mesagerie WhatsApp, fiind puși în pericol prin descărcarea programelor malware.

Renault vrea să își relanseze afacerile în China

Renault vrea să își relanseze afacerile în China prin formarea unei companii mixte cu Geely, destinată vehiculelor hibride, la un an după ce a închis o operațiune anterioară pe cea mai mare piață auto din lume, transmite Reuters. Cele două companii au semnat un acord-cadru de înființare a întreprinderii mixte, care va produce și vinde mașini hibride marca Renault, folosind tehnologiile, lanțurile de aprovizionare și unitățile de producție Geely, în timp ce Renault s-ar concentra pe vânzări și marketing. Ca parte a parteneriatului, cei doi producători auto au fost de acord să exploreze stabilirea unui centru de producție comun pentru vehiculele hibride Geely's Lynk & Co-brand, în Coreea de Sud, unde Renault fabrică și vinde mașini de mai bine de două decenii. Proiectul se va concentra inițial pe China și Coreea de Sud, dar probabil va fi extins pentru a acoperi piețele din Asia cu creștere rapidă. Geely și Renault analizează, de asemenea, dezvoltarea de mașini integral electrice pentru această companie mixtă, a spus o sursă familiarizată cu această chestiune.

Enel se angajează să ajungă la emisii nete zero până în 2050

Grupul energetic italian Enel s-a angajat deja să reducă cu 80% emisiile sale directe până în 2030, raportate la 2017, și se angajează să ajungă la emisii nete zero în lanțul său valoric până în 2050, incluzând atât emisiile directe, cât și cele indirecte. Francesco Starace, CEO al Enel Group, anunță că salută publicarea documentului pentru factorii de decizie al IPCC (Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.