Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Șapte din zece directori de companii se așteaptă la o scădere a economiei

Ziarul de Vrancea
6 feb 2023 617 vizualizări

În prima lună a anului au fost înmatriculate 12.266 de autoturisme u cele mai multe sunt marca Dacia, respectiv 4.574 de exemplare

Numărul înmatriculărilor de autoturisme noi a crescut în România cu 31,37%, în luna ianuarie a acestui an, în comparație cu aceeași perioadă din 2022, până la 12.266 de unități, arată datele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV), citate de Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM). În ceea ce privește autoturismele second hand înmatriculate pentru prima oară în România, volumul acestora a atins, in ianuarie 2023, un număr de 23.260 de unități, în scădere cu 4,5% față de același interval din anul anterior. Datele oficiale relevă faptul că pe primul loc al clasamentului pe mărci de autoturisme noi se afla, în ianuarie 2023, Dacia - cu 4.574 de exemplare înmatriculate. Ierarhia este completată de Renault - cu 1.223 de unități, Hyundai (765), Toyota (730), Volkswagen (626), Skoda (578), Ford (546), Mercedes (439), BMW (438) și Suzuki (378). 

Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 18,7%

u cel mai mult s-au redus arieratele de peste 120 de zile u ele s-au micșorat cu un sfert față de luna principală

Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 18,7%, în decembrie 2022, comparativ cu luna precedentă, la 282,59 milioane de lei, de la 347,7 milioane de lei, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF). Arieratele de peste 90 de zile au scăzut cu 8,3%, de la 72,4 milioane de lei la 66,4 milioane lei, iar cele de peste 120 de zile s-au redus cu 25%, de la 224 milioane de lei, în noiembrie, la 167,8 milioane de lei în decembrie 2022. Totodată, arieratele peste 360 de zile au coborât de la 51,3 milioane lei la 48,31 milioane lei (-5,85%). Potrivit sursei citate, în ceea ce privește bugetele locale, arieratele s-au diminuat cu 19,86%, de la 330,11 milioane de lei (în noiembrie 2022) la 264,55 milioane de lei (în decembrie). Datoriile de peste 90 de zile au scăzut cu 10,56%, la 62,7 milioane lei, cele peste 120 de zile s-au redus cu 25,66%, la 163,4 milioane lei, în timp ce arieratele mai mari de 360 de zile au coborât cu 4,23%, până la 38,5 milioane de lei. La capitolul "Buget de stat și autonome", arieratele au crescut de la 17,60 milioane de lei în noiembrie, la 18,03 milioane de lei în decembrie 2022 (plus 2,5%). Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 72,7%, la 3,8 milioane lei, cele de peste 120 de zile au crescut cu 4,76%, la 4,4 milioane lei, iar cele mai mari de 360 de zile au scăzut cu 12,5%, la 9,8 milioane de lei.

ANAF le impută rușilor de la Lukoil impozit neplătit

ANAF i-a emis decizie de impunere gigantului petrolier rus Lukoil, în urma unei inspecții fiscale, solicitându-i să plătească impozit suplimentar în sumă totală de peste 50 de milioane de lei pe profituri obținute în 2021, din operațiuni din România de vânzare de produse petroliere, inclusiv la export, relevă date analizate de Profit.ro. Decizia de impunere a fost emisă de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești din cadrul ANAF pe numele sucursalei locale a Litasco, divizia de trading de țiței și produse petroliere înregistrată în Elveția a grupului Lukoil, divizie prin intermediul căreia rușii își controlează cele mai importante business-uri din România, respectiv rețeaua de benzinării Lukoil și rafinăria ploieșteană Petrotel. Litasco SA Geneva Sucursala București (inițial Sucursala Ploiești) a fost înființată în România de traderul Lukoil în noiembrie 2020, ca sediu permanent al său, și a raportat pentru 2021 un profit net de numai circa 250.000 lei, la o cifră de afaceri de 7,2 milioane lei. În urma controlului fiscal, inspectorii ANAF au tras concluzia că Litasco SA Geneva Sucursala București, sediul permanent din România al Litasco Geneva, ″a omis înregistrarea în contabilitate și declararea corespunzătoare a unor operațiuni desfășurate în perioada ianuarie-iunie 2021”, potrivit unui document analizat de Profit.ro. În consecință, ANAF a stabilit pentru Litasco București o bază de impozitare suplimentară de 317.285.628 lei, pentru care a calculat impozit pe profit de 50.765.701 lei.

Google blochează zilnic peste 100 de milioane de atacuri phishing

Peste 100 de milioane de încercări de phishing sunt blocate, zilnic, de către experții Google, în timp ce se verifică securitatea a mai mult de un miliard de parole, zi de zi, conform datelor publicate, marți, de către gigantul american, cu o ocazia Zilei Siguranței pe Internet. Statistica companiei arată că, doar în 2021, Google a eliminat peste 3,4 miliarde de reclame online și a suspendat peste 5,6 milioane de conturi de publicitari. "Utilizatorii Google pot raporta cu ușurință reclamele care par înșelătoare sau dacă acestea încalcă una dintre politicile Google. Direct din Centrul meu de anunțuri Google, ei pot afla mai multe informații despre compania de publicitate, inclusiv dacă acesta este sau nu o companie verificată", se precizează într-un comunicat de presă al Google România, transmis marți AGERPRES. De asemenea, Google verifică, în fiecare zi, securitatea a peste un miliard de parole, iar la ora actuală două miliarde de utilizatori activi ai Chrome sunt protejați cu tehnologia avansată a companiei de tehnologie, în timp ce 5 miliarde de dispozitive sunt protejate în fiecare zi împotriva site-urilor nesigure prin Navigarea Sigură a Google. De altfel, versiunea îmbunătățită a opțiunii Navigare Sigură, lansată anul trecut, a redus cu 35% cazurile de phishing pentru utilizatorii Chrome. Potrivit sursei citate, Google scanează 100 de miliarde de aplicații, zilnic, pentru a identifica atacurile malware și blochează 15 miliarde de mesaje spam, în același interval de timp. Cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet, sărbătorită în fiecare an pe data de 7 februarie, compania americană anunță o serie de opțiuni suplimentare de protecție în Chrome, Google pentru iOS și Google Drive. Astfel, este vorba despre autentificarea biometrică în Managerul de parole, prin care utilizatorii pot să vizualizeze, să copieze sau să-și editeze parolele salvate în Chrome și Android. Funcții noi de protecție vor fi introduse și în aplicația Google pentru iOS, ocazie cu care utilizatorii vor putea configura și Face ID, pentru a-i împiedica pe utilizatorii străini să deschidă aplicația Google pe dispozitivul lor și să aibă acces la datele lor personale. Totodată, Google va lansa, în săptămânile care urmează, în versiune beta, o nouă vizualizare în Drive pentru conținutul spam, ce va fi similară cu dosarul de spam din Gmail.

Nissan va cumpăra până la 15% din divizia de vehicule electrice a Renault

Nissan și Renault au dezvăluit luni detalii despre alianța lor reproiectată, producătorul auto japonez angajându-se să cumpere un pachet de până la 15% din acțiunile diviziei de vehicule electrice a Renault, Ampere, transmite Reuters. Acordul, care include și reducerea anunțată anterior a participației Renault în Nissan, pentru a echilibra ponderea celor doi parteneri în cadrul alianței, își propune să facă alianța mai liberă și mai echilibrată pentru următorii 15 ani, a declarat CEO-ul Renault, Luca de Meo. Relația dezechilibrată dintre cei doi producători de mașini, care a fost profund tensionată de arestarea, în 2018, a arhitectului și fostului președinte al acesteia, Carlos Ghosn, pe fondul neregulilor financiare, a fost mult timp o sursă de fricțiuni în rândul directorilor Nissan. În timp ce Renault a salvat Nissan în urmă cu două decenii, producătorul francez este cel mai mic dintre cei doi constructori auto, după vânzări. ”Consider că ceea ce am convenit este o configurație mult mai bună decât cea pe care am avut-o în ultimii câțiva ani. Acum avem o nouă schemă de guvernanță care este mult mai simplă, acum putem funcționa ca o companie normală”, a declarat de Meo într-o prezentare a alianței, la Londra. Dimensiunea investiției Nissan sau chiar un angajament ferm de a pune bani în divizia de vehicule electrice, afacerea emblematică a Renault, care urmează să fie listată la bursă, a fost până acum neclară. Luni, nu au fost dezvăluite detalii financiare despre evaluarea diviziei, despre care unele surse au indicat că ar putea ajunge până la 10 miliarde de euro. De Meo a spus că piața va decide valoarea diviziei de vehicule electrice. Directorii de la Nissan și Mitsubishi au spus că Ampere ar putea ajuta cele două companii să-și dezvolte afacerile în Europa. ”Considerăm Ampere ca un factor care permite Nissan să participe la noi oportunități de afaceri în Europa”, a declarat directorul general al Nissan, Makoto Uchida, reporterilor și analiștilor. CEO-ul Mitsubishi, Takao Kato, a declarat că Ampere va face, de asemenea, parte din strategia sa europeană pentru vehicule electrice, iar compania ”va studia în continuare” participația sa în acțiuni la această divizie.

Dell concediază 6.650 de angajați

Dell a anunțat luni planuri de a concedia 5% din forța de muncă, sau aproximativ 6.650 de angajați, potrivit unui document depus la Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC), transmite CNBC. Reducerile de personal de la Dell survin în timp ce cererea de PC-uri și laptop-uri a încetinit la nivel global. Livrările globale de computere au scăzut cu 28% de la an la an în trimestrul patru din 2022, potrivit analiștilor din industrie de la IDC. Livrările de computere ale Dell au scăzut cu 37% în aceeași perioadă, în timp ce livrările concurenților Lenovo, HP și Apple au scăzut cu 28%, 29% și, respectiv, 2%. Acțiunile Dell au scăzut luni cu 3%. Într-o notă adresată angajaților, Jeff Clarke, co-șef de operațiuni la Dell, a declarat că reducerile au fost făcute într-un efort de ”a rămîne înaintea impactului recesiunii”. El a spus că măsurile pe care Dell le implementase deja, cum ar fi limitarea călătoriilor, întreruperea angajărilor externe și reducerea cheltuielilor cu serviciile externe, nu mai sunt suficiente.

Google anunță Bard, un rival pentru ChatGPT

Pe repede înainte, pentru ca Microsoft să nu câștige prea mult teren cu ajutorul lui ChatGPT, Google anunță implementarea propriului AI în motorul de căutare al companiei. Fără să ofere foarte multe detalii tehnice, șeful Google Sundar Pichai a anunțat Bard, un chatbot care poate răspunde întrebărilor puse de utilizatori, ca alternativă la căutarea pe bază de cuvinte cheie. Pentru început, Bard este disponibil doar unui număr limitat de utilizatori, însă Google promite extinderea disponibilității în săptămânile care urmează. Pichai spune că Bard poate oferi o gamă largă de răspunsuri, de la a numi cei mai buni atacanți din fotbal, până la a explica unui copil de 9 ani cele mai recente descoperiri făcute de NASA. Bard se bazează pe modelul lingvistic LaMDA, la care Google lucrează de mulți ani, dar pe care a evitat să-l implementeze până acum într-un produs public, de teama controverselor ce pot apărea dacă răspunsurile se dovedesc a suferi de bias ori rasism. Pichai mai spune că Google va lucra la creșterea performanțelor lui Bard, folosind în acest scop atât testările interne, cât și feedback-ul oferit de utilizatori. Anunțul grăbit și lipsa detaliilor sunt indicii clare că ChatGPT a sunat alarma la Google, ai cărei executivi se grăbesc acum să vină cât mai repede cu o alternativă, înainte ca Microsoft să atragă utilizatori cu un Bing bazat pe modelul lingvistic folosit de ChatGPT.

Criza care a cuprins grupul indian Adani a provocat proteste de stradă

Criza care a cuprins grupul indian Adani s-a intensificat luni, când sute de susținători ai partidelor de opoziție din India au ieșit în stradă pentru a face presiuni pentru o anchetă cu privire la acuzațiile unei firme de short selling din SUA aduse conglomeratului, care au dus la prăbușirea prețurilor acțiunilor sale, transmite Reuters. Acțiunile companiilor miliardarului Gautam Adani sunt în cădere liberă de la un raport critic din 24 ianuarie al Hindenberg Research, pierderile cumulate de pe piață depășind acum 110 miliarde de dolari și stârnind temeri de contagiune financiară mai largă. Partidele de opoziție, care săptămâna trecută au cerut formarea unei comisii parlamentare pentru a investiga saga și au perturbatprocedurile, au pus la îndoială apropierea premierului indian Narendra Modi de Adani. Protestatarii și-au exprimat luni, de asemenea, furia față de investițiile făcute de Corporația de Asigurări de Viață și Banca de Stat a Indiei (SBI) în Grupul Adani. Adani a respins, într-un răspuns detaliat, acuzațiile raportului Hindenberg de manipulare a acțiunilor, utilizarea paradisurilor fiscale și criticile conform cărora ar avea datorii nesustenabile. Miliardarul și Modi sunt din același stat, iar Adani a negat în mod repetat acuzațiile oponenților lui Modi că acesta ar fi beneficiat de legăturile lor strânse.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.