Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Salariul mediu net a săltat în martie cu 15,5% până la 2.704 lei

Ziarul de Vrancea
8 mai 2018 643 vizualizări

Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost de 32,1% în fabricarea produselor din tutun și între 16% și 26,5% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii

Câștigul salarial mediu net a crescut în martie cu 15,5%, la 2.704 lei, față de luna martie a anului trecut, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică (INS). În februarie, câștigul salarial mediu net a crescut cu 11,2%, la 2.487 lei, față de luna februarie a anului trecut. În martie, indicele câștigului salarial real (câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum - n.r.) față de aceeași lună a anului precedent a fost de 110,1%. Indicele câștigului salarial real a fost de 108,4% pentru luna martie 2018 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 195,7%, cu 15,1 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna februarie 2018. În martie, față de februarie, în majoritatea sectoarelor economice, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), potrivit INS. Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost de 32,1% în fabricarea produselor din tutun și între 16% și 26,5% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), tranzacții imobiliare, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea băuturilor. Scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în agricultură, vânătoare și servicii anexe (-3,3%), activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrări audio și activități de editare muzicală (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe) (-2,8%), respectiv telecomunicații (-1,8%). ”În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, în sănătate și asistență socială (plus 22,3%), respectiv în învățământ (plus 18,4%). De asemenea, o ușoară creștere a câștigului salarial mediu net s-a înregistrat și în administrația publică (plus 1,3%)”, se arată în comunicat.

 

BNR se așteaptă la o accelerare a inflației

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an pentru finalul acestui an și a estimat un nivel de 3%, în scădere de la 3,1%, pentru decembrie 2019, în contextul în care excedentul de cerere a rămas foarte mare, ceea ce pune presiune pe deficitele externe, iar modificările fiscale dese fac dificilă atingerea unei ținte a inflației, a anunțat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă. În februarie, BNR a revizuit în creștere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza privind inflația pentru finalul acestui an și a estimat un nivel de 3,1% pentru decembrie 2019., potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) în luna ianuarie. Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna martie la 5%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, în condițiile în care citricele s-a scumpit cu 11,79% față de decembrie 2017, potrivit datelor publicate în aprilie de Institutul Național de Statistică (INS). Principalii factori care au pus presiune pe inflație au fost factorii exogeni, potrivit guvernatorului. ”Două treimi din inflație a venit din elemente exogene. Declarația comună, de după întâlnirea cu președintele Camerei Deputaților, referitoare la componentele exogene, nu are nimic exagerat”, a spus Isărescu. Guvernatorul consideră că inflația se va plafona la 5% și va scădea la 3,5% până la finalul anului, dar este greu de stabilit o țintă în contextul în care există multe modificări fiscale. Prețurile la energie au contribuit și ele decisiv la accelerarea inflației, a avertizat guvernatorul. Isărescu consideră că există o diferență între viziunile unei bănci centrale și ale politicienilor există niște diferențe. ”De regulă, o bancă centrală e mai prudentă. Să dea Dumnezeu să greșim, am vrea să greșim, adică excedentul de cerere să nu fie atât de mare. (...) Asta se vede în deficitele externe. (...) Toate băncile centrale din lume sunt mai prudente”, a spus Isărescu. Guvernatorul a atras atenția că piața muncii rămâne extrem de tensionată, ceea ce se vede în creșterea accelerată a salariilor. ”Declar public că nu cred că poate cineva din România să oprească creșterea salariilor. Doar să le tempereze creșterea. (...) Piața muncii rămâne foarte tensionată, problema salarizării din România este una reală. (...) Singura problemă este ca salariile să nu se ducă prea mult în sus”, a spus Isărescu.

Ministrul Turismului: Vânzarea voucherelor de vacanță e ilegală

Vânzarea voucherelor de vacanță este ilegală, iar amenzile ajung la 27.000 lei, a anunțat miercuri ministrul Turismului, Bogdan Trif, care a subliniat că autoritățile iau în calcul înlocuirea acestor tichete, de anul viitor. ”În ceea ce privește faptul că ele sunt vândute pe OLX, sunt prevăzute sancțiuni extrem de drastice, 27.000 lei este amenda maximă, atât pentru cei care comercializează, cât și pentru hotelieri. Sunt hotelieri care acceptă să deconteze vouchere care nu sunt la purtăror, adică nu pentru omul care a fost emis voucherul. Avem controale. Iar cei care cumpără sunt păcăliți”, ministrul Turismului, Bogdan Trif, într-o conferință de presă. Valoarea unui voucher de vacanță este de 1.450 lei, sumă impozitată cu 10%. El subliniază că pe voucher sunt prevăzute numele și prenumele aparținătorului, cât și CNP-ul acestuia. ”Voucherele de vacanță au fost achiziționate și în cel mai scurt timp vor fi distribuite tuturor celor aproape 1,2 milioane de oameni care au dreptul la ele. Impozitarea voucherelor se va face cu doar 10%. Am reușit să eliminăm o parte importantă din impozitare”, a mai spus Trif. Autoritățile se gândesc însă să modifice acestor forme de tichete. ”Anul viitor o să fie, tot așa, o măsură de stimulare a mediului de afaceri în domeniul turismului. În Legea salarizării sunt prevăzute acordarea unor sume, dar să vii cu dovada că ai cheltuit acea sumă într-o unitate de cazare sau pentru niște pachete de servicii în România. E de discutat până anul viitor, poate să mai sufere modificări și să vedem un pic cum o să funcționeze această etapă, dacă o să fie un succes, cu siguranță o să continue, dacă nu, o să o îmbunătățim astfel încât să ajungem la parametri optimi”, a mai spus oficialul. La rândul său, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Nicolae Demetriade, a spus, prezent la eveniment, că deși sunt pași timizi, aceasta probabil că este singura măsură luată de un guvern care ”reușește să facă ceva pentru industria ospitalității”.

Iohannis: Este păgubos pentru România să rămânem în această logică risipitoare

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, într-un mesaj transmis la un eveniment al Federației Pro Agro, că anul trecut, pe fondul politicilor axate aproape exclusiv pe stimularea intensă a consumului, România a înregistrat un deficit comercial total de 13 miliarde de euro și a apreciat că este păgubos să rămânem în această logică risipitoare. "În anul 2017, pe fondul politicilor axate aproape exclusiv pe stimularea intensă a consumului, România a înregistrat un deficit comercial total de 13 miliarde de euro, din care 2 miliarde de euro este deficitul comercial rezultat din produsele agroalimentare. Este păgubos pentru România să rămânem în această logică risipitoare, orientată exclusiv pe termen scurt", a afirmat președintele în mesajul  transmis în cadrul evenimentului organizat de Federația Națională Pro Agro  în care s-a discutat poziția fermierilor români față de propunerile Comisiei Europene privind viitorul Politicii Agricole Comune, mesajul fiind prezentat de către consilierul prezidențial Cosmin Marinescu. Șeful statului a apreciat că direcție importantă trebuie să vizeze schimbarea statutului actual de importator net în domeniul agroalimentar., dar pentru aceasta, trebuie încurajate și sprijinite lanțurile de producție competitive, aici, în țară. În opinia lui Klaus Iohannis, pentru a avea performanțe sustenabile în agricultura și economia noastră, politicile economice trebuie axate, în principal, pe stimularea producției și a antreprenoriatului, care să renască activitatea economică și în mediul rural. "Această orientare este esențială pentru revigorarea satului românesc și pentru prosperitatea comunităților rurale. Este deosebit de importantă încurajarea inițiativei antreprenoriale în agricultură, în special din partea tinerilor", consideră președintele. El a apreciat implicarea ProAgro în promovarea rolului catalizator pe care tinerii îl pot avea în agricultură. "A venit momentul să gândim programe care să încurajeze reîntoarcerea familiilor de români din străinătate și care să stimuleze investițiile acestora în mediul rural. Astfel, prin încurajarea asocierii, prin promovarea agriculturii bio, prin sprijinirea înființării de centre de colectare regionale pentru aprovizionarea rețelelor de retail cu produse românești, prin folosirea tuturor oportunităților oferite de fondurile europene, agricultura românească poate deveni un veritabil vector al dezvoltării noastre economice", a afirmat Klaus Iohannis.

Indicele Robor sparge recorduri după recorduri

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,73%, cel mai mare nivel din octombrie 2014, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Marți, indicele a crescut la 2,68%. Nivelul atins miercuri este cel mai mare din 15 octombrie 2014, când a fost 2,77%. Indicele a crescut accelerat începând din 13 aprilie, când a atins nivelul de 2,07%. Totodată, valoarea indicelui Robor la șase luni a crescut miercuri la 2,87%, cel mai mare nivel din 15 octombrie 2014, când a fost tot 2,87%. BNR a anunțat, luni, creșterea ratei dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,50% pe an.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

UniCredit a emis primul card de credit pe numele unui robot

UniCredit Bank a anunțat că va emite, în premieră, primul card de credit pe numele unui utilizator cu inteligență artificială - Sophia the Robot, robotul umanoid creat de compania Hanson Robotics, care va ridica personal cardul în cadrul unui eveniment organizat de bancă. ”Europa Centrală și de Est reprezintă terenul de implementare perfect pentru noile soluții în domeniul digital și IT, grație deschiderii recunoscute a acestei regiuni către inovație. Inteligența artificială și tehnologia sunt parte a acestei evoluții care ar putea contribui la o calitate mai bună a vieții oamenilor în viitor și influența modul în care facem banking. De aceea, suntem încântați să putem face acest pas istoric alături de Sophia și de Hanson Robotics!”, a declarat directorul executiv al diviziei retail din cadrul UniCredit, Septimiu Postelnicu. Astfel, începând cu data de 10 mai 2018, Sophia se va putea bucura de toate beneficiile unui card UniCreditCard Premium emis sub sigla Mastercard complet funcțional. ”Sophia este cel mai recent și cel mai avansat robot al companiei americane Hanson Robotics. De la crearea sa, în aprilie 2015, Sophia a devenit un fenomen mondial datorită expresivității și abilității sale de a purta conversații naturale cu oamenii. În octombrie 2017, s-a anunțat public faptul că robotul a devenit cetățean al Arabiei Saudite, fiind astfel primul robot care a primit cetățenia unei țări”, se arată în comunicat.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Exporturile germane de armament în zone de război au crescut puternic

Exporturile germane de armament în zone de război aproape s-au dublat în perioada fostei coaliții conduse de cancelarul german Angela Merkel, ca pondere în totalul exporturilor de armament ale Germaniei, a relatat marți publicația germană RND, transmite Reuters. Valoarea totală a exporturilor de arme a urcat la 8,6 miliarde de euro în perioada 2013-2017, comparativ cu 6,6 miliarde de euro în perioada coaliției dintre conservatori și liberal-democrați, potrivit RND, care a citat un răspuns al Ministerului Economiei la o întrebare venită din partea partidului de extremă stângă Left. Ponderea armamentului vândut în țări din regiuni aflată în situații de criză, între care Qatar, Arabia Saudită, Egipt, Algeria și Emiratele Arabe Unite, aproape s-a dublat, la 83,5%, de la 43,2%. Creșterea a avut loc chiar dacă social-democrații, parteneri în actualul dar și în precedentul guvern german, s-au angajat să limiteze vânzările de arme. Viceliderul partidului Left, Sevim Dagdelen, a spus că exporturile de arme în regiuni aflate în criză au contribuit la creșterea numărului de refugiați.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.