Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: S-a aprobat: aproape două miliarde de euro pentru Moldova

Ziarul de Vrancea
25 oct 2022 750 vizualizări

 Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru două noi Programe Regionale aferente perioadei de programare 2021-2027: Programul Regional Sud-Est și Programul Regional Nord-Est

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat ieri că a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru două noi Programe Regionale aferente perioadei de programare 2021-2027, Programul Regional Sud-Est și Programul Regional Nord-Est. ele 8 Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 dispun de o alocare totală de peste 11 miliarde de euro, afirmă ministerul. „După aprobare PR Vest, PR Sud-Muntenia, PR Nord-Vest și PR Sud-Vest Oltenia, a venit rândul PR Sud-Est și PR Nord-Est să primească aviz pozitiv din partea Executivului European. Cele 8 Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 dispun de o alocare totală de peste 11 miliarde de euro. În cadrul fiecărui Program Regional, problemele și provocările orașelor din regiune sunt abordate individual. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru două noi Programe Regionale aferente perioadei de programare 2021-2027, Programul Regional Sud-Est și Programul Regional Nord-Est, anunță instituția. Potrivit MIPE, în acest moment, șase Programe Regionale sunt aprobate de Executivul European, după ce PR Vest, PR Sud-Muntenia, PR Nord-Vest și PR Sud-Vest Oltenia au fost aprobate zilele trecute.

Scopul programelor

Cele 8 Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 au fost elaborate în așa fel încât să fie permis transferul de competențe administrative și financiare de la nivelul administrației publice centrale la nivelul administrației publice din unitățile administrativ-teritoriale, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora. „În acest moment, șase din cele opt Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 sunt aprobate și, cu puțin noroc, până la finalul lui noiembrie vom definitiva harta descentralizării fondurilor europene. Sunt zone în care rigiditățile de pe piață muncii, mediul de afaceri insuficient dezvoltat, reducerea populației, tinerilor și absolvenților de învățământ superior limitează perspectivele de creștere și dezvoltare. Răspunsul va consta în politici și investiții diferențiate în funcție de tipul de teritoriu pentru creșterea competitivității, prin punerea în aplicare, de către autoritățile locale, a unor strategii care să genereze creștere economică și îmbunătățirea calității actului de guvernare”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Valoarea celor două programe

Programul Regional Sud-Est beneficiază de o alocare totală de 1.488.776.941 euro și susține, prin priorități de finanțare specifice, transformarea regiunii într-o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice (alocare totală 363,18 milioane euro), cu localități prietenoase cu mediul și mai rezilientă la riscuri (alocare totală 360,36 milioane euro), cu emisii de carbon reduse (alocare totală 200,37 milioane euro) și accesibilă (alocare totală 236,03 milioane euro), o regiune educată (alocare totală 88,99 milioane euro) și atractivă (alocare totală 177,04 milioane euro). Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară totală de 62,76 milioane euro.

Programul Regional Nord-Est beneficiază de o alocare totală de 1.759.422.188 euro și susține, prin priorități de finanțare specifice, transformarea regiunii într-o regiune mai competitivă și mai inovativă (alocare de 420,07 milioane euro), mai digitalizată (101,11 milioane euro), o regiune durabilă și mai prietenoasă cu mediul (alocare totală 391,98 milioane euro), cu o mobilitate urbană mai durabilă (alocare totală 277,31 milioane euro), mai accesibilă (alocare totală 182,16 milioane euro), o regiune educată (alocare totală 192,10 milioane euro) și mai atractivă (alocare totală 120,41 milioane euro). Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară de 74,23 milioane euro.

La finele lunii iunie, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență care completează cadrul legal necesar exercitării de către Agențiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) a atribuțiilor care derivă din îndeplinirea calității de autoritate de management (AM) în domeniul dezvoltării regionale precum și în domeniul prevenirii, constatării și sancționării neregulilor.

Actul normativ are în vedere ca ADR să fie de deplin funcționale în cel mai scurt timp, pentru a evita eventuale întârzieri în demararea implementării programelor regionale și, totodată, riscul de dezangajare a fondurilor externe nerambursabile cu această destinație.

Prin soluțiile legislative prevăzute, ordonanța permite ca deciziile luate de către ADR în procesul de gestionare și control al programelor regionale să aibă forță juridică obligatorie pentru solicitanți, beneficiari sau alte entități cu care intră în raporturi juridice în exercitarea funcțiilor.

Zara-Inditex pleacă din Rusia: vinde magazinele unui grup saudit

Proprietarul Zara, Inditex, a fost de acord să-și vândă magazinele din Rusia grupului Daher, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, dar nu exclude să se întoarcă pe piața rusă dacă circumstanțele se vor schimba, a a anunțat marți compania spaniolă de îmbrăcăminte, transmite Reuters. Inditex și-a închis cele peste 500 de magazine din Rusia în martie, în urma invadării Ucrainei de către Moscova pe 24 februarie și a sancțiunilor occidentale ulterioare.

Kremlinul consideră Emiratele Arabe Unite și o serie de alte națiuni din Golf și Asia ca țări prietene, ale căror companii sunt încurajate să facă afaceri în Rusia. Termenii acordului, care nu au fost dezvăluiți, vor permite păstrarea unui „număr substanțial” de locuri de muncă, a spus Inditex într-un comunicat, deoarece tranzacția include transferul majorității contractelor de închiriere a magazinelor. Inditex a adăugat că provizionul de 216 milioane de euro pentru Rusia și Ucraina, constituit în prima jumătate a anului 2022 „acoperă în mod substanțial impactul încetării activității grupului în Federația Rusă”. Grupul spaniol a spus că sediul său ar putea fi adaptat pentru a găzdui operațiunile Daher, cu condiția ca proprietarii clădirii să aprobe schimbarea proprietarului.

Familia libaneză Daher conduce compania de retail Azadea, cu sediul central în Beirut, care are un parteneriat cu Zara în Orientul Mijlociu din 1998 și lucrează cu alte mărci globale importante. Un alt retailer de modă spaniol, Mango, a declarat anul acesta că este în discuții cu parteneri locali din Rusia pentru a preda magazinele pe care le-a închis temporar în martie. Principalul rival global al Zara, H&M, a declarat în iulie că își va înceta activitatea în Rusia.

Grecia intră pe piața energetică din România

n cea mai mare companie de electricitate din Grecia pregătește cumpărarea Enel România n cumpărătorul, condus chiar de fostul CEO Enel România n

Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) pregătește o mișcare importantă de expansiune pe piața energetică, vizând să achiziționeze 70% din filiala grupului italian Enel în România, într-o tranzacție care evaluează întreaga companie Enel România la 1,8 miliarde euro, relevă date analizate de Profit.ro.

Un memorandum de înțelegere a fost deja semnat între cele două mari grupuri, PPC și Enel, acordul fiind evaluat la 1,3 miliarde de euro în capitaluri proprii și 70% reprezentând datoriile filialei, inclusiv împrumuturi. Discuțiile conducerii PPC cu băncile grecești Ethniki, Piraeus, Alpha Bank, Eurobank, Attica și Optima vor începe in perioada imediată, pentru finanțarea unei părți din investiție, conform Profit.ro.

Conform planului, PPC este de așteptat să plătească 300-400 de milioane de euro în numerar și să acopere restul din împrumuturi, conform unui raport din media elenă. România este o piață pe care președintele și CEO-ul PPC, Georgios Stassis, o cunoaște, el conducând anterior operațiunile din România ale grupului italian.

Public Power Corporation (PPC) este cea mai mare companie de electricitate din Grecia, iar Enel este un gigant pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile, activând în peste 30 de țări din lume și având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.

PPC operează rețelele de distribuție de energie din Grecia, dar și aproape 100 de centrale de producție.

În mai anul acesta, după pierderi trimestriale în România de 154 milioane euro, directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a declarat că regulile de plafonare a prețurilor și cele legate de tarifele de distribuție din România „afectează grav” rezultatele din această țară.

„Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”, a spus De Paoli, întrebat dacă reglementările din România ar putea afecta prezența grupului în țară.

A fost semnat contractul pentru finalizarea ultimului lot al Autostrăzii Transilvania

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat ieri că a fost semnat contractul pentru finalizarea construcției Lotului Chețani-Câmpia Turzii, al Autostrăzii Transilvania. Asocierea de constructori austrieci și germani are la dispoziție 420,34 milioane de lei (fără TVA) și 21 de luni (3 luni proiectare și 18 luni execuție) pentru a finaliza lucrările la acest lot al A3. Potrivit ministrului, „este ultimul lot care lipsește din tronsonul de autostradă care face legătura între Târgu Mureș și Cluj-Napoca”. Grindeanu arată că „asocierea de constructori austrieci și germani are la dispoziție 420,34 milioane de lei (fără TVA) și 21 de luni (3 luni proiectare și 18 luni execuție) pentru a finaliza lucrările la acest lot al A3”. Pe acest lot vor fi construite: 2 poduri, 7 pasaje, un nod rutier (Chețani), mai arată ministrul. Construcția lotului Chețani-Câmpia Turzii (15,70 km) este finanțată din fonduri europene, afirmă Grindeanu.

Spotify ajunge la 456 de milioane de abonați

În ciuda faptului că este, de departe, cel mai popular serviciu de streaming pentru muzică, Spotify continuă să crească și se apropie cu pași mari de jumătate de miliard de utilizatori. Spotify a anunțat că a ajuns la 195 de milioane de utilizatori plătitori, după ce numărul acestora a crescut cu 7 milioane în ultimul trimestru. Compania estimase anterior că va crește cu doar 1 milion de utilizatori. Acum, oficialii companii spun că se așteaptă ca numărul celor care plătesc pentru versiunea Premium să treacă de 200 de milioane până la finele acestui an. Cu cei 273 de milioane de utilizatori care folosesc versiunea cu reclame, Spotify are în total 456 de milioane de utilizatori. Cu aceeași ocazie, compania a anunțat că în cadrul platformei sunt acum disponibile 4,7 milioane de podcast-uri, de la 4,4 milioane în urmă cu un trimestru. În același timp, compania suedeză se plânge că Apple îi pune bețe în roate în ceea ce privește business-ul cu cărți electronice, după ce gigantul american a respins trei propuneri din partea Spotify privind procesul de vânzare a ebook-urilor prin App Store.

Google Chrome va elimina suportul pentru Windows 7 și 8.1

Cel mai popular browser nu va mai suporta Windows 7 și 8.1, două dintre versiunile vechi ale sistemului de operare, dar încă folosite de un număr mare de utilizatori. Undeva la începutul anului viitor, Google va opri suportul pentru Windows 7 și 8.1 în cazul browser-ului Chrome. Versiunea cu numărul 110, ce urmează a fi lansată pe 7 februarie 2023, va fi ultima care include suport pentru cele două versiuni de Windows. Eliminarea suportului înseamnă că versiunile de Chrome pentru Windows 7 și 8.1 nu vor mai primi update-uri pe viitor. Acesta va continua, însă, să funcționeze pe cele două sisteme de operare. Chiar dacă sunt destul de vechi, Windows 7 și 8.1 și sunt încă folosite de un număr mare de utilizatori, care nu vor fi fericiți în urma deciziei luate de Google. Windows 7 a fost lansat în 2009 și avea, conform estimărilor de anul trecut, cel puțin 100 de milioane de utilizatori. Oricum, decizia gigantului american nu este o surpriză. Inițial, Google anunțase că elimină suportul pentru Windows 7 în 2021. Apoi a revenit și a anunțat că va continua să ofere suport până în 2022, pentru ca acum să anunțe că suportul se încheie în 2023.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.