Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Românul Daniel Dines, fondatorul UiPath, pe locul 464 în topul mondial al miliardarilor

Ziarul de Vrancea
21 apr 2021 584 vizualizări

În acest clasament mai este prezent din România doar Ion Țiriac – pe locul 1915 cu o avere estimată la 1,7 miliarde de dolari

Daniel Dines, 49 de ani, cel care conduce UiPath fiind și unul dintre fondatori, dar și acționar semnificativ, se poziționează pe locul 464 în clasamentul Forbes al celor mai mai bogate persoane în anul 2021, cu o avere estimată de publicația americană la 6 miliarde de dolari în urma listării din urmă cu două zile de la New York a UiPath. Doar doi români sunt incluși pe lista Forbes a celor mai bogate persoane, Daniel Dines și Ion Țiriac – pe locul 1915 cu o avere estimată la 1,7 miliarde de dolari. Spre comparație, primul loc este ocupat de Jeff Bezos, fondator al Amazon, cu o avere de 196 miliarde de dolari. Pe 21 aprilie 2021 la bursa de la New York a intrat la tranzacționare UiPath – primul unicorn românesc, valoarea de piață fiind stabilită de investitori la 37,7 miliarde de dolari la un preț de 69 de dolari pe acțiune. Spre comparație IPO-ul a fost închis la 56 de dolari. Ieri, în deschiderea ședințelor de tranzacționare, la ora 11:00 ora României, acțiunile PATH au un plus de 3,6% la 71,5 dolari.

Tatăl este fost director la Fisc

Printre fondatorii UiPath se află și vrânceanca Andra Diana Ciorici. Ea este este director de produs și se numără printre cei 5 cofondatori. Andra a devenit cofondator al companiei UiPath în februarie 2011. Ea este fiica cunoscutului finanțist vrâncean Eugen Ciorici. Acesta a deținut în mai multe rânduri șefia Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea, dar și conducerea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați și a Direcției Regionale a Finanțelor Publice Iași.

Salvarea a venit de la o firmă din India

Compania UiPath a început să funcționeze într-un apartament din Delea Veche din București. Mult timp compania a avut doar zece angajați, iar la un moment dat a fost la un pas ca afacerea să fie abandonată din cauză că nu avea încasări. Așa cum a recunoscut Daniel Dines într-un interviu din 2018, atunci când a primit o finanțare de circa 100 de milioane de dolari și era evaluată la un miliard de dolari, firma a fost salvată de un contract venit de la o firmă din India.

Românii pot cumpăra acțiuni UiPath prin intermediul XTB

Acțiunile UiPath pot fi cumpărate de români pe platforma XTB cu 0% comision, potrivit unui comunicat al companiei de brokeraj, remis, joi, AGERPRES. Listarea UiPath pe bursa americană reprezintă un moment istoric pentru piața de capital din România, dar este un eveniment remarcabil și pentru SUA, acesta fiind unul dintre cele mai mari IPO-uri din sectorul de software din istoria Statelor Unite. De aceea, XTB a decis să includă în oferta sa acțiunile UiPath și oferă 0% comision la tranzacționarea acestora începând din 21 aprilie 2021, arată sursa citată. "Suntem o organizație agilă, la rândul nostru o companie de tehnologie și ne mișcăm mereu foarte repede, în ritm cu cele mai noi tendințe ale pieței de capital. Iar de cele mai multe ori reușim să fim aceia care și setează tendințele pieței de brokeraj din România. De aceea, ne bucurăm că XTB poate să vină în sprijinul investitorilor interesați de companii românești de succes, iar începând de ieri în portofoliul nostru sunt incluse și acțiunile primului unicorn românesc, alături de alte peste 4.000 de instrumente financiare", a declarat Irina Cristescu, general manager în cadrul XTB România.

Cașcavalul de Săveni, al șaptelea produs românesc recunoscut și protejat în UE

u produsul este o brânză maturată produsă în regiunea Botoșani

Comisia Europeană a aprobat joi înscrierea produsului românesc ''Cașcaval de Săveni'' în registrul produselor care beneficiază de Indicație Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. "Cașcavalul de Săveni este o brânză maturată produsă în regiunea Botoșani. Produsul se distinge prin perioada lungă de maturare (60 de zile), care îi permite să dobândească o consistență omogenă precum și o culoare mai pronunțată. Gustul are accente de miez de nucă, ușor amărui datorită fermentației. Condițiile climatice locale sunt favorabile dezvoltării pășunilor naturale bogate într-o floră diversificată contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru producția Cașcavalului de Săveni", subliniază Comisia Europeană. Această nouă indicație se va alătura celor 1.450 de produse deja protejate la nivel european, a căror listă este disponibilă în baza de date a denumirilor și înregistrărilor (DOOR). România avea anterior șase produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care cinci Indicații Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată și Cârnații de Pleșcoi. Produsul Telemea de Ibănești este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP). La Comisia Europeană se mai află depuse documentațiile pentru încă patru produse în scopul dobândirii protecției europene, din care patru pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată: Telemea de Sibiu, Salată cu icre de Știucă de Tulcea, Plăcinta dobrogeană și un produs Salata tradițională cu icre de crap pentru dobândirea protecției europene Specialitate Tradițională Garantată. Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (județ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de știucă, Virșli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmburești, Cârnați oltenești, Mere de Voinești etc.

Statul  are restanțe de 870 de milioane de lei către beneficiarii Start-Up Nation

Ministerul Economiei are de plătit 870 de milioane de lei din anii trecuți către beneficiarii Start-Up Nation, întrucât acest program a fost derulat fără a exista banii necesari, a declarat, joi, ministrul de resort, Claudiu Năsui, într-o conferință de presă. "Prioritatea a fost să plătim din urmă. De exemplu, pe Start-Up Nation avem datorii din urmă, de ani de zile, de 870 de milioane de lei, programe începute și nebugetate. În condițiile acestea, focusul nostru a fost să găsim bani pentru măsurile de ajutor covid, din fonduri europene, măsura HoReCa, și a fost să plătim din urmă pentru Start-Up Nation, pentru care am deblocat foarte multe fonduri", a spus Năsui. Potrivit acestuia, nici pentru Măsura 2 din banii destinați IMM-urilor nu a existat finanțare până acum. "În ceea ce privește Măsura 2, săptămâna aceasta am fost la Ministerul Fondurilor Europene pentru a avea discuții cu ministrul Cristian Ghinea pentru a găsi bani ca să deblocăm din plățile pentru Măsura 2, întrucât măsurile au fost pornite fără a avea acea finanțare europeană, iar sarcina noastră acum este să plătim banii care au fost promiși. Întâi să-i găsim, apoi să-i plătim", a continuat Năsui. El a arătat că firmele mici și mijlocii vor putea beneficia de un miliard de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență. "Am solicitat un miliard de euro, pe care înțeleg că-l vom primi, tocmai pentru o schemă în care ajutăm foarte multe IMM-uri prin scheme de garantare a creditului, când îți iei credit îți garantează statul 100%, 80%, dobânda subvenționată, chiar zero, după care să ai o componentă de grant doar dacă îți îndeplinești anumite obiective", a punctat ministrul.

Analiștii CFA România au încredere în revenirea economiei în acest an

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a ajuns la 60,7 puncte, în creștere cu 39,9 puncte față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit sondajului realizat de Asociația CFA România în martie 2021, care mai arată că atât indicatorul de încredere cât si cele două componente ale sale au atins valorile maxime post criză Covid, ceea ce îndică încredere în revenirea economiei în acest an. Analiștii estimează că impactul economic al coronavirusului se va resimți până în trimestrul al IV lea al anului 2022. “Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA Romania a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 60,7 puncte, (față de aceeași lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 39,9 puncte). Ambele componente ale indicatorului au înregistrat creșteri”, arată asociația.  Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2022/aprilie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,44%. În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, peste 93% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9517, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 4,9903 lei pentru un euro. “Atât indicatorul de încredere cât si cele două componente ale sale au atins valorile maxime post criză Covid, ceea ce îndică încredere în revenirea economiei în acest an. De asemenea, sondajul relevă revenirea, în linie atât cu evoluțiile globale cât si cuec prognoza de creștere economică, a anticipațiilor de majorare a ratei inflației și a ratelor de dobândă”, a declarat vicepreședintele Asociației CFA România, Adrian Codîrlașu. Potrivit CFA, 76% din participantii la sondaj anticipează majorarea ratei inflației, peste 72% se așteaptă la creșterea ratelor de dobândă de piață monetară și peste 83% prognozează majorarea ratelor de dobândă pentru scadențele pe termen mediu. Legat de durata impactului economic al coronavirusului, cea mai mare parte a respondenților din cadrul sondajului CFA (peste 70%) anticipează că acesta se va resimti inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (23,3%) chiar pâna în trimestrul al IV-lea al anului 2022. Analiștii CFA susțin că datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la peste 52%.

“Criptomonedele sunt extrem de riscante și speculative”

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) atrage atenția că unele criptomonede sunt extrem de riscante și speculative, iar cei care cumpără sau dețin astfel de produse riscă să își piardă toți banii investiți, aceștia nu beneficiază de protecția și garanțiile asociate cu serviciile financiare reglementate. ”ASF reamintește consumatorilor faptul că unele criptoactive sunt extrem de riscante și speculative, astfel încât consumatorii trebuie să fie atenți la riscurile ridicate existente în cazul cumpărării sau deținerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toți banii investiți. Criptoactivele se prezintă sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, așa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare. În acest context, avertizăm consumatorii români că, în cazul tranzacționării de criptoactive, aceștia nu beneficiază de protecția și garanțiile asociate cu serviciile financiare reglementate”, precizează instituția. Furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale trebuie să respecte prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, menționează ASF. În septembrie 2020, Comisia Europeană a prezentat un pachet privind finanțele digitale, care include strategia privind finanțele digitale și propuneri legislative privind criptoactivele și reziliența digitală. Prin acest pachet, CE își propune să sprijine dezvoltarea competitivă a sectorului financiar al UE și să ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, asigurând în același timp protecție consumatorilor și stabilitate piețelor. ASF reamintește consumatorilor că propunerea este încă în discuție, fiind supusă procesului co-legislativ și, prin urmare, consumatorii nu beneficiază în prezent de niciuna dintre garanțiile prevăzute în propunerea respectivă, deoarece aceasta nu este încă adoptată ca legislație UE.

HBO și HBO Max au depășit pragul de 44 de milioane de abonați

Serviciul de streaming HBO Max al WarnerMedia, sprijinit în parte de filme ca „Godzilla vs. Kong” și „Zack Snyder’s Justice League”, care au fost lansate aici, și HBO au încheiat luna martie cu 44,2 milioane de abonați, câștigând 2,7 milioane de la finalul lui 2020, și cu 63,9 milioane de abonați la nivel global, potrivit The Hollywood Reporter. Anunțul a fost făcut joi de AT&T, condusă de John Stankey. Cifrele comunicate au depășit așteptările de pe Wall Street. Compania-mamă a comunicat 43,9 miliarde de dolari venituri și câștiguri ajustate pe acțiune de 86 de cenți. Acesta a fost, potrivit AT&T cel mai bun prim trimestru de an al companiei în mai mult de un deceniu. Analiștii se așteptau ca AT&T să publice un venit de 42,7 miliarde de dolari și 78 de cenți pe acțiune. Venitul WarnerMedia pe primul trimestru al anului a fost de 8,5 miliarde de dolari, cu 9,8% mai mult față de același interval al anului trecut. „Acest lucru a reflectat redresarea parțială din impactul Covid-19 asupra anului trecut”, a transmis compania. AT&T nu a comunicat numărul de abonați pentru HBO Max și nu mai raportează „activările”, ci doar, combinat, numărul total de abonați HBO și HBO Max, serviciu lansat momentan doar în Statele Unite.

Disney a încheiat un acord major cu Sony Pictures

Disney a încheiat un acord major cu Sony Pictures pentru Statele Unite, astfel că filmele „Spider-Man” și alte producții Marvel vor fi disponibile pe platforma Disney Plus începând cu programul lansărilor Sony din 2022. Acordul amplu, care va fi în vigoare până în 2026, prevede și ca titlurile Sony să fie disponibile pe platformele de streaming și lineare ale Disney, acoperind Disney Plus, Hulu, FX Networks, ABC, Disney Channels și Freeform. El include și un număr important de titluri care vor fi propagate pe diverse entități. Hulu va avea acces, începând cu luna iunie, la ceea ce Disney descrie ca „număr semnificativ” de titluri din librăria sa. Înțelegerea acoperă piața americană, în ciuda extinderii serviciilor de streaming la nivel global. Acordul complex este posibil să valoreze sute de milioane de dolari. Recent, Sony a încheiat și un acord cu Netflix, iar acestea două este așteptat să aducă companiei aproximativ 3 miliarde de dolari din licențierea filmelor la finalul contractelor.

Indicele ROBOR la 3 luni a rămas la 1,59%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas joi la 1,59%, potrivit datelor publicate de instituție. Indicele ROBOR la 6 luni a crescut de la 1,68% la 1,69%. Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, în ședința de luni, 15 martie 2021, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an. BNR a mai decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Valoarea IRCC, aferentă perioadei aprilie-iunie 2021, este de 1,67%, în declin față de nivelul de 1,88% aferent primului trimestru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.