MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Românii cumpără tot mai mult aur pentru a-și securiza investițiile
În primele trei luni, achizițiile de aur au urcat cu aproximativ 65%Cantitatea de aur achiziționată de români a crescut în primul trimestru al acestui an cu aproximativ 65% față de T1 2024, în luna aprilie prețul aurului fluctuând cu peste 6% într-un interval mai scurt de o săptămână, potrivit unei analize de specialitate, remise luni AGERPRES.
'Odată cu preluarea mandatului de președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a devenit una dintre cele mai importante voci în domeniul economic. Strategia economică a acestuia se învârte în jurul impunerii de tarife asupra importurilor în SUA, fonduri cu care să acopere, cel puțin parțial, deficitul bugetar de aproape două trilioane de dolari a celei mai mari economii din lume. Declarațiile noului președinte american au dus la fluctuații serioase în prețul activelor, inclusiv în cazul aurului. Doar în luna aprilie a acestui an, prețul aurului a variat între un record istoric de 3.163 de dolari pe uncie troy și 2.960 de dolari pe uncie troy. Practic, o fluctuație de peste 6% într-un interval mai scurt de o săptămână', se arată în analiza realizată de Tavex România. Conform unui sondaj al Consiliului Mondial al Aurului, realizat în iunie 2024, cel mai citat motiv pentru care băncile centrale sondate dețin aur este lipsa riscului de pierdere a investiției, spun specialiștii companiei. 'Aurul fizic - sub formă de lingouri sau monede - nu prezintă un risc de contrapartidă, spre deosebire de active precum obligațiunile sau acțiunile. Odată ce tranzacția a fost încheiată, aurul devine proprietatea cumpărătorului. Printre alte motive se numără performanța aurului în perioade de criză și protecția împotriva inflației', afirmă managerul Departamentului de Trezorerie Tavex România, Victor Dima, citat în comunicat. Discutând asupra motivelor pentru care BNR nu își extinde rezervele de aur deținute, spre deosebire de Polonia, Cehia și chiar Ungaria, cea din urmă depășind România în ceea ce privește rezervele de aur în septembrie 2024, răspunsul băncii centrale către Daniel Voloscsuk, economist al Tavex România, a fost că strategia băncii este de a asigura lichiditate piețelor financiare - în principal, celor valutare, menționează analiza. Astfel, BNR a reușit să mențină, în mod artificial, cursul de schimb EUR/RON în jurul valorii de 4,97. Din iulie 2024, prețul aurului s-a majorat cu peste 27%. Între timp, Banca Națională a Poloniei a achiziționat 103 tone de aur, mărindu-și ponderea rezervelor de aur în totalul rezervelor internaționale la aproape 21%. România deține, actualmente, 103,6 tone de aur reprezentând 9,5% din rezervele deținute de BNR. În ceea ce privește cantitatea de aur achiziționată de români, aceasta a crescut în primul trimestru al acestui an cu aproximativ 65% față de T1 2024. Motivele sunt multiple.
Fraudă de peste 5 milioane de lei în comerțul cu piese auto
În schema erau implicate trei societăți comerciale
Trei societăți din județul Timiș, care activează în domeniul comercializării pieselor și accesoriilor auto, au creat un prejudiciu bugetului de stat de peste 5 milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), transmis luni AGERPRES. 'Inspectorii antifraudă au identificat la trei societăți din județul Timiș, care activează în domeniul comercializării pieselor și accesoriilor auto, faptul că nu au declarat și înregistrat în evidențele contabile TVA de plată și impozitul pe profit corespunzătoare livrărilor raportate în RO E-factura pentru trimestrul 4 al anului 2024. Totodată, inspectorii ANAF au identificat că operatorii economici au evitat în totalitate operațiunile de încasări și plăți prin conturi, neavând conturi deschise la bănci și au încasat în totalitate în numerar. Concomitent cu încasările facturilor în numerar, societățile verificate înregistrau și plăți de aceeași valoare, nejustificate cu documente care să indice că au fost folosite în scopul desfășurării activităților economice, cu scopul de a evita plata impozitelor la bugetul de stat', se arată în comunicat. Potrivit sursei citate, prejudiciul total identificat de inspectorii DGAF la cele trei societăți depășește suma de 5 milioane de lei. Instituția menționează că acțiunile de control vor continua în ritm susținut în perioada următoare, iar DGAF recomandă tuturor operatorilor economici să fiscalizeze veniturile obținute din activitățile desfășurate.
TAROM vine, de Paște, cu o reducere de 20% la toate zborurile
TAROM lansează o ofertă specială de Paște și reduce cu 20% tarifele la zborurile spre orice destinație, achiziționate în perioada 14 - 17 aprilie. Potrivit unui comunicat al companiei, perioada de călătorie este de la 15 mai 2025, cu excepția intervalului 1 iulie - 31 august, în cazul zborurilor externe. 'Cu ocazia sărbătorilor pascale, TAROM a pregătit o bucurie pentru pasageri: o ofertă specială valabilă în perioada 14 - 17 aprilie 2025. Astfel, toți cei care își doresc să transforme planurile de călătorie în realitate pot achiziționa bilete de avion cu 20% reducere din tariful de bază, pentru toate destinațiile interne și externe, alegând opțiunea cu bagaj de cală inclus. Oferta valabilă în perioada 14 - 17 aprilie 2025 se aplică pentru călătoriile dus-întors și include toate taxele, un bagaj de cală, bagaj de mână de 8 kg și check-in gratuit', se arată în comunicat. Locurile sunt limitate și disponibile doar pe zboruri TAROM, în conformitate cu termenii și condițiile ofertei, subliniază reprezentanții companiei aeriene. 'TAROM te duce mai aproape de planurile tale și îți oferă momentul ideal pentru a-ți planifica o vacanță sau o escapadă de primăvară', se mai spune în comunicat.
Chirițoiu: Plafonarea prețurilor la energie a fost excesivă
Plafonarea prețurilor la energie a fost excesivă și a permis unora să câștige mulți bani, posibil legal, dar imoral, nejustificat din punct de vedere al oportunității, motiv pentru care plafonarea nu ar trebui să continue, a afirmat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la o conferință de specialitate. 'Noi (Consiliul Concurenței, n.r.), fanii plafonării n-am fost niciodată. Cred că a fost excesivă (...) Am introdus-o și devreme - și a fost bine că am introdus-o. Dar, în același timp, faptul că s-a plafonat pentru toată lumea, cred că a fost excesiv - și au fost și anumite probleme în piață, care au permis unora să câștige mulți bani, posibil legal. Ne uităm și noi dacă cumva s-a încălcat legea în perioada aia, dar din modul cum a fost gândită schema au fost posibilități de câștiguri legale, dar imorale, nejustificate din punct de vedere al oportunității. Deci, nu cred că trebuie să continue', a menționat Bogdan Chirițoiu, la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence. Potrivit acestuia, și companiile mari consumatoare de energie au nevoie de sprijin, nu doar populația vulnerabilă. 'Am înțeles că domnul ministru spune că se lucrează la un plan de protejare a populației care este vulnerabilă, ceea ce este absolut firesc. Mă bucur că domnul ministru a spus și că se lucrează la un plan pentru companiile care sunt mari consumatoare de energie. Pentru că aici mi se pare că n-am gândit lucrurile foarte bine. Am mers pe ideea că populația o protejăm, noi protejăm pe cei care consumă mai puțin, deci bănuim că sunt mai săraci - și la companii am făcut cam la fel, ceea ce la companii, logica e alta, deci trebuie să-i protejezi pe aceia care consumă mult, nu pe aceia care consumă puțin. Deci, aici cred că lucrurile nu au fost foarte bine gândite. Eu sper că vom avea măsuri pentru companiile mari consumatoare de energie și electricitate și gaz', a punctat Bogdan Chirițoiu.
Producătorii spanioli de ulei de măsline iau în calcul investiţii în SUA
Unul dintre cei mai importanţi producători de ulei de măsline din Spania analizează extinderea activităţii în Statele Unite, ca reacţie la conflictul tarifar declanşat de Washington, în timp ce alţi producători grăbesc livrările către SUA, profitând de amânarea temporară a noilor taxe vamale, relatează Reuters. Spania produce aproximativ 40% din uleiul de măsline la nivel mondial şi exportă anual în jur de 180.000 de tone metrice către Statele Unite. ”Pe termen mediu şi lung, este posibil să fie nevoie să investim mai mult în Statele Unite, investiţii care în cele din urmă vor fi făcute acolo în loc de Europa,” a declarat Antonio Luque, directorul general al Dcoop, una dintre cele două companii din spatele brandului Pompeian, cel mai vândut în SUA. Dcoop este o cooperativă care reuneşte 75.000 de familii din regiunea Andaluzia, în sudul Spaniei, şi deţine deja câteva plantaţii de măslini în SUA, unde Pompeian operează două fabrici de îmbuteliere. În 2023, vânzările Dcoop în SUA au atins 240 de milioane de euro (273 milioane de dolari). Administraţia fostului preşedinte american Donald Trump a impus un tarif de 10% pentru majoritatea bunurilor europene, inclusiv uleiul de măsline, şi a anunţat miercuri o amânare de 90 de zile pentru aplicarea unui tarif ”reciproc” de 25%. Luque a subliniat că incertitudinea provocată de politicile comerciale ale lui Trump face dificilă planificarea pe termen lung, dar a precizat că Dcoop speră totuşi să-şi mărească cota de piaţă în SUA, având în vedere că un tarif de 10% nu ar afecta semnificativ vânzările. Asociaţia spaniolă a exportatorilor de ulei de măsline (Asoliva) estimează că livrările ar putea creşte semnificativ în următoarele luni, ca urmare a redresării după o secetă prelungită. Totodată, o posibilă scădere a preţurilor ar putea atenua impactul tarifelor.
Mercedes-Benz renunţă la segmentul de vehicule comerciale mici
Mercedes-Benz îşi va concentra activitatea pe segmentele de furgonete de dimensiuni medii şi mari, urmând să îşi încheie implicarea în segmentul de vehicule comerciale mici, începând de anul viitor, relatează Reuters. Decizia vine după ce revista Automobilwoche a relatat despre intenţia companiei de a opri producţia modelelor Citan şi T-Class. ”În conformitate cu strategia noastră ‘Growth in profitable segments’ (Creştere în segmente profitabile), ne direcţionăm investiţiile şi optimizăm în continuare portofoliul de produse,” a transmis compania într-un comunicat trimis prin e-mail către Reuters. Mercedes-Benz a explicat: ”Prin urmare, în viitor ne vom concentra pe segmentele de furgonete de dimensiuni medii şi mari şi ne vom încheia activitatea în segmentul furgonetelor mici în cursul anului viitor,” a adăugat Mercedes-Benz. Automobilwoche a relatat anterior, în cursul zilei de vineri, că modelele Citan – destinat utilizării comerciale – şi T-Class – destinat utilizării private – vor fi retrase de pe piaţă la mijlocul anului viitor, împreună cu versiunile lor electrice.
UK oferă companiilor sprijin de 20 de miliarde de lire sterline pentru exporturi
Guvernul britanic a anunţat duminică extinderea sprijinului financiar pentru exportatori cu 20 de miliarde de lire sterline (26 de miliarde de dolari), inclusiv pentru companiile afectate de tarifele impuse de Statele Unite, într-un efort de a le oferi stabilitate şi siguranţă într-o ”nouă eră a comerţului global”, transmite Reuters. Tarifele vamale, introduse de fostul preşedinte american Donald Trump, au accentuat incertitudinea pentru companiile britanice în ceea ce priveşte expunerea lor la noul regim comercial. SUA au impus taxe vamale de 25% la importurile de oţel, aluminiu şi autoturisme, precum şi un tarif de bază de 10% pentru majoritatea celorlalte importuri din ţări precum Regatul Unit. Guvernul a precizat că această creştere duce capacitatea de creditare a agenţiei UK Export Finance (UKEF) la 80 de miliarde de lire sterline, dintre care până la 10 miliarde de lire vor fi alocate pentru a sprijini, pe termen scurt, companiile cele mai afectate de noile tarife.
Apple lucrează la o cască de VR pentru Mac
Apple continuă de experimenteze şi să dezvoltate produse de realitate virtuală, în pofida faptului că prima cască a companiei nu a avut impactul aşteptat. Conform Bloomberg, Apple are în lucru două căşti de VR: una este urmaşul căştii Vision Pro, iar cealaltă va lucra în tandem cu Mac-urile companiei. Cu urmaşul Vision Pro, Apple are două obiective principale - să reducă preţul şi să obţină o greutate mai mică, care să facă această cască mai uşor de purtat. A doua cască, conform aceloraşi surse, se va conecta la Mac pentru a-i folosi puterea de procesare şi pentru a proiecta totodată conţinutul pe ecranul acestuia. Scopul final al companiei în acest domeniu ar fi dezvoltarea unor căşti suficient de uşoare pentru a putea fi purtate şi folosite toată ziua, inclusiv în zona de enterprise. Anul acesta, Apple pregăteşte un update major pentru iPadOS, sistemul de operare care stă la baza iPad-urilor. Următorul update va veni cu o serie de noutăţi de productivitate şi multitasking, care să facă operarea aplicaţiilor similară cu ceea ce există la Mac-uri.