Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Euro se îndreaptă cu pași rapizi spre pragul de 4,7 lei

Ziarul de Vrancea
3 ian 2019 937 vizualizări

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, joi, un curs de referință de 4,6656 lei/euro, o creștere de 0,04% față de pragul atins luni. Totodată, aurul a crescut până la cel mai ridicat nivel din aprilie 2017 până în prezent.

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, joi, un curs de referință de 4,6656 lei/euro, o creștere de 0,04% față de pragul atins luni. Totodată, aurul a crescut până la cel mai ridicat nivel din aprilie 2017 până în prezent, iar francul elvețian a urcat la cel mai mare nivel din iulie 2017 până în prezent. Luni, euro a crescut la 4,6639 lei. Joi, euro a urcat la 4,6656 lei. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4,0736 lei la 4,1016 lei. Cursul francului elvețian a crescut de la 4,1404 lei la 4,1529 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 19 iulie 2017, când era 4,1544 lei. Lira sterlină a scăzut de la 5,1931 lei la 5,1585 lei. Prețul gramului de aur a crescut de la 168,0053 lei la 169,8613 lei. Acesta este cel mai ridicat nivel din 24 aprilie 2017, când a fost 170,5919 lei.

Apple recunoaște, în sfârșit, că vânzările noilor iPhone sunt mai slabe

După zvonuri repetate din diverse surse care vorbeau de vânzări sub așteptări pentru modelele noi de iPhone, Apple recunoaște oficial acest lucru într-o scrisoare către investitori. Șeful companiei, Tim Cook, spune în scrisoarea către investitori că se așteaptă la venituri mai mici din vânzările de iPhone-uri decât estimase inițial. Astfel, pe primul trimestru din 2019, Apple estimează acum că veniturile vor fi de aproximativ 84 de miliarde de dolari, în loc de o valoare situată între 89 și 93 de miliarde de dolari. Asta înseamnă o scădere de peste 4 miliarde de dolari. În primul trimestru din 2018 veniturile generate de iPhone-uri erau de 88,3 miliarde de dolari. Conform Apple, reducerea estimării vine ca urmare a vânzărilor slabe din China, însă acesta nu este singurul motiv. De vină pentru veniturile mai mici, conform Apple, ar fi inclusiv faptul că înlocuirea bateriilor de iPhone este mai facilă acum. După scandalul reducerii intenționate a performanței iPhone-urilor, Apple a simplificat și redus prețul pentru înlocuirea bateriilor. Ca urmare, un număr mai mare de utilizatori au ales să schimbe bateria în loc să cumpere un model nou.

Rezervele valutare administrate de BNR au crescut cu 534 milioane euro

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, joi, că rezervele valutare administrate de banca centrală erau, în 31 decembrie 2018, de 33,065 miliarde de euro, cu 534 milioane de euro mai mari față de cele înregistrate în 30 noiembrie 2018. În 30 noiembrie, rezervele valutare erau de 32,531 miliarde de euro, cu 162 milioane euro mai mari față de cele înregistrate în 31 octombrie, potrivit datelor BNR. În decembrie, au fost intrări de 1,64 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunea de obligațiuni pe piata internă a Ministerului Finanțelor Publice în valoare nominală de 251,5 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele. Totodată, au fost ieșiri de 1,106 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele. Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,735 miliarde de euro, potrivit BNR. Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 decembrie 2018 au fost de 36,8 miliarde de euro, față de 36,13 miliarde de euro la 30 noiembrie 2018. Plățile scadente în luna ianuarie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 1,037 miliarde de euro. La 31 decembrie 2017, rezervele valutare ale BNR se situau la nivelul de 33,494 miliarde euro, față de 33,062 miliarde euro la 30 noiembrie 2017 și față de 34,242 miliarde euro la 31 decembrie 2016.

Windows 10 devine cel mai folosit sistem de operare

A fost nevoie de aproape trei ani și jumătate pentru ca cel mai nou sistem de operare Microsoft să dobândească mai multă încredere din partea utilizatorilor decât versiunea anterioară de Windows. A fost nevoie de aproape trei ani și jumătate pentru ca cel mai nou sistem de operare Microsoft să dobândească mai multă încredere din partea utilizatorilor decât versiunea anterioară de Windows. Conform Net Market Share, compania de analiză a traficului online, Windows 10 a ajuns la o cotă de piață de 39,22%, depășind Windows 7, sistem de operare care este încă folosit de 36,9% din utilizatori. Windows 7 împlinește anul acesta 10 ani și va ajunge la finalul ciclului de viață în ianuarie 2020. Companiile care aleg să folosească în continuare Windows 7 pot plăti pentru a primi în continuare update-uri de securitate după ianuarie 2020. În ciuda faptului că Windows 10 nu se bucură de ritmul de adopție la care spera Microsoft, compania americană spune că adopția în zona corporate este bună și că peste jumătate dintre companii au trecut deja la Windows 10. După un start anevoios, cu numeroase dificultăți tehnice, problema principală a lui Windows 10 a devenit lipsa de încredere în update-urile livrate de Microsoft. Ambele update-uri importante de anul acesta au creat probleme majore și chiar au determinat Microsoft să le retragă după lansare din cauza problemelor create. Neîncrederea utilizatorilor și a companiilor se vede inclusiv în cifrele privind adopția celui mai recent update major, așa-numitul October 2018 Update. Doar 7% din utilizatori l-au instalat până acum.

WhatsApp nu mai funcționează pe unele telefoane mobile

Utilizatorii telefoanelor Nokia cu sistem de operare Series 40 nu mai pot folosi de la începutul acestui an populara aplicație de chat WhatsApp. Suportul oficial oferit de WhatsApp pentru telefoanele Nokia bazate pe sistemul de operare S40 s-a încheiat oficial la 31 decembrie 2018, astfel că utilizatorii acestor telefoane nu mai pot comunica prin intermediul aplicației deținute acum de Facebook. S40 este sistemul de operare folosit de majoritatea telefoanelor Nokia obișnuite, adică cele care nu au funcții de smartphone și nu pot instala aplicații dintr-un magazin specializat. Trecerea pe linia moartă a acestor telefoane vine după ce la mijlocul anului trecut același tratament l-a primit și Symbian S60, sistemul de operare folosit de smartphone-urile vândute Nokia înainte de a fi achiziționată de Microsoft. Tot în 2017, WhatsApp a încetat să suporte alte sisteme de operare vechi, precum Windows Phone 7 sau versiunea clasică de BlackBerry OS. Următoarele pe lista neagră sunt versiunile foarte vechi de Android și iOS. De la 1 februarie 2020, WhatsApp nu va mai funcționa pe Android 2.3.7 (sau mai vechi) ori pe iOS 7 și versiunile anterioare acestuia. WhatsApp este în prezent cea mai populară aplicație de chat, având la ultima evaluare oficială peste 1,2 miliarde de utilizatori

Surpriză plăcută pentru persoanele cu credite în lei

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 2,99%, de la 3,02%; indicele s-a mai aflat la un nivel sub 3% în 21 iunie 2018, când a fost 2,95%. Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a rămas la 3,30%, iar indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a săzut la 3,40%, de la 3,42%. Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 3,50% luni, de la 3,51%,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.