Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: România este pe primul loc la tranzacții cu credite neperformante

Ziarul de Vrancea
1 mar 2018 1448 vizualizări

În 2016 șI 2017 în țara noastră s-au vândut credite neperformante în valoare de șase miliarde de euro

Cu o valoare a tranzațiilor de peste 6 miliarde de dolari, România ocupă prima poziție în Europa Centrală și de Est în clasamentul tranzacțiilor cu portofolii de credite neperformante (NPL) în 2016 și în 2017, urmată de Ungaria, Croația și Slovenia, arată un raport privind NPL realizat de Deloitte. Luând în calcul cele 12 țări din ECE (cu excepția Ucrainei și a Bosniei-Herțegovina) cuprinse în raportul Deloitte, volumul de NPL-uri a scăzut considerabil, de la 51 miliarde euro în 2015 la 44 miliarde euro în 2016. Incluzând Ucraina și Bosnia-Herțegovina, volumul de NPL-uri a fost de 61 miliarde euro în regiune, la finalul lui 2016. Sectorul bancar din Ucraina este influențat puternic de credite neperformante acumulate în perioada crizei politico-economice. “Vânzările de portofolii de NPL-uri au continuat într-un ritm accelerat în Europa Centrală și de Est. Fiind deja o piață matură în regiune, România a continuat să fie lider în tranzacțiile cu NPL-uri în 2016 și în 2017. Această maturitate este rezultatul faptului că România a luat startul înaintea altor țări din regiune la vânzările de portofolii de credite neperformante”, a spus Radu Dumitrescu, Partener în departamentul de suport în tranzacții Deloitte România. “Mă aștept ca nivelul anual al tranzacțiilor de NPL în regiune să scadă în anii ce vin, ținând cont de faptul că principalele țări din Europa Centrală și de Est se apropie de niveluri ale creditelor neperformante similare cu media UE. Deși investitorii internaționali încep să se concentreze asupra zonei mediteraneene (Grecia, Cipru, Italia) în anii ce vin, cei cu prezență regională vor continua să fie foarte activi în regiune, căutând să-și consolideze pozițiile locale, întrucât stocul de NPL-uri nu este de neglijat pentru ei”, a adăugat Dumitrescu. Dat fiind numărul de tranzacții recent încheiate, vânzările cu portofolii de ipoteci rezidențiale este estimat să crească în multe țări. Pe termen lung, Deloitte se așteaptă ca activitatea de NPL din Europa Centrală și de Est să se reducă, pe măsură ce băncile existente își vor reduce volumele de NPL la un nivel sustenabil. Compania mai anticipează că activitatea secundară de NPL va crește în anii ce vin și că piața creditelor performante și tranzacțiile bancare se vor alinia odată cu mult așteptata consolidare a piețelor bancare din regiune.

Un șofer de taxi, în vârtejul unei tranzacții de 31 de miliarde de dolari

Un șofer al unuia dintre emblematicele taxiuri negre din Londra l-a ajutat pe directorul general al Comcast, Brian Roberts, să ia decizia ofertei de 31 de miliarde de dolari pentru gigantul media britanic Sky, relatează MarketWatch. În timpul unei călătorii recente la Londra, Roberts s-a urcat într-un taxi împreună cu un coleg și au vorbit cu șoferul despre ofertele din partea Sky și compania rivală Virgin Media, a spus Roberts în această săptămână. Șeful Comcast a indicat că șoferul de taxi i-a învățat destul de multe pe cei doi directori. ”Șoferul știa incredibil de multe lucruri despre diferențele dintre serviciile oferite Virgin și Sky...Am aflat foarte multe lucruri”, a dezvăluit Roberts. Șoferul i-a dus pe cei doi la un mall din Westfield, unde un angajat al Sky le-a demonstrat cum funcționează dispozitivul set-top box conectat la Internet al companiei, a relatat Wall Dtreet Journal. ”Când am mers la magazinul Sky, am petrecut acolo cel puțin o oră folosind fiecare funcție și comparând-o cu a noastră. Am fost teribil de impresionați”, a spus Roberts, citat de Reuters. Directorul Comcast a arătat că acea călătorie la Londra i-a confirmat instinctul că achiziția Sky poate contribui la transformarea celui mai mare operator de servicii prin cablu din Statele Unite într-un jucător internațional. Comcast a anunțat marți că intenționează să ofere 31 de miliarde de dolari pentru preluarea Sky, o sumă mai mare decât cea propusă de compania 21st Century Fox pentru participația de 61% la Sky pe care nu o deține încă. La sfârșitul anului trecut, Disney convenise să cumpere o mare parte din activele Fox, inclusiv participația la Sky, pentru peste 52 de miliarde de dolari. Sky fusese văzută ca un activ deosebit de atractiv în pachetul respectiv, o cale prin care Disney să își poată dezvolta prezența internațională. Aceesta este și motivul interesului arătat de directorul general al Comcast, Brian Roberts. El a afirmat marți că apreciază poziția neobișnuită deținută de Sky, de operator de telecomunicații, oferind servicii TV, de Internet și wireless în Europa, și de companie media care transmite propriile canale și produce programe originale de sport, divertisment și știri.

Rezervele valutare ale BNR au crescut în februarie cu 1,6 miliarde euro

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au crescut cu 1,575 miliarde euro în februarie, până la 35,073 miliarde euro, potrivit anunțului publicat ieri de BNR. ”La 28 februarie 2018, rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 35,073 miliarde euro, față de 33,498 miliarde euro la 31 ianuarie 2018”, se arată în comunicat. Creșterea a avut loc în contextul unor intrări de 2,818 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor, inclusiv suma rezultată din emisiunile de euroobligațiuni ale Ministerului Finanțelor în valoare nominală de 2 miliarde euro, alimentarea contului Comisiei Europene și altele. Totodată, au existat ieșiri de 1,243 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice și a altor obligații externe denominate în valută (512 milioane euro) și altele. ”Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,6 miliarde euro. Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 28 februarie 2018 au fost de 38,673 miliarde euro, față de 37,095 miliarde euro la 31 ianuarie 2018”, se arată în comunicat. Plățile scadente în luna martie 2018 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor, însumează circa 96 milioane euro, potrivit BNR.

De la 1 martie intră în vigoare noile plăți pentru deținătorii de domenii „.ro”

Începând cu 1 martie 2018, deținătorii de domenii „.ro” vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanță pentru perioada dorită, de minim un an și maxim 10 ani, tariful practicat de registrul de domenii „.ro” fiind de 6 euro pe an, fără TVA. Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieței europene din domeniu, ajustată la veniturile și la puterea de cumpărare a românilor. Tariful practicat de către registrarul ICI București va fi de 12 euro pe an, plus TVA, potrivit RoTLD. Data de expirare a domeniilor .ro se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță.

Smartphone pentru copii, ce poate fi controlat de la distanță de părinți

Compania spaniolă Escudo Web a prezentat la Mobile World Congress un smartphone construit special pentru cei mici. PhoneKid, cum este numit smartphone-ul, folosește o versiune modificată de Android care conferă părintelui rolul de administrator. Acesta poate accesa funcțiile importante de configurare și-l poate, de asemenea, controla de la distanță. Părintele poate decide ce aplicații poate folosi copilul, prin alegerea modului de funcționare dintr-un meniu special de configurare. Modurile de configurare sunt împărțite pe activități precum „învățare” sau „joacă” și în cazul fiecăruia pot fi specificate aplicațiile ce pot fi folosite. Prin intermediul unei aplicații instalate pe propriul telefon, părintele poate urmări de la distanță activitatea copilului și poate chiar bloca complet activitatea pe telefonul acestuia. Pentru a nu da copilului nicio cale de scăpare, producătorul spaniol a eliminat funcția de oprire a telefonului. De asemenea, nici funcția de localizare, prin care părintele poate ști în orice moment unde se află copilul (dacă acesta are telefonul la el), nu poate fi dezactivată.

Rata șomajului a stagnat în ianuarie la 4,6%

Rata șomajului a fost de 4,6% în ianuarie, date ajustate sezonier, același nivel cu cel din luna decembrie, a anunțat joi Institutul Național de Statistică (INS). În decembrie, rata șomajului a scăzut cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în noiembrie, până la 4,6%, date ajustate sezonier. În ianuarie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a stagnat la 4,6%. Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,9 puncte procentuale mai mare decât la femei, procentele fiind 5% în cazul persoanelor de sex masculin și 4,1% în cazul celor de sex feminin. ”Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna ianuarie a anului 2018 a fost de 424 mii persoane, în creștere față de luna precedentă (419 mii persoane), dar în scădere față de aceeași lună a anului anterior (460 mii persoane)”, se arată în comunicatul INS. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 3,5% pentru luna ianuarie 2018 (3,9% în cazul bărbaților și 2,9% în cel al femeilor).

Google este reclamată din nou la UE de către site-uri de cumpărături online

Furnizorii de servicii de cumpărături online cer Uniunii Europene să ia noi măsuri împotriva Google, pe care o acuză că nu le oferă condiții concurențiale corecte, relatează Reuters. Google a anunțat în 2017 că va permite companiilor concurente să liciteze pentru reclame în partea superioară a unei pagini de căutare, oferindu-le în acest fel șansa de a concura de pe poziții de egalitate, după ce Comisia Europeană a amendat-o cu o sumă record de 2,4 miliarde de euro. ”Propunerea Google nu respectă decizia UE”, afirmă 19 companii într-o scrisoare adresată comisarului Margrethe Vestager. Google susține că respectă ordinul Comisiei Europene. Site-ul britanic de comparare a prețurilor Foundem, a cărui plângere a dus la declanșarea investigației UE, firma franceză Twenga și alte companii în domeniul căutărilor pentru călătorii, hărților digitale și publishing-ului se află printre semnatarele scrisorii. ”Actuala propunere a Google nu este mai bună decât propunerile făcute de Google în perioada comisarului Almunia, iar în unele privințe este mai proastă”, afirmă reclamantele, referindu-se la predecesorul lui Vestager, care a încercat să ajungă la un acord cu Google fără să amendeze compania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.