Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: România a recuperat doar 10% din diferența față de media PIB din UE

Ziarul de Vrancea
14 dec 2017 694 vizualizări

Bulgaria, Croația și România, sunt pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește consumul și PIB-ul per capita, în 2016

Bulgaria, Croația și România au avut anul trecut cel mai mic consum individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), potrivit datelor publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Situația este identică în ceea ce privește Produsul Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), cele trei țări fiind la aproximativ jumătate față de media înregistrată în restul statelor membre. În 2016, în Uniunea Europeană consumul individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat în PPS a variat de la 53% din media din UE în cazul Bulgariei, 59% în cazul Croației și 61% în cazul României, până la 132% în cazul Luxemburgului. Totuși, se observă o creștere clară în cazul României (61% din media UE în 2016 comparativ cu 56% în 2014), Lituaniei (85% din media UE în 2016 comparativ cu 81% în 2014) și Estoniei (72% din media UE în 2016 comparativ cu 69% în 2014). Cele mai semnificative scăderi sunt în Luxemburg (132% din media UE în 2016 comparativ cu 138% în 2014), Austria (119% din media UE în 2016 comparativ cu 122% în 2014), Belgia (112% din media UE în 2016 comparativ cu 115% în 2014) și Grecia (77% din media UE în 2016 comparativ cu 80% în 2014). În ceea ce privește PIB-ul per capita în 2016, indicatorul a variat de la 49% din media din UE în cazul Bulgariei, 58% în cazul României și 60% în cazul Croației, până la 258% din media din UE în Luxemburg.

Indicele Robor la 3 luni a crescut la nivelul de 2,13%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la nivelul de 2,13%, potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Miercuri, acesta a scăzut la 2,12%. Indicele Robor la 6 luni a crescut joi la 2,32%, de la 2,30% miercuri. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei. Evoluția dobânzilor pe piața monetară este de obicei corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% și 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

Bancherii de investiții europeni vor încasa cele mai scăzute bonusuri din ultimii ani

Bancherii de investiții europeni vor încasa în 2017 cele mai scăzute bonusuri din ultimii ani, spre deosebire de omologii lor americani și cei specializați în afaceri precum fuziunile și achizițiile, care vor înregistra probabil performanțe mai bune, relatează Bloomberg. Bănci precum Barclays, Deutsche Bank și Credit Suisse Group, care au redus deja bonusurile în ultimii ani, ar putea tăia bonusurile bancherilor de investiții cu cel puțin 10%. În schimb, bancherii care acordă consultanță pentru fuziuni și achiziții ar putea avea încasări mai mari. Veniturile din tranzacții cu obligațiuni și valută, unul dintre cele mai importante domenii de afaceri ale băncilor europene, sunt pe cale să scadă în 2017, spre dezamăgirea traderilor care sperau că majorarea dobânzilor va revigura activitățile de profil în Europa. ”Anticipez reduceri ale bonusurilor la nivelul băncilor europene. Rezultatele nu au fost atât de bune ca așteptările, existând presiuni de reducere a compensațiilor, nu de menținere”, a declarat Jon Terry, partner la PricewaterhouseCoopers în Londra. Pentru unii traderi cu instrumente financiare cu venituri fixe bonusurile ar putea fi reduse cu 25%, a spus Terry. Directorul băncii de investiții Barclays, Tim Throsby, a indicat deja că va reduce fondurile alocale bonusurilor diviziei de instrumente financiare. Directorul general al băncii elvețiene Credit Suisse, Tidjane Thiam, a informat angajații că nu se aștepată la creșteri spectaculoase ale câștigurilor. UBS Group, care are activități de consultanță mai dezvoltate decât celalalte bănci europene concurente, ar putea înregistra rezultate mai bune. La nivel global, veniturile operațiunilor cu instrumente cu venituri fixe care implică tranzacții cu produse legate de dobânzi au scăzut cu 11% în acest an, la 19 miliarde de dolari, tranzacțiile cu valute au scăzut cu 21%,, la 5,3 miliarde de dolari, iar tranzacțiile cu credite au coborât cu 1%, la 11 miliarde de dolari, arată datele Coalition Development.

Piața auto din România a scăzut cu 3,5% în noiembrie

Înmatriculările de autoturisme noi în Europa (UE plus EFTA) au crescut cu 5,8% în noiembrie, după un avans de 5,9% în octombrie - cel mai ridicat nivel din 2009 - a anunțat ieri Asociația Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/. Luna trecută, au fost livrate în regiune aproximativ 1,18 milioane de vehicule, față de 1,25 milioane de unități în perioada similară din 2016. EFTA (Asociația Europeană a Liberului Schimb) este alcătuită în prezent din patru state: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Aproape toate marile piețe au contribuit pozitiv la creșterea generală din noiembrie, în special Spania 912,4%), Franța (10,3%), Germania (9,4%) și Italia (6,8%), în timp ce Marea Britanie a înregistrat o scădere de 11,2% — a opta lună de declin consecutiv. Piața auto din România a înregistrat o scădere de 3,5% în noiembrie, fiind înmatriculate 9.311 autoturisme, față de perioada similară din 2016, când s-au livrat 9.645 vehicule. În primele 11 luni din 2017, vânzările auto în Europa au urcat cu 4%, la 14,49 milioane de vehicule, față de perioada similară din 2016, când s-au livrat 13,93 milioane de unități. Aproape toate marile piețe au contribuit pozitiv la creșterea generală din perioada ianuarie — noiembrie 2017, în special Italia (8,7%), Spania (7,8%), Franța (5,3%) și Germania (3%), în timp ce Marea Britanie a înregistrat un declin de 5%. Piața auto din România a înregistrat o creștere de 14,6% în perioada ianuarie — noiembrie 2017, fiind înmatriculate 98.116 autoturisme, față de perioada similară din 2016, când s-au livrat 85.588 vehicule.

Comisia Europeană vrea să simplifice și să modernizeze politica agricolă a UE

O serie de îmbunătățiri majore ale normelor agricole ale Uniunii Europene urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018, acestea făcând parte dintr-un proces e simplificare și de modernizare a politicii agricole comune (PAC), informează Comisia Europeană. "La 1 ianuarie 2018 vor intra în vigoare o serie de îmbunătățiri majore ale normelor agricole ale UE, după adoptarea de către Consiliul miniștrilor agriculturii și Parlamentul European a părții referitoare la agricultură și la dezvoltarea rurală din așa-numitul Regulament ''Omnibus''. Acest regulament modifică nu doar regulamentul financiar, care reglementează execuția bugetului UE, ci și 15 acte legislative sectoriale, inclusiv din domeniul agriculturii", se arată în comunicatul CE. Regulamentul ''Omnibus'' simplifică și consolidează actualele norme ale UE în ceea ce privește o gamă largă de aspecte legate de agricultură, de la gestionarea riscurilor la acordarea de sprijin tinerilor fermieri, și este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri de simplificare și de modernizare puse în aplicare de către Comisie. Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: ''Salut decizia luată de Parlamentul European și de Consiliu, care deschide calea spre punerea în aplicare a unei serii de măsuri de simplificare semnificative, ce vor ușura viața fermierilor și a altor beneficiari ai PAC. Aceste măsuri includ teme importante precum simplificarea normelor pentru instrumentele financiare, îmbunătățirea instrumentelor de gestionare a riscurilor și o mai mare flexibilitate pentru dispoziția privind fermierul activ''.

Cu ce va rămâne Fox după tranzacția cu Disney

21 Century Fox va păstra portofoliul imobiliar, inclusiv studiourile de film și de televiziune din Los Angeles, la vânzarea unei mari părți din active companiei Walt Disney, pentru o sumă estimată la 60 de miliarde de dolari, potrivit unor persoane apropiate situației, transmite Bloomberg. Fox va separa activele pe care intenționează să le păstreze, într- nouă companie. Disney va cumpăra de la Fox companii de producție de film și televiziune precum 20th Century Fox Film Corporation, National Geographic, canale de sport regionale și participațiile la Sky and Hulu. 21st Century Fox va păstra televiziunile Fox News și Fox Business, alte posturi regionale de broadcasting și canalul prin cablu Fox Sports. Tranzacția cu Disney este evaluată la circa 60 de miliarde de dolari, sumă care include și datoriile, au spus persoanele. Acordul, care ar putea fi anunțat joi, va permite ca noua companie, formată din activele care vor fi separate, controlate de familia Murdoch, să închirieze studiouri către Disney, iar angajații Fox de la companiile păstrate de aceasta, Fox News, rețeaua de broadcasting Fox și canalul de sport FS1, vor putea să își desfășoare activitățile în aceleași sedii.

Nissan recheamă 320.000 de mașini de pe piața din Japonia

Nissan a anunțat ieri că va retrage 320.000 de mașini de pe piața din Japonia pentru a repara învelișurile defecte dintr-o unitate electrică care ar putea cauza un scurtcircuit sau chiar un incendiu, notează Reuters. Vor fi retrase șase modele, inclusiv minivan-ul Serena, precum și alte minivan-uri fabricate pentru Suzuki Motor Corp și Mitsubishi Motors Corp între februarie 2010 și septembrie 2014. Decizia companiei de a rechema 320.000 de mașini a fost luată după ce au avut loc opt incendii din cauza acestei defecțiuni, conform unor informații de la Ministerul Transporturilor. Mașinile din afara Japoniei nu sunt afectate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.