Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Rata de ocupare a populației este în scădere

Ziarul de Vrancea
27 mar 2019 923 vizualizări

Din totalul populației ocupate, salariații erau în număr de 6,479 de milioane de persoane, iar alte categorii erau în număr de 2,1 milioane, cei din urmă incluzând patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremunerați și membrii societăților agricole

Rata șomajului în trimestrul IV 2018 a fost de 4,1%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în trimestrul anterior, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate ieri. Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale șomajului a fost de 1,1 puncte procentuale (4,6% la bărbați față de 3,5% la femei), iar pe medii rezidențiale, de 1,2 puncte procentuale (4,8% în mediul rural, față de 3,6% în mediul urban). Pe grupe de vârstă, rata șomajului a atins nivelul cel mai ridicat (16,3%) în rândul tinerilor (15-24 ani). Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul al IV-lea al anului trecut, de 64,5%, în scădere față de trimestrul anterior cu 1,7 puncte procentuale. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbați (72,7% față de 56% la femei) și la persoanele din mediul urban (65,9% față de 62,7% în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 23,8%. În trimestrul IV 2018, rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 ani a fost de 69,5%, cu 0,5 puncte procentuale sub ținta națională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020. În plus, în al patrulea trimestru al anului 2018, populația activă a României era de 8,956 de milioane de persoane, din care, 8,588 de milioane de persoane erau ocupate și 0,368 de milioane de persoane erau șomeri, conform standardelor Biroului Internațional al Muncii (BIM). Din totalul populației ocupate, salariații erau în număr de 6,479 de milioane de persoane, iar alte categorii erau în număr de 2,1 milioane, cei din urmă incluzând patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremunerați și membrii societăților agricole sau ai cooperativelor neagricole. Rata de ocupare reprezintă ponderea populației ocupate din grupa de vârstă x în populația totală din aceeași grupă de vârstă x. Rata șomajului reprezintă ponderea șomerilor în populația activă.

Consilierul de strategie al BNR explică în ce condiții e posibilă ieftinirea creditelor

Vasilescu, BNR: Banca Națională a trimis un punct de vedere detaliat privind modificarea OUG 114

BNR a făcut o analiză complexă și detaliată, pe baza scrisorii pe care a primit-o de la Guvern și Ministerul de Finanțe prin care se cerea avizul privind modificarea OUG 114, a declarat ieri Adrian Vasilescu, consilier de strategie al Băncii Naționale a României. „Așa scrie legea, că BNR trebuie să avizeze orice măsură legislativă care privește politica fiscală. Ei bine s-a lucrat zile și nopți la BNR și s-a trimis un punct de vedere detaliat... Este un aviz, că așa spune legea, dar în același timp este o analiză foarte solidă care arată ce și cum s-ar putea întâmpla. Este tot ce pot spune”, a declarat Adrian Vasilescu, la Romania TV. Consilierul BNR spune că ieftinirea creditului este posibilă numai în piețele financiare cu măsuri din piețele financiare și nu cu măsuri din cancelarie. „Așa că guvernul care gestionează politica fiscală are tot dreptul să ia măsuri de politică fiscală să impoziteze băncile, să stabilească criteriile pe care se stabilesc, se impozitează băncile, numai că aceste criterii trebuie să corespundă nu numai legilor țării și legităților economice, iar includerea ROBORULUI în aceste criterii nu a dat nici un sens, pentru că este în contra legităților economice. ROBORUL este un indicator de piață, un indicator care se stabilește pe piață și piața când a primit câteva ghionturi din partea politicii fiscale a reacționat așa cum a spus colegul dumneavoastră. ROBORUL s-a dus cu toate ratele în sus chiar și la cadențele foarte mici și chiar și la tranzacții în care se spera că prin tranzacții o să se ajungă prin luarea în calcul a tranzacțiilor și nu a cotațiilor să se ajungă la ieftinirea creditelor. Nu s-a ajuns și nici nu se poate ajunge”, a spus Adrian Vasilescu. Proiectul de modificare a OUG 114 va fi discutat în ședința de Guvern de vineri, schimbările privind prevederile pentru sistemul bancar, pilonul II de pensii, partea de energie, partea de comunicații. Ministerul Finanțelor a publicat, marți seara, spre dezbatere publică, proiectul de modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018.

Decathlon retrage un tip de costum de baie produs de Adidas

Decathlon a anunțat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) că retrage de pe piață costumele de baie Adidas Infinate 3 Stripes, care au fost vândute în România între 1 ianuarie 2018 și 4 februarie 2019. Costumele au fost realizate în Tunisia, iar Adidas a constatat că „liniile de pe marginea costumului nu sunt prinse bine și dacă se desprind se pot bloca în diverse obiecte sau alți copii, înauntru sau în afara apei, cu potențial de a cauza vătămări”, potrivit anunțul publicat de ANPC. Acțiunea de retragere voluntară se desfășoară până la data de 22 septembrie 2019. „Această defecțiune va fi corectată prin rambursarea costului produsului. Costurile reparației vor fi suportate de către distribuitor”, menționează Decathlon. Au fost primite 175 de reclamații din 350.000 de produse vândute, dar nu au fost raportate accidente. „Retragerea a fost anunțată de producător la nivel european la organismul corespunzător din cadrul Comisiei Europene. Numărul notificării este 2018_1509. Fiecare client care are produsul înregistrat pe cardul de fidelitate Decathlon va fi contactat prin poștă sau pe e-mail”, au mai precizat reprezentanții companiei.

Managerii din România estimează o creștere a activității în construcții și comerț

Directorii firmelor din România estimează o creștere a activității în construcții și comerț, până în luna mai, dar și un avans al prețurilor, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS). Soldul conjunctural indică percepția managerilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii unui indicator statistic. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă. În activitatea de construcții, managerii estimează că se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creștere a volumului producției (sold conjunctural plus 28%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural plus 11%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural plus 26%). În industria prelucrătoare, managerii preconizează, pentru următoarele trei luni, o creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural plus 15%). ”Dintre activitățile care vor înregistra tendință de creștere, cea de fabricare a băuturilor va avea tendința de creștere cea mai mare (sold conjunctural plus 40%), urmată de activitatea de fabricare a produselor din tutun (sold conjunctural plus 36%)”, se arată în comunicat. Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de plus 2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 13%). În sectorul comerț cu amănuntul, managerii așteaptă, pentru următoarele trei luni, o tendință de creștere a activității economice (sold conjunctural plus 18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural plus 16%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural plus 12%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăților comerciale estimează creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural plus 29%). Cifra de afaceri din zona serviciilor, potrivit estimărilor managerilor, va cunoaște o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 10%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural plus 5%). Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere moderată (sold conjunctural plus 10%).

Boeing a anunțat reprogramarea software a avioanelor 737 MAX

Boeing a a anunțat că a reprogramat un soft al aeronavelor 737 MAX, pentru a preveni ca date eronate să declanșeze un sistem anti-blocare care este evaluat intens în urma a două prăbușiri cu botul în jos a unor avioane de acest tip, într-un interval de cinci luni, transmite Reuters. Producătorul american de avioane a anunțat că sistemul anti-blocaj, despre care se crede că a forțat orientarea în jos a botului avionului în cel puțin unul dintre accidente, cel produs în octombrie anul trecut în Indonezia, va acționa în acest fel numai o dată pe eveniment, după depistarea unei probleme, dând piloților un control mai mare. Totodată, sistemul va fi dezactivat dacă doi senzori care măsoară date de zbor esențiale vor oferi date foarte diferite, a anunțat Boeing, confirmând detalii publicate marți de Reuters. ”Vom face tot ce putem pentru a ne asigura că accidente de acest fel nu se vor mai produce”, a declarat miercuri Mike Sinnett, vicpreședinte pentru strategie de produs și dezvoltarea de avioane.

Dolarul american, la cel mai mare nivel din ultimii doi ani față de leu

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, ieri, un curs de referință de 4,7603 lei/euro, o scădere de 0,04% față de nivelul atins miercuri. Dolarul american a urcat la cel mai mare nivel din aprilie 2017 până în prezent. În luna ianuarie, euro a atins de 11 ori noi niveluri record în raport cu leul și a atins, în 25 ianuarie, un nivel maxim de 4,7648 lei. Miercuri, euro a urcat la 4,7620 lei. Joi, euro a scăzut la 4,7603 lei. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4,2209 lei la 4,2312 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 21 aprilie 2017, când a fost 4,2456 lei. Cursul francului elvețian a scăzut de la 4,2516 lei la 4,2512 lei. Miercuri, acesta a atins cel mai mare nivel din 4 aprilie 2017, când a fost 4,2546 lei. Lira sterlină a scăzut de la 5,5728 lei la 5,5653 lei. Prețul gramului de aur a scăzut de la 178,9362 lei la 177,7842 lei.

Una dintre cele mai mari achiziții din industria chimică

Cel mai mare producător mondial de petrol, Saudi Aramco, cumpără un pachet de 70% din Saudi Basic Industries Corp (SABIC), de la fondul regatului, pentru un preț de 69,1 miliarde de dolari, într-una dintre cele mai mari tranzacții din industria chimică globală, transmite site-ul agenției Reuters. SABIC și Aramco au anunțat că prețul de cumpărare convenit este de 123,4 riali pe acțiune, ușor mai mic față de prețul de închidere al SABIC de miercuri. Acordul, care este destinat să stimuleze planurile de creștere ale Aramco, vine după luni de negocieri între Aramco și Public Investment Fund (PIF), ceea cea a determinat întârzierea ofertei publice inițiale de mai multe miliarde de dolari planificată de Aramco. Ca urmare a tranzacției, PIF va dispune de fonduri pentru a diversifica cea mai mare economie din zona arabă și pentru a crea locuri de muncă. Aramco și-a sporit investițiile în industria rafinării și petrochimică pentru a-și asigura piețe noi pentru producția de țiței, în condițiile în care creșterea pe piața de produse chimice este esențială pentru strategia de expansiune în downstream.

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat pentru a treia zi consecutiv

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,23%, pentru a treia zi consecutiv, potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR). ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Luni, indicele a crescut de la 3,16% la 3,23%. Marți și miercuri, acesta a stagnat. Joi, indicele a stagnat pentru a treia oară consecutiv. Totodată, indicele ROBOR la șase luni a stagnat la 3,32%, pentru a treia oară consecutiv. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.