MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Rata anuală a inflaţiei în luna februarie a crescut la 5%
Cel mai mult s-a scumpit margarina, cu 17%, în februarie 2025 faţă de februarie 2024
Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2025 comparativ cu luna februarie 2024 a fost 5%, în creştere de la 4,95% în ianuarie, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). ”Indicele preţurilor de consum în luna februarie 2025 comparativ cu luna ianuarie 2025 a fost 100,88%. Rata inflaţiei de la începutul anului (februarie 2025 comparativ cu decembrie 2024) a fost 1,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2025 comparativ cu luna februarie 2024 a fost 5%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2024 – februarie 2025) faţă de precedentele 12 luni (martie 2023 – februarie 2024) a fost 5,2%”, arată datele INS. Indicele armonizat al preţurilor de consum în luna februarie 2025 comparativ cu luna ianuarie 2025 a fost 100,69%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2025 comparativ cu luna februarie 2024 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 5,2%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2024 – februarie 2025) faţă de precedentele 12 luni (martie 2023 – februarie 2024) determinată pe baza IAPC a fost 5,5%. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,54%, în februarie 2025 faţă de februarie 2024, şi cu 0,73% faţă de ianuarie 2025. Cel mai mult s-a scumpit margarina, cu 17%, în februarie 2025 faţă de februarie 2024, şi s-a ieftinit cu 0,36% faţă de ianuarie 2025. Cel mai mult s-a ieftinit zahărul, cu 5,86%, în februarie 2025 faţă de februarie 2024, şi cu 0,16% faţă de ianuarie 2025. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,79%, în februarie 2025 faţă de februarie 2024, şi cu 1,08% faţă de ianuarie 2025. La această categorie, cel mai mult s-au scumpit detergenţii, cu 9,64%, în februarie 2025 faţă de februarie 2024, şi cu 0,78%, faţă de ianuarie 2025. Serviciile s-au scumpit cu 6,42%, în februarie 2025 faţă de februarie 2024, şi cu 0,66%, faţă de ianuarie 2025. Aici cel mai mult s-au scumpit serviciile de igienă şi cosmetică, cu 12,88%, în februarie 2025 faţă de februarie 2024, şi cu 2,57%, faţă de ianuarie 2025. Cel mai mult s-au ieftinit serviciile de telefonie, cu 4,78%, în februarie 2025 faţă de februarie 2024.
Producţia industrială a intrat la apă cu 2,5%
l cele mai mari scăderi s-au înregistrat în industria extractivă (-8,3%) şi industria prelucrătoare (-2,4%)
Producţia industrială a fost mai mică cu 2,5%, ca serie brută şi mai mare cu 2,1%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în ianuarie 2025 faţă de luna ianuarie 2024, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). ”În luna ianuarie 2025, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,3%, din cauza scăderilor industriei extractive (-8,3%) şi industriei prelucrătoare (-2,4%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 0,8%”, arată datele INS. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 2%, ca efect al creşterilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (Â2,0%), industria extractivă (Â1,6%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (Â0,7%). Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 2,5%, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,8%) şi industriei prelucrătoare (-2,3%). Industria extractivă a crescut cu 1,1%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 2,1%, datorită creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (Â2,7%) şi industria extractivă (Â2,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,1%.
Marcel Ciolacu: Nu impozitează nimeni tranzacţiile între rude
l ANAF îi verifică pe cei fără venituri declarate, dar care trimit sume mari de bani şi nu pot să le justifice
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, că nu vor fi impozitate tranzacţiile între rude, indiferent de forma în care sunt realizate. Prim-ministrul a explicat că ANAF îi va verifica doar pe cei fără venituri declarate, dar care trimit sume mari de bani şi nu pot să le justifice. ”Vreau să clarific şi un subiect de actualitate. Nu impozitează nimeni tranzacţiile între rude! Orice venit obţinut cinstit se poate transfera liber în familie, copiilor, părinţilor, fraţilor – fără a fi impozitat”, a declarat, joi, premierul Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern. Acesta a precizat că banii pot fi transferaţi între rude prin bănci sau numerar, fără a fi verificate. ”Într-adevăr, ANAF îi verifică pe cei fără venituri declarate, dar care trimit sume mari de bani şi nu pot să le justifice. Cine e onest nu are motiv de îngrijorare”, a mai declarat premierul. În spaţiul public au apărut temeri şi declaraţii cu privire la impozitarea, chiar cu 70%, a transferurilor de bani între părinţi şi copii.
Ajutor financiar de 800 de lei pentru pensionarii cu venituri mici
Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor financiar de 800 de lei pentru pensionarii cu venituri mici, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Ajutorul se va da în două tranşe, în luna aprilie şi decembrie şi de el vor beneficia pensionarii ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2.574 lei. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat că Executivul a aprobat în şedinţă un ajutor financiar pentru mai mult de 2,5 milioane de pensionari. ”Prin ordonanţă de urgenţă, aceştia vor primi anul acesta un ajutor financiar în sumă de 800 de lei, măsură de protecţie socială luată de Guvern pentru a veni în sprijinul persoanelor cu venituri reduse”, a spus Constantin. El a precizat că vor beneficia de acest sprijin pensionarii din sistemul public de pensii ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2.574 lei, care e echivalentul valorii nete a salariului minim pe economie. Suma de 800 de lei va fi acordată în două tranşe egale, câte 400 de lei, în aprilie 2025 şi în decembrie 2025. Plăţile se vor face prin Casele sectoriare de pensii şi fondurile sunt cuprinse în bugetul pe anul curent. Acest ajutor nu se ia în calcul la stabilirea programului pentru comensarea cu 90% a preţului de referinţă a medicamentelor, nici la acordarea venitului minim de incluziune şi nici la acordarea biletelor de tratament balnear prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice
Site-ul companiei publice de transport din Buzău, clonat de atacatori cibernetici
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) transmis, joi, un avertisment cu privire la site-uri false care imită platforme oficiale pentru a solicita date cu caracter personal sau bancare. ”Atenție la site-uri false care imită platforme oficiale! Recent, site-ul oficial al companiei de transport public din Buzău a fost clonat de atacatori cibernetici. Aceștia au creat un site fals pentru a induce în eroare utilizatorii și a le colecta datele bancare sub pretextul achiziției de bilete”, a transmis, joi, DNSC. Specialiştii recomandă ca, înainte de a introduce date personale sau bancare, utilizatorii de platforme online să verifice cu atenție adresa URL. ”Accesați doar platforme oficiale. De asemenea, evitați accesarea link-urilor primite prin e-mailuri sau mesaje nesolicitate care vă direcționează către pagini suspecte”, au transmis oficialii DNSC. Site-urile mai multor companii de transport public au fost recent ţinte ale unor atacuri cibernetice, pentru remedierea situaţiilor fiind inactivate serviciile de achiziţionare a titlurilor de călătorie.
Guvernul pregăteşte măsuri pentru accelerarea implementării PNRR
Premierul Marcel Ciolacu a anunţart, că săptămâna viitoare se vor lua măsuri pentru accelerarea implementării PNRR. ”În ultimele două săptămâni, am avut întâlniri cu fiecare ministru responsabil de implementarea PNRR, pe fiecare jalon în parte. Astfel, săptămâna viitoare vom veni în guvern cu un set de măsuri ce vizează accelerarea implementării PNRR”, a anunţat, joi, Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern. Acesta s-a referit ”inclusiv la modificări legislative care să ne permită să atragem integral fondurile”.
Google lansează noi modele de inteligenţă artificială pentru industria roboticii
Alphabet a anunţat miercuri lansarea a două noi modele de inteligenţă artificială destinate aplicaţiilor din domeniul roboticii, bazate pe modelul său Gemini 2.0, iniţiative prin care gigantul tehnologic îşi propune să sprijine industria roboticii, care înregistrează o creştere rapidă, transmite Reuters. În ultimii ani, domeniul roboticii a avansat semnificativ datorită progreselor în inteligenţa artificială şi îmbunătăţirii modelelor existente, accelerând astfel comercializarea roboţilor, în special în mediile industriale, potrivit experţilor din industrie. Lansarea Google vine la o lună după ce startupul de robotică Figure AI şi-a încheiat acordul de colaborare cu OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT, în urma unei descoperiri interne în domeniul inteligenţei artificiale pentru roboţi. Noul model Google, Gemini Robotics, este un sistem avansat de tip viziune-limbaj-acţiune, care permite roboţilor să efectueze acţiuni fizice ca răspuns la diverse comenzi şi situaţii.
JP Morgan reduce preţul-ţintă al acţiunilor Tesla
Banca americană JP Morgan a redus estimarea de preţ pentru acţiunile Tesla, prognozând o scădere a livrărilor pentru al doilea an consecutiv. Analiştii băncii de investiţii au semnalat, de asemenea, o schimbare a percepţiei clienţilor actuali şi a potenţialilor cumpărători faţă de producătorul de vehicule electrice, transmite Reuters. JP Morgan a menţionat reacţiile negative faţă de brand, inclusiv proteste în magazinele Tesla din SUA şi alte părţi ale lumii, boicoturi ale vânzărilor şi creşterea numărului de vehicule revândute pe piaţa second-hand. Banca şi-a revizuit în scădere preţul-ţintă pentru acţiunile Tesla, de la 135 de dolari la 120 de dolari, în timp ce estimarea mediană a pieţei este de 370 de dolari, potrivit datelor LSEG. Banca estimează că Tesla va livra aproximativ 1,78 milioane de vehicule în acest an, în scădere cu aproximativ 1% faţă de 2024.