Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Producătorii se plâng că prețul cărnii de porc s-a redus cu 20%

Ziarul de Vrancea
20 mar 2021 916 vizualizări

Prețul cărnii la poarta fermei a ajuns la 5,5-6 lei pe kilogram

Prețul cărnii de porc la poarta fermei a ajuns la 5,5- 6 lei pe kilogram, cu 20% mai puțin față de anul trecut, a declarat pentru News.ro, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși, care a precizat că în preajma Paștelui este posibil ca prețul cărnii de porc să crească. “Prețul cărnii de porc a ajuns la poarta fermei la 5,5- 6 lei în acest moment. Prețul este cu 20% sub cel de anul trecut. Este greu de prezis dacă se va modifica prețul cărnii în preajma sărbătorilor. Există o tendință de creștere cu 1-2 zile înainte de Paște. În perioada postului scade consumul de carne, iar în săptămâna premergătoare Paștelui este posibilă modificarea prețului pe baza creșterii cererii”, a declarat Ladoși pentru News.ro. În magazine, un kilogram de pulpă de porc ajunge la 19 lei pe kilogram.  Președintele APCPR a mai afirmat că în prezent fermele autohtone nu asigură mai mult de 30% din cererea de carne de porc din România, față de 60% cât asigurau în 2017, înaintea de apariția pestei porcine. Ladoși a mai spus că în 2020 au fost sacrificați 3,7 milioane de porci, în scădere cu 12% față de 2019, când 4,2 milioane de porci au ajuns la abatoare.  În cadrul unei conferințe de presă de joi, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că Ministerul Agriculturii a alocat 700.000 de lei pentru ajutorul de minimis pentru susținerea crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița. Legat de această inițiativă, președintele APCPR consideră că orice ajutor destinat acestui sector este binevenit, dar din păcate crescătorii de porci din aceste rase sunt foarte puțini, reprezintă 0,01%.

Bursa de la București a câștigat 2,62 miliarde de lei din capitalizare

u capitalizarea bursieră a ajuns la 176,640 miliarde de lei, în perioada 15 - 19 martie, de la 174,019 miliarde de lei consemnate săptămâna precedentă

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat, în această săptămână, 2,62 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,5%, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a înregistrat o scădere cu 12,82%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a ajuns la 176,640 miliarde de lei, în perioada 15 - 19 martie, de la 174,019 miliarde de lei consemnate săptămâna precedentă. În această săptămână, tranzacțiile cu acțiuni au generat un rulaj de 222,335 milioane de lei, față de 255,036 milioane de lei, în perioada 8 - 12 martie. Cea mai bună zi de tranzacționare la BVB a fost marți, 16 martie, când s-au consemnat 59,126 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, vineri, 19 martie, cu o valoare a tranzacțiilor de 35,095 milioane de lei. Acțiunile Băncii Transilvania au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al Bursei de la București, generând tranzacții de 57,872 milioane de lei, dar și o creștere de preț cu 1,06%. În top 3 se mai află Teraplast, cu schimburi de 34,227 milioane lei și o creștere de 16,36% în ceea ce privește prețul acțiunilor, urmată de titlurile Fondului Proprietatea, cu tranzacții de 23,687 milioane de lei. Cele mai importante creșteri ale cotațiilor au fost înregistrate de acțiunile Șantierului Naval Orșova (plus 43,75%), Romcab (plus 20,86%) și Impact Developer & Contractor (plus 17,6%). La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acțiunile Condmag, care au înregistrat un declin de 10,53%, urmate de cele ale Turism Felix (-6,55%) și ale Conted (-4,58%). 

Cum vrea Kenya să reînvie turismul

Turismul înseamnă peste 10-11% din economia Kenyei, iar statul încearcă acum să își recâștige turiștii, după un 2020 în care sectorul a scăzut cu aproape 90%. Înainte de pandemie, Kenya primea aproximativ 2 milioane de turiști, cei mai mulți din Marea Britanie și din SUA (turiști care și-au amânat vacanțele în Kenya pentru 2022), iar acum cei mai mulți vin din Europa de Est. Kenya a ajuns acum însă una dintre cele mai căutate destinații de vacanță de către români, fiind printre puținele locuri unde poți ajunge numai cu dovada unui test PCR negativ și cu charter direct. Turiștii aleg destinația exotică pentru safari, dar și pentru plajele sale cu nisip alb fin, la Oceanul Indian. Pentru a-și reveni după pierderile din 2020, guvernul kenyan și operatorii din turism au venit cu noi măsuri: intrările în parcurile naționale au scăzut la jumătate de preț față de dinainte de pandemie, tarife valabile până la 1 iulie, iar hotelierii au tăiat și ei 35-40% din pachetele de vacanță. În plus, hotelierii insistă foarte mult pe respectarea regulilor de igienă, astfel că turiștii sunt rugați să se dezinfecteze de fiecare dată când intră în hotel, iar cei care, de exemplu, vin la masă la restaurantul unui resort fără mască, nu sunt serviți și sunt rugați să poarte mască peste tot. Astfel, populația este protejată, iar turiștii se simt în siguranță. Organizatorii de safari spun că sectorul își revine încet și estimează că la finalul anului să ajungă la 50% din vânzările pe anul 2019, iar în 2022 să atingă rezultatele de dinainte de pandemie. "Turismul înseamnă cam 10% din economia Kenyei, după agricultură, care este pe primul loc. Înainte de pandemie, cei mai mulți turiști veneau din SUA, Marea Britanie, India, Germania, Franța. Pentru acest, avem rezervate pentru iunie safari, până atunci este extra sezon. Vârful este în iulie, august, septembrie, octombrie, după care începe să scadă, însă ulterior crește la finalul anului. Ținta noastră ambițioasă este ca la finalul anului să ajungem la 50% din vânzările pe anul 2019, care a fost un an foarte bun. Noi facem în mod normal 10.000 de safari pe an. Dar avem foarte multe rezervări pentru 2022, turiștii din SUA și Marea Britanie au rezervat cu un an înainte. De cealaltă parte, europenii rezervă cu trei luni înainte, peioada este mai scurtă. Consider că avem potențialul ca anul viitor să realizăm cifrele din 2019", a declarat pentru News.ro Alexander Spiro, CEO East Africa la Private Safaris.

Castelul nobiliar Salbek, monument istoric de valoare universală, se vinde din nou

Castelul Salbek, monument istoric de clasa A, care în 2017 a fost cumpărat de Fundația Botnar cu 350.000 de euro, este scos la vânzare de Romania Sotheby's International Realty cu 450.000 de euro. Construcția se află la 19 km față de Castelul Regal de la Săvârșin și la 106 km față de Arad.  În documentele din anul 1778, se menționează că localitatea Petriș împreună cu satele Corbești, Obârșia și Roșia aparțin familiei Salbeck, iar satul Seliște este stăpânit de nobilul Sigismund Iosika. Castelul, care a fost construit între anii 1800 și 1850, este clasat monument istoric de valoare națională și universală, clasa A. Are 24 de camere și mai multe construcții anexe. Suprafața terenului este de 16,73 hectare, iar cea construită de 983 metri pătrați, cu o amprentă la sol de 450 m2.  Contele Salbek provenea dintr-o familie de germani cu înclinări de fanatici catolicizanți derivați din Salbeck Matei, care, mai întâi fusese secretar al Principelui din Moldova și apoi pe la 1733 fusese comisar salin în județul Hunedoara. Din familia aceasta au ieșit prelați romano-catolici iezuiți și fanaticul slujbaș județean Jakab care a fost formidabil persecutor catolicizant al iobagilor săi ortodocși. Potrivit Romania Sotheby's International Realty, după înăbușirea răscoalei din 1784, din ordinul contelui Salbeck vechea așezare a localității Petriș dispare și toate gospodăriile sunt mutate pe noua vatră, în jurul castelului, unde se află și astăzi. Se începe reconstrucția castelului Salbec, mâna de lucru fiind asigurată tot de către iobagii din comună. Lucrările au fost finalizate după 1811, când castelul a fost supraetajat de Von Matei Salbek. Noul aspect al castelului este diferit față de cel vechi care era sub formă de cetate. Este construit în stil neoclasic și iese în relief prin fațada și terasa din spate, ambele străjuite de coloane în stil doric construite din gresie. Pe coloanele de pe fațada nordică se văd și astăzi heruvimii sculptați direct pe ele.

Companiile aeriene și de călătorii din Europa se pregătesc pentru a doua vară pierdută

Companiile aeriene și de călătorii din Europa se pregătesc pentru a doua vară pierdută din cauza pandemiei de Covid-19, speranțele pentru o redresare fiind reduse tot mai mult de ritmul lent al campaniilor de vaccinare, revenirea la creștere a infecțiilor și reintroducerea carantinelor, transmite Reuters. Acțiunile companiilor aeriene și a celor de călătorii au scăzut vineri, după ce Parisul și mare parte din nordul Franței au revenit în carantină pentru o perioadă de o lună, la câteva zile după ce Italia a limitat deplasarea oamenilor în majoritatea țării, inclusiv în Roma și Milano. Aceste măsuri afectează peerspectivele de redresare pentru sezonul de vârf, care ajută companiile aeriene pe timp de iarnă, când majoritatea operatorilor pierd bani chiar și în perioadele bune. ”Dacă nu va exista încredere, cererea nu își va reveni”, a declarat Leah Ryan, consultant la firma din Dublin. Pe lângă măsurile de carantină, perspectiva verii este afectată de creșterea numărului de cazuri de Covid-19 din Grecia și alte regiuni și de suspendarea temporară a vaccinul produs de AstraZeneca de către unele țări europene, din cauza unor îngrijorări legate de efectele adverse, respinse însă de Agenția Europeană a Medicamentului. Companiile aeriene care au acumulat deja datorii de miliarde de dolari se confruntă cu o presiune suplimentară, iar unele riscă să nu supraviețuiască fără fonduri noi. Proprietarul British Airways, IAG, a atras joi fonduri în valoare de 1,2 miliarde de euro (1,43 miliarde de dolari) printr-o emisiune de obligațiuni. În schimb, un început de vară dificil poate pune mai puține dificultăți companiilor aeriene low-cost precum Ryanair și Wizz Air, care pot să își redistribuie avioanele rapid între rute. Piața internă a Ryanair se așteaptă să mențină restricțiile de călătorie pe tot parcursul lunii iunie, a declarat joi oficialul sanitar irlandez Ronan Glynn, care a citat ”situația deteriorată la nivel internațional” și variantele de virusuri care apar. Acțiunile Ryanair au scăzut vineri cu 4,2%, IAG cu 4%, iar easyJet și Wizz cu 3,5%.

Producția de cărbune a scăzut cu aproape 18%

Producția de cărbune net a României a totalizat, în prima lună a acestui an, 235.800 de tone echivalent petrol, fiind cu 17,8% (51.100 tep), mai mică față de cea din perioada similară din 2020, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În perioada menționată, România a importat 15.300 tep cărbune net, cu 25.100 tep (62,1%) mai puțin față de cantitatea importată în perioada similară a anului anterior. Conform Strategiei Energetice Naționale, producția totală de cărbune va scădea de la 32 TWh în 2030, la 12 TWh în 2050, în continuarea tendinței de diminuare a cărbunelui în mixul energetic (45 TWh, în 2020). Pentru anul 2030, rezultatele modelării în Scenariul Optim ales arată că energia produsă din cărbune va înregistra o ușoară scădere, la 15,8 TWh, și va avea o pondere de 20,6%.

Oficial FMI: Apar semne de redresare mai puternică a economiei mondiale

Primul adjunct al directorului general al FMI, Geoffrey Okamoto, a declarat sâmbătă că apar semne de redresare mai puternică a economiei mondiale, dar a avertizat că se mențin încă riscuri semnificative, inclusiv apariția unor mutații ale noului coronavirus, transmite Reuters. Okamoto a spus că la începutul lunii aprilie FMI își va actualiza estimarea actuală privind o creștere a economiei globale de 5,5% în acest an, pentru a reflecta măsurile de stimulare suplimentare adoptate de Statele Unite, dar nu a oferit detalii. Într-un discurs susținut la China Development Forum, Okamoto și-a exprimat totodată îngrijorarea referitoare la creșterea divergențelor între economiile avansate și piețele emergente, circa 90 de milioane de oameni coborând sub pragul sărăciei extreme de la debutul pandemiei. Okamoto a spus că China a revenit la creșterea economică anterioară pandemiei, înaintea tuturor economiilor mari, chiar dacă cheltuielile private se află în urma investițiilor. FMI prognozează că venitul cumultat pe cap de locuitor în economiile emergente și în curs de dezvoltate, în perioada 2020-2022, va fi cu 22% mai mic decât ar fi fost fără pandemie, ceea ce va împinge mai mulți oameni în sărăcie, a spus reprezentantul Fondului.

Numărul abonamentelor la serviciile de streaming video a trecut de 1 miliard

Anul trecut, pentru prima oară, serviciile de streaming video au depășit, la nivel global, 1 miliard de abonați. Un raport oficial MPAA (Motion Picture Association) arată că, în 2020, numărul abonamentelor pe care serviciile de streaming video le însumează a ajuns la 1,1 miliarde. Pandemia și izolarea socială au contribuit la creșterea masivă a numărului de abonamente, care, comparativ cu 2019, a fost mai mare cu 26%. Ca urmare, veniturile din home entertainment au crescut anul trecut cu 23%, ajungând la 68,8 miliarde de dolari. Această piață a crescut la nivel global cu 30%. În același timp, închiderea parțială sau temporară a cinematografelor a dus la scăderea drastică a veniturilor acestora. În 2020, veniturile din cinematografie au căzut cu 72%, la doar 12 miliarde de dolari. Scăderea cinematografelor coroborată cu creșterea masivă a streaming-ului a schimbat drastic peisajul pieței de entertainment. Digitalul reprezintă acum 76% din întreaga piața, în vreme ce cinematografia și suportul fizic mai au 15% respectiv 9%. Entertainment-ul pe suport fizic a scăzut anul trecut cu 20%, generând doar 7 miliarde de dolari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.