Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Prima cryptomonedă românească va fi lansată în spațiu până la începutul lunii februarie

Ziarul de Vrancea
15 ian 2022 759 vizualizări

Inovația acestui proiect ambițios constă în faptul că va ajunge în spațiu și totodată va dezvolta, în viitor, sateliți care să fie fie folosiți exclusiv de alte monede digitale”, arată oficialii companiei

Cryptomoneda românească, Aether, lansată la sfârșitul anului trecut în rețeaua Binance Smartchain, ce are o capitalizare de piață de 750.000 de dolari și 5.648 de investitori, va fi lansată în spațiu cel târziu la începutul lunii februarie, cu o rachetă aparținând ARCA Space, o companie aerospațială autohtonă, informează reprezentanții companiei. "Inovația acestui proiect ambițios constă în faptul că va ajunge în spațiu și totodată va dezvolta, în viitor, sateliți care să fie fie folosiți exclusiv de alte monede digitale. Aether va trimite în spațiu sateliți utili și pentru alte cryptomenede. Aether va fi prima crytomoneda trimisă efectiv în spațiu, cu o rachetă aparținând ARCA Space, o companie aerospațială românească ce a lansat deja două rachete stratosferice și a câștigat două contracte guvernamentale, unul cu Guvernul României și altul cu Agenția Spațială Europeană. Lansarea rachetei cu propulsie ecologică ARCA Space va avea loc la finele lunii ianuarie, începutul lunii februarie. În plus, Aether va dezvolta și trimite în spațiu sateliți care să fie folosiți de alte cryptomonede ce dețin propriile blockchainuri (tehnologia care securizează stocarea și tranzacțiile de monede digitale) pentru a rula noduri (dispozitivele participante în rețeaua blockchain, care descarcă, stochează și actualizează constant întregul registru de date) în spațiu, negociind deja semnarea unor contracte în acest sens", notează sursa citată. Conform comunicatului, o altă premieră pentru monedele digitale românești este că Aether a apărut, deja, pe renumitele panourile publicitare din Times Square, New York. "Cryptomonedele au început să câștige din ce în ce mai mult teren datorită faptului că există șanse mari de a obține profituri substanțiale din acest tip de investiții, mai mari decât în cazul acțiunilor. În plus, mulți consideră că principalul avantaj cu care vin monedele digitale este acela că nu au legătură cu vreo bancă centrală, iar asta nu face decât să le crească valoarea în timp. Când vorbim despre minusurile investițiilor în cryptomonede, unul dintre ele este fluctuația mare a prețurilor și faptul că nimeni nu poate spune exact cum va evolua piața", subliniază creatorii monedei. Compania precizează că Aether beneficiază de susținerea lui David Gokhshtein, membru al Consiliului Financiar Forbes, redactor al publicației și un binecunoscut analist în lumea crypto, precum și de o campanie de promovare realizată de către Gokhshtein Media. Aether este, în prezent, listată pe Coinmaketcap și FegEx, urmând ca în viitor să fie listată și pe alte burse de exchange, cum ar fi gate.io. Moneda virtuală poate fi achiziționată și de pe Pancake Swap, Poocoin sau Dextools (exchange-uri de cryptomonede descentralizate), folosind un portofel Trustwallet sau Metamask, cu prețul de 0,001 dolari, la momentul actual.

Importurile de gaze au crescut cu 67,4% în primele 11 luni din 2021

 în aceeași perioadă producția locală era în scădere

România a importat, în primele 11 luni din 2021, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 2,503 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 67,4% (1,008 milioane tep) mai mare față de cea din perioada similară din 2020, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Producția internă de gaze naturale a fost, în perioada menționată, de aproape 6,6 milioane tep, fiind cu 0,4% (28.900 tep) sub cea din perioada ianuarie-noiembrie 2020. Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează pentru acest an o producție de gaze de 7,4 milioane tep și importuri de 2,32 milioane tep, în creștere cu 1,5%, respectiv cu 38% față de 2020. Pentru 2022, CNSP prognozează o producție de 7,475 milioane tep (plus 1%) și importuri de 2,795 milioane tep (plus 20,5%). Conform "Strategiei Energetice 2019-2030, cu perspectiva anului 2050", publicate pe site-ul ministerului de resort, producția de gaz natural a României va atinge un vârf de 132 TWh în 2025, ca urmare a producției din Marea Neagră, și apoi va scădea la 96 TWh în 2030 și la 65 TWh în 2050. Consumul final de gaz natural rămâne va constant între 2030 și 2050, la nivelul de 68 TWh. Nivelul maxim al cererii este estimat în jurul nivelului de 73 TWh, iar nivelul minim, de la 63 TWh în 2030, la 47 TWh în 2050. 

Bursa de la București a câștigat 5,2 miliarde de lei din capitalizare

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 5,2 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,22%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a înregistrat o creștere cu 110%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a ajuns la 239,581 miliarde de lei în perioada 10 - 14 ianuarie, de la 234,363 miliarde de lei consemnate în săptămâna 3 - 7 ianuarie 2022. Tranzacțiile cu acțiuni au generat un rulaj de 273,888 milioane de lei în această săptămână, în urcare de la 129,897 milioane de lei, în perioada anterioară. Cea mai bună zi de tranzacționare la BVB a fost vineri, 14 ianuarie, când s-a înregistrat un rulaj de 73,727 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, marți, 11 ianuarie, cu o valoare a tranzacțiilor de 32,651 milioane de lei. Indicele principal al Bursei de Valori București - BET - a închis săptămâna la 13.681,92 de puncte. Acțiunile Băncii Transilvania au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al Bursei de la București, generând tranzacții de 65,260 milioane de lei și o creștere a prețului cu 4,59%. În topul tranzacțiilor se mai află titlurile BRD, cu schimburi de 48,134 milioane lei (plus 11,48%), urmate de acțiunile OMV Petrom, cu tranzacții de 31,040 milioane de lei (-0,20%). Cele mai semnificative creșteri ale cotațiilor au fost înregistrate de acțiunile Carbochim (plus 97,62%), cele ale Altur (plus 20%) și titlurile Sphera Franchise Group (plus 15,48%). La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acțiunile Electroaparataj, care au înregistrat un declin de 12,50%, urmate de cele ale Comcm (-9,55%) și ale Sinteza (-6,82%). 

Sistemul electronic de rezervări al CFR, repus în funcțiune după 40 de ore

u tichetele de călătorie au putut fi cumpărate doar din gări și agențiile de voiaj

CFR anunță, sâmbătă seară, repunerea în funcțiune a sistemului electronic de rezervări, după aproape 40 de ore. De vineri dimineață, tichetele de călătorie au putut fi cumpărate doar din gări și agențiile de voiaj. ”În cursul acestei seri, 15 ianuarie a.c., s-a remediat total defecțiunea apărută la sistemul electronic de rezervări. În acest moment, sistemul electronic de rezervări funcționează la parametri normali online și la ghișeele CFR Călători din toate stațiile și agențiile de voiaj. CFR Călători cere scuze pasagerilor pentru neplăcerile întâmpinate și le mulțumește pentru înțelegere”, a transmis, sâmbătă seară, CFR.  Anterior, compania a reușit să remedieze problema vânzării electronice a biletelor, dar doar în stațiile CFR.  Sistemul s-a defectat vineri dimineață, iar specialiștii de la SC Informatică Feroviară SA au lucrat pentru remedierea situației.  Activitatea de vânzare a biletelor a fost eealizată la ghișeele CFR Călători din stațiile și agențiile de voiaj. 

Tesla amână începerea producției de vehicule Cybertruck pentru primul trimestru din 2023

Tesla își propune să înceapă producția mult așteptatului său Cybertruck până la sfârșitul primului trimestru al anului 2023, amânând planul de a începe producția la sfârșitul acestui an, a spus în această săptămână o persoană familiarizată cu această chestiune, transmite Reuters. Persoana a spus că amânarea a fost decisă în condițiile în care Tesla schimbă caracteristicile și funcțiile pickup-ului electric pentru a face un produs convingător, pe măsură ce concurența pe acest segment se intensifică. Tesla ar urma să înceapă o producție limitată de Cybertruck în primul trimestru al anului 2023, înainte de a crește producția, a spus sursa. Compania nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Tesla, cel mai mare producător de mașini electrice din lume, produce sedanuri electrice și SUV-uri, dar a ratat segmentul de camionete, care este profitabil și extrem de popular în America. Ford Motor și Rivian Automotive sunt înaintea Tesla în lansarea pickup-urilor electrice. Ford a declarat la începutul acestei luni că aproape că va dubla capacitatea anuală de producție pentru pickup-ul său electric F-150 Lightning, la 150.000 de vehicule. Valoarea de piață a Ford a depășit joi, pentru prima dată, suma de 100 de miliarde de dolari, când acțiunile Tesla au scăzut cu 6,7%, iar Rivian cu 7,1%. CEO-ul Tesla, Elon Musk, care a prezentat vehiculul futurist în 2019, amânase deja producția de la sfârșitul anului 2021 până la sfârșitul lui 2022. Musk a spus că va oferi o foaie de parcurs actualizată a produsului în conferința Tesla privind veniturile din 26 ianuarie.

Netflix operează o nouă scumpire

Prețurile la toate cele trei abonamente Netflix au fost crescute în America de Nord cu sume între unul și doi dolari. Netflix se scumpește pentru a treia oară în ultimii trei ani în Statele Unite și Canada. Toate cele trei abonamente vor costa mai mult, iar cea mai mare scumpire o va suferi cel mai scump abonament. Noile prețuri pentru Canada și Statele Unite cresc după cum urmează: Basic (1 stream, 480p): de la 8.99 la 9.99 dolari; Standard (2 stream-uri, 1080p): de la 13.99 la 15.49 dolari; Premium (4 stream-uri, 4K): de la 17.99 la 19.99 dolari. Noile prețuri sunt deja active pentru abonații noi, în vreme ce abonații actuali vor fi înștiințați legat de noile prețuri, prin e-mail, pe parcursul următoarelor 30 de zile. Scumpirile în val operate de Netflix în ultima vreme în cea mai mare piață a sa, ar putea fi interpretate ca un semn pentru ceea ce va urma și în alte regiuni, inclusiv România. Nu există, însă, vreo informație oficială, deocamdată, în acest sens. În România, s-a creat deja o mare discrepanță între cei aproximativ 60 de lei (12 euro) cât costă pe lună un abonament Netflix Premium și cei 15 lei cât costă HBO Go și Amazon Prime Video.

Google își extinde imperiul imobiliar din Londra

Google a cumpărat o clădire colorată de birouri în Londra pentru 1 miliard de dolari, în timp ce așteaptă finalizarea lucrărilor de construcție la sediul său central din Marea Britanie, care au întârziat foarte mult, transmite CNBC. Gigantul internetului a anunțat vineri că a achiziționat toată clădirea Central St. Giles, unde ocupă deja mai multe etaje, în West End din Londra. ”Investiția noastră în acest imobil uimitor, conceput de Renzo Piano, reprezintă încrederea noastră continuă în birou, ca loc pentru colaborare și conexiune personală”, a declarat Ronan Harris, vicepreședinte și director general al Google U.K. and Ireland, într-o postare pe blog. Google intenționează să reamenajeze imobilul în următorii câțiva ani, a spus Harris, adăugând că vor exista spații de colaborare, grupuri de echipe și spații de lucru în aer liber acoperite. Grupul american are 6.400 de angajați în Regatul Unit, iar compania s-a angajat să creeze suficient spațiu de birouri în Marea Britanie pentru 10.000 de persoane în următorii ani. Sediul său principal se află în cartierul King's Cross, la marginea de nord a centrului orașului, unde a cumpărat mai multe clădiri de birouri. Cu toate acestea, noul său sediu din Marea Britanie, care se află pe un teren din spatele gării King’s Cross, este încă în construcție.

Divizia de realitate virtuală Oculus a Facebook, investigată în SUA

Mai multe state americane au început să investigheze posibile practici incorecte ale Oculus, divizia de realitate virtuală a Facebook, cunoscută acum sub numele de Meta Platforms, au declarat trei surse apropiate situației, transmite Reuters. Potrivit unor două surse, Comisia Federală pentru Comerț din SUA a fost implicată și într-o ancheta antitrust. Meta nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. New York, Carolina de Nord și Tennessee se numără printre statele implicate în anchetă, a spus o sursă. Aproape 50 de state americane au cerut la rândul lor, vineri, unei curți de apel, reluarea unui proces antitrust, intentat în decembrie 2020 împotriva Facebook. Anchetele cu privire la afacerea Facebook Oculus fac parte dintr-o investigație mai amplă, a spus una dintre surse. Birourile procurorilor generali din New York, Carolina de Nord și Tennessee nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Bloomberg News a scris prima oară desprea ancheta referitoare la Oculus.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.