Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Prețul de 650 lei/MWh este un maxim al ultimilor doi ani

Ziarul de Vrancea
14 ian 2019 529 vizualizări

Pe piața angro de energie, electricitatea se tranzacționa miercuri la prețuri cuprinse între 271 de lei/MWh și 650 de lei/MWh, prețuri de peste 600 de lei/MWh fiind consemnate pentru tot intervalul 7:00 - 20:00, de unde un preț mediu record de peste 507 lei/MWh

Prețuri mari apar și pentru un inteval orar cu consum redus de electricitate, cum este cel dintre 11.00 – 15.00, aceasta fiind o situație neobișnuită, prețuri mari apărând de regulă doar pentru perioadele cu consum ridicat. Prețul de 650 lei/MWh este, și acesta, un maxim al ultimilor doi ani. În ansamblul pieței, Piața pentru Ziua Următoare (PZU) are o relevanță scăzută, în condițiile în care este destinată cumpărăturilor de energie de ultim moment, pentru a compensa eventualele avarii din sistem sau pentru furnizorii care nu au cumpărat din timp energie, în baza unor contracte ferme. În plus, ponderea energiei - ca produs - în totalul prețului final de pe facturi este de doar o treime, restul fiind reprezentat de TVA, taxe de cogenerare și de transport, astfel că influența scumpirilor punctuale de pe OPCOM este cu atât mai puțin semnificativă. La ora scrierii știrii, în coșul de producție al energiei predomina energia eoliană, care asigura 25,69%, urmat de hidrocarburi cu 20,95%, cărbunele cu 18,29%, energia nuclearp cu 16,64% și energia hidro cu 14,44%. În total, la ora 14.45, centralele românești produceau 8.156 MW iar consumul era de 8.626 MW, cu un import de 469 MW.

 

POZA: factura electricitate/poze azi

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Un nou maxim istoric pentru euro: 4,6830 lei

u aurul la un nou maxim al ultimelor 21 de luni

 

Cursul de schimb leu/euro a atins miercuri un nou minim istoric, de 4,6830 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,02% față de marți, arată datele afișate de Banca Națională a României (BNR). De asemenea, cursul de schimb leu/euro a atins marți un nou minim istoric, de 4,6822 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,11% față de luni. Astfel, moneda europeană a revenit pe apreciere în fața leului. Cursul valutar leu/euro a scăzut luni cu 0,02%, la 4,6771 lei, după trei zile de minime istorice. Cursul valutar leu/euro a atins vineri 4,6782 lei, o creștere de 0,04% față de joi, fiind a treia zi cu un nou minim istoric. Cursul de schimb pentru euro a atins, miercuri, pentru prima dată nivelul de peste 4,67 lei, când a fost stabilit la 4,6722 lei, o creștere de 0,11% față de ziua precedentă. De asemenea, joi, cursul de schimb pentru euro a fost stabilit la 4,6764 lei, o creștere de 0,09% față de miercuri. În plus, cursul de schimb leu/dolar, care în România este stabilit prin paritate cu euro, a urcat miercuri cu 0,22% față de marți, la 4,1063 lei, aceasta fiind a treia zi de creștere și trecând peste 4,1 lei, după aproape trei săptămâni sub acest nivel. În plus, cursul valutar pentru francul elvețian a fost stabilit miercuri la 4,1555 lei, o creștere ușoară de la 4,1553 lei marți, fiind a treia zi de creștere. Gramul de aur a fost stabilit miercuri la 170,2727 lei, în creștere de la 169,8613 lei marți, fiind un nou maxim al ultimelor 21 de luni. Luni, aurul a fost stabilit la cel mai redus nivel din ultimele aproape 21 de luni - un nivel mai redus de atât, respectiv de 170,5919 lei, fiind stabilit la data de 24 aprilie 2017.

 

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Creditele neperformante vândute de băncile românești au scăzut cu 50%

 

Portofoliile de credite neperformante vândute de băncile românești în 2018 au scăzut semnificativ, de la o valoare nominală de 2,1 miliarde de euro în 2017, la o valoare estimată de 1 miliard de euro anul trecut, o scădere de 52%, iar trendul este așteptat să continua și în acest an, potrivit datelor publicate, miercuri, de firma de consultanță Deloitte. Băncile din România au vândut portofolii de credite neperformante (NPL) cu o valoare nominală de 1 miliard de euro în 2018, conform estimărilor Deloitte România, semnificativ sub nivelul din 2017, de 2,1 miliarde de euro. ”Scăderea semnificativă a volumului tranzacțiilor cu NPL din 2018 este rezultatul reducerii volumului de credite neperformante și al schimbărilor legislative. În continuare, ne așteptăm la o diminuare a volumului tranzacțiilor cu portofolii de NPL în 2019, având în vedere contextul actual, deși băncile au un stoc bilanțier de credite neperformante estimat la 3-4 miliarde de euro, precum și un volum similar în afara bilanțului“, a declarat Radu Dumitrescu, partener servicii suport în tranzacții, Deloitte România. Totodată, piața de fuziuni și achiziții va însuma în jur de 100 de tranzacții în 2019, păstrând o tendință similară cu cea din perioada 2008-2018, potrivit estimărilor departamentului de Consultanță Financiară din cadrul Deloitte România. De asemenea, valoarea medie a tranzacțiilor pentru anul 2019 este estimată de Deloitte România între 40 și 50 de milioane de euro, ușor peste media de 40 de milioane de euro din ultima decadă. ”În ciuda contextului fiscal aspru de la începutul lui 2019, nu anticipăm consecințe majore asupra pieței de fuziuni și achiziții în prima jumătate a acestui an, ci mai degrabă spre sfârșitul anului, când, în funcție de contextul macroeconomic, fereastra de oportunitate s-ar putea închide. Ne așteptăm ca sectoarele cele mai dinamice ale pieței de M&A în 2019 să fie tehnologia, retailul, industria farmaceutică și serviciile medicale, bunurile de larg consum și imobiliarele”, a spus Ioana Filipescu, partener consultanță, Deloitte România. Piața de M&A din 2018, cu o valoare estimată de Deloitte România între 3,8 și 4,3 miliarde de euro incluzând tranzacțiile cu valoare nedeclarată, a fost mai puțin transparentă decât în anii precedenți, cu o scădere semnificativă a numărului de tranzacții cu valori comunicate.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

 

Ford și Volkswagen au convenit o alianță în sectorul vehiculelor comerciale

 

Ford și Volkswagen au convenit să coopereze pentru dezvoltarea de vehicule comerciale, dar au în vedere și o posibilă cooperare în producerea de mașini electrice și autonome, informează BBC. Vânzările din parteneriat vor începe în 2022 și vor impulsiona profiturile în 2023, au prognozat cei doi producători auto. Tranzacția nu este o fuziune, iar companiile nu vor face schimb de acțiuni, au declarat companiile în cadrul Salonului Auto de la Detroit. Proiectele comune vor fi supravegheate de un comitet ce îi va include pe Jim Hackett, CEO Ford și pe directorul executiv al Volkswagen, Herbert Diess. Companiile se așteaptă la o creștere a cererii de utilitare comerciale și de camioane de dimensiuni medii, iar schimbul de informații va duce la economii, menținând, în același timp, caracteristicile distincte ale fiecărei mărci. Ford va proiecta și construi pickup-uri de dimensiuni medii, dar și vehicule comerciale mai mari pentru clienții europeni, în timp ce Volkswagen va proiecta și construi o camionetă mai mică. Producătorii de automobile sunt presați să dezvolte vehicule mai curate, pe fondul îngrijorărilor legate de riscurile pentru sănătate ale folosirii vehiculelor diesel. Producătorii tradiționali, cum sunt Ford și Vlokswagen sunt forțați să concureze cu firmele mai noi, centrate pe tehnologie, cum ar fi Uber și Tesla, în dezvoltarea autovehiculelor electrice. Volkswagen a anunțat ieri că va investi 800 de milioane de dolari pentru a-și pregăti fabrica de mașini in Chattanooga, Tennessee, pentru fabricarea vehiculelor electrice.

 

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

 

Doi din cinci angajați români sunt nemulțumiți de situația lor profesională

 

Doi din cinci angajați români se declară nemulțumiți de situația lor profesională actuală și iau în calcul o schimbare de job anul acesta, iar unul din cinci se gândește chiar la o schimbare de carieră, considerând că lucrează în domeniul nepotrivit, potrivit unui sondaj realizat de platforma BestJobs și publicat miercuri. Dintre angajații care se gândesc la o schimbare de carieră, puțin peste 10% se gândesc să își caute de lucru în afara țării, potrivit raportului. Cel mai important motiv pentru care românii și-ar schimba jobul sau chiar cariera rămâne salariul, pentru mai mult de jumătate dintre cei care iau în calcul să facă un astfel de pas în 2019, urmat de lipsa oportunităților suficiente pentru dezvoltare profesională (39%) sau de nevoia de schimbare a angajatorului, a mediului de lucru ori a echipei (28,5%). ”Alți aproape 18% dintre cei care se gândesc să-și schimbe jobul nu se simt motivați în poziția actuală, 14% își doresc mai mult timp liber, iar pentru 10,7% dintre respondenți este dificil să avanseze în cadrul companiei. Nu în ultimul rând, aproximativ 27% susțin că nu le place ceea ce fac sau consideră că domeniul în care lucrează nu se potrivește cu aptitudinile lor profesionale, majoritatea fiind din rândul angajaților care se gândesc la o reconversie profesională”, se arată în comunicat. Când un angajat evaluează o nouă oportunitate de job, cele mai importante două criterii sunt, la egalitate, salariul și beneficiile extra-salariale împreună cu programul de lucru, pentru circa 86% dintre respondenți. ”Urmează domeniul de activitate al companiei, de care țin cont 39,3% dintre angajați, și proximitatea biroului față de casă, care contează la fel de mult ca perspectivele de dezvoltare în cadrul companiei, după cum au punctat 32% dintre respondenții sondajului BestJobs. Totodată, candidații mai evaluează poziția în piață și reputația angajatorului (14,3%) și inclusiv părerile despre angajator din social media (7,7%)”, se arată în comunicat. În premieră, programul de lucru contează la fel de mult ca pachetul salarial la evaluarea unei oferte de job, pptrivit directorului general al BestJobs, Călin Fusu.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

 

Indicele Robor la 3 luni a scăzut la 2,87%

 

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 2,87%, cel mai mic din iunie 2018 până în prezent, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Marți, indicele a scăzut la 2,89%. MIercuri, indicele a scăzut la 2,87%, cel mai mic nivel din 7 iunie 2018, când a fost 2,87%. Totodată, miercuri, indicele Robor la șase luni a scăzut la 3,20%, cel mai mic nivel din 25 iunie 2018, când a fost 3,20%. Marți, acest indice a stagnat la 3,23% pentru a doua oară consecutiv. Robor (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

 

Windows 7 a intrat în ultimul an de viață

 

Perioada de suport extins oferit de Microsoft pentru una dintre cele mai longevive versiuni de Windows de până acum se va încheia în 14 ianuarie 2020. Windows 7 a fost lansat în urmă cu 10 ani și a beneficiat de suportul normal al Microsoft până în 2015. De atunci, pe o perioadă de 5 ani, Windows 7 a beneficiat de așa-numitul suport extins. Suportul extins înseamnă că producătorul va oferi în continuare update de securitate și care să repare anumite probleme de funcționare depistate în această perioadă, însă nu mai sunt lansate funcționalități noi prin intermediul update-urilor. În ciuda faptului că are deja 10 ani și că Windows 10 există deja de aproape 4 ani, Windows 7 se bucură încă de o cotă importantă de piață. În fapt, conform Net Market Share, abia în ultima lună Windows 10 a devenit cea mai utilizată versiune de Windows, cu 39,22% cotă de piață, față de 36,9 la cât se află Windows 7. Windows 7 este încă foarte popular în zona de business, unde este folosit în continuare de 43% din companii.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

 

Renault pregătește înlocuirea lui Carlos Ghosn

 

Renault se pregătește să îl înlocuiască pe Carlos Ghosn din fruntea companiei, informează BBC, citând rapoarte media. Carlos Ghosn este arestat în Japonia din noiembrie 2018, pentru abateri financiare. Producătorul auto francez l-a menținut pe Ghosn în funcția de director executiv și președinte de când a fost arestat. Informațiile legate de schimbarea sa vin după ce un tribunal din Tokyo a respins, marți, cererea de eliberare pe cauțiune. Avocații lui Ghosn, care neagă acuzațiile, au declarat că fostul lider al alianței Renault-Nissan ar putea rămâne în arest luni de zile. Atât Nissan, cât și Mitsubishi l-au înlăturat pe Ghosn din funcțiile de conducere deținute, după arestare. Guvernul francez, care deține o participație de 15% la Renault, a convocat o ședință de consiliu de administrație pentru a analiza posibilii candidați la conducerea executivă a companiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.