Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Premierul a stabilit ce se va întâmpla cu creșterea pensiilor

Ziarul de Vrancea
22 mai 2020 1064 vizualizări

„Pensiile vor crește, dar vor crește cu atât cât ne va permite economia. O să încercăm să creștem alocația pentru copii cu cât ne va permite situația bugetară”, susține Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat la România TV, că pensiile vor crește, dar vor crește cu atât cât va permite economia, precizând că sustenabilitatea sistemului de pensii este fundamentală. Un răspuns similar a dat șeful Executivului și în legătură cu posibilitatea dublării alocațiilor. ”Pensiile vor crește. Cu cât, depinde de starea economiei și de capacitatea efectivă de a le plăti. Sustenabilitatea sistemului de pensii este fundamentală si vrem să oferim garanția fiecărui pensionar că va primi pensia pe care o merită”, a dat asigurări premierul, întrebat dacă pensiile vor crește de la 1 septembrie. În ceea ce privește procentul cu care vor crește pensiile, Ludovic Orban a explicat că la șase luni, în conformitate cu Legea responsabilității fiscal-bugetare, va trebui prezentat un raport privind situația economică și bugetară. ”La 6 luni va trebui prezentat un raport privind situația bugetară și vom vedea și prognozelor instituțiilor internaționale și la baza deciziei va sta realitatea economică și capacitatea efectivă de a susține plata pensiilor. Repet, pensiile vor crește dar vor crește cu atât cât va permite economia. Cu cât economia va crește, cu atât pensiile vor crește cu un procent mai mare” a adăugat Orban. Întrebat dacă vor crește alocațiile pentru copii, așa cum a aprobat Parlamentul, prim-ministruL a răspuns: „O să încercăm să creștem alocația cu cât ne va permite situația bugetară și situația economică și mai ales prognozele economice”. El a catalogat drept „super-populistă” decizia Parlamentului de a dubla alocațiile pentru copii, spunând că „nu se poate ca de două ori într-un an să se dubleze alocațiile” și spunând că „nu poți să generezi astfel de decizii fără să ai un fundament”.

Ce spune despre pensiile speciale?

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă, la România TV, că judecătorii CCR ar fi trebuit să se recuze când a fost discutată eliminarea pensiilor speciale. El a precizat că PNL va căuta o soluție care să țină cont și de decizia CCR, dar să facă și dreptate, iar în caz contrar, va fi luată în calcul și o impozitare suplimentară. ”Proiectul care a trecut de Parlament este un proiect inițiat de PNL, votat aproape în unanimitate. Din păcate, din nou CCR a decis că tăierea pensiilor speciale este neconstituțională, Vom vedea motivarea și vom veni cu o modificare legislativă care să țină cont de decizia Curții Constituționale și să readucă pensiile cât mai aproape de sistemul de calcul al pensiilor pe principiul contributivității”, a afirmat Orban. În opinia sa, ”în mod normal, judecătorii CCR ar fi trebuit să se recuze, pentru că sunt beneficiari ai pensiilor speciale”. ”Cred că sunt doi dintre ei care au dublă pensie specială”, a susținut premierul, subliniind că judecătorii cu pensii speciale sunt cei care au decis neconstituționalitatea actului normativ referitor la eliminarea pensiilor speciale. ”Vom căuta o soluție care să țină cont și de decizia CCR, dar să facă și dreptate”, a dat asigurări Ludovic Orban.

Economia se va contracta cu 14,4% în trimestrul al II-lea

"condițiile macroeconomice favorabile vor acționa în continuare, în special din trimestrul al III-lea, luând în considerare faptul că piețele externe nu se vor pierde”, se arată într-un studiul al Ministerul Finanțelor Publice

Economia românească va înregistra o reducere severă a activității în trimestrul al doilea din acest an, de 14,4%, însă impactul asupra industriei prelucrătoare în perioada menționată va fi de circa 18%, iar declinul la fabricarea produselor textile și articolelor de îmbrăcăminte, pielărie și industria auto, de peste 35%, potrivit Programului de convergență 2020 publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). "Prognoza evoluției produsului intern brut pentru anul 2020 a luat în considerare efectele pandemiei COVID-19, precum și măsurile de sprijin pentru mediul de afaceri, piața muncii și consumatori, dar și intervențiile în domeniul medical. Se estimează o reducere severă a activității economiei în trimestrul al II-lea (-14,4%), profilul trimestrial evidențiind o evoluție preponderent în formă de "V", dar fără a reveni la situația din scenariul de iarnă (absența coronavirusului), cu o recuperare propriu-zisă în trimestrul IV. Scenariul se bazează pe un impact economic negativ limitat în timp, în jur de 4 luni (martie-iunie), urmând o extindere parțială în iulie-septembrie, plecând de la experiența Chinei care dă semne de revenire după 4 luni", se arată în documentul citat. Impactul probabil asupra industriei prelucrătoare în cele trei luni maxim afectate (martie-mai) va fi o reducere de circa 18% față de perioada corespunzătoare din 2019, cu un declin mai accentuat, peste 35%, la fabricarea produselor textile și articolelor de îmbrăcăminte, pielărie și industria auto. În perioada de vârf a pandemiei, serviciile vor avea o contribuție negativă de 9,3 puncte procentuale la dinamica PIB-ului, fiind urmate de industrie (-3,9 puncte procentuale). Serviciile vor fi afectate în special pe segmentele de tranzacții imobiliare, hoteluri și restaurante, activități recreative, transporturi, servicii de întreținere. "Condițiile macroeconomice favorabile vor acționa în continuare, în special din trimestrul al III-lea, luând în considerare faptul că piețele externe nu se vor pierde, iar economia are capacitatea potențială de revenire prin măsurile guvernamentale de conservare a veniturilor și măsurile de repornire (creditarea avantajoasă a IMM-urilor), astfel încât factorii reversibili vor prevala celor ireversibili", se arată în programul de convergență. În acest context, se așteaptă ca economia României să înregistreze o reducere de 1,9% la nivel anual, în termeni reali, fiind rezultatul unor contribuții negative atât din partea cererii interne (-1,6 puncte procentuale) cât și a exportului net, dar într-o măsură mai redusă (- 0,3 puncte procentuale). Astfel, diminuarea de ritm a indicatorilor sectoriali menționați a condus la revizuirea dinamicii PIB în scenariul coronavirusului cu circa 6 puncte procentuale, respectiv de la Â4,1% în prognoza de iarnă.

Adrian Oros: N-a mai fost de 50-60 de ani o secetă ca acum

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat, duminică, într-o conferință de presă susținută la Cluj, că o secetă ca aceea de acum nu a mai fost în România de 50-60 de ani și că încearcă să-i obișnuiască pe fermieri să-și asigure culturile. "E o secetă extremă și puternică, ce s-a instalat în această parte a Europei, nu numai în România, care se suprapune acestei crize a evoluției pandemiei COVID. (...) Secetă ca anul acesta, spun specialiștii, n-a fost de 50-60 de ani", a afirmat Adrian Oros. Ministrul a mai spus că până acum sunt înregistrate 1,4 milioane de hectare de culturi afectate de secetă. "În afară de faptul că-i despăgubim, încercăm să-i încurajăm pe fermieri - pentru că sunt și alte fenomene climatice nefavorabile sau extreme care pot să le diminueze producțiile, grindină, inundații, îngheț, ploi torențiale, furtuni - încercăm să-i obișnuim să-și asigure culturile. (...) Ministerul Agriculturii suportă 70% din polița de asigurare. În același timp, încercăm să negociem cu băncile să fie prinsă în polița de asigurare și seceta, pentru că foarte multe bănci nu asigură pentru secetă sau acolo unde asigură pentru secetă, condițiile pe care le impun în contracte nu sunt acceptate sau sunt foarte greu acceptate de fermieri", a adăugat Adrian Oros.

APIA: Creștere cu 4,6% a vânzărilor de autoturisme ecologice în România

Vânzările de autoturisme ecologice din România au crescut 4,6% în primele patru luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, reiese din datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme (APIA), consultate de AGERPRES. Ponderea autoturismelor electrice și hibrid în totalul pieței auto locale a ajuns la 5,7%, în perioada analizată, peste nivelul din intervalul similar al anului trecut, când aceasta era de 4%. Potrivit sursei citate, din ianuarie până în aprilie 2020 au fost cumpărate 1.822 de autoturisme ecologice, mai multe cu 4,6%, comparativ cu primele patru luni din anul precedent, perioadă în care s-au înregistrat 1.742 de achiziții. Datele centralizate de APIA evidențiază faptul că majoritatea autoturismelor prietenoase cu mediul sunt hibride - respectiv 1.335 de unități, în scădere cu 4,2%, în comparație cu perioada ianuarie - aprilie 2019, în timp ce vânzările de autoturisme electrice înregistrează 315 de exemplare (Â27,5%) și cele plug-in un număr de 172 de unități (Â70,3%). Statistica de specialitate relevă că, în topul celor mai comercializate autoturisme full electrice, conduce, după primele patru luni, Renault - cu 132 de unități, urmat de BMW (54), Volkswagen (32), Nissan (31), smart (20), Hyundai (13), Mercedes Benz (10), Jaguar și Tesla (câte 7) și Audi (4). Totodată, cele mai multe autoturisme hibride vândute în România, în perioada analizată, au fost înregistrate de: Toyota - cu 1.081 de unități, Lexus (70), Honda (52), Ford și Suzuki (câte 30), Volvo (23), Hyundai (20), Land Rover (12), Mini (8) și Mitsubishi (4). De asemenea, în clasamentul vânzărilor de autoturisme plug-in conduce BMW - cu 44 de exemplare, urmată de Volvo (33), Porsche (31), Mitsubishi (15), Hyundai (13), Kia (8), Land Rover și Mercedes Benz (câte 7), Mini și Toyota (câte 4). Statistica APIA indică faptul că, la nivelul lunii aprilie, s-au vândut 247 de autoturisme "verzi", în scădere cu 21,8%, comparativ cu luna aprilie a anului anterior, când s-au comercializat 316 unități.

Zeci de companii chineze, incluse de SUA pe o listă neagră, din motive de securitate

Statele Unite au inclus pe o listă neagră 33 de companii și instituții chineze, pentru că ajută Beijingul să spioneze populația minoritară uigur sau din cauza legăturilor cu activități legate de arme de distrugere în masă și cu armata Chinei, relatează CNBC. Măsura luată de Departamentul pentru Comerț marchează cele mai recente eforturi ale administrației Trump de a restricționa relațiile economice cu companii ale căror produse susțin activitățile militare chineze și de a penaliza Beijingul pentru modul în care tratează minoritățile musulmane. Decizia a survenit în timp ce liderii Partidului Comunist chinez au anunțat vineri detaliile unui plan de a impune legi de securitate națională în Hong Kong. Șapte companii și două instituții au fost incluse pe lista neagră pentru ”complicitate la încălcarea drepturilor omului și abuzuri comise într-o campanie de represiune, detenție arbitrară, muncă forțată și supraveghere high-tech împotriva uigurilor și a altora, a anunțat Departamentul pentru Comerț într-un comunicat. Două duzini de companii, instituții guvernamentale și organizații comerciale au fost adăugate pe lista neagră pentru că susțin achizițiile de produse necesare armatei chineze, a anunțat departamentul într-un alt comunicat. Companiile incluse pe lista neagră se concentrează pe inteligență artificială și recunoaștere facială, piețe pe care companiile americane producătoare de cipuri Nvidia și Intel au investit masiv. Între companiile penalizate se află NetPosa, una dintre cele mai cunoscute companii chineze din sectorul inteligenței artificiale, a cărei filială specializată în recunoaștere facială este implicată în supravegherea musulmanilor. Qihoo360, o firmă majoră de securitate cibernetică, care a fost delistată de la bursa Nasdaq în 2015, devenind companie privată, a anunțat recent că a găsit dovezi că instrumente de hacking ale CIA au fost utilizate pentru a ținti sectorul aviației chineze. Lista neagră a SUA restricționează vânzările de produse americane către companiile vizate și unele produse favbricate în străinătate, care includ componente sau tehnologie americană. Companiile pot solicita obținerea de licențe pentru vânzări.

Finanțele estimează un deficit bugetar de 6,7% din PIB în 2020

Deficitul bugetar calculat pe metodologia europeană ESA este prognozat pentru finalul anului 2020 la 6,7% din PIB, în creștere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale față de nivelul din 2019, pe fondul majorării cheltuielilor la 39,5% din PIB și a veniturilor la 32,7% din PIB, potrivit Programului de convergență 2020 publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). "Estimările privind veniturile și cheltuielile bugetare sunt afectate de perspectivele privind desfășurarea crizei de sănătate publică și implicațiile economice ale acesteia. În acest context, deficitul bugetar ESA prognozat pentru finalul anului 2020 este de 6,7% din PIB, în creștere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale (pp) față de nivelul din 2019. Veniturile bugetare totale sunt estimate să crească de la nivelul de 31,7% din PIB în anul 2019 la un nivel de 32,7% din PIB în anul 2020, în special pe baza creșterii ponderii în PIB a contribuțiilor sociale (cu 0,2 pp) și a categoriei altor venituri (cu 1,1 pp). În ceea ce privește celelalte categorii de venituri, cele din impozitele curente pe profit și venit sunt prevăzute să rămână la același nivel ca în 2019, respectiv de 4,8% din PIB, în timp ce veniturile din impozite și taxe pe bunuri și servicii vor înregistra o scădere cu 0,1 pp în 2020 față de 2019", se arată în documentul citat.


Marea Britanie va reduce implicarea Huawei în rețeua 5G a țării

Premierul britanic Boris Johnson intenționează să reducă implicarea producătorului chinez de echipamente de telecomunicații Huawei Technologies în rețeaua 5G a țării, a relatat publicația Daily Telegraph, citată de Reuters. Johnson a cerut oficialilor să reducă la zero implicarea Chinei în infrastructura britanică până în 2023. Premierul ar urma să se folosească de dependența mai mică de China ca instrument de negociere în discuțiile comerciale cu președintele american Donald Trump, în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Downing Street a refuzat să comenteze. Huawei nu a răspuns imediat solicitării de comentarii. Vineri, publicația The Times a relatat că Johnson a cerut funcționarilor civili să facă planuri pentru a pune capăt dependenței Marii Britanii de China în privința produselor medicamente de importanță vitală și a altor importuri strategice. Beijingul este criticat pentru modul în care gestionează epidemia de coronavirus, care a început în China. Beijingul neagă acuzațiile Statelor Unite că nu a fost destul de transparent în privința epidemiei. ”El (Johnson) încă dorește o relație cu China, dar relațiile cu Huawei vor fi reduse semnificativ. Oficialilor li s-a cerut să facă un plan de reducere a implicării Huawei, cât mai curând posibil”, a spus o sursă citată de Telegraph.

Spania redeschide frontierele pentru turiști începând din iulie

Turiștii pot merge în Spanie începând cu luna iulie, a anunțat, sâmbătă, premierul spaniol Pedro Sanchez. "Vă anunț că, începând din luna iulie, intrarea turiștilor străini în Spania se va relua în condiții de siguranță", a declarat Sanchez, într-o conferință de presă. Frontierele sunt închise în Spania din14 martie, când a fost instaurată carantina, din cauza pandemiei de coronavirus.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.