Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Piața mașinilor second-hand din import a scăzut cu 8%

Ziarul de Vrancea
30 oct 2018 541 vizualizări

în același timp vânzârile de mașini noi au atins cel mai bun nivel din ultimii zece ani

Piața mașinilor second-hand din import a scăzut cu 8% în primele nouă luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce piața mașinilor noi a atins cel mai bun nivel din ultimii zece ani, potrivit unei analize publicate miercuri de platforma Autovit.ro, pe baza datelor oferite de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Astfel, piața mașinilor noi a atins cel mai bun nivel din ultimii zece ani, în creștere cu 35% față de aceeași perioadă a anului trecut. ”Piața mașinilor second-hand din import a scăzut cu 8% față de anul trecut, dar a rămas puternică, volumele fiind de aproximativ 3,5 ori mai mari față de cele ale mașinilor noi”, se arată în comunicat. Pe Autovit.ro sunt în orice moment peste 30.000 de anunțuri active pentru autoturisme, Volkswagen, BMW și Mercedez-Benz fiind mărcile cele mai prezente în perioada ianuarie-septembrie 2018, potrivit companiei. Totodată, cele mai vizualizate anunțuri au fost pentru modelele germane Volkswagen Passat, Volkswagen Golf și Audi A4. ”Piața mașinilor noi a ajuns la peste 106.000 de vehicule în primele trei trimestre din 2018. În iulie au fost înscrise în circulație peste 15.000 de mașini, în august, aproape dublu, iar în septembrie de zece ori mai puține decât în august, ca urmare a introducerii de la 1 septembrie a noilor norme de consum WLTP, care au accelerat volumul înmatriculărilor în luna precedentă”, se arată în comunicat. În același timp, numărul înmatriculărilor de mașini second-hand din import a fost în primele nouă luni ale anului de peste trei ori mai mare decât cel al mașinilor noi, însă în scădere față de anul trecut scăderea (-8%), având o medie lunară între 35.000 și 38.000 de mașini.”Reînmatriculările (tranzacțiile cu mașini second-hand pe plan intern) au atins noi recorduri, în ultimele luni depășindu-se constant 50.000 de unități, chiar peste 56.000 în iulie. În același timp, se observă o îmbunătățire a vârstei autoturismelor rulate de import, ca urmare a creșterii volumului (plus 27,3%) pe segmentul de vârstă sub 7 ani (mai puțin poluante) și scăderi de aproximativ 24% pe segmentul celor peste 12 ani”, se arată în comunicat. Finalul anului 2018 vine cu surprize pentru piața mașinilor noi, având posibilitatea să crească cu 120-125.000 de unități, în timp ce piața mașinilor second-hand din import trece de suma de 400.000 de unități, potrivit Autovit.ro.

“Oamenii au pierdut controlul asupra datelor personale”

u aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii companiei de securitate cibernetică Kaspersky

Două persoane din trei nu știu cine deține datele lor în mediul online, iar 2 din 5 părinți nu știu ce date există acolo despre copiii lor, concluzia fiind că oamenii au pierdut controlul asupra datelor personale, arată un comunicat al companiei de securitate cibernetică Kaspersky. „De la adrese de e-mail la numere de telefon și de la locuri de muncă la date de naștere, există o cantitate alarmantă de date despre noi în mediul online. Europenii au pierdut șirul locurilor pe unde au călătorit datele lor personale, al companiilor și al platformelor ce dețin informații despre identitățile lor sau chiar al locurilor unde există date despre copiii lor”, arată compania, într-un comunicat. După un studiu asupra a peste 7.000 de utilizatori din Europa, Kaspersky Lab a descoperit că pierderea controlului asupra datelor personale este o chestiune cu impact asupra majorității europenilor. Rezultatele arată că 64% dintre respondenți nu știu toate locurile unde sunt stocate datele lor personale pe web. Mai rău, 39% dintre părinți nu știu ce date personale fac publice copiii lor în mediul online. În același timp, cercetarea arată că utilizatorilor le pasă de soarta informațiilor lor: pe 88% dintre ei îi interesează dacă datele lor sunt folosite ilegal. În plus, 57% dintre ei ar fi speriați sau stresați dacă datele financiare personale le-ar fi compromise. Interesant, doar 45% dintre respondenți au încredere că marile companii vor avea grijă de datele lor și numai 36% cred că informațiile lor sunt în siguranță pe site-urile de socializare. În ciuda acestor temeri, utilizatorii nu fac nimic pentru a rezolva problema, iar un procent îngrijorător de respondenți procedează greșit. O persoană din cinci (20%) nu își protejează conexiunea Wi-fI cu o parolă, 31% au fost de acord cu afirmația: „Nu mi-am actualizat niciodată setările de securitate de la router-ul Wi-Fi”, iar 30% nu își protejează dispozitivele cu un soft de securitate. Desigur, chiar și acolo unde companiile și utilizatorii au pus anumite bariere în calea atacatorilor, comportamentul oamenilor le poate face inutile. Companiile care protejează atent datele personale tot nu îi pot împiedica pe utilizatori să facă lucruri periculoase cum ar fi folosirea aceleiași parole pentru mai multe conturi, comunicarea parolei către alte persoane, setarea unor parole ușor de ghicit sau absența securizării routerului. Nevena Ruzic, Head of Compliance at the Information Commissioner's Office Serbia, participantă la o conferință organzată de Kaspersky spune: „Am ajuns într-un punct în care viața noastră privată este mult mai expusă online decât offline, iar motivul este acela că suntem naivi când credem că serviciile online pe care le folosim sunt „gratuite”. În schimb, ca utilizatori de Internet ar trebui să fim mai conștienți de locurile în care oferim datele noastre și de faptul că organizațiile care ne procesează datele au datoria să se bazeze pe anumite norme – nu doar juridice, ci și etice.”

OMV Petrom se lauda cu un profit net de 2,66 miliarde lei

Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 44%, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, până la 2,66 miliarde de lei, conform datelor anunțate miercuri. În aceeași perioadă, vânzările OMV Petrom au crescut cu 13%, până la 16,1 miliarde de lei. De asemenea, profitul net CCA excluzând elemente speciale atribuibil acționarilor OMV Petrom a crescut cu 26%, până la aproape 2,6 miliarde lei. OMV Petrom și-a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 25% rezultatul din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, până la 3,37 miliarde de lei, segmentul Upstream având cea mai mare contribuție. „În primele nouă luni ale acestui an, OMV Petrom a beneficiat de îmbunătățirirea prețurilor mărfurilor tranzacționabile și de creșterea cererii de energie electrică”, au subliniat reprezentanții companiei. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale al segmentului Downstream a fost de 1,2 miliarde de lei, o scădere de 15%, față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, rezultatele din exploatare grup au crescut cu 25%, până la 3,46 miliarde de lei, dintre care cea mai mare pondere a fost a celor din Upstream, de 2,396 miliarde de lei, o creștere de 97%. Fluxul de trezorerie din activități de exploatare a crescut la 5,6 miliarde de lei, în aceeași perioadă, reflectând tendința de creștere a rezultatului din exploatare CCA excluzând elementele speciale. „Așa cum am anticipat, ne-am intensificat activitatea investițională față de primele nouă luni din 2017, prin dublarea numărului de sonde și sidetrack-uri în Upstream, finalizarea reviziei rafinăriei și avansul înregistrat în alte proiecte de investiții din segmentul Downstream Oil. Toate acestea s-au reflectat în ieșiri de numerar pentru activități de investiții de aproximativ 3,1 miliarde de lei. Fluxul de trezorerie extins, după plata de dividende, a fost de 1,3 mld lei în 1-9/18”, au mai menționat reprezentanții OMV Petrom

Amazon.com a pierdut din valoarea 250 de miliarde de dolari

Capitalizarea bursieră a Amazon.com a scăzut cu 25%, respectiv cu 250 de miliarde de dolari, de la un maxim de 1.000 de miliarde de dolari atins în septembrie, din cauza temerilor investitorilor legate de un declin prelungit al pieței, încetinirea vânzărilor internaționale, intensificarea concurenței în Statele Unite și confuzia legată de modul în care compania obține venituri pe piața din SUA, relatează Bloomberg. Cel mai mare retailer online din lume a fost un favorit al investitorilor, iar acțiunile Amazon și-au dublat valoarea în ultimii doi ani, pe fondul optimismului că Amazon va continua să își crească vânzările și profitabilitatea. Entuziasmul legat de creșterea durabilă a Amazon a făcut ca directorul general al companiei, Jeff Bezos, să devină cel mai bogat om din lume, iar Amazon a doua companie americană care a atins o capitalizare de 1.000 de miliarde de dolari, chiar dacă pentru scurt timp. În raportul trimestrial publicat săptămâna trecută, Amazon a estimat însă venituri și profit dezamăgitoare, pentru sezonul sărbătorilor de iarnă. Șocul investitorilor s-a accentuat între timp, iar acțiunile s-au depreciat cu 25%, de la nivelul record de 2.039,51 dolari pe unitate. La problemele Amazon se adaugă o taxă pentru afacerile în domeniul digital propusă în Europa și discuțiile legate de tarife, care ar putea descuraja cheltuielile de consum. Acești factori i-au determinat pe unii investitori să își marcheze profiturile din acțiunile companiei.  Nu  numai Amazon are probleme pe piața de capital. Indicele american S&P 500 se îndreaptă spre cea mai slabă performanță lunară de la începutul pieței ”taur”. Chiar și companiile care au raportat profituri foarte mari nu au beneficiat de încrederea investitorilor și multe companii de tehnologie au înregistrat o erodare considerabilă a capitalizării, în ultimele săptămâni. Acțiunile Facebook, de exemplu, s-au depreciat cu 35% de la un nivel record atind în iulie.

O delegație FMI va vizita România săptămâna viitoare

O delegație condusă de șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) în România, sud-coreeanul Jaewoo Lee, va veni la București în perioada 6-12 noiembrie, a anunțat miercuri Fondul. Reprezentantul rezident al FMI pentru România și Bulgaria, Alejandro Hajdenberg, a declarat, marți, într-o conferință organizată de Business Review, că este estimat un deficit bugetar de 3,6% din PIB în acest an, pentru România. Ținta Guvernului pentru acest an, în ceea ce privește deficitul bugetar, este de sub 3% din PIB, obiectiv asumat de România în cadrul Tratatului de la Maastricht. Delegația FMI va efectua în noiembrie o vizită în care va analiza cele mai noi evoluții pe plan economic, potrivit lui Hajdenberg. ”Echipa Fondului va analiza cele mai noi evoluții pe plan economic și financiar, va aduce la zi prognoza evoluției macroeconomice și va discuta planurile de buget pentru 2019”, a anunțat Hajdenberg, în cadrul comunicatului. Totodată, această vizită va pregăti misiunea care va avea loc la începutul anului viitor, referitoare la prevederile Articolului IV, în urma cărora FMI elaborează un raport de țară. În septembrie, Hajdenberg a anunțat că FMI se află în proces de revizuire a estimărilor privind creșterea economică a României în acest an de la 5,1% în prezent spre zona de ”4-4,5%”, aceste date fiind încă în discuție.

Indicele Robor la trei luni a scăzut la 3,31%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,31%, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Marți, indicele a scăzut de la 3,34% la 3,32%. Totodată, indicele Robor la șase luni a scăzut miercuri la 3,51%. Marți, acest indice a stagnat la 3,53%.

Apple a lansat produse noi cu prețuri șI mai mari

Apple a lansat o serie de produse noi și îmbunătățite în cadrul unui eveniment desfășuat la New York, printre acestea numărându-se tableta iPad Pro cu recunoaștere facială și computerele Mac cu procesoare mai bune și ecrane mai mari, toate cu prețuri crescute. Noile dispozitive vor ajunge în magazinele din Statele Unite pe 7 noiembrie, alături de noile iPhone și Apple Watches. Noua variantă de iPad, care concurează cu Microsoft Surface, are margini mai subțiri, un ecran mai mare, precum și recunoașterea facială disponibilă și pe iPhone. Prețurile pentru noile tablete sunt cuprinse între 799 și 999 dolari, în funcție de diagonala ecranului, iar o versiune mai veche și ceva mai mică va costa 649 de dolari. Compania a anunțat și parteneriate cu Adobe și Autodesk, ale căror prrograme vor putea fi rulate pe iPad Pro. O nouă versiune de Mac Book Pro a fost prezentată, cu un ecran cu rezoluție mai mare, la un preț de 1.199 dolari. Alături de laptop, Appe a prezentat și Mac Mini, un desktop mai mic, cu capacitate de procesare și memorie mai bune, la 799 dolari, de asemenea un preț în creștere.

Guvernul german aprobă o creștere a salariului minim orar

Guvernul german a aprobat miercuri o creștere a salarului minim orar la 9,19 euro, începând de anul viitor, o creștere cu 35 de cenți, iar din 2020 la 9,35 de euro, relatează Reuters. Această creștere - care va susține consumul, speră Guvernul - a fost propusă în iunie de către o comisie de experți. Guvernul cancelarului Angela Merkel a introdus în 2015 un salariu oarar minim de 8,50 de euro, o măsură vizând peste trei milioane de muncitori. Această sumă a fost crescută la 8,84 de euro în 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.