Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Piața bunurilor de larg consum din România a urcat cu 13%

Ziarul de Vrancea
20 mai 2018 793 vizualizări

Familiile au mers mai des la cumpărături și au lăsat în medie sume mai mari la o vizită în magazin

În primul trimestru al anului 2018, piața bunurilor de larg consum din România a înregistrat o creștere în valoare de 13% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu publicat ieri de GfK. ”Spre deosebire de perioadele anterioare, volumele cumpărate au reintrat pe o curbă ascendentă (plus 7,4%). Familiile au mers mai des la cumpărături și au lăsat în medie sume mai mari la o vizită în magazin. Atât volumele mai mari au stat în spatele creșterii pieței, cât și inflația, care a ajuns la 3,8% (sursa: Eurostat)”, se arată în comunicat. Familiile cu copii sunt cele care și-au intensificat cel mai mult cheltuielile pentru bunuri de larg consum, iar creșteri mari s-au înregistrat și în rândul gospodăriilor din localitățile mari, cu peste 150.000 de locuitori. Din punct de vedere al regiunii, Banat-Crișana-Maramureș și Oltenia au avut cele mai semnificative evoluții pe parcursul primului trimestru, potrivit GfK. Formatele moderne de comerț rămân principalul canal în ceea ce privește cumpărăturile pentru acasă. ”În prezent, ele acoperă 62% din vânzările de bunuri de larg consum și se situeză la același nivel ca în primului trimestru din 2017. Toate canalele de comerț modern (hipermarketuri, supermarketuri, magazine de tip discount, magazine moderne de proximitate) au înregistrat creșteri de două cifre. Observăm însă cea mai dinamică evoluție în zona comerțului de proximitate, acestea reușind să atragă aproape 400.000 de noi familii cumpărătoare”, se arată în comunicat. Totodată, categoria cu cea mai accelerată creștere în primul trimestru a fost cea de îngrijire personală, românii cheltuind cu 17% mai mult pentru aceasta. Produsele alimentare (proaspete, dar și ambalate) au avut, de asemenea, creșteri peste media pieței, datorate intensificării consumului, iar băuturile și produsele pentru îngrijirea locuinței au crescut într-un ritm mai lent, potrivit GfK. ”Cheltuielile medii pe familie au crescut cel mai mult pentru categorii precum ouă, unt, cidru, bere cu arome sau produse de igienă orală (în special periuțe de dinți și apă de gură), în vreme ce au scăzut pentru produse precum suc de roșii, conservanți alimentari sau batoane de susan”, se arată în comunicat.

Ford produce un nou model de mașină la Craiova

u compania va înființa în acest scop 1.500 de locuri de muncă

Ford a anunțat, ieri, că va investi 200 de milioane de euro și va angaja 1.500 de persoane pentru producția celui de-al doilea vehicul în fabrica din Craiova, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit unui comunicat remis de companie, noul vehicul se adaugă actualului SUV de clasă mică Ford EcoSport si motorului 1.0 EcoBoost, ambele produse deja la fabrica din Craiova. Noul model și data de start a producției acestuia vor fi confirmate în apropierea momentului lansării acestuia. „Această nouă investiție confirmă continuarea evoluției gamei noastre de modele interesante produse în Europa și subliniază totodată transformarea complexului de producție de la Craiova. Includerea acestui al doilea vehicul în procesul de producție este o dovadă clară a flexibilității operaționale a fabricii de la Craiova și reflectă perteneriatele puternice pe care le avem cu furnizorii locali și cu membrii comunității”, spune președintele și CEO-ul Ford Europa, Orientul Mijlociu și Africa, Steven Armstrong. Investiția totală pe care Ford a implementat-o în operațiunile sale de producție din România - inclusiv cele 200 de milioane de euro anunțate marți - ajunge la aproape 1.5 miliarde de euro din 2008 încoace, momentul achiziției uzinei de la Craiova. În plus, Uzina de Asamblare a Vehiculelor a trecut recent prin îmbunătățiri tehnice semnificative, mai mult de 550 de roboți fiind instalați pentru a spori eficiența și calitatea în secțiile de Vopsitorie, Montaj General și Caroserie. Sursa citată mai precizează că, pentru a sprijini producția noului vehicul, Ford România va angaja aproximativ 1500 de operatori de bază și calificați pentru al treilea schimb. Forța de muncă actuală de la uzina de clasă mondială care asamblează vehicule și motoare - mai mult de 4.400 de angajați - va fi astfel suplimentată, totalul ajungând la aproximativ 5.900 de angajați. Americanii transmit că iminenta creștere a numărului de vehicule produse de Ford la Craiova subliniază și mai mult importanța concretizării proiectelor de infrastructură. „Investiția în viitorul Craiovei este un semn al încrederii pe care Ford o are în angajamentele asumate de Guvernul roman de a oferi îmbunătățiri cheie la nivelul infrastructurii și ameliorări ale structurii logistice, acestea fiind imperios necesare pentru menținerea competitivității globale a operațiunilor de producție Ford Craiova. Orice întârziere ar restricționa semnificativ eforturile pe care Ford și furnizorii săi le fac pentru a transporta volumul din ce în ce mai ridicat de vehicule și subansamble”, se arată în comunicatul citat.

Deloitte: România va putea miza tot mai puțin pe avantajul fiscalității

În condițiile în care opt state UE au redus cotele de impozit pe profit începând din 2017, România va putea miza tot mai puțin pe avantajul fiscalității scăzute în atragerea investițiilor și are nevoie și de alte atuuri, arată o analiză Deloitte România. Chiar și în noul context, cota de impozit pe profit din România continuă să se afle printre cele mai mici din UE, clasându-se pe poziția a șasea. Totuși, vecinii României, Ungaria și Bulgaria au cote semnificativ mai mici decât ale României, respectiv 9% și 10%, arată studiul. “Deciziile de scădere a cotelor de impozit pe profit în 2017-2018 luate aproape simultan de opt state membre reprezintă o schimbare substanțială de abordare. Până anul trecut, marea majoritate a țărilor UE au tratat cu precauție reducerea fiscalității. Este de așteptat ca tendința să continue în anii următori având în vedere declarațiile oficiale ale unor state, cum ar fi Franța, Polonia sau Belgia. În acest context, devine evident faptul că România va putea miza tot mai puțin pe fiscalitatea redusă ca avantaj major de atragere a investitorilor și că va trebui să se concentreze pe alte politici favorabile pentru mediul de business, cum ar fi predictibilitatea și stabilitatea legislativă, reducerea birocrației, dezvoltarea infrastructurii, pregătirea forței de muncă”, spune Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice Deloitte România. Conform analizei Deloitte România, 13 state membre și-au diminuat cotele de impozit pe profit începând din 2013, dintre care 8 (Belgia, Croația, Ungaria, Italia, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Regatul Unit) în 2017-2018, și doar trei state membre au majorat cotele de impozit pe profit în ultimii cinci ani: Grecia în 2015, Slovenia în 2017 și Letonia în 2018. Statele membre cu cele mai mici cote de impozit pe profit sunt: Ungaria (9%), Bulgaria (10%), Irlanda (12,5%), Cipru (12,5%), Lituania (15%), Polonia (15%, dar numai pentru micile afaceri), România (16%) Statele membre cu cele mai mari rate de impozit pe profit sunt: Franța (33,33%), Germania (cca 30-33%: rata totală rezultă din cumularea cotei la nivel național cu supra taxa de solidaritate și taxa municipală), Belgia (29%)

Compania care voia să achiziționeze Rompetrol, a intrat în incapacitate de plată

CEFC Shanghai International, compania care voia să achiziționeze Rompetrol, a intrat în incapacitatea de a plăti obligațiuni în valoare de 2,09 miliarde de yuan (327,3 milioane de dolari), anunțând că intenționează să efectueze plățile la 6 luni de la data scadenței, relatează Reuters. CEFC Shanghai International Group, o subsidiară a companiei chineze CEFC Energy, a declarat că nu reușește să facă plățile de obligațiuni în valoare totală de 2,09 miliarde de yuani (327,3 milioane de dolari). Este pentru prima dată când societatea a ratat plăți de obligațiuni și urmează îngrijorarea privind capacitate de a-și achita datoriile din februarie, când a fost dezvăluit că președintele CEFC, Ye Jianming, a fost pus sub urmărire pentru presupuse fraude economice. „Au loc schimbări semnificative în ceea ce privește producția și operațiunile emitentului, compania nereușind să strângă fonduri în suma necesară și nu este în măsură să plătească la timp obligațiunile”, se precizează într-o declarație postată pe site-ul Casei de Compensare din Shanghai, citată de Reuters. Compania a avertizat pe 14 mai asupra nesiguranței privind capabilitatea de plată a principalului și a dobânzilor aferente datoriei comerciale de peste 270 de zile, care a ajuns la scadență luni, citând presiuni majore asupra operațiunilor. La o întâlnire recentă, deținătorii de obligațiuni au votat majoritar în favoarea unor propuneri care solicită companiei să furnizeze detalii cu privire la finanțele sale și să elibereze un plan de rambursare, potrivit unei postări publicate săptămâna trecută pe site-ul web al sistemului de schimb valutar al Chinei (CFETS). La momentul emisiunii de obligațiuni, CEFC Shanghai International obținuse un rating AAA (companie cu risc minim de creditare) pe termen lung, de la agenția internă de rating China Lianhe Credit Rating, iar acum agenția de rating a retrogradat pe 15 mai ratingul companiei la B, fiind a patra oară când a redus ratingul emitentului în mai puțin de trei luni. CEFC Shanghai are 12 obligațiuni în valoare de un total de 27,6 miliarde de yuani, potrivit datelor Reuters Eikon, inclusiv obligațiuni în valoare de 8,1 miliarde de yuani cu scadență în acest an.

Consumer Reports nu va recomanda automobilul Tesla Model 3

Influenta revistă americană Consumer Reports nu va recomanda automobilul Tesla Model 3 din cauza numeroaselor defecte, afirmând luni că mașina frânează mai lent decât o camionetă, anunț care a temperat creșterea acțiunilor companiei condusă de miliardarul Elon Musk, relatează Reuters. Mesajele postate de Musk weekendul trecut pe Twitter au determinat creșterea acțiunilor Tesla cu până la 4%, el afirmând că producătorul de automobile electrice vrea să livreze mai întâi versiuni echipate complet al Model 3, care sunt mai profitabile. Autmobilul Model 3 are o importanță majoră pentru profitabilitatea Tesla, într-o perioadă în care compania vrea să elimine întârzierile survenite în procesul de fabricație, informațiile legate de coliziuni în care au fost implicate automobilele sale și scepticismul tot mai mare legat de situația financiară a companiei. Musk a afirmat pe Twitter că automobilul Model 3 complet echipat, cu tracțiune integrală, două motoare și o autonomie de 310 mile (499 kilometri), dar fără controversata funcție Autopilot, va costa 78.000 de dolari. Compania nu a început încă să fabrice versiunea de bază, de 35.000 de dolari, pe care compania a promovat-o ca pe un vehicul de serie. Revista Consumer Reports a refuzat să recomande Model 3 și a criticat automobilul pentru distanța de frânare prea lungă și centrul touch-screen greu de utilizat. Consumer Reports, care realizează anual o evaluare a vehiculelor comercializate în Statele Unite, a afirmat că, deși a apreciat numeroase lucruri la Model 3, iar experiența de conducere a automobilului a fost senzațională, vehiculul are ”defecte mari”. Distanța de frânare de 152 de picioare (46 de metri) în cazul frânării la 60 de mile pe oră (100 kilometri pe oră) este mult mai proastă decât la oricare altă mașină contemporană testată de revistă și cu circa 7 picioare mai lungă decât distanța de oprire a unei camionete Ford F-150.

Indicele Robor la trei luni a crescut la 2,75%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,75%, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Luni, indicele a stagnat la 2,74%. Joi, 10 mai, indicele a crescut la 2,75%, cel mai mare nivel din 15 octombrie 2014, când a fost 2,77%. Indicele a crescut accelerat începând din 13 aprilie, când a atins nivelul de 2,07%. Totodată, valoarea indicelui Robor la șase luni a stagnat marți la 2,89%. Luni, acesta a crescut la 2,89%, cel mai mare nivel din 14 octombrie 2014, când a fost 2,91%. BNR a anunțat, în 7 mai, creșterea ratei dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,50% pe an.

Sony va cumpăra EMI Music Publishing

Grupul japonez Sony a anunțat că va cumpăra, într-o tranzacție care se ridică la 1,9 miliarde de dolari, EMI Music Publishing, o companie care deține drepturile asupra pieselor unor staruri precum Queen, Sam Smith și Pharrell Williams, transmite AFP. În urma acestei tranzacții, peste două milioane de piese - unele numărându-se printre marile hituri ale primei jumătăți a secolului al 20-lea - intră în uriașul catalog muzical deținut de Sony. Aceasta este prima tranzacție majoră făcută sub conducerea noului CEO al Sony, Kenichiro Yoshida, care a subliniat într-o conferință de presă că industria muzicală a cunoscut un nou avânt în ultimii ani, datorită serviciilor de streaming furnizate de companii precum Spotify și Apple. Prin această tranzacție, Sony devine una dintre cele mai mari companii în domeniu, a declarat Yoshida pentru presă. Sony, care era deja acționar minoritar al EMI, printr-o filială a sa, a semnat un acord cu fondul de investiții Mubadala, cu sediul în Abu Dhabi, pentru a cumpăra acțiunile acestuia (60% din compania de producție muzicală). În urma tranzacției, care se ridică la 1,9 miliarde de dolari, Sony va controla indirect 90% din EMI Music Publishing, potrivit unui comunicat

Importurile de gaze au crescut cu 14,2%

România a importat, în primul trimestru din 2018, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 614.400 tone echivalent petrol (tep), cu 14,2% (76.200 tep) mai mare față de cea din perioada similară din 2017, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică /INS/. Producția internă de gaze naturale a depășit, în perioada menționată, 2,13 milioane tep, fiind cu 2,5% (51.200 tep) peste cea din perioada ianuarie-martie 2017. Conform proiectului Strategiei Energetice a României, publicat pe site-ul ministerului de resort, producția anuală de gaze naturale este de așteptat să scadă ușor, până la o medie de 9-10 miliarde metri cubi pentru perioada 2016 - 2030.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.