Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Peste jumătate dintre angajații din România vor să ceară o majorare salarială

Ziarul de Vrancea
16 sep 2019 1547 vizualizări

”Principalul motiv care i-ar reține pe angajați să își schimbe jobul este că lucrează într-o echipă de care s-au atașat foarte mult”, conform BestJobs

Peste jumătate dintre angajații din România au în plan să ceară o mărire salarială sau să își caute un nou loc de muncă până la finele acestui an, nivelul insuficient al veniturilor fiind principala nemulțumire a acestora, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs. Astfel, șase din zece respondenți au declarat că au în plan să își caute activ alt loc de muncă, iar lor li se adaugă alți aproape 7% care iau în calcul această posibilitate. ”Un sfert dintre respondenți afirmă că nu își vor căuta alt loc de muncă, însă dacă vor primi o ofertă mai bună, o vor accepta cu siguranță. Doar sub 4% dintre respondenți afirmă cu tărie că nu sunt interesați deloc de alt job, fiind mulțumiți cu cel actual”, se arată în comunicat. Chiar dacă nu vor reuși să își găsească alt job, 55% dintre respondenți au spus că au de gând să ceară o mărire salarială de cel puțin 20%. Alți 17% sunt indeciși dacă vor face acest lucru și doar 28% afirmă că nu intenționează să ceară angajatorului mai mulți bani. ”Interesul pentru un job în străinătate rămâne ridicat, date fiind nivelurile salariale mult mai ridicate din alte țări. Doi din zece respondenți au în vedere să își caute un job inclusiv în străinătate până la finalul anului, iar 22,3% nu exclud această variantă”, se arată în comunicat. Cei mai mulți angajați (44%) și-ar da demisia pe loc dacă ar găsi în altă parte un salariu între 500 și 1.000 de euro. Trei din zece angajați (30%) ar renunța imediat la jobul actual pentru un salariu între 1.000 și 2.000 de euro, în timp ce 12% ar schimba mâine jobul pentru un salariu care depășește 2.000 de euro. Doar 14% dintre respondenți au afirmat că nu și-ar da demisia doar pentru bani. ”Principalul motiv care i-ar reține pe angajați să își schimbe jobul este că lucrează într-o echipă de care s-au atașat foarte mult (25% dintre respondenți). Pentru alți 16,8% motivul principal pentru care și-ar păstra jobul actual este că biroul e aproape de casă. Aproape tot atâția se tem să nu „cadă din lac în puț”, iar 12,7% sunt reținuți de faptul că în domeniul în care activează sunt puține locuri de muncă disponibile”, se arată în comunicat.

Unul din cinci produse din import are diferențe față de varianta din Occident

u așa arată o analiză a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor

În urma investigațiilor realizate de inspectorii alimentari, 22,78% dintre produsele verificate din România, au conținut diferit față de cele din Occident, potrivit unui studiu prezentat marți de Paul Anghel, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. "Am verificat în funcție de etichetele care ne-au fost prezentate în studiul european, unde au fost analizate 128 de produse. Dintre acestea au fost găsite în România produse identice de la același producător, dar unele dintre ele veți vedea cu cantități diferite, diferențe privind compoziția, cu absența unor ingrediente sau cu prezența altor ingrediente, diferențe privind proporțiile anumitor ingrediente sau diferențe privind parametri rezultați din declarațiile nutriționale. Au fost găsite 79 de produse, s-au constatat diferențe la un număr de 18, reprezentând 22,78% din totalul produselor verificate", a afirmat Anghel. Astfel, alunele din ciocolata Milka reprezintă doar 17%, față de conținutul produselor din aceeași gamă din Italia, de 22% de alune. Băuturile Fanta conțin 5% suc de portocale în România, pe când cele din Franța și Italia conțin 10%. Aceeași situație este și în cazul băuturile Freeway, care conțin 3% suc de portocale în România, iar în Italia, 20%.

E.ON: Becurile economice sau cu LED pot aduce economii anuale de până la 60 de lei fiecare

Cu ajutorul iluminatului inteligent, utilizatorii pot reduce factura la energie, astfel că becurile economice sau cu LED pot aduce economii anuale de până la 60 de lei, pentru fiecare bec, arată furnizorul și distribuitorul de energie E.ON, care subliniază că mai multe surse de lumină direcționate sunt mai potrivite decât o lumină centrală cu o putere mai mare. Compania oferă mai multe sfaturi practice pentru ca utilizatorii să își poată reduce factura la energie cu ajutorul iluminatului inteligent. ”Odată cu începerea școlii încep și temele pentru copii, care se vor termina uneori după lăsarea întunericului și, tocmai de aceea, o lampă de birou este extrem de utilă. Fasciculul de lumină îl putem direcționa spre cărți și caiete,fără să fie umbre, iar intensitatea luminoasă o putem ajusta pentru a nu induce o stare de oboseală și pentru a nu avea un consum mai mare de energie”, arată compania. De asemenea, dacă dorim să utilizăm uneori o lumină puternică, alteori difuză, în funcție de activitățile pe care le avem, putem înlocui întrerupătoarele sau comutatoarele din casă cu variatoare de tensiune, ce ne permit să adaptăm intensitatea luminoasă în funcție de nevoile noastre sau cu soluții de iluminat inteligent ce pot fi controlate prin Wi-Fi. ”Montarea unor corpuri de iluminat cu senzori de prezență în gospodărie, pe casa scării, sau în zonele de tranzit, ne vor ajuta să economisim energie, ele funcționând doar când o persoană este în raza de acțiune a senzorilor”, mai spun reprezentanții companiei. În general, iluminatul artificial necesită atenție din partea utilizatorilor, deoarece becurile clasice produc 95% căldură și doar 5% lumină, pe când cele cu LED au o degajare de căldură mult mai redusă. Becurile economice sau cu LED produc la fel de multă lumină ca și cele cu filament, dar pot aduce economii anuale de până la 60 de lei, pentru fiecare bec, potrivit companiei. Acestea consumă cu până la 75% mai puțină energie decât cele incandescente. ”Alte sfaturi utile: mai multe surse de lumină sunt mai potrivite pentru iluminare decât o lumină centrală cu putere mai mare; folosește lumini solare cu reglaj electric pentru gradină. Lămpile solare nu trebuie să fie conectate la circuitul de curent al casei iar cel mai bun lucru în toate acestea este că lumina din energia solară este gratuită”, mai arată compania. Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid și E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție, respectiv de furnizare a energiei și a soluțiilor energetice pentru circa 3,1 milioane de clienți. De la intrarea pe piața din România grupul E.ON a investit circa 1,6 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 2 miliarde de euro.

BNR “scoate” din piața 13 miliarde de lei

BNR a atras luni 13,3 miliarde lei din piața interbancară în depozite cu scadența la o săptămână și o dobândă de 2,5%, egală cu dobânda de politică monetară, reducând astfel lichiditatea excendetară din piață. Instituția a optat în ultima perioadă pentru controlul strict al lichidității, menținând dobânda-cheie în primele opt luni din acest an la 2,5%. Cea mai mare sumă atrasă de BNR din piață în acest an, în 15 iulie, de peste 17 miliarde de lei, reprezintă al treilea cel mai mare nivel din ultimul deceniu. Banca centrală a reluat în aprilie 2018, după o pauză de șapte ani, operațiunile de atragere de depozite, retrăgând de două ori sume record de peste 18 miliarde de lei, într-un context caracterizat de creșterea inflației. Banca Centrală a sterilizat în august, în fiecare săptămână, lichiditatea excedentară din piață, acesta fiind singurul instrument aflat la dispoziția băncii centrale.

Vodafone începe integrarea UPC și anunță pachete pentru clienții celor două companii

La o lună de la finalizarea achiziției UPC, operatorul Vodafone România a anunțat marți că lansează noi oferte concepute să adreseze nevoile tuturor clienților Vodafone și UPC, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, precum și pe cele ale clienților noi. Cele două companii numără împreună până în 10 milioane de abonați și o rețea fixă prezentă în 3,1 milioane de gospodării. La nivelul lui 2018, veniturile totale cumulate ale celor doi operatori se ridicau la 1 miliard de euro. ”Fuziunea celor două părți va avea loc în prima parte a anului 2020. Procesul de integrare a operațiunilor va dura aproximativ trei ani și va include aspectele legale, convergența portofoliilor de servicii și integrarea sistemelor IT celor doi operatori telecom”, a declarat marți Murielle Lorilloux, CEO Vodafone și UPC România, în cadrul unei întâlniri cu presa. ”Pentru a celebra acest moment împreună cu clienții, compania oferă tuturor utilizatorilor de servicii Vodafone și UPC bonusuri de bun-venit care includ date mobile nelimitate și mii de ore de filme și seriale disponibile oricând, în aplicația Vodafone TV, precum și acces la cele mai interesante competiții sportive prin serviciile de televiziune digitală UPC”, a anunțat marți Vodafone. Murielle Lorilloux precizează că societățile vor continua să investească și să dezvolte noi servicii și oferte speciale. ”Faptul că UPC și Vodafone sunt acum împreună ne ajută să devenim un jucător mai puternic în ceea ce privește serviciile mobile, de fix și TV, acest lucru fiind un moment important nu doar pentru echipa noastră, cât și pentru toți clienții”, a afirmat Murielle Lorilloux. Clienții persoane fizice care utilizează în prezent servicii Vodafone sau UPC primesc extra-beneficii în valoare de 100 euro, la achiziția de noi servicii, anunță compania. Vodafone și UPC au creat pentru clienții business beneficii exclusive care includ până la 12 luni gratis de opțiuni TV sau discounturi pentru smartphones.

Amenzi substanțiale pentru trucarea de licitații

Consiliul Concurenței a investigat licitațiile organizate de CNAIR în 2012 și 2013 în vederea deszăbezirilor realizate pentru Direcția Regională Drumuri și Poduri Cluj. În urma investigațiilor patru companii au fost amendate cu peste 1 milion de euro, potrivit unui comunicat remis, marți, MEDIAFAX. Consiliului Concurenței a finalizat investigația privind trucarea unor licitații organizate de CNADNR (în prezent CNAIR), în anii 2012 și 2013, în vederea atribuirii serviciilor de întreținere curentă pe timp de iarnă (deszăpezire) a drumurilor naționale și autostrăzilor aflate în administrarea Direcției Regionale Drumuri și Poduri Cluj. În cadrul investigației, Consiliul Concureței a sancționat patru companii (Diferit SRL, Selina SRL, Athos Com SRL, Ritorsa Trans SRL), active în sectorul construției de drumuri și autostrăzi, cu amenzi în valoare totală de 5,042,540 lei (aprox 1,1 milioane euro), anunță autoritatea. Autoritatea de Concurență solicită Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR) să evite, pe cât posibil, situațiile în care se ajunge negocieri cu participanții la licitații, având în vedere că de cele mai multe ori, în aceste cazuri, prețurile de atribuire sunt mai mari comparativ cu cele ofertate în cadrul procedurilor de licitația deschisă.

Franțuzoaica Christine Lagarde devine prima directoare a BCE

Parlamentul European (PE) a validat-o marți în funcția de președintă a Băncii Centrale Europene (BCE) pe franțuzoaica Christine Lagarde, care devine astfel prima femeie care deține acest post, relatează Reuters. Parlamentarii au validat-o în funcție cu 394 de voturi la 206 și 49 de abțineri, într-o sesiune plenară, la Strasbourg, în Franța. “Christine Lagarde este o alegere excelentă și are susținerea mea deplină”, a declarat un parlamentar ceh, Ludek Niedermayer (centru-dreapta) într-o dezbatere, înainte de vot. Lagarde nu a fost prezentă în sală, în pfida faptului că a fost invitată. “Christine Lagarde este bine poziționată să sublinieze importanța altor politici (economice), nu doar a celei monetare”, a apreciat Niedermayer. O negociatoare abilă, care a condus Fondul Monetar Internațional (FMI), dar care are puțină experință în politica monetară, Lagarde a fost desemnată în iulie de către liderii europeni să-l înlocuiască pe Mario Draghi, de la 1 noiembrie, la conducerea celei mai puternice instituții financiare europene.

Prețurile petrolului sunt în scădere ușoară

Prețurile petrolului sunt în scădere ușoară, marți, dar investitorii continuă să fie îngrijorați de riscurile unei riposte militare la atacurile împotriva instalațiilor petroliere ale Arabiei Saudite, care au redus la jumătate producția de țiței a regatului și au dus luni la cele mai mari creșteri ale cotațiilor din ultimele decenii, transmite Reuters. Atacul de sâmbătă a mărit probabilitatea unui șoc major pe piața petrolului, care în ultimele luni s-a concentrat pe îngrijorările legate de cerere, din cauza erodării creșterii economiei mondiale, pe fondul disputei comerciale dintre SUA și China. Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol din lume și a fost furnizor de ultimă instanță de-a lungul deceniilor. La ora 06:31 (9:31 ora României), prețul petrolului Brent era în scădere cu 30 de cenți, la 68,72 dolari pe bari, în timp ce petrolul West Texas Intermediate, de referință pe piața americană, era în declin cu 57 de cenți, respectiv cu 0,9%, la 62,33 dolari pe baril. Pe parcursul tranzacțiilor, ambii indici au scăzut cu circa 2%. Luni, prețurile petrolului au urcat cu aproape 20% în timpul tranzacțiilor, cea mai mare creștere din ultimii aproape 30 de ani, ca reacție la aatacuri, și au închis în creștere cu aproape 15%, la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.