Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE Peste 77.000 de turiști s-au aflat pe litoralul românesc în minivacanța de 1 Mai

Ziarul de Vrancea
30 apr 2018 1192 vizualizări

Peste 77.000 de turiști s-au aflat pe litoralul românesc în această minivacanță de 1 Mai, cei mai mulți dintre aceștia, aproape 40.000 aflându-se în Mamaia, pe locul secund ca grad de ocupare fiins Vama Veche cu peste 17.500 de turiști.

De asemenea, aproape 10.000 de turiști străini se află pe litoral în această perioadă. Potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, duminică, 29 aprilie, pe litoralul românesc se aflau 77.521 de turiști. Cei mai mulți dintre aceștia – 39.740 sunt în Mamaia, pe locul doi aflându-se Vama Veche cu 17.600 de turiști, iar pe locul trei Năvodari, cu peste 9.000 de turiști. În Costinești se află trei mii de turiști, în Neptun, aproape trei mii, puțin peste două mii sunt în Mangalia și două mii de turiști la Eforie. Cei mai puțini turiști se află în Constanța – 625. Totodată, din numărul total al turiștilor 9546 sunt străini.  Astfel, estimările hotelierilor și autorităților au fost depășite, aceștia anunțând înainte de minivacanța de 1 Mai că se așteaptă la aproximativ 40 de mii de turiști pe litoral în această perioadă.

Patru din zece cumpărători români reclamă calitatea serviciilor sau produselor

Doar 41% dintre cumpărătorii români au făcut vreodată o plângere în ceea ce privește serviciile sau produsele companiilor cu care au interacționat, dar aceasta nu înseamnă că restul de 59% dintre români au fost mulțumiți de fiecare dată, arată un studiu efectuat de compania de cercetare de piață 4Service Group România. Astfel, unii dintre cumpărători s-au simțit descurajați de la început sau au fost influențați de experiențele anterioare neplăcute cu reprezentanții departamentelor de relații cu clienții. Totodată, peste 10% dintre consumatori spun că demersul lor a fost inutil sau nu au primit vreodată răspuns la solicitările lor. ”Cele mai multe plângeri ale cumpărătorilor români s-au făcut prin telefon. Mai exact, 18,7% dintre consumatori au apelat la call center-ul companiilor. 5,4% dintre ei au preferat să apeleze direct la personalul din magazin, în vreme ce 2,8% și-au exprimat nemulțumirile în social media”, se arată în comunicat. În ceea ce privește feedback-ul, mai mult de un sfert dintre reclamațiile românilor au rămas fără răspuns. Un procent de 34% au primit răspuns în decurs de 24 de ore, aproape 6% au primit răspuns în câteva ore, iar peste 7% în decurs de oră. Totuși, aproape 13% dintre respondenți au declarat că au primit răspuns în mai puțin de 5 minute, potrivit studiului. ”Un aspect interesant este reacția angajaților care au preluat plângerile clienților. Mai puțin de 19% dintre aceștia au reacționat cu amabilitate atunci când le-a fost cerută condica de reclamații sau a fost solicitat un superior. Marea majoritate au rămas neutri sau indiferenți. Doar 4,5% dintre angajați au reacționat negativ la o astfel de cerere”, se arată în comunicat. În schimb, aproape jumătate dintre angajații care au preluat o plângere încearcă să rezolve singuri problema, fără să apeleze la colegi sau superiori. Astfel, mai puțin de 55% dintre ei și-au cerut scuze pentru inconvenientul creat clienților, însă chiar și așa, aproape două treimi dintre ei folosesc mereu fraze standard în discuțiile cu consumatorii. ”Motivele pentru care românii fac reclamații sunt cât se poate de diverse: de la livrări întârziate, la comenzi eronate, produse de calitate necorespunzătoare, probleme de ordin tehnic, nerespectarea orelor de program, până la lipsa de pregătire a personalului sau aglomerația prea mare de la case”, se arată în comunicat.

Florin Cîțu: În doar trei ani statul și-a triplat necesarul de finanțare

Senatorul PNL Florin Cîțu, spune că în doar trei ani statul român și-a triplat necesarul de finanțare pentru cheltuieli curente, că economia României trăiește de pe o zi pe alta, iar într-un an Liviu Dragnea a adus economia la mâna finanțatorilor străini. "Fără a se împrumuta lunar, economia României intră în colaps", afirmă senatorul liberal. El arată, într-un mesaj postat pe Facebook, că în 2015, necesarul de finanțare era de 60 miliarde lei împărțit astfel: 10 miliarde deficitul bugetar și restul de 50 de miliarde administrarea datoriei publice, iar în 2018, necesarul de finanțare de 78 miliarde lei este împărțit astfel: 28 miliarde lei deficitul bugetar și restul de 50 de miliarde lei administrarea datoriei publice. Florin Cîțu mai spune că, fără a se împrumuta lunar, economia României intră în colaps. "Ce ne spune această structură? În doar 3 ani, începând cu 2016, statul și-a triplat necesarul de finanțare pentru cheltuieli curente. Mai clar. Fără a se împrumuta statul român intră în colaps. Plata pensiilor și a salariilor este la mâna investitorilor străini. Dar și mai rău, ticăloșia lui Dragnea constă în faptul că se împrumută cu dobândă din ce în ce mai mare pentru a plăti salarii și pensii astăzi. Economia României trăiește de pe o zi pe alta. Într-un an de zile, Liviu Dragnea a adus economia României la mâna finanțatorilor străini. Fără a se împrumuta lunar, economia României intră în colaps", adaugă Florin Cîțu.

Fermierii afgani produc cantități record de opiu

Fermierii afgani continuă să producă cantități record de opiu, în lipsa unor alternative mai profitabile, situație care scoate în evidență incapacitatea guvernului de a descuraja cultura macilor care stă la baza majorității heroinei distribuită la nivel mondial, relatează Bloomberg. Ajutați de funcționari corupți, contrabandiști și talibani, fermierii afgani contribuie la menținerea unei oferte anuale de aproximativ 9.000 de tone de opiu pe piețele internaționale, producând recolte mari în pofida eforturilor guvernului de a descuraja cultivarea macilor. ”Nu primim suficienți bani dacă cultivăm grâu sau alte culturi”, a spus Mohammad Nadir, un fermier în vârstă de 45 de ani din provincia Kandahar. Această provincie este al doilea mare centru de cultivare a macilor pentru opiu după provincia vecină Helmand, și o bază importantă a militanților talibani. Semințele de mac sunt utilizate la fabricarea opiului, heroinei și altor droguri. Producția anuală de maci a lui Nadir îi va aduce un venit de 3.000 de dolari, în timp ce producția de grâu i-ar aduce pe acceași suprafață numai 1.000 de dolari. Nadir își împarte profitul cu talibanii, în schimbul protejării culturii de maci și găsirii de contrabandiști locali și internaționali pentru vânzarea producției ilegale.

Cofondatorul WhatsApp Jan Koum părăsește societatea

Cofondatorul WhatsApp Jan Koum a anunțat că pleacă de la serviciul de mesagerie instantanee, proprietatea Facebook, relatează Reuters. Jan Koum, unul dintre cei mai aprigi apărători ai protecției datelor persoanle, se afla în dezacord cu strategia WhatApp și se opunea încercărilor Facebook de a folosi informații private înregistrate de mesagerie și de a-i slăbi sistemul de criptare, potrivit The Washington Post (WP), care citează surse la curent cu discuțiile. ”Sunt aproape zece ani de când Brian și cu mine am lansat WhatsApp și a fost o aventură incredibilă cu unul dintre cei mai buni”, afirmă directorul general al WhatsApp pe agina sa de Facebook, referindu-se la cofondatorul serviciului Brian Action. Jan Koum nu a precizat data plecării sale și nu a putut fi contactat imediat. Brian Acton a părăsit societatea în seprembrie. WhatsApp este folosită de peste un miliard de persoane, în întreaga lume. Facebook și-a intensificat eforturile, în ultimile luni, în vederea unei rentabilizări a WhatsApp care, spre deosebire de rețeaua de socializare, nu propune publicitate.

Supermarketurile britanice Sainsbury’s le vor înghiți pe cele Asda

Sainsbury’s, a doua cea mai mare companie de supermarketuri din Marea Britanie, a convenit preluarea Asda, filiala locală a grupului american Walmart, pentru 7,3 miliarde de lire sterline (10 miliarde dolari), pentru a forma cel mai mare grup de profil de pe piața britanică în funcție de cota de piață, peste liderul actual Tesco, transmite Reuters. Combinarea dintre al doilea și al treilea mare grup de supermarketuri din Marea Britanie ar putea genera economii și o putere concurențială mai mare în fața companiilor germane cu discount, dar și față de Tesco, care a cumpărat compania de comerț engros Booker. Acordul în numerar și acțiuni oferă și o posibilă cale de ieșire pentru Walmart, a cărui divizie Asda, cumpărată în 1999 pentru 6,7 miliarde de lire, nu a reușit să se dezvolte din cauza companiilor cu discount Aldi și Lidl, care atrag clienții cu venituri mai reduse. Acțiunile Sainsbury au crescut cu până la 21%, la 327,1 pence pe unitate, în prima parte a tranzacțiilor de luni, cel mai ridicat nivel atins după iulie 2014, în timp ce acțiunile rivalilor Tesco și Morrisons (locul patru pe piață) au scăzut. Walmart va primi 3 miliarde de lire (4,1 miliarde dolari) în numerar și o participație de 42% la grupul nou format, tranzacție care evaluează Asda la circa 7,3 miliarde de lire.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.