Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Persoanele cu rate în lei primesc lovitură după lovitură

Ziarul de Vrancea
15 nov 2017 870 vizualizări

Indicele Robor la 3 luni a crescut până la nivelul de 2,06%, un nou record al ultimilor trei ani

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut miercuri până la nivelul de 2,06%, cel mai mare din octombrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR). Marți, indicatorul Robor la 3 luni a urcat la 1,92%. Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Nivelul atins miercuri - 2,06% - este cel mai mare din 31 octombrie 2014, când a atins pragul de 2,07%. Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Indicele Robor la 6 luni a crescut miercuri la 2,17%, cel mai mare nivel din 10 noiembrie 2014, când a fost 2,22%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei. Evoluția dobânzilor pe piața monetară este de obicei corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% și 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

Isărescu: Suntem pentru creșterea consumului, pentru creșterea salariilor. Atenție la dozaj!

Banca Națională a României (BNR) susține creșterea consumului și a salariilor, dar cu dozajul necesar, în funcție de productivitatea muncii, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, la Conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). "Suntem pentru creșterea consumului și a salariilor, dar cu dozajul necesar, în relație cu productivitatea. Că se măsoară greu? Da, se măsoară greu, mai ales când e vorba de salariile bugetarilor. Nu ai cum să stabilești o relație directă, dar unde vezi că s-a sărit calul? La balanța de plăți. Aia e imbatabilă. Acolo aproape că nici nu poți să minți. Student cercetător la Institutul Mondial asta am învățat", a spus Isărescu. În altă ordine de idei, șeful BNR a afirmat că deprecierea cursului este un efect, nu o cauză. "Suntem pentru creșterea consumului, pentru creșterea salariilor, atenție la dozaj! Suntem pentru stabilitatea economică, stabilitatea cursului, dar nu fixitate. Cursul poate să creeze un cerc vicios dacă se intră în panică, dar este mai mult un efect când se depreciază, decât o cauză. Hai să lucrăm la cauză! De ce cresc atât de repede importurile de bunuri de consum? De ce am ajuns la un miliard de euro pe lună deficit comercial? Cât de mult poate să dureze asta? Poate agricultura, într-un an bun, să compenseze asta? S-ar putea să poată. Trebuie analize. Dozajul și momentul... Ca în medicină: nu dai medicamentul la timp, cu dozajul respectiv, faci mai mult rău decât...", a precizat guvernatorul BNR.

Aproape 2.200 de dosare de daună din cazul Omnia Turism, avizate de Omniasig

Compania de asigurări Omniasig Vienna Insurance Group a avizat 2.195 de dosare de daună în cazul agenției de turism Omnia Turism, se arată într-un comunicat al societății de asigurări remis ieri AGERPRES. 'Referitor la cazul agenției Omnia Turism, asigurată la societatea noastră pentru riscul privind rambursarea cheltuielilor de repatriere sau a sumelor achitate de turist în cazul insolvabilității sau falimentului agenției de turism, precizăm că procesul de avizare a dosarelor de daună este în derulare. Până în prezent, au fost avizate 2.195 dosare de daună', se spune în comunicat. Persoanele păgubite pot contacta Omniasig Vienna Insurance Group la numărul de call-center 021-9669 pentru avizarea daunelor și pentru întocmirea dosarelor de daună și completarea acestora cu documentele justificative necesare. Suma asigurată este de 50.000 dolari/polița de asigurare, în conformitate cu prevederile legale. Valoarea despăgubirilor va avea în vedere raportul dintre suma asigurată și valoarea totală a prejudiciului, obținându-se astfel un procent care va fi aplicat fiecărei solicitări de despăgubire avizată pe această poliță. Potrivit ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre, paguba produsă de Omnia Turism este cea mai mare de după revoluție, în condițiile în care agenția a vândut pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru anul 2018 unui număr de 8.500 de clienți, iar pentru perioada 17 octombrie — 31 decembrie 2017 au mai fost încasați 433.000 de euro de la 202 turiști.

Mozilla lansează Firefox Quantum, un browser care bate Chrome în testele de performanță

Organizația non-profit Mozilla a lansat un update major al browser-ului Firefox, nume de cod Quantum, care reușește să depășească Google Chrome în multe din testele de viteză. Firefox, browser-ul care a pus umărul decisiv la începutul decăderii lui Internet Explorer, a ajuns la versiunea cu numărul 57, o versiune care reprezintă un pas important pentru producătorul Mozilla și un update mult așteptat de utilizatori. Cu numele de cod Quantum, noul Firefox este, conform celor de la Mozilla, de două ori mai rapid decât versiunea din urmă cu 6 luni, iar sporul de performanță este vizibil cu ochiul liber în toate operațiunile. Spre deosebire de Chrome, care pentru mulți a devenit prea încărcat și instabil, Firefox Quantum reușește să consume mai puține resurse. Acest aspect este vizibil în mod special când sunt deschise multe tab-uri, moment în care Firefox ocupă semnificativ mai puțină memorie RAM decât Chrome. Dincolo de viteza de încărcare a paginilor, care nu diferă cu mult între principalele browsere web, la Firefox Quantum este vizibil faptul că browser-ul a devenit mult mai rapid în ceea ce privește operațiunile obișnuite, precum deschiderea sau schimbarea tab-urilor. De altfel, site-ul speed-battle.com, care testează performanța browser-elor, arată deja o diferență mare față de Chrome în favoarea lui Firefox Quantum. Pe PC-ul pe care a fost redactat acest articol, Firefox Quantum a primit 1775 de puncte, iar cea mai nouă versiune de Chrome s-a oprit la 1097. Rezultatul acestui test diferă de la un utilizator la altul, deoarece se iau în calcul performanțele browser-elor în raport cu dotările tehnice ale fiecărui dispozitiv, fie că este vorba de PC, tabletă ori telefon. Într-o anumită măsură, sporul de performanță se datorează și noii interfețe. Numită Photon UI, interfața aleasă de Mozilla este una simplistă și minimalistă, care are nevoie de cât mai puține resurse.

Bill Gates vrea să construiască un oraș inteligent

Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, investește în construirea de la zero a unui oraș inteligent. Spre deosebire de conceptul “smart city” uzitat din ce în ce mai des inclusiv în România, care presupune folosirea tehnologiilor moderne și conectarea la internet pentru repararea problemelor pe care le au marile metropole, probabil că cea mai bună cale de a construi un oraș inteligent este planificarea de la bun început și construirea de la zero a acestuia. Într-un astfel de oraș inteligent, în care totul este construit și implementat de la bun început a decis să investească Bill Gates. Co-fondatorul Microsoft a ales o zonă din Statele Unite situată în apropiere de Phoenix, Arizona. Prin firma de investiții Cascade Investment, Bill Gates a cumpărat o suprafață de aproximativ 100 de kilometri pătrați pe care va fi ridicat viitorul oraș inteligent. Investiția de până acum a lui Bill Gates se ridică la 80 de milioane de dolari. Planul de construcție are în vedere ridicarea a 80.000 de case. Aproximativ 14 kilometri pătrați vor fi alocați unei zone industriale, care va găzdui inclusiv clădiri de birouri și magazine, 2 kilometri pătrați vor fi dedicați construcției de școli, iar pentru parcuri vor fi alocați peste 13 kilometri pătrați. Viitorul oraș va include o serie întreagă de tehnologii moderne sau care vor deveni disponibile abia în următorii ani, precum rețele de mare viteză, fabrici de producție ultra-moderne sau mașini și autobuze autonome.

Apple revine pe primul loc în topul producătorilor de accesorii inteligente

Apple a fost producătorul de accesorii inteligente cu cele mai mari vânzări, în al treilea trimestru al anului. Succesul se datorează într-o măsură semnificativă lansării celei de-a treia versiuni de Apple Watch. Series 3 ar fi trebuit să creeze un impact important începând cu al doilea trimestru, însă disponibilitatea limitată a afectat vânzările. Apple a rezolvat între timp problemele de disponibilitate și a reușit să furnizeze mai multe ceasuri inteligente în al treilea trimestru. Compania americană a livrat 3,9 milioane de ceasuri, având cel mai bun trimestru din acest an. Totuși, Watch Series 3 reprezintă mai puțin de un sfert din totalul accesoriilor inteligente vândute de Apple în trimestrul al treilea. 800.000 de ceasuri din cea mai nouă serie a livrat Apple în cel mai recent trimestru. Locurile doi și trei sunt ocupate, în ordine, de chinezii de la Xiaomi și de Fitbit. Xiaomi a livrat 3,6 milioane de accesorii inteligente, în timp ce cei de la Fitbit au livrat 3,5 milioane de produse din aceeași categorie.

Profitul net al Transelectrica a scăzut de peste trei ori

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 64,79 milioane lei, de peste trei ori mai mic față de rezultatul net raportat în perioada similară a anului anterior, de 213,33 milioane lei, ca urmare a scăderii veniturilor din serviciul de transport al energiei electrice, arată datele transmise Bursei de Valori București (BVB). ”Rezultate în scădere față de aceeași perioadă a anului precedent, situație determinată atât de scăderea profitului din activitățile cu profit permis (pe fondul reducerii cu circa 10% a tarifului de transport față de aceeași perioadă a anului trecut) cât mai ales de înregistrarea unei pierderi semnificative corespunzătoare activităților derulate în baza unui model de reglementare profit zero”, arată raportul societății. De asemenea, veniturile totale au urcat cu peste 27%, la 2,41 miliarde lei, de la 1,89 miliarde lei, la sfârșitul lui septembrie 2016


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.