Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Pensia medie era de 1.739 de lei la finalul lunii decembrie 2022

Ziarul de Vrancea
2 ian 2023 403 vizualizări

Numărul pensionarilor înregistrați la sfârșitul anului trecut era de 4,788 milioane de persoane

Un număr de 4.787.920 pensionari era înregistrat în decembrie 2022 în România, iar pensia medie a fost de 1.739 lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceștia, 694.843 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 506 lei. Din numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.823.804 persoane, dintre care 2.200.689 femei, în timp ce pensia medie se situa la 1.937 de lei. Pensie anticipată primeau, în decembrie 2022, un număr de 7.699 persoane (2.470 lei, pensie medie), pensie anticipată parțială 91.564 de persoane (1.796 de lei pensia medie) și pensie de invaliditate 398.983 persoane (pensie medie de 781 lei), dintre care 44.794 persoane pentru gradul I de invaliditate (671 lei, pensie medie). În aceeași lună, pensia de urmaș s-a acordat unui număr de 465.724 persoane (908 lei pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 146 pensionari (421 de lei în medie).

InfoCons: Pastile de supt, care conțin până la 6 E-uri

u "Pe aproape 70% din etichete nu este menționată cantitatea de zahăr!”, se arată într-o analiză InfoCons

Pastilele de supt conțin până la 6 E-uri, iar pe aproape 70% din etichete nu este menționată cantitatea de zahăr, conform unui studiu realizat de InfoCons. Potrivit sursei citate, toate pastilele ale căror etichete au fost supuse " radiografiei " conțin E-uri, într-o mai mică sau mai mare măsură. Astfel, numărul minim de E-uri descoperit pentru acest tip de produse este 1, în timp ce numărul maxim descoperit este 6, arată cercetarea, care are la bază informațiile ce se regăsesc pe etichetele produselor tip comprimate de supt. "Pe aproape 70% din etichete nu este menționată cantitatea de zahăr! În urma efectuării studiului, s-a constat faptul că zahărul apare menționat pe majoritatea etichetelor, însă pe aproape 70% din etichete nu este menționată și cantitatea", susțin autorii studiului. Potrivit InfoCons, zahărul din pastilele de supt se încadrează pe o scală între 0 și 1,5 g per pastilă, în timp ce îndulcitorul este regăsit într-o cantitate încadrată între 0 și 1,1 g. "Cantitatea zilnică de zahăr recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de 25 g/zi. În momentul administrării pastilelor de supt , trebuie avut în vedere și acest aspect, întrucât este important să nu depășim această limită. Pe parcursul unei zile, meniul este destul de variat, iar în momentul administrării comprimatelor de supt, trebuie avute în vedere și cantitățile de zahăr din celelalte produse alimentare consumate", mai arată cercetarea. "Suntem în perioada de viroze și de gripă. Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau diferite E-uri? Sau ar trebui să luăm niște medicamente care să ne ajute cu adevărat? Haideți să citim cu atenție eticheta și să înțelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare și E-uri, la un preț extrem de mare, când am putea cumpăra medicamente, poate cu un gust nu atât de bun, o culoare nu atât de atrăgătoare, nu atât de dulci, dar să dăm banii exact pe ceea ce avem nevoie. Noi am citit pentru voi eticheta și este simplu și pentru voi: puteți scana codul de bare cu aplicația gratuită InfoCons și alegeți ceea ce doriți, gestionându-vă banii cu cap.", a afirmat Sorin Mierlea - Președinte InfoCons.

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,56% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marți, la 7,56% pe an, de la 7,57% pe an, în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la 7,81% pe an, iar ROBOR la 12 luni a coborât la 8,08% pe an față de 8,09% în ședința anterioară. În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%. În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanța 19/2019 a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.

Bursele și dolarul au crescut luni, în pofida avertismentelor economice ale FMI

Bursele au crescut luni, la nivel mondial, randamentele obligațiunilor europene au scăzut, iar dolarul s-a menținut ferm în tranzacțiile cu volum scăzut de luni, după avertismentele directorului general al Fondului Monetar Internațional că o treime din lume va intra în recesiune în 2023, transmite Reuters. Cel mai larg indice al acțiunilor din regiunea Asia-Pacific din afara Japoniei, MSCI, a crescut cu 0,04%, în timp ce indicele acțiunilor globale a urcat cu 0,18%. Indicele paneuropean STOXX 600 a avansat cu 0,8%, recuperând o parte din pierdere de aproape 12% din 2022, lovit de înăsprirea agresivă a politicilor monetare ale băncilor centrale. Indicele DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 0,8%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,6%. Traderii au fost reticenți în a avea încredere la începutul anului în mișcările acțiunilor și obligațiunilor, multe piețe fiind închise pentru vacanță, și înainte de o serie de cifre economice care urmează să fie publicate săptămâna aceasta. Datele despre inflație din Europa, minutele de la reuniunea din decembrie a Rezervei Federale din SUA și cifrele de pe piața muncii din SUA sunt câteva dintre datele importante așteptate de analistul șef din Danske Bank, Piet Haines Christiansen. ”Aș fi precaut la interpretarea oricăror mișcări în această dimineață”, a spus Christiansen. Piețele din Marea Britanie, Hong Kong, Irlanda, Japonia, Singapore, Canada și Statele Unite au fost închise luni. Dolarul a crescut cu aproape 0,2% față de un coș de valute majore, în timp ce lira sterlină și euro au scăzut cu 0,4% și, respectiv, 0,2%. Trezoreria SUA va relua tranzacțiile cu obligațiuni marți, după o sărbătoare legală de luni. Randamentele obligațiunilor guvernamentale germane au scăzut luni de la cele mai înalte niveluri din mai bine de un deceniu, pe fondul unor semnale mai puternice din partea Băncii Centrale Europene (BCE). Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că salariile din zona euro cresc mai repede decât se credea anterior, iar banca centrală trebuie să împiedice ca acest lucru să alimenteze inflația deja ridicată. Randamentul obligațiunilor pe 10 ani a Germaniei a scăzut cu 0,12 puncte procentuale, la 2,44%, după ce vineri a atins cel mai mare nivel din 2011, de 2,57%.

Patru din cinci maşini noi vândute în Norvegia în 2022 au fost electrice

Patru din cinci maşini noi vândute în Norvegia în 2022 au fost electrice, în frunte cu Tesla, dar persoane din industrie spun că noile taxe ar putea zădărnici obiectivul ţării de a deveni prima care pune capăt vânzării de automobile pe benzină şi motorină, până în 2025, transmite Reuters. Tesla, compania miliardarului Elon Musk, a vândut mai multe maşini în Norvegia decât oricare altă marcă, pentru al doilea an consecutiv, câştigând o cotă de 12,2% din piaţa totală, înaintea Volkswagen, care deţine o cotă de 11,6%, potrivit datelor referitoare la înmatriculări. În timp ce China este de departe cea mai mare piaţă auto din lume, Norvegia, cu cei 5,5 milioane de locuitori ai săi, a atins cea mai mare proporţie de vehicule electrice din lume cu ajutorul subvenţiilor generoase, făcând-o un teren de probă pentru producătorii de automobile care lansează modele. Ponderea vehiculelor electrice cu baterie (BEV) vândute a crescut la 79,3% din toate maşinile noi în 2022, de la 65% în 2021, în creştere faţă de 2,9% în urmă cu un deceniu, a declarat Federaţia Norvegiană a Drumurilor (OFV). Tesla Model Y a fost cel mai popular model al anului, înaintea modelului electric ID.4 al Volkswagen, aflat pe locul doi, şi Skoda Enyaq. pe locul al treilea. Căutând să pună capăt vânzărilor de maşini pe benzină şi diesel, Norvegia, producătoare de petrol, a scutit până acum vehiculele electrice cu baterii de taxele impuse vehiculelor care folosesc motoare cu ardere internă. Dar, în timp ce scutirile fiscale ajută la reducerea emisiilor, ele au costat statul 39,4 miliarde de coroane (4,0 miliarde de dolari) sub formă de venituri pierdute în 2022, a spus Ministerul de Finanţe, iar coaliţia de guvernare de centru-stânga încearcă să reducă beneficiile pentru vehiculele de ultimă generaţie. Cei care au cumpărat anul trecut un Porsche Turbo S electric ar fi plătit cel puţin 1,7 milioane de coroane norvegiene, dar dacă ar fi fost impozitat ca echivalentul său alimentat cu benzină, preţul ar fi fost peste 2,1 milioane. O nouă taxă auto bazată pe greutate ar putea avea un impact negativ şi asupra vânzărilor de vehicule electrice, deoarece sistemele de motoare electrice sunt mai grele decât echivalentele lor pe combustibili fosili, a declarat Federaţia Norvegiană de Automobile (NAF), un grup care reprezintă proprietarii de maşini. ”Suntem îngrijoraţi că vânzările vor scădea deoarece guvernul a propus o nouă taxă bazată pe greutate”, a declarat purtătorul de cuvânt al NAF, Thor Egil Braadland.

Banca Israelului a majorat dobânda de referință cu 0,5 puncte procentuale

Banca Israelului a majorat luni rata dobânzii de referință cu o jumătate de punct procentual și va continua probabil creșterile în lunile următoare, spunând că încearcă să reducă inflația care depășește 5%, transmite Reuters. Banca centrală, așa cum era de așteptat, și-a ridicat dobânda cheie la un maxim din ultimii 14 ani, de la 3,25% la 3,75%. În aprilie, factorii de decizie politică au început să majoreze dobânda de la 0,1%, dar majoritatea analiștilor cred că ciclul de înăsprire este aproape de încheiere. Guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron, a spus că politica monetară este deja ”restrictivă”, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la inflație, deși aceasta este mai mică decât în mare parte din Occident. Piața muncii este strânsă, iar noul guvern urmează să cheltuie foarte mult pentru a îndeplini acordurile de coaliție. În timp ce proprii economiști ai băncii centrale proiectează dobânda cheie la 4% într-un an - ceea ce înseamnă că ar mai exista doar o creștere cu un sfert de punct - Yaron nu s-a putut angaja la acest vârf. Adresându-se reporterilor, el a spus că ritmul creșterilor va continua să fie dependent de date.

Apple scumpește bateriile de schimb

Cei care vor să-și schimbe bateria la unul dintre dispozitivele Apple pe care le dețin vor plăti, în curând, semnificativ mai mult. De la 1 martie, bateriile de schimb pentru iPhone, iPad și Mac vor costa cu între 20 și 50 de dolari mai mult, în funcție de caracteristicile dispozitivului vizat. În cazul iPhone-urilor care preced versiunea lansată anul trecut și care nu mai sunt în garanție, bateriile de schimb vor fi mai scumpe cu 20 de dolari. Asta înseamnă că schimbarea bateriei unui model cu Face ID va costa 69 de dolari (de la 49 de dolari), iar înlocuirea bateriei în cazul unui model cu Touch ID va costa 89 de dolari (de la 69 de dolari). Tot 20 de dolari va fi scumpirea și în cazul tabletelor iPad. Bateriile de schimb pentru laptopurile MacBook Air vor fi mai scumpe cu 30 de dolari de la 1 martie, ceea ce înseamnă că vor costa 159 de dolari. În cazul laptopurilor MacBook Pro, scumpirea se va face cu 50 de dolari, de la 199 de dolari la 249 de dolari.

Divizia din Polonia a T-Mobile este acuzată de publicitate înșelătoare

Autoritatea poloneză de reglementare UOKiK a acuzat divizia poloneză a grupului T-Mobile de publicitate înșelătoare referitoare la o ofertă gratuită de date mobile, compania riscând o amendă echivalentă cu 10% din veniturile sale anuale, transmite Reuters. UOKiK a declarat luni că sloganul T-Mobile Polska ”1200 GB gratuit timp de un an” a fost înșelător, deoarece se acordă pachete de 100 GB pe Internet în fiecare lună, pe o perioadă de maximum 12 luni, atâta timp cât consumatorul reînnoiește oferta periodic la un cost de cel puțin 35 de zloți (7,99 dolari). ”După ce a citit reclama, consumatorul ar trebui să aibă o idee generală, dar realistă, a ofertei prezentate”, a declarat șeful UOKiK Tomasz Chrostny într-un comunicat. ”Sloganul promoțional al T-Mobile poate sugera primirea unui pachet de date unic de 1200 GB și nu o duzină de pachete mai mici, cu condiția ca tariful să fie plătită periodic.” T-Mobile Polska nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii trimise prin e-mail


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.